Connect with us

Social

Ajută o adolescentă să scape de coșmarul crizelor zilnice de epilepsie. Operația salvatoare costă 20.000 de euro

Publicat

în

Epilepsia este o boală imprevizibilă. Poți să ai o criză oriunde, oricând. Pe stradă, în cadă, în locuri în care ești singur și nu te poate ajuta nimeni. Iar faptul că știi acest lucru este extrem de stresant. Apoi apare și frustrarea faptului că lucruri banale precum mersul pe bicicletă, statul la plajă, consumul de ciocolată, cafea ori alte băuturi pe bază de cofeină își sunt strict interzise. Pentru un copil de 14 ani, viața socială este extrem de importată, dar când ai chiar și 50 de crize de epilepsie pe zi, nu te gândești decât să te izolezi, să te închizi undeva, astfel încât nimeni să nu vadă prin ce treci.

Este povestea Dariei. De la 5 ani trăiește cu teama că oricând își va pierde conștiența, că va pica pe stradă, că nu va fi nimeni lângă ea să o ridice ori că cineva o va vedea în ce stare e și se va simți rușinată.

RETIM

De trei luni nu a mai ieșit din casă din cauza crizelor repetate
,,De când au început crizele, medicii mi-au recomandat să notez într-un carnețel durata lor și să descriu comportamentul Dariei, ulterior a trebuit să îi fac și filmulețe, ca să le prezint echipei medicale. E foarte greu pentru o mamă ca în momentul în care copilul tău are o criză, tu să fii nevoit să filmezi toată scena. În acele momente sunt cuprinsă de o anxietate puternică, însă trebui să îmi păstrez calmul și stăpânirea de sine pentru a o încuraja pe Daria, în acele 20-30 secunde critice și să fiu și în stare să fac filmulețele necesare medicilor. La început se întâmpla o dată sau de 2 ori pe săptămână, apoi cu trecerea timpului s-au înmulțit. A avut și zile cu 50 de crize!” Ne-a povestit vizibil afectată, mama Dariei.
Daria suferă de epilepsie focală. Dacă la debutul bolii, tratamentul prescris de neurologi a dat rezultate, iar fetița ducea o viață relativ normală – mergea la școală, se juca cu prietenele ei – cu timpul situația s-a agravat, iar epilepsia a devenit rezistentă la tratament.
Prețul unei vieți normale: 20.000 de euro
,,Medicii ne-au recomandat implantarea de electrozi, care pot arăta exact de unde vin crizele și o operație ulterioară pentru îndepărtarea chirurgicală a porțiunii bolnave. Ambele intervenții pot fi realizate la Spitalul Monza din București, unde există aparatura necesară, însă costul depășește cu mult posibilitățile noastre ca și familie. E vorba de 20.000 de euro.”
Este motivul pentru care tatăl Dariei a plecat la muncă în străinătate, la doar două zile după ce a aflat cât costă intervenția. Fetița a rămas în grija mamei, care a renunțat la job pentru a putea să o supravegheze.
9 ani de crize repetate. Schimbă cursul unei vieți chinuite
,,Daria are în permanență nevoie de mine. În momentul unei crize poate cădea, se poate lovi, trebuie să fiu în preajmă mereu. De trei luni nu a mai ieșit din casă din cauza crizelor repetate. Nici la școală nu a putut merge. În același timp, toate pastilele anti-epileptice i-au încetinit gândirea, nu se mai putea concentra la ore, iar profesorii nu au înțeles situația. A trebuit să o mutăm de la o școală la alta până am găsit o școală unde se simte integrată. Însă spitalizările repetate au împiedicat-o să țină pasul cu colegii ei și a rămas în urmă cu materia.
Daria are prieteni, dar cum poți întreține o prietenie când la un anumit interval de timp ea trebuie să fie internată sau să stea în casă? E un copil înțelegător, un copil timid și tind să cred că toate privările acestea o frustrează. Este și motivul pentru care am mers cu ea la câteva ședințe de psihoterapie,” ne-a mărturisit Mihaela, mama Dariei.
Orice donație poate schimba viața unui om aflat în suferiță 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial. Din păcate, 70% dintre bolnavi nu primesc tratamentul de care au nevoie pentru că nu-și permit.

,,Au trecut 9 ani de când Daria se chinuie din cauza cumplitei afecțiuni cerebrale. Dacă există o șansă ca durerea și tumultul să îi fie oprite, e păcat să nu profităm de ea! Împreună o putem ajuta pe această fetiță să scape din povara epilepsiei și să trăiască liniștită, ca un copil normal. Orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă” ajută la achitarea costurilor tratamentelor care îi pot oferi Dariei o copilărie și o viață fericită. Donează și tu pentru viitorul ei!”, Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o Inimă.

Pentru donații din partea companiilor accesați: https://salveazaoinima.ro/daria-gruia/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Daria Gruia!

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Un lugojean a cumpărat unul dintre cele mai populare restaurante din Timișoara

Publicat

în

Un lugojean a cumpărat unul dintre restaurantele cele mai populare din Timișoara. Localul, situat în complexul studențesc, are un flux constant de clienți printre studenții și profesorii unităților de învățământ și respectiv cazare din zonă. Este vorba despre Napoleon, un local cu prețuri accesibile și meniu variat, de la pizza, la kebab și minuturi, pe placul studenților și nu numai.

RETIM

„În liceu veneam la Napoleon să ne luăm Hamburger Țigănesc odată pe săptămână și abia făceam rost de bani să luăm un hamburger și să-l împărțim. 15 ani mai târziu, Dumnezeu ne-a ajutat și am achiziționat Napoleon România cu scopul de a duce povestea mai departe și să ne punem cunoștințele pentru a face ceva mai frumos”, a scris Benu Marinescu pe pagina lui de Facebook, noul proprietar al restaurantului.

Benu este managerul lanțului de restaurante Benfast, cu două locații la Lugoj și una la Timișoara. 

Citiţi mai departe

Social

Firmele de servicii funerare din Lugoj nu vor mai putea funcționa fără avizul Consiliului Local

Publicat

în

Primăria Lugoj cere prestatorilor de servicii funerare să obțină acordul Consiliului local pentru a mai putea funcționa. Conform unui anunț transmis, ieri, 6 martie, administrația locală impune anumite reguli de funcționare prevăzute în acte legislative emise din 2014 și 2016.

„Conform prevederilor Legii nr.102/08.07.2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cât și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumare, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare,  prestatorii de servicii funerare au obligația de a obține avizul consiliului local al unității administrativ-teritoriale pentru desfășurarea activităților respective. Prevederile Legii nr.102/08.07.2014 și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 stabilesc serviciile funerare, condițiile de funcționare, criteriile profesionale, condițiile și documentele necesare avizării serviciilor funerare, precum și alte  prevederi specifice”, se arată în anunțul Primăriei Lugoj.

RETIM

Ce trebuie să facă prestatorii de servicii funerare ca să mai poată funcționa

Consiliul local Lugoj va elibera avizul doar operatorilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

  1. a) are capacitatea financiară şi profesională necesară;
  • Capacitatea financiară constă constă într-un fond de garantare constituit pentru plata despăgubirilor datorate în cazul neîndeplinirii sau al îndeplinirii defectuoase a prestărilor de servicii funerare.
  • Nivelul fondului de garantare se stabileşte la nivelul contravalorii a cinci ajutoare de înmormântare, cu obligativitatea majorării acestui fond în funcție de actualizările anuale ale cuantumului acestui ajutor și de realimentare în cazul plății de despăgubiri.
  • Constituie fond de garantare:
  1. suma depusă într-un cont special la banca la care operatorul economic are deschis contul curent;
  2. ii) garanţia bancară sau asigurarea de malpraxis încheiată la valoarea fondului de garantare stabilit prin hotărâre a Guvernului.
  3. b) nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul local;
  4. c) dispune de spaţiul corespunzător pentru desfăşurarea obiectului de activitate în condiţii decente.

Prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spaţii autorizate.

Pentru obținerea avizului Consiliului Local al Municipiului Lugoj, în conformitate cu prevederile Legii nr.102/08.07.2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cât și ale Hotărârii Guvernului nr.741/12.10.2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumare , incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare,  prestatorul de servicii funerare va depune un dosar, care va conține mai multe documente. Dosarul va fi depus la Registratura Primăriei municipiului Lugoj sau pe adresa de e-mail a instituției: contact@primarialugoj.ro

Citiţi mai departe

Social

Primul aparthotel, la Lugoj. Condiții excelente pentru cine dorește să închirieze un apartament în regim hotelier

Publicat

în

Lugojul are deschis primul aparthotel, în clădirea Palatul Lugoj, fosta prefectură a județului Severin. Este vorba despre 13 apartamente complet mobilate și utilate, care se închiriază în regim hotelier. Spațiile sunt renovate și au o suprafață cuprinsă între 36 59 mp, dețin chicinetă și baie proprie. Prețul de închiriere pentru un apartament pornește de la 250 de lei/noapte. Pentru cei interesați, clădirea deține și o sală cu 150 de locuri, care poate fi închiriată pentru conferințe, expoziții sau alte evenimente corporate sau private.

De asemenea, în Palatul Lugoj există mai multe spații destinate pentru birouri sau sedii de companii. Clădirea dispune de 3 lifturi interioare și de parcare proprie. Mai multe spații cu destinație comercială se afla la demisol, parter, etajul 1 și etajul 2 al clădirii, iar apartamentele se află la mansardă.

RETIM

Prin spațiile disponibile închirierii, Palatul Lugoj oferă atât frumusețe arhitecturală cât și design modern datorită finisajelor de calitate.

Ce înseamnă conceptul de aparthotel

Primul aparthotel din lume a fost inaugurat în 1974 de către Jack DeBoer în Wichita, Kansas, sub numele de Residence Inn, iar astăzi există peste 240.000 de unități de acest tip în Statele Unite ale Americii. Conceptul de aparthotel este o combinatie între un apartament de închiriat și un hotel, oferind oaspeților flexibilitatea de a-și alege perioada de ședere, care poate fi de la câteva zile până la câteva luni sau chiar ani. Un aparthotel este mai ieftin decât un hotel tradițional și este ideal pentru turismul de afaceri, oferind mai mult spațiu și dotări mai complete decât o cameră de hotel obișnuită.

În România, trendul aparthotelurilor a apărut natural pe piața imobiliară, care se concentrează mai mult pe cumpărarea de proprietăți și terenuri, decât pe închiriere. Investitorii imobiliari și proprietarii de proprietăți de calitate au început să închirieze pe termen scurt, descoperind că acest lucru protejează și conservă mai bine proprietatea.

În concluzie, conceptul de aparthotel oferă o soluție ideală pentru cei care călătoresc frecvent sau pentru cei care caută un loc de ședere pe termen lung. În plus, investitorii pot amortiza mai ușor costurile de dezvoltare și construire, iar oaspeții pot beneficia de mai mult spațiu și dotări mai complete, la un preț mai mic decât cel de pe piața hotelieră. Cu noi proiecte de aparthoteluri în curs de dezvoltare în România, acest concept începe să prindă contur și pe piața locală.

Citiţi mai departe

Social

Fenomen cosmic rar, observat și la Lugoj. Poate fi văzut și în această seară

Publicat

în

Un fenomen cosmic rar a atras atenția seara trecută, iar lugojenii care s-au plimbat pe malurile Timișului l-au putut observa. Pe cer, au fost observate două luminițe foarte apropiate. Este vorba despre două planete, Jupiter și Venus, care în zilele de 1 și 2 martie sunt în conjuncție. Mai exact, spun experții, arată de parcă ar urma să se ciocnească una cu cealaltă, pe bolta cerească. Pentru că sunt foarte luminoase, fenomenul poate fi observat cu ochiul liber, fără binoclu sau telescop.

RETIM

Conjuncția are loc atunci când orbitele celor două planete se aliniază în așa fel încât ele par să fie foarte apropiate, deși acest lucru nu este decât o iluzie optică. Evenimentul este o ocazie excelentă pentru iubitorii de astronomie să admire două dintre cele mai luminoase planete ale sistemului solar, Jupiter și Venus.

Venus este a doua planetă de la Soare și este adesea numită „cea mai strălucitoare planetă” datorită faptului că este foarte vizibilă pe cerul nopții. Jupiter este a cincea planetă de la Soare, cunoscută pentru dimensiunea sa impresionantă.

Conjuncția dintre Jupiter și Venus are loc ocazional, de obicei la intervale de câțiva ani. În timpul acestui fenomen, cele două planete par să strălucească și mai intens decât de obicei, ceea ce le face să fie mai ușor de observat pe cerul nopții, fără a fi nevoie de telescop sau binoclu.

Citiţi mai departe

Cele mai citite