Connect with us

Social

5 afecțiuni care apar mai frecvent la femei decât la bărbați

Publicat

în

Atunci când vorbim despre sănătate, există o varietate de condiții medicale care afectează bărbații și femeile în mod diferit. Ca urmare, este important să fii cât mai bine informată și să recunoști aceste diferențe pentru a putea beneficia de îngrijiri medicale adaptate nevoilor tale. În cele ce urmează, te invităm să descoperi cinci afecțiuni care apar mai frecvent la femei decât la bărbați!

RETIM

1. Incontinența urinară

Incontinența urinară este o afecțiune care apare de aproximativ două ori mai frecvent la femei decât la bărbați Aceasta poate fi cauzată de slăbirea mușchilor pelvieni, schimbările hormonale, sarcină, naștere sau menopauză. Femeile au o anatomie diferită a pelvisului, ceea ce le face mai susceptibile să dezvolte această condiție medicală.

Incontinența urinară poate afecta calitatea vieții și independența, iar studiile arată că mai mult de 4 din 10 femei cu vârsta de peste 65 de ani se confruntă cu această afecțiune. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament și metode de gestionare care pot contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor [1].

AUTOLIV

2. Osteoporoza

Osteoporoza este o boală a sistemului osos ce cauzează reducerea densității oaselor și fragilitatea acestora. Femeile sunt mult mai susceptibile să dezvolte osteoporoză decât bărbații, în special după instalarea menopauzei. Mai exact, conform studiilor, aproximativ 80% dintre persoanele care suferă de osteoporoză sunt femei. Schimbările hormonale, în special scăderea nivelului de estrogen, sunt un factor principal al apariției afecțiunii.

Osteoporoza poate crește riscul de fracturi osoase, ceea ce o face o problemă de sănătate importantă în rândul femeilor. Prin intermediul dietei, exercițiilor fizice și tratamentelor adecvate, această afecțiune poate fi gestionată în mod eficient [2][3].

3. Acneea

Acneea este o afecțiune a pielii care afectează în mod frecvent adolescenții, dar care poate persista sau reapărea și la vârsta adultă, mai ales la femei. Schimbările hormonale, în special cele asociate cu ciclul menstrual, sarcina și menopauza, pot influența apariția acneei. De asemenea, folosirea contraceptivelor orale sau a altor medicamente hormonale poate avea un impact asupra stării pielii. Tratamentele pentru acnee variază și pot include produse topice, medicamente și diverse intervenții dermatologice [3].

4. Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă care poate afecta pe oricine, însă există diferențe semnificative în rata de incidență între sexe. Femeile au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu bărbații [3]. Pe lângă factorii de risc generali, precum hipertensiunea arterială, un nivel crescut de colesterol sau un istoric familial de AVC, există și factori specifici pentru femei, precum terapia de substituție hormonală, utilizarea anumitor contraceptive orale sau chiar sarcina [2]. Prin intermediul educației și a măsurilor de prevenire, riscul de AVC poate fi redus.

5. Bolile autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic și boala Hashimoto (tiroidita autoimună), afectează în mare măsură femeile. Aceste boli apar atunci când sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi și organe. Cercetările estimează că aproximativ 75% dintre pacienții cu boli autoimune sunt femei. Cauzele nu sunt încă suficient de bine cunoscute, însă cercetările au demonstrat o anumită corelare genetică [2]. Diagnosticul și gestionarea bolilor autoimune sunt esențiale și pot implica terapie medicamentoasă și modificări ale stilului de viață.

Așadar, există diferențe semnificative în ceea ce privește incidența anumitor afecțiuni în rândul femeilor și al bărbaților. Aceste diferențe sunt adesea legate de schimbările hormonale, anatomie, factori genetici și alți factori specifici. Este important să conștientizezi aceste riscuri și diferențe și să ceri ajutor de specialitate pentru a te bucura de o stare de sănătate optimă!

[1] “Urinary Incontinence – Office on Women’s Health.” Womenshealth.gov, 2014, www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-incontinence#:~:text=Urinary%20incontinence%20is%20usually%20caused,Overweight. Accesat în data de 6 Nov. 2023.

‌[2] “Top Diseases Women Struggle with More than Men.” All about Women, 11 Aug. 2020, blog.allaboutwomenmd.com/womens-health-awareness/common-female-diseases.htm. Accesat în data de 6 Nov. 2023.

‌[3] “Conditions That Affect Men and Women Differently.” WebMD, 2023, www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-conditions-affect-men-women-differently. Accesat în data de 6 Nov. 2023.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Magazinele care refuză să primească ambalajele returnabile vor fi sancționate de Garda de Mediu

Publicat

în

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a atras atenția asupra practicii unor magazine care refuză să primească ambalajele returnabile incluse în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), declarând că acest comportament este ilegal și incorect. Fechet a îndemnat clienții să sesizeze Garda de Mediu în cazul în care întâmpină astfel de probleme, subliniind că refuzul de a returna garanția poate afecta încrederea clienților în respectivul magazin.

RETIM

„Le transmit oamenilor că, în situația în care se confruntă cu un astfel de fapt, să sesizeze Garda de Mediu. Pe de o parte, este profund incorect să-i ceri unei persoane garanţie atunci când îi vinzi o băutură şi, când persoana respectivă vine la magazin, să îi refuzi returnarea garanţiei”, a declarat ministrul Fechet.

Ministrul a subliniat că Garda de Mediu va efectua verificări pentru a asigura conformitatea comercianților cu obligațiile legale referitoare la SGR. Fechet a menționat că, deși nu au fost date detalii despre sancțiunile aplicate până în prezent, legislația prevede sancțiuni pentru astfel de abateri, iar autoritățile vor interveni în cazul repetării acestora.

AUTOLIV

Referindu-se la eficiența Sistemului Garanţie-Returnare, ministrul a adus în atenție creșterea semnificativă a cantității de ambalaje reciclate, menționând că în prezent sunt colectate cel puțin un milion de ambalaje în fiecare zi. Fechet a subliniat importanța contribuției populației la acest sistem și a evidențiat performanțele înregistrate în primele luni de la implementarea SGR în România.

SGR a fost introdus în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, obligând consumatorii să plătească o garanție de 50 de bani la achiziționarea unei băuturi îmbuteliate.

Citiţi mai departe

Social

Ce și cum să vorbești cu copilul tău când trebuie să meargă la stomatolog pentru prima dată

Publicat

în

RETIM

Când vine vorba de prima vizită la stomatolog a copilului tău, comunicarea este importantă pentru felul în care cel mic se va raporta la consultul dentar de-a lungul vieții. Într-o abordare calmă și cu multă empatie, este bine să-i explici rolul medicului stomatolog în menținerea sănătății dentare și să-l asiguri că în cabinet va primi, de fiecare dată, mai multe informații care îl vor ajuta să aibă un zâmbet frumos și dinți sănătoși.

Uite câteva sfaturi de care să ții cont dacă urmează să ai prima discuție cu copilul tău despre vizita la medicul stomatolog.

AUTOLIV

Explică-i importanța

Explică-i că este important să meargă la stomatolog pentru a avea dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Poți să-i spui că medicul stomatolog este cel care se ocupă de îngrijirea dinților și că va avea grijă de el nu doar în copilărie, ci pe toată durata vieții. Este bine ca micuțul să înțeleagă că va merge frecvent la control și că medicul stomatolog îi va fi mereu aproape.

Vorbește-i pe înțelesul lui

Discuția pe care o ai trebuie să fie la nivelul de înțelegere al copilului tău, așa cum aflăm mai multe și aici. Folosește cuvinte simple și evită să îl sperii cu detalii prea tehnice sau prea complicate. Poți face paralele cu povești sau poți să îi desenezi cum anume va arăta prima lui vizită în cabinetul medicului stomatolog.

Răspunde la întrebări

Cu siguranță vei primi multe întrebări. Ascultă-le cu răbdare și răspunde la fiecare dintre ele. Oferă explicații simple, amuzante și nu te feri să lămurești și eventuale temeri pe care le poate avea. Nu este bine să îl minți, dacă vrei ca prima experiență să fie una liniștită și lipsită de surprize mai puțin plăcute.

Contextul jucăriilor și al poveștilor

Poți să folosești jucării sau povești pentru a-i explica tot ce se va întâmpla la vizita pe care urmează să o facă. În acest fel, o să faci mai ușoară tranziția către această experiență nouă. În plus, discuția va fi relaxată, amuzantă și pe înțelesul lui.

Încurajează-l și oferă-i recompense

Stimulează-l să fie curajos și amabil cu stomatologul și oferă-i recompense sau laude pentru comportamentul său pozitiv. Încurajează conversația dintre stomatolog și copil, dar rămâi aproape de el în cazul în care cel mic va căuta suportul tău afectiv și moral.

Demonstrează prin exemplu

Dacă tu însuți mergi la un consult stomatologic regulat și vorbești pozitiv despre această experiență, copilul tău va fi mai încrezător în legătură cu experiența care va urma. Mai mult, îl poți obișnui cu cabinetul dacă te programezi pentru o vizită de rutină și îți iei copilul să te asiste.

Nu în ultimul rând, mergi la o clinică ce are servicii dedicate copiilor. În aceste cabinete vei regăsi personal care va ști cum să discute cu cel mic și un mediu alături de care el se va simți relaxat și în deplină siguranță.

Photo: Pexels

five elements digital 3

Citiţi mai departe

Social

Se construiește un nou complex cu spații comerciale și apartamente tip hotel, în Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Consilierii municipali din Lugoj se pregătesc să dezbată și să voteze, în ședința din 29 februare, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propus pentru construirea unui complex comercial și locativ pe strada Valentin Rosada, numărul 18.

RETIM

Proiectul va include spații comerciale, apartamente cu servicii hoteliere și locuințe colective pe o suprafață de 2.158 de metri pătrați în zona Micro 1 din Lugoj. Beneficarul PUZ-ului este SC SAS EXPERTCONT SRL.

Potrivit proiectului, se prevede construirea a cinci spații comerciale, 20 de apartamente tip hotel și 24 de locuri de parcare. Aceste detalii vor fi supuse discuției și analizei în cadrul dezbaterii consilierilor municipali înainte de a lua o decizie finală cu privire la aprobarea PUZ-ului.

AUTOLIV

 

Citiţi mai departe

Social

Primăria Lugoj are peste 115 hectare de pajiști pe care vrea să le concesioneze. Tariful este accesibil

Publicat

în

Primăria Lugoj a luat decizia de a iniția procedura de concesionare a unor terenuri cu destinația de pășuni. Proiectul ajunge pe masa consilierilor locali, în ședința din 29 februarie.

RETIM

Conform propunerii, prețul de concesionare pentru anul 2024 a fost stabilit la 350 lei pe hectar pe an, conform prețurilor medii ale produselor agricole stabilite de autorități. Este vorba despre o suprafață totală de 115,5284 hectare de pășuni libere în zona Lugoj-Tapia, pentru care, fermierii din regiune își pot arăt interesul.

Conform prevederilor legale privind închirierea pajiștilor, cei care beneficiază de aceste terenuri au următoarele obligații:

AUTOLIV

  1. Utilizarea pajiștilor este permisă exclusiv pentru pășunatul animalelor și producerea de furaje, conform destinației agricole a acestora.
  2. Este strict interzisă scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.
  3. În cazuri excepționale, cum ar fi amplasarea de construcții agricole, rețele de comunicații electronice sau alte elemente de infrastructură necesare, sau înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile, beneficiarii pot solicita avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
  4. În situația în care este aprobată scoaterea definitivă din circuitul agricol a pajiștilor, beneficiarul este obligat să recupereze o suprafață egală de terenuri neproductive sau neagricole, pentru a nu diminua suprafața de pajiști la nivel local, județean sau național.
  5. Pe terenurile recuperate, trebuie efectuate toate lucrările necesare pentru refacerea covorului vegetal, asigurând astfel menținerea funcției ecologice a acestora.
  6. În cazul în care există intenția de a include pajiștile în intravilanul localităților, este necesar avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar condițiile de recuperare a terenurilor conform prevederilor legale trebuie respectate.
  7. Orice scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor pentru realizarea obiectivelor de investiții trebuie efectuată conform legislației în vigoare și cu respectarea metodologiei aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite