Iulius Mall

Ce este oxitocina și ce efecte are?

Oxitocina (sau ocitocina) este un hormon natural care stimulează contracțiile uterine în timpul nașterii și alăptarea după naștere. De asemenea, oxitocina afectează aspecte ale comportamentului uman și sistemele de reproducere masculin și feminin. În acest articol, îți spunem ce este oxitocina, cum este produsă de organism, care sunt funcțiile acestui hormon, cum se pot controla nivelurile oxitocinei și nu numai.

Publicitate

Ce este oxitocina?

Aici poti vedea ce este ocitocina, dar și medicul de familie îți poate spune mai multe despre acest hormon. Foarte pe scurt, oxitocina, adesea denumită și „hormonul iubirii”, este un hormon natural care gestionează aspecte cheie ale sistemelor reproductive feminin și masculin, inclusiv travaliul și nașterea, alăptarea, precum și alte aspecte ale comportamentului uman. Hipotalamusul produce oxitocina, iar glanda pituitară posterioară o stochează și o eliberează în fluxul sanguin.

Care sunt funcțiile oxitocinei?

Sunt mai multe funcții importante ale acestui hormon. Oxitocina este esențială pentru a facilita nașterea, având un rol decisiv în declanșarea contracțiilor. Pe lângă acest rol, oxitocina joacă un rol fundamental și în alăptare, stimulează eliberarea laptelui din sânii mamei. De asemenea, oxitocina este cunoscută și pentru influența sa asupra comportamentului social și emoțional. Aceasta favorizează atașamentul, empatia, încrederea și conectarea emoțională cu ceilalți, fiind esențială în formarea legăturilor sociale. Foarte important, oxitocina are un impact semnificativ și în modul în care organismul reacționează la stres. Ea poate reduce nivelul de anxietate și frică, ajutând astfel la calmarea și relaxarea individului.

 

Cum se produce ocitocina în corpul uman

Oxitocina este un neuropeptid care este produs într-o zonă specializată a creierului, numită hipotalamus. Această regiune cerebrală are diverse funcții esențiale de reglare, precum somnul, apetitul, emoțiile și comportamentul. Hipotalamusul este conectat la numeroase alte părți ale creierului și ale corpului, jucând un rol esențial în coordonarea răspunsurilor fiziologice și comportamentale.

După producere, oxitocina este transportată prin axonii neuronilor către glanda pituitară posterioară. Acest proces se realizează prin intermediul unor structuri specifice numite vezicule neuronale. Glanda pituitară, cunoscută și ca glanda hipofiză, este situată la baza creierului și este responsabilă pentru stocarea și eliberarea unei varietăți de hormoni, inclusiv oxitocina.

Cum sunt controlate nivelurile de oxitocină?

Oxitocina este unul dintre puținii hormoni care au o buclă de feedback pozitiv. Acest lucru înseamnă că eliberarea de oxitocină duce la acțiuni care stimulează glanda pituitară să elibereze o cantitate mai mare de hormoni. Majoritatea hormonilor creează bucle de feedback negativ după ce sunt eliberați, ceea ce înseamnă că organismul eliberează o cantitate mai mică de hormon după ce acesta își face efectul. În cazul contracțiilor uterine la naștere, presiunea pe colul uterin din partea bebelușului stimulează hipofiza să elibereze oxitocină. Eliberarea continuă până la nașterea copilului.

Ce se întâmplă atunci când nivelul de oxitocină este scăzut?

A avea niveluri de oxitocină mai mici decât cele normale este rar. Nivelurile scăzute de oxitocină ar putea opri contracțiile uterine în timpul nașterii și ar putea împiedica producerea de lapte după naștere. Deși este rară, cea mai frecventă cauză a nivelurilor de oxitocină mai mici decât cele normale este panhipopituitarismul, o afecțiune în care toate nivelurile de hormoni pe care le eliberează glanda hipofizară sunt sub nivelul normal. Nivelurile scăzute de oxitocină au fost legate de tulburarea de spectru autist și de simptomele depresive.

 

Ce se întâmplă atunci când nivelurile de oxitocină sunt ridicate?

A avea niveluri de oxitocină mai mari decât cele normale este foarte rar în cazul femeilor acest lucru se numește toxicitate la oxitocină. Un nivel mai mare de oxitocină are ca rezultat un uter hiperactiv, provocând o creștere a masei musculare uterine (hipertrofie), ceea ce limitează sarcina din cauza faptului că nu există suficient spațiu în uter pentru a ține fătul. În cazul bărbaților, nivelurile ridicate de oxitocină sunt legate de hiperplazia benignă de prostată.

 

Oxitocina este un hormon esențial pentru naștere și alăptare. Deși cazurile cu un nivel prea mare sau prea mic de oxitocină sunt rare, medicul poate recomanda o formă sintetică de oxitocină pentru a demara travaliul, în cazul unei sarcini. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, nu neapărat pentru că organismul nu produce sau nu eliberează suficient hormon în mod natural. Dacă ai întrebări despre travaliu și naștere și/sau alăptare, nu uita să întrebi medicul.

 

Important de reținut

Oxitocina acționează așadar ca un mesager chimic la nivelul creierului și are un rol important în multe comportamente umane și interacțiuni sociale, inclusiv:

  • excitarea sexuală;
  • recunoașterea;
  • încrederea;
  • atașamentul romantic;
  • legătura dintre părinți și copii.

 

Efectele oxitocinei asupra creierului sunt complexe. Oamenii de știință cercetează în prezent rolul oxitocinei în diverse afecțiuni, printre care:

  • dependența;
  • anorexia;
  • anxietatea;
  • tulburarea de spectru autist;
  • depresia;
  • tulburare de stres posttraumatic.

 

În concluzie, oxitocina joacă un rol semnificativ în reglarea stării noastre de bine, emoțiilor și comportamentului social. În acest articol, ne-am familiarizat cu funcțiile cheie ale acestui hormon, cu procesul de producere în corp și cu metodele de stimulare naturală a producției sale.

u metodele de stimulare naturală a producției sale.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate