Connect with us

Social

Ce este oxitocina și ce efecte are?

Publicat

în

RETIM

Oxitocina (sau ocitocina) este un hormon natural care stimulează contracțiile uterine în timpul nașterii și alăptarea după naștere. De asemenea, oxitocina afectează aspecte ale comportamentului uman și sistemele de reproducere masculin și feminin. În acest articol, îți spunem ce este oxitocina, cum este produsă de organism, care sunt funcțiile acestui hormon, cum se pot controla nivelurile oxitocinei și nu numai.

Ce este oxitocina?

Aici poti vedea ce este ocitocina, dar și medicul de familie îți poate spune mai multe despre acest hormon. Foarte pe scurt, oxitocina, adesea denumită și „hormonul iubirii”, este un hormon natural care gestionează aspecte cheie ale sistemelor reproductive feminin și masculin, inclusiv travaliul și nașterea, alăptarea, precum și alte aspecte ale comportamentului uman. Hipotalamusul produce oxitocina, iar glanda pituitară posterioară o stochează și o eliberează în fluxul sanguin.

AUTOLIV

Care sunt funcțiile oxitocinei?

Sunt mai multe funcții importante ale acestui hormon. Oxitocina este esențială pentru a facilita nașterea, având un rol decisiv în declanșarea contracțiilor. Pe lângă acest rol, oxitocina joacă un rol fundamental și în alăptare, stimulează eliberarea laptelui din sânii mamei. De asemenea, oxitocina este cunoscută și pentru influența sa asupra comportamentului social și emoțional. Aceasta favorizează atașamentul, empatia, încrederea și conectarea emoțională cu ceilalți, fiind esențială în formarea legăturilor sociale. Foarte important, oxitocina are un impact semnificativ și în modul în care organismul reacționează la stres. Ea poate reduce nivelul de anxietate și frică, ajutând astfel la calmarea și relaxarea individului.

 

Cum se produce ocitocina în corpul uman

Oxitocina este un neuropeptid care este produs într-o zonă specializată a creierului, numită hipotalamus. Această regiune cerebrală are diverse funcții esențiale de reglare, precum somnul, apetitul, emoțiile și comportamentul. Hipotalamusul este conectat la numeroase alte părți ale creierului și ale corpului, jucând un rol esențial în coordonarea răspunsurilor fiziologice și comportamentale.

După producere, oxitocina este transportată prin axonii neuronilor către glanda pituitară posterioară. Acest proces se realizează prin intermediul unor structuri specifice numite vezicule neuronale. Glanda pituitară, cunoscută și ca glanda hipofiză, este situată la baza creierului și este responsabilă pentru stocarea și eliberarea unei varietăți de hormoni, inclusiv oxitocina.

Cum sunt controlate nivelurile de oxitocină?

Oxitocina este unul dintre puținii hormoni care au o buclă de feedback pozitiv. Acest lucru înseamnă că eliberarea de oxitocină duce la acțiuni care stimulează glanda pituitară să elibereze o cantitate mai mare de hormoni. Majoritatea hormonilor creează bucle de feedback negativ după ce sunt eliberați, ceea ce înseamnă că organismul eliberează o cantitate mai mică de hormon după ce acesta își face efectul. În cazul contracțiilor uterine la naștere, presiunea pe colul uterin din partea bebelușului stimulează hipofiza să elibereze oxitocină. Eliberarea continuă până la nașterea copilului.

Ce se întâmplă atunci când nivelul de oxitocină este scăzut?

A avea niveluri de oxitocină mai mici decât cele normale este rar. Nivelurile scăzute de oxitocină ar putea opri contracțiile uterine în timpul nașterii și ar putea împiedica producerea de lapte după naștere. Deși este rară, cea mai frecventă cauză a nivelurilor de oxitocină mai mici decât cele normale este panhipopituitarismul, o afecțiune în care toate nivelurile de hormoni pe care le eliberează glanda hipofizară sunt sub nivelul normal. Nivelurile scăzute de oxitocină au fost legate de tulburarea de spectru autist și de simptomele depresive.

 

Ce se întâmplă atunci când nivelurile de oxitocină sunt ridicate?

A avea niveluri de oxitocină mai mari decât cele normale este foarte rar în cazul femeilor acest lucru se numește toxicitate la oxitocină. Un nivel mai mare de oxitocină are ca rezultat un uter hiperactiv, provocând o creștere a masei musculare uterine (hipertrofie), ceea ce limitează sarcina din cauza faptului că nu există suficient spațiu în uter pentru a ține fătul. În cazul bărbaților, nivelurile ridicate de oxitocină sunt legate de hiperplazia benignă de prostată.

 

Oxitocina este un hormon esențial pentru naștere și alăptare. Deși cazurile cu un nivel prea mare sau prea mic de oxitocină sunt rare, medicul poate recomanda o formă sintetică de oxitocină pentru a demara travaliul, în cazul unei sarcini. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, nu neapărat pentru că organismul nu produce sau nu eliberează suficient hormon în mod natural. Dacă ai întrebări despre travaliu și naștere și/sau alăptare, nu uita să întrebi medicul.

 

Important de reținut

Oxitocina acționează așadar ca un mesager chimic la nivelul creierului și are un rol important în multe comportamente umane și interacțiuni sociale, inclusiv:

 • excitarea sexuală;
 • recunoașterea;
 • încrederea;
 • atașamentul romantic;
 • legătura dintre părinți și copii.

 

Efectele oxitocinei asupra creierului sunt complexe. Oamenii de știință cercetează în prezent rolul oxitocinei în diverse afecțiuni, printre care:

 • dependența;
 • anorexia;
 • anxietatea;
 • tulburarea de spectru autist;
 • depresia;
 • tulburare de stres posttraumatic.

 

În concluzie, oxitocina joacă un rol semnificativ în reglarea stării noastre de bine, emoțiilor și comportamentului social. În acest articol, ne-am familiarizat cu funcțiile cheie ale acestui hormon, cu procesul de producere în corp și cu metodele de stimulare naturală a producției sale.

u metodele de stimulare naturală a producției sale.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Magazinele care refuză să primească ambalajele returnabile vor fi sancționate de Garda de Mediu

Publicat

în

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a atras atenția asupra practicii unor magazine care refuză să primească ambalajele returnabile incluse în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), declarând că acest comportament este ilegal și incorect. Fechet a îndemnat clienții să sesizeze Garda de Mediu în cazul în care întâmpină astfel de probleme, subliniind că refuzul de a returna garanția poate afecta încrederea clienților în respectivul magazin.

RETIM

„Le transmit oamenilor că, în situația în care se confruntă cu un astfel de fapt, să sesizeze Garda de Mediu. Pe de o parte, este profund incorect să-i ceri unei persoane garanţie atunci când îi vinzi o băutură şi, când persoana respectivă vine la magazin, să îi refuzi returnarea garanţiei”, a declarat ministrul Fechet.

Ministrul a subliniat că Garda de Mediu va efectua verificări pentru a asigura conformitatea comercianților cu obligațiile legale referitoare la SGR. Fechet a menționat că, deși nu au fost date detalii despre sancțiunile aplicate până în prezent, legislația prevede sancțiuni pentru astfel de abateri, iar autoritățile vor interveni în cazul repetării acestora.

AUTOLIV

Referindu-se la eficiența Sistemului Garanţie-Returnare, ministrul a adus în atenție creșterea semnificativă a cantității de ambalaje reciclate, menționând că în prezent sunt colectate cel puțin un milion de ambalaje în fiecare zi. Fechet a subliniat importanța contribuției populației la acest sistem și a evidențiat performanțele înregistrate în primele luni de la implementarea SGR în România.

SGR a fost introdus în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, obligând consumatorii să plătească o garanție de 50 de bani la achiziționarea unei băuturi îmbuteliate.

Citiţi mai departe

Social

Ce și cum să vorbești cu copilul tău când trebuie să meargă la stomatolog pentru prima dată

Publicat

în

RETIM

Când vine vorba de prima vizită la stomatolog a copilului tău, comunicarea este importantă pentru felul în care cel mic se va raporta la consultul dentar de-a lungul vieții. Într-o abordare calmă și cu multă empatie, este bine să-i explici rolul medicului stomatolog în menținerea sănătății dentare și să-l asiguri că în cabinet va primi, de fiecare dată, mai multe informații care îl vor ajuta să aibă un zâmbet frumos și dinți sănătoși.

Uite câteva sfaturi de care să ții cont dacă urmează să ai prima discuție cu copilul tău despre vizita la medicul stomatolog.

AUTOLIV

Explică-i importanța

Explică-i că este important să meargă la stomatolog pentru a avea dinți sănătoși și un zâmbet frumos. Poți să-i spui că medicul stomatolog este cel care se ocupă de îngrijirea dinților și că va avea grijă de el nu doar în copilărie, ci pe toată durata vieții. Este bine ca micuțul să înțeleagă că va merge frecvent la control și că medicul stomatolog îi va fi mereu aproape.

Vorbește-i pe înțelesul lui

Discuția pe care o ai trebuie să fie la nivelul de înțelegere al copilului tău, așa cum aflăm mai multe și aici. Folosește cuvinte simple și evită să îl sperii cu detalii prea tehnice sau prea complicate. Poți face paralele cu povești sau poți să îi desenezi cum anume va arăta prima lui vizită în cabinetul medicului stomatolog.

Răspunde la întrebări

Cu siguranță vei primi multe întrebări. Ascultă-le cu răbdare și răspunde la fiecare dintre ele. Oferă explicații simple, amuzante și nu te feri să lămurești și eventuale temeri pe care le poate avea. Nu este bine să îl minți, dacă vrei ca prima experiență să fie una liniștită și lipsită de surprize mai puțin plăcute.

Contextul jucăriilor și al poveștilor

Poți să folosești jucării sau povești pentru a-i explica tot ce se va întâmpla la vizita pe care urmează să o facă. În acest fel, o să faci mai ușoară tranziția către această experiență nouă. În plus, discuția va fi relaxată, amuzantă și pe înțelesul lui.

Încurajează-l și oferă-i recompense

Stimulează-l să fie curajos și amabil cu stomatologul și oferă-i recompense sau laude pentru comportamentul său pozitiv. Încurajează conversația dintre stomatolog și copil, dar rămâi aproape de el în cazul în care cel mic va căuta suportul tău afectiv și moral.

Demonstrează prin exemplu

Dacă tu însuți mergi la un consult stomatologic regulat și vorbești pozitiv despre această experiență, copilul tău va fi mai încrezător în legătură cu experiența care va urma. Mai mult, îl poți obișnui cu cabinetul dacă te programezi pentru o vizită de rutină și îți iei copilul să te asiste.

Nu în ultimul rând, mergi la o clinică ce are servicii dedicate copiilor. În aceste cabinete vei regăsi personal care va ști cum să discute cu cel mic și un mediu alături de care el se va simți relaxat și în deplină siguranță.

Photo: Pexels

five elements digital 3

Citiţi mai departe

Social

Se construiește un nou complex cu spații comerciale și apartamente tip hotel, în Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Consilierii municipali din Lugoj se pregătesc să dezbată și să voteze, în ședința din 29 februare, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propus pentru construirea unui complex comercial și locativ pe strada Valentin Rosada, numărul 18.

RETIM

Proiectul va include spații comerciale, apartamente cu servicii hoteliere și locuințe colective pe o suprafață de 2.158 de metri pătrați în zona Micro 1 din Lugoj. Beneficarul PUZ-ului este SC SAS EXPERTCONT SRL.

Potrivit proiectului, se prevede construirea a cinci spații comerciale, 20 de apartamente tip hotel și 24 de locuri de parcare. Aceste detalii vor fi supuse discuției și analizei în cadrul dezbaterii consilierilor municipali înainte de a lua o decizie finală cu privire la aprobarea PUZ-ului.

AUTOLIV

 

Citiţi mai departe

Social

Primăria Lugoj are peste 115 hectare de pajiști pe care vrea să le concesioneze. Tariful este accesibil

Publicat

în

Primăria Lugoj a luat decizia de a iniția procedura de concesionare a unor terenuri cu destinația de pășuni. Proiectul ajunge pe masa consilierilor locali, în ședința din 29 februarie.

RETIM

Conform propunerii, prețul de concesionare pentru anul 2024 a fost stabilit la 350 lei pe hectar pe an, conform prețurilor medii ale produselor agricole stabilite de autorități. Este vorba despre o suprafață totală de 115,5284 hectare de pășuni libere în zona Lugoj-Tapia, pentru care, fermierii din regiune își pot arăt interesul.

Conform prevederilor legale privind închirierea pajiștilor, cei care beneficiază de aceste terenuri au următoarele obligații:

AUTOLIV

 1. Utilizarea pajiștilor este permisă exclusiv pentru pășunatul animalelor și producerea de furaje, conform destinației agricole a acestora.
 2. Este strict interzisă scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.
 3. În cazuri excepționale, cum ar fi amplasarea de construcții agricole, rețele de comunicații electronice sau alte elemente de infrastructură necesare, sau înființarea de noi capacități de producere a energiei regenerabile, beneficiarii pot solicita avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 4. În situația în care este aprobată scoaterea definitivă din circuitul agricol a pajiștilor, beneficiarul este obligat să recupereze o suprafață egală de terenuri neproductive sau neagricole, pentru a nu diminua suprafața de pajiști la nivel local, județean sau național.
 5. Pe terenurile recuperate, trebuie efectuate toate lucrările necesare pentru refacerea covorului vegetal, asigurând astfel menținerea funcției ecologice a acestora.
 6. În cazul în care există intenția de a include pajiștile în intravilanul localităților, este necesar avizul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar condițiile de recuperare a terenurilor conform prevederilor legale trebuie respectate.
 7. Orice scoatere definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiștilor pentru realizarea obiectivelor de investiții trebuie efectuată conform legislației în vigoare și cu respectarea metodologiei aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite