Astăzi, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16:00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj a avut loc cea de-a treia ediție a evenimentului cultural-religios „Glas dă toacă”, organizat în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Lugoj.
Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de bun venit din partea părintelui Cristian Cerbu, care a subliniat importanța păstrării și transmiterii tradițiilor locale:
„Acest eveniment se vrea a fi un eveniment care să promoveze tradiția noastră locală, tradiția bănățeană a toacei și, de ce nu, tradiția bisericii noastre. Atunci când vorbim despre tradiție, vorbim despre transmiterea unor obiceiuri din generație în generație. Iar acest eveniment al toacei trebuie preluat și de cei tineri și transmis, ulterior, la alte generații.”
Părintele protopop Ionuț Furdean a continuat în același spirit, evocând legătura dintre toacă și simbolistica Pătimirii Domnului:
„Iată-ne prezenți în a treia ediție a acestui eveniment atât de important pentru viața bisericească a bisericii și, în special, pentru credincioșii acestei biserici „Adormirea Maicii Domnului”. Se întâmplă un lucru extraordinar în această perioadă a Postului Mare atunci când ne adunăm, într-un mod organizat, ne aducem aminte de tradiția noastră bisericească, dar și de evenimentele duhovnicești care se derulează în această săptămână. Deși suntem cuprinși de emoția așteptării Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, nu putem vorbi despre Înviere fără să ne aducem aminte de Pătimirea Sa. Iar toaca, cea care astăzi va răsuna aici, aduce aminte întru totul de sunetul acela, atunci când, în lemnul crucii, niște cuie străpungeau mâinile și picioarele Domnului Hristos. Sunetul acela a fost preluat ca simbol duhovnicesc și transmis mai departe, prin bătaia unei toace care împodobește această perioadă a Postului Mare.”
Evenimentul a continuat cu intervenția domnilor Cotizo Negruțiu și Sorin Stragea, unii dintre cei mai vechi maeștri ai toacei din Lugoj, care au vorbit despre însemnătatea acestui obicei și au oferit un moment autentic de bătaie în toacă.
În partea a doua a evenimentului, elevi din școlile și liceele orașului, precum și din împrejurimi, au oferit momente de poezie în grai bănățean, au cântat pricesne și, desigur, au bătut toaca, ducând mai departe această frumoasă tradiție.
Prin fiecare bătaie de toacă, se reînnoiește un legământ de credință, de memorie și de continuitate, într-un timp în care reperele autentice devin tot mai prețioase.