
Un poliţist acuzat că a luat mită 1.000 de lei pentru că, în loc să îi facă dosar penal unui şofer care circulă fără permis, a aplicat o amendă pentru circulaţia pe bicicletă fără vestă reflectorizantă, a fost achitat. Sentinţa este definitivă. Poliţistul a fost trimis în judecată de fostul procuror DNA, Lucian Papici.
Cristian Ionel Rotariu, un agent din cadrul Secţiei 5 de Poliţie Rurală Belinţ judeţul Timiş, judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi condamnat de Tribunalul Timiş la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Timişoara. Poliţistul a fost acuzat că a cerut şi primit 1.000 de lei pentru a-l ajuta pe un şofer prins la volan cu permisul suspendat. Ajutorul consta în întocmirea unui proces verbal în care să apară că şoferul cu permisul suspendat a circulat pe bicicletă fără vestă reflectorizantă.
„În seara zilei de 19.01.2017 inculpatul Rotariu Cristian Ionel, în calitate de agent de poliţie în cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Belinţ, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit suma de 1000 lei de la un conducător auto, martor denunţător în cauză, banii fiind primiţi de către inculpat pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de constatarea săvârşirii infracţiunii comise de martorul denunţător, constând în aceea că acesta condusese un autovehicul pe drumurile publice deşi exercitarea dreptului de a conduce îi fusese suspendată”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş mai arată că poliţistul „a întocmit un proces-verbal de sancţionare contravenţională a martorului denunţător, proces-verbal în conţinutul căruia a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a consemnat că martorul denunţător ar fi condus o bicicletă fără a purta îmbrăcăminte cu efecte reflectorizante, în condiţiile în care inculpatul constatase că persoana în cauză condusese pe drumurile publice un autovehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce”.
Procurorii au prezentat în prima instanţă declaraţiile martorului denunţător, care a povestit cum s-a întâmplat totul.
“Acesta a precizat că a condus un autoturism pe raza localităţii Belinţ, deşi permisul său de conducere era suspendat. La un moment dat a oprit autoturismul în dreptul unui magazin, după ce în prealabil observase că un alt autoturism fuses oprit de un agent de poliţie. Martorul a continuat, arătând că după ce a oprit maşina, inculpatul, în calitate de agent de poliţie, i-a făcut semn să se apropie, îndreptându-se în direcţia sa. În momentul în care i-a cerut documentele, martorul a afirmat că nu le are asupra sa, situaţie în care poliţistul i-a cerut să-l însoţească la maşină pentru a-l verifica în baza de date. Ulterior, inculpatul a constatat că martorul avea permis suspendat, situaţie în care l-a întrebat dacă are bani asupra sa, iar în contextul în care a aflat că deţine doar 300 de lei la domiciliu, i-a transmis că această sumă de bani nu este suficientă. Totodată i-a comunicat denunţătorului că pentru a-l scăpa de dosar penal trebuie să-i plătească 1.000 de lei”, se arată în rechizitoriu.
Fiind audiat în cursul urmăririi penale, poliţistul a negat săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa. „El a precizat că în seara zilei respective, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, împreună cu colegul său a observat că pe mijlocul drumului, la 300 de metri faţă de locul unde se afla, stătea un cetăţean. În aceste împrejurări l-a chemat pe cetăţean şi l-a întrebat ce caută în mijlocul drumului şi dacă a condus un autoturim parcat în faţa imobilului. Respectivul cetăţean a negat că a condus autoturismul în acea împrejurare, spunând că el a venit acasă cu o bicicletă. Pe cale de consecinţă i-a întocmit proces-verbal de contravenţie şi l-a sancţionat pentru că a condus pe drumurile publice o bicicletă, fără să poarte vestă antireflectorizantă”, se arată în acelaşi rechizitoriu. Pe parcursul judecării cauzei, poliţistul a refuzat să mai facă declaraţii, invocând dreptul la tăcere.
Curtea de Apel a întors sentinţa Tribunalului Timiş
Potrivit sentinţei emise de Curtea de Apel Timişoara, agentul de poliţie a fost declarat nevinovat în baza articolelor de lege care prevăd că achitarea se pronunţă în cazul în care fapta nu există.
„În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL împotriva aceleiaşi sentinţe. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând: În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 al. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000. În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, prev. de art. 321 al. 1 C.p. În baza art.396 al. 5 C.p.p. rap. la art. 16 al. 1 lit. a C.p.p. achită pe inculpatul ROTARIU CRISTIAN IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, arată judecătorii Curţii de Apel Timişoara în dispozitivul sentinţei de achitare a agentului Rotariu.
SURSA: adevarul.ro