Connect with us

Administrație

Un lugojean, întors din America, obligă Primăria să-i refacă trotuarul. A câștigat în instanță inclusiv penalități de 100 de lei pe zi

Publicat

în

Primăria din Lugoj trebuie să-i refacă trotuarul unui lugojean, după ce acesta a demonstrat în instanță, cu ajutorul unui expert în construcții, că reabilitarea trotuarelor cu dale s-a făcut fără o soluție care să împiedice apele meteorice să se scurgă în fundațiile imobilelor. Zeci de clădiri din centrul istoric al orașului se confruntă cu igrasie și infiltrații mari de apă, după ce în perioada 2012-2020, Primăria Lugoj a scos asfaltul de pe trotuare și a pus dale.

RETIM

Flavius Luca, un om de afaceri din Lugoj, care a trăit mai mulți ani în America, a câștigat un proces împotriva Primăriei Lugoj, prin care obligă administrația locală să-i refacă trotuarul din fața casei, de pe V. V. Delamarina nr.26. Proprietarul imobilului este mama omului de afaceri, iar în numele ei, Flavius Luca a dat Primăria în judecată, după ce a constatat că în urma lucrărilor de refacere a trotuarului, casa a început să aibă igrasie, mucegai, iar în beci au apărut infiltrații de apă.

„Administrația Lugojului ignoră o problemă importantă, care aduce prejudicii majore pentru o mare parte dintre proprietarii de locuințe, mai ales din centrul istoric al municipiului. Este de neînțeles lipsa de măsuri, mai ales că, în campania electorală, Claudiu Buciu, cel care câștigat alegerile pentru funcția de primar și echipa sa au folosit această temă și i-au reproșat fostului primar dezastrul”, arată Luca.

AUTOLIV

Este vorba despre refacerea trotuarelor cu dale, fără o soluție tehnică care să împiedice scurgerea apelor meteorice în fundațiile clădirilor. În Lugoj, sunt zeci de clădiri în această situație, care așteaptă o măsură concretă din partea administrației lugojene. Flavius Luca a dovedit cu ajutorul ajutorul unui expert, desemnat de judecător, că societatea care a executat lucrările de dalare a greșit și i-a provocat pagube, din cauza lipsei unei soluții tehnice de izolare a scurgerii apelor meteorice.

„La data de 20.05.2019, în urma expertizei la fața locului, s-a constatat prezența umezelii pe peretele de subsol al construcției și un miros persistent de mucegai, iar în zona peretelui exterior, la nivelul soclului, s-au identificat zone afectate de igrasie în urma infiltrațiilor de apă. Concluzia expertului a fost în sensul că <<zonele afectate de umezeală se datorează modificării soluției inițiale de trotuar din asfalt impermeabil, cu cel existent din dale – permeabil, fără a se lua măsuri de impermeabilizare în zona de alipire trotuar cu soclu demisol existent>>. Astfel, în 2020, instanța obligă Primăria Lugoj la restabilirea situației anterioare lucrărilor efectuate în temeiul contractului de lucrări nr.32710/15.05.2012, prin refacerea porțiunii de trotuar din fața imobilului situat în Lugoj, str. V. V. Delamarina nr.26. Primăria a făcut apel, însă instanța nu și-a schimbat decizia”, mai spune Luca.

Procesul s-a încheiat cu o decizie definitivă și irevocabilă în 2021, dar Primăria nu a refăcut trotuarul, astfel că americanul din Lugoj a deschis un nou proces prin care a cerut penalități pentru întârziere. La sfârșitul lunii trecute, instanța s-a pronunțat și în acest proces și a decis ca, începând din 27 septembrie 2022, Primăria Lugoj să-i plătească proprietarului păgubit daune de 100 de lei pe zi, până la finalizarea lucrărilor de refacere a trotuarului. Până acum s-au adunat câteva mii de lei din daune, iar la viteza cu care se mișcă Primăria, până la finalizarea reabilitării suma ar putea să ajungă la o cifră cu multe zerouri.

Luca are mai multe clădiri care sunt în această situație și spune că, dacă Primăria nu va rezolva problema, va deschide proces pentru fiecare imobil în parte. Omul de afaceri le sugerează proprietarilor cu clădiri afectate să folosească procesul câștigat de el ca un precedent și să dea și ei în judecată Primăria, dacă această nu găsește o soluție de rezolvarea a igrasiei și infiltrațiilor. Pentru cei care nu au bani să se judece cu Primăria, Flavius Luca spune că le pune le va plăti un avocat din despăgubirile pe care urmează să le încaseze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Luna aceasta încep lucrările de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est. Termenul de execuție este estimat la 3 ani

Publicat

în

Autoritățile au anunțat că din luna martie încep lucrărilor de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est al Magistralei CFR București-Timișoara. Proiectul, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va aduce îmbunătățiri semnificative în infrastructura feroviară a României.

RETIM

Cu o lungime de 54 de kilometri, acest tronson va fi modernizat pentru a permite trenurilor de călători să atingă o viteză maximă de 160 km/h, sporind eficiența și confortul călătoriei. Contractul pentru aceste lucrări a fost semnat cu un constructor din Spania, valoarea acestuia ridicându-se la aproape 2 miliarde de lei, iar autoritățile sunt hotărâte să respecte acest grafic strâns.

Această investiție face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează modernizarea a aproximativ 160 de kilometri de linie de tren între Caransebeș, Timișoara și Arad. Toate cele patru loturi au beneficiat de finanțare din PNRR.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Șapte milioane de euro de la bugetul local, adăugați la costurile privind construcția noului spital din Lugoj

Publicat

în

În ultima ședință a Consiliului local din Lugoj, unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi s-a referit la actualizarea devizului general pentru construcția noului spital. Valoarea devizului a crescut cu șapte milioane de euro, pe lângă ce 150 de milioane din finanțarea din PNRR.

RETIM

„Ce se întâmplă? Toată piața de construcții a fost bulversată de pandemie și de războiul din Ucraina și prețurile cresc într-un ritm accelerat. Și atunci Statul Român a introdus un capitol 7 – Actualizări. Noi am actualizat devizul în limitele finanțării noastre, fără a depăși plafonul de finanțare semnat. Prevăzători fiind, de la momentul semnării, noi am prevăzut o rezervă de 11 milioane de euro la proiect. În urma reevaluării devizului general, arhitectul ne-a spus că ar trebui să mai adăugăm undeva la 7 milioane de euro. Banii i-am luat din acea rezervă de implementare”, a declarat Claudiu Buciu, managerul de proiect al construirii noului spital din Lugoj.

Prima procedură de achiziție publică pentru găsirea unui constructor în vederea ridicării noului spital a eșuat. Constructorul selectat nu îndeplinea condițiile privind experiența în construirea de spital de asemenea mărime. Primăria Lugoj se pregătește să reia procedura de achiziție publică, urmând ca zilele următoare să lanseze o nouă licitație.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

110 persoane solicită în prezent casă de la Primăria Municipiului Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Lugoj a inițiat un proiect privind stabilirea listei de priorități pentru închirierea de locuințe sociale, în conformitate cu prevederile legale și cu analiza detaliată a situației sociale din oraș. Documentul va fi discutat de către consilierii locali, în ședința din 29 februarie.

RETIM

Conform documentului, întocmit pe baza Procesului-verbal al Comisiei sociale de analizare a cererilor de locuințe din fondul de stat, lista de priorități a fost actualizată și cuprinde 110 persoane aflate în situații de nevoi locative.

Locuințele sociale urmează să fie repartizate de către autoritățile administrației publice locale conform criteriilor stabilite, într-o ordine de prioritate care să reflecte nevoile și situațiile de urgență ale solicitanților. Conform reprezentanților Primăriei Lugoj, în această perioadă se efectuează și un inventar al locuințelor aflate în fondul de stat urmând identificarea celor care pot fi atribuite.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Digul din centrul Lugojului, grav afectat de inundațiile din urmă cu patru ani, e încă în stare precară

Publicat

în

FOTO Arhiva

Digul din centru municipiului Lugoj, grav afectat de inundațiile devastatoare din urmă cu patru ani, rămâne într-o stare precară și astăzi, deși autoritățile promiteau repararea acestuia imediat după inundațiile din iunie 2020. Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru continuă să fie o amenințare pentru comunitate.

RETIM

Responsabilii de la Apele Române anunțau acum doi ani că Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) va începe procedura de achiziție pentru reparații, iar proiectul tehnic a fost deja remis. Cu toate acestea, digul rămâne nereparat până în prezent.

Proiectul tehnic prevedea refacerea părților deteriorate ale parapetului, etanșarea rosturilor și fisurilor, și asigurarea unei permeabilități reduse la apă pe o lungime de 970 de metri. Cu toate acestea, lucrările nu au început din lipsă de acoperire bugetară.

AUTOLIV

Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al ABA Banat, a confirmat că investiția este prinsă în bugetul de investiții și că anul acesta se vor executa lucrările de refacere a digului.

Refacerea digului din centrul Lugojului, pe tronsoanele avariate de viituri, face parte din lucrarea complexă de investiții propusă de ABA Banat, și anume consolidare și reprofilare râu Timiș pe sector Lugoj, frontieră Serbia, județul Timiș. Este vorba de o lucrare foarte mare, întinsă până la granița cu Serbia. Achiziția execuției lucrărilor a fost finalizat anul trecut, în decembrie 2023, când a fost semnat și contractul de execuție al lucrărilor propuse. Lucrările prevăzute în această investiție vastă vor începe până în luna aprilie a acestui an. Nu ne putem pronunța cu exactitate când anume vor începe efectiv lucrările la parapetul de beton din municipiul Lugoj, dar putem spune vor demara anul acesta”, a declarat purtătorul de cuvânt, pentru Lugojeanul.ro.

În lipsa unei intervenții rapide și eficiente, cartierul Ștrand rămâne expus riscului de noi inundații și pagube materiale semnificative.

Citiţi mai departe

Cele mai citite