Connect with us

Actualitate

Ucrainienii din zona Lugojului se pregătesc să primească refugiații de război din Ucraina

Publicat

în

FOTO digi24.roReprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România s-au întâlnit, astăzi, la Sinaia și au transmis un apel pentru oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și încetarea oricăror operațiuni militare îndreptate asupra statului ucrainean, subliniind că disputele și conflictele trebuie rezolvate exclusiv pe calea dialogului.

Crama Aramic

În Banat, trăiește cea de-a doua comunitate, ca dimensiune, a ucrainenilor din România, circa 7.500 de persoane. La Știuca, Pădureni, Criciova, SacoșZagujeni, Cornutel, Copacele  și Zorile trăiesc cei mai mulți dintre ucrainieni.

Centrul se află la Lugoj, iar liderul spiritual este protopopul Petru Rosoca. Acesta spune că a participat la întâlnirea de la Sinaia și că, ucrainenii din România, sunt pregătiți să ajute cu tot ce pot, în cazul unui flux mare de refugiați din țara vecină.

De altfel, printr-un comunicat de presă, Uniunea Ucrainenilor din România își exprimă disponibilitatea de a sprijini autoritățile române și ucrainene, în cazul agravării situației din Ucraina, oferind ajutor cu echipe capabile să asigure suportul logistic și lingvistic necesar, punând la dispoziția autorităților românești spațiile din sediile Uniunii Ucrainenilor din România.

RETIM

“Ne îngrijorează foarte tare, nu doar pentru faptul că a izbucnit războiul în Ucraina, dar și pentru că noi ca și creștini ar trebui să ne iubim între noi, nu să ne omorâm. Sigur că facem toate diligențele ca să ne pregătim pentru refugiați. Pregătim mâncare și cazare, asta putem să facem. La Lugoj e cea de-a doua comunitate de ucrainieni, de noi aparține tot sud-vestul țării. Ne străduim. Am căutat locuințe, să vedem dacă e nevoie, să putem să-i găzduim. Ne pare extrem de rău, este o comunitate care ne este foarte aproape. Simțim ca ei, trăim ca ei”, spune Rosoca.

Protopopul ucrainean spune că a discutat mult, în ultimul timp cu rude sau cunoscuți din Ucraina și că mulți se pregătesc să vină în România.

„În ciuda faptului că sunt în prima linie, ei erau mult mai liniștiții și împăcați cu ideea, decât noi. Să sperăm că Dumnezeu va întoarce pe toți conducătorii cu fața la pace. Din relațiile pe linie bisericească, dar nu numai, cu credincioșii cu care ținem legătura, ne-au sunat și au spus că le e greu să lase tot, să părăsească țara, dar nu vor să se ducă către Rusia și vor să vină în România. Să știți că sunt și foarte mulți români din Ucraina, cu care am vorbit și vor să vină. Avem și în Timiș, și în Caraș, și în Arad, case pregătite. Suntem în discuții avansate și cu comunitatea de lipoveni, de la Dunăre, unde sunt foarte multe case nelocuite. Ei au început să le pregătească. Ținem legătura cu primăriile, cu reprezentanții bisericești din toată țara și le-am cerut să fac tabel, cu casele care sunt și în ce stare se găsesc acestea. Sunt familii care sunt dispuse să primească refugiați. Ba, chiar mai mult, avem familii care au o a doua locuință sau camere în care nu stau și cu toții sunt dispuși să le pregătească și să-i primească pe refugiați” ne-a mai spus Rosoca.

Uniunea Ucrainienilor din România va deschide un fond, denumit ,,Pentru pacea în Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui etnicii ucraineni din România, și nu numai.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zeci de șoferi transformați în pietoni în weekend, în zona Lugojului și restul județului Timiș

Publicat

în

Crama Aramic

Polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Timiș au acționat și în acest weekend pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Pe principalele artere din judet, polițiștii au controlat 510 autovehicule, au legitimat 515 persoane, au efectuat 476 de testări cu aparatul etilotest și 20 cu aparatul drugtest.

În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 395 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor rutiere, dintre acestea 176 au fost aplicate pentru nerespectarea limitelor legale de viteză, 47 pentru nepurtarea centurii de siguranță, iar 25 de sancțiuni au fost aplicate pietonilor/ bicicliștilor.

Fie că au condus sub influența alcoolului, fie că au depășit limitele legale de viteză, au efectuat depășiri neregulamentare, nu au acordat prioritate sau au săvârșit alte abateri, 40 de conducători auto au rămas fără permis de conducere. În urma defecțiunilor constatate, au fost retrase 17 certificate de înmatriculare.

RETIM

Totodată, polițiștii au constatat 10 infracțiuni la regimul circulației rutiere, dintre care 4 (conducerea unui autovehicul fără permis de conducere), 4 (conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului), 1(conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor), 1(conducerea unui autovehicul neînmatriculat).

Citiţi mai departe

Actualitate

O mașină a intrat într-o turmă de oi pe un drum din apropiere de Lugoj

Publicat

în

Crama Aramic

O mașină a companiei de energie Enel a intrat intr-o turmă de oi, luni dimineața, pe un drum din apropiere de Lugoj. Turma de oi traversa drumul când a fost surprinsă de către autoturismul de mici dimensiuni. Mai multe mioare au decedat în urma impactului.

S-a întâmplat la orele dimineții de luni, pe drumul ce leagă Traian Vuia de Dumbrava. Potrivit celor de la DRDP, s-a intervenit pe porțiunea de drum pentru degajarea carosabilului și înlăturarea resturilor rezultate în urma accidentului.

„Drumarii au intervenit pe DN 68A între Traian Vuia și Dumbrava, jud. Timiș, pentru a curăța carosabilul în urma unui accident. Un autoturism a lovit o turmă de oi. Traficul se desfășoară normal la această oră”, au anunțat cei de la DRDP Timișoara.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Jumătate dintre șoferii opriți în satele de lângă Lugoj și Făget, amendați de către polițiști

Publicat

în

Crama Aramic

Vineri, 3 februarie, în intervalul orar 09:00- 13:00, polițiștii Orașului Faget și cei ai Secției 10 Rurală Făget, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier Timiș și cei ai Biroului Rutier Lugoj, au organizat o acțiune cu efective mărite în zona de competență, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță rutieră, precum și pentru menținerea fluenței traficului rutier.

Au fost legitimate 205 persoane și controlate 145 de autovehicule, fiind efectuate 28 de testari cu aparatul etilotest.

În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 109 sanctiuni contravenționale, în valoare totală de 36.540 de lei, pentru nerespectarea normelor rutiere, conform OUG 195/2002R.

RETIM

Polițiștii au retras 1 certificat de imatriculare și au reținut, în vederea suspendării, 4 permise de conducere, dintre care:
– 1 pentru efectuate necorespunzătoare a manevrei de depășire;
– 2 pentru viteza;
– 1 pentru alte abateri.

Polițiștii timișeni vor desfășura în continuare acțiuni rutiere pentru prevenirea evenimentelor negative.

Citiţi mai departe

Actualitate

Studii în loc de giratorii pentru intersecțiile periculoase din Lugoj și restul județului

Publicat

în

Crama Aramic

Consiliul Județean Timiș va comanda un studiu care să determine cât de periculoase sunt unele intersecții din județ. Va fi vizat și Lugojul, care de ani buni se află pe lista de amenajare al unui sens giratoriu în una dintre cele mai periculoase intersecții din județ.

Este vorba despre intersecția de la strada Tapiei cu centura ocolitoare a orașului. De ani buni, intersecția a fost locul în care au avut loc nenumărate accidente rutiere, soldate cu oameni răniți grav sau chiar decese. 

Primăria a promis de nenumărate ori că va rezolva problema, însă nici administrația trecută și nici cea actuală nu au ajuns la o soluție. Consiliul județean va plăti 30.000 de lei pentru studiul ce va evalua intersecțiile cu risc de accidente din Timiș, unei firme private.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite