Connect with us

Social

Terapie în prisaca lui Petru Erdőș. Somnul în zumzet de albine liniștește mintea, iar aerul emanat de stupi fortifică trupul

Publicat

în

Petru Erdőș are peste 300 de stupi, în livada lui din satul Silagiu, județul Timiș. Produce miere, propolis, lăptișor de matca, ceară, iar mai nou folosește albinele și pentru ceea ce el numește: terapie prin somn pe patul de stupi.

Una din îndeletnicirile, de pe acest pământ, care a însoțit existența omului peste milenii este creșterea albinelor. Nu se știe exact când au apărut albinele pe planeta noastră dar se presupune că acestea existau încă din era terțiară. Cert este că în antichitate, mierea era foarte cunoscută. Abia din secolul XIX putem vorbi despre apicultură modernă.

RETIM

Iohanes Mehring în anul 1857 inventează presa pentru producerea fagurilor artificiali, Franz Hruska în anul1865 extractorul de miere, iar A.I. Root cam tot pe atunci produce presa cu valț. Karl von Frisch descifrează semnificația „dansului” la albine, limbaj prin care acestea își transmit informațiile cu privire la direcția și distanța unor surse melifere nou depistate. Cu timpul apicultura devine o adevărată știință iar mierea și celelalte produse din stupină  sunt consumate de către întreaga planetă. Condițiile deosebite de climă, sol și baza melifera din țara noastră au determinat ca apicultura să constituie din cele mai vechi timpuri o  ocupație de bază și a românilor.

Din mulțimea apicultorilor din zilele noastre se remarcă și Petru Erdőș din localitatea Silagiu, județul Timiș. Pasiunea pentru creșterea albinelor a apărut spontan, atunci când a primit de la un vecin un roi de albine. Așa a început aventura apicolă despre care ne vorbește chiar apicultorul bănățean

„În anul 1993 am găsit în grădină, într-un cais, un roi de albine. Roiul venise de la un vecin al meu care mi l-a oferit cadou. Mi-a dat chiar un stup, în care să îl instalez și echipamentul de protecție, cu care trebuia să adun roiul din pom. Nu aveam nicio cunoștință în domeniul apicol și uite așa a început aventura cunoașterii în ale stupăritului. An de am mi-am mărit efectivul și am ajuns la 30 de stupi. Fetele mele au crescut printre albine și când am văzut că le pasionează m-am hotărât să fac din această îndeletnicire o afacere de familie. Am accesat fonduri europene în anul 2016 și am mărit efectivul stupilor la 150 de familii. Patricia și Doriana, fiicele mele s-au implicat tot mai mult în această activitate așa că în 2020 am mai accesat un fond european și astăzi stupina noastră numără peste 300 de familii”, povestește apicultorul.

Cele două fete, Patricia și Doriana, au studiat Inginerie Alimentară munca a devenit una științifică, profesionistă

„Toată familia este angrenată în această activitate. Suntem o echipă, ca un stup de albine din care desigur că nu lipsește regina mamă, adică soția mea. Eu de profesie sunt bucătar și am transmis fetelor și această pasiune spre gastronomie. Așa se explică faptul că astăzi în familie avem o firmă apicolă ApiDor și una de Cataring, Sio Silva Almaj Munca în stupină relaxează atunci când o faci cu plăcere și pasiune. Am observat că atunci când plecam în pastorală cu stupina și dormeam în rulotă, în mijlocul albinelor, somnul meu era mult mai odihnitor. O pace se așternea în sufletul meu peste noapte și nu numai psihic mă simțeam fortificat ci și fizic. Așa mi-a venit ideea să dezvolt această terapie și să o împart semenilor mei”, spune Petru.

A construit căsuțe de lemn, în care a așezat sub fiecare câte 4 stupi plini cu albine. Cei care dorm în ele cel puțin o ora vor constata că li se schimbă starea de spirit. Transformarea este uimitoare.

„Somnul în zumzet de albine liniștește creierul iar aerul parfumat emanat de stupi fortifică trupul. Terapia din stupină de pe dealurile Silagiului sper să devină o practică la care în viitor va adera multă lume. Trăim într-o lume stresantă și mai ales poluată așa că este nevoie de noi practici în refacerea organismului uman. Procedeul este foarte simplu și la îndemâna tuturor. Nu costă mimic și satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât pot să dau semenilor mei un crâmpei de sănătate. Tehnica este următoarea: Dormi pe un pat sub care se află 4 stupi în care se găsesc cel puțin 200.000 de albine. Albinele nu au cum să ajung[ la tine, ci doar îți transmit întreaga energie creatoare din stup. Veniți să simțiți efectul odihnitor din stupina mea!”, spune apicultorul. 

Petru Erdőș este convins că numărul celor care vor apela la terapia somnului în zumzet si aerul medicinal de albine va crește și și-a propus să mai construiască câteva dormitoare în stupina sa. Cei interesați îl pot contacta la numărul de telefon, 0720 058 397                                                                                         Dan TIMARU

 

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii

Publicat

în

Într-un gest plin de generozitate și recunoștință, Emil Constantin, cunoscut sub numele de „Marius, copilul străzii” pentru că a crescut în gara din Lugoj, continuă să aducă bucurie și speranță în viețile celor mai nevoiași în această perioadă festivă. Așa cum a făcut și în anii trecuți, Marius organizează o acțiune umanitară de distribuire a alimentelor și dulciurilor în preajma sărbătorilor.

Cu sprijinul unor oameni apropiați, Marius a pregătit 200 de pachete pe care le împarte în această perioadă unor copii și unor bătrâni cu mai puține posibilități financiare.

RETIM

„O parte din  pachete le duc în comuna Constantin Daicoviciu, alta la Maciova. O să mai duc și la spitalul din Caransebeș și la Centru „Sf. Nicolae” din Lugoj. Pachetele pe care le-am pregătit conțin în mare parte dulciuri și sunt pentru bătrânii și copii care nu au posibilități financiare. Eu vreau să le mulțumesc celor care s-au alăturat demersului meu și m-au ajutat la cumpărarea acestor cadouri”, ne-a declarat Marius.

Ajuns astăzi la aproape 40 de ani, Marius și-a făcut un rost în viață. S-a căsătorit și are o fetiță de 12 ani. Însă își amintește cu recunoștință de perioada dificilă în care a trăit pe străzile Lugojului. Cu ajutorul oamenilor cu suflet din Lugoj și din afara orașului, tânărul a reușit să depășească această etapă dificilă a existenței sale.

Prin acțiunile umanitare, Marius vrea să transmită și un mesaj de speranță și solidaritate în comunitate. Gesturile sale ne amintesc că, în spiritul sărbătorilor, compasiunea și generozitatea pot aduce lumina necesară în inimile celor care trec prin momente dificile.

Citiţi mai departe

Social

Programul manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale la Lugoj

Publicat

în

Vineri, 1 Decembrie 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Primăria Municipiului Lugoj și Consiliul Local al Municipiului Lugoj împreună cu Garnizoana Lugoj și Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj vor organiza o serie de manifestări.

Cu începere de la ora 10.00, la Monumentul Unirii din Piaţa J. C. Drăgan se va desfășura Ceremonia militară cu depuneri de coroane si jerbe de flori dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României. Evenimentul va debuta cu acordarea onorului personalităților oficiale si oficierea serviciului religios. În continuare se vor susține alocuțiuni urmate de depuneri de coroane din partea unor instituţii, asociaţii şi partide politice. În încheiere va avea loc defilarea detașamentului de onoare.

RETIM

De la ora 16.00 va avea loc în Piața J.C. Drăgan un Spectacol festiv dedicat Zilei Naționale a României susținut de Ansamblul Folcloric ”LUGOJANA”, care încununează 60 de ani de activitate artistica, oferind publicului lugojean un spectacol ce va aduce pe scenă un număr cât mai mare de dansatori, instrumentiști, soliști vocali, ambasadori ai folclorului românesc, dar mai ales ambasadori culturali ai Lugojului, oraș recunoscut din vechime ca fiind capitala culturală a Banatului.

Citiţi mai departe

Social

Unul din șapte copii din Regiunea Vest are părinți plecați la muncă în străinătate. Timișul se află pe primul loc

Publicat

în

Unu din șapte copii din vestul Românei are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. În cifre absolute, vorbim despre 48.177 de copii.

La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Timiș este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 2.125 de copii, urmat de județul Caraș-Severin pe locul doi, cu 1.015 copii înregistrați, județul Hunedoara pe locul trei, cu 1.001 copii, și județul Arad pe locul patru cu 986 de copii.

RETIM

Conform acelorași statistici oficiale, care surprind doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială în anul 2022, la nivel național, dintre cei 72.627 de copii, 2.781 se află într-o situație suplimentară de vulnerabilizare, în sistemul de protecție specială, fie la asistent maternal, în centre de plasament sau în grija altor persoane.

Rezultatele programului complex de sprijin social, psihologic și educațional derulat Salvați Copiii România în județele Caraș-Severin și Hunedoara pentru a preîntâmpina separarea copiilor de familie şi intrarea în sistemul de protecţie specială constituie o bună practică  pentru prevenirea separării copilului de familie: aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.

Sprijin de la Salvați Copiii

Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.

Pe parcursul programului, peste 1.186 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvați Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare:

 • 286 de copii în risc de separare de familie au fost identificaţi şi au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional
 • 200 părinţi/reprezentanţi ai copiilor au beneficiat de programe de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică;
 • 202 dintre copii au frecventat zilnic centrele de zi din Reșița și Petroșani dezvoltate în cadrul proiectului;
 • 84 de copii au beneficiat de servicii comunitare integrate;
 • 109 dintre copii au participat la tabere la munte în vacanţele şcolare;
 • Peste 700 de persoane, copii, părinți, membri ai comunității etc., au beneficiat de servicii de informare şi consiliere cu privire la asigurarea drepturilor copilului şi prevenirea/reducerea situaţiilor de risc la care pot fi expuşi copiii.
 • Aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.

În cele două judeţe au fost create reţele inter-instituţionale locale compuse din reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi alte domenii conexe care au contribuit la îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie, cu focus pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în judeţele Caraș-Severin și Hunedoara.

Copiii dezvoltă probleme psiho-emoționale și sociale

În vederea îmbunătăţirii procesului de identificare și monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei. O serie de recomandări metodologice în acest sens, însoţite de instrumentele comune de colectare a datelor au fost trimise în atenţia direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi inspectoratelor şcolare judeţene, urmând să fie utilizate în perioada de final a acestui an calendaristic.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a declarat: „Copiii care rămân în țară, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, sunt nevoiți să se confrunte cu probleme psiho-emoționale și sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înțelege pe deplin și a depăși traumele. Situația celor care nu au rude în țară în grija cărora să rămână este și mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autoritățile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvați Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru acești copii, care să contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora și la prevenirea instituționalizării lor.”

 

Citiţi mai departe

Social

Ce este oxitocina și ce efecte are?

Publicat

în

Oxitocina (sau ocitocina) este un hormon natural care stimulează contracțiile uterine în timpul nașterii și alăptarea după naștere. De asemenea, oxitocina afectează aspecte ale comportamentului uman și sistemele de reproducere masculin și feminin. În acest articol, îți spunem ce este oxitocina, cum este produsă de organism, care sunt funcțiile acestui hormon, cum se pot controla nivelurile oxitocinei și nu numai.

RETIM

Ce este oxitocina?

Aici poti vedea ce este ocitocina, dar și medicul de familie îți poate spune mai multe despre acest hormon. Foarte pe scurt, oxitocina, adesea denumită și „hormonul iubirii”, este un hormon natural care gestionează aspecte cheie ale sistemelor reproductive feminin și masculin, inclusiv travaliul și nașterea, alăptarea, precum și alte aspecte ale comportamentului uman. Hipotalamusul produce oxitocina, iar glanda pituitară posterioară o stochează și o eliberează în fluxul sanguin.

Care sunt funcțiile oxitocinei?

Sunt mai multe funcții importante ale acestui hormon. Oxitocina este esențială pentru a facilita nașterea, având un rol decisiv în declanșarea contracțiilor. Pe lângă acest rol, oxitocina joacă un rol fundamental și în alăptare, stimulează eliberarea laptelui din sânii mamei. De asemenea, oxitocina este cunoscută și pentru influența sa asupra comportamentului social și emoțional. Aceasta favorizează atașamentul, empatia, încrederea și conectarea emoțională cu ceilalți, fiind esențială în formarea legăturilor sociale. Foarte important, oxitocina are un impact semnificativ și în modul în care organismul reacționează la stres. Ea poate reduce nivelul de anxietate și frică, ajutând astfel la calmarea și relaxarea individului.

 

Cum se produce ocitocina în corpul uman

Oxitocina este un neuropeptid care este produs într-o zonă specializată a creierului, numită hipotalamus. Această regiune cerebrală are diverse funcții esențiale de reglare, precum somnul, apetitul, emoțiile și comportamentul. Hipotalamusul este conectat la numeroase alte părți ale creierului și ale corpului, jucând un rol esențial în coordonarea răspunsurilor fiziologice și comportamentale.

După producere, oxitocina este transportată prin axonii neuronilor către glanda pituitară posterioară. Acest proces se realizează prin intermediul unor structuri specifice numite vezicule neuronale. Glanda pituitară, cunoscută și ca glanda hipofiză, este situată la baza creierului și este responsabilă pentru stocarea și eliberarea unei varietăți de hormoni, inclusiv oxitocina.

Cum sunt controlate nivelurile de oxitocină?

Oxitocina este unul dintre puținii hormoni care au o buclă de feedback pozitiv. Acest lucru înseamnă că eliberarea de oxitocină duce la acțiuni care stimulează glanda pituitară să elibereze o cantitate mai mare de hormoni. Majoritatea hormonilor creează bucle de feedback negativ după ce sunt eliberați, ceea ce înseamnă că organismul eliberează o cantitate mai mică de hormon după ce acesta își face efectul. În cazul contracțiilor uterine la naștere, presiunea pe colul uterin din partea bebelușului stimulează hipofiza să elibereze oxitocină. Eliberarea continuă până la nașterea copilului.

Ce se întâmplă atunci când nivelul de oxitocină este scăzut?

A avea niveluri de oxitocină mai mici decât cele normale este rar. Nivelurile scăzute de oxitocină ar putea opri contracțiile uterine în timpul nașterii și ar putea împiedica producerea de lapte după naștere. Deși este rară, cea mai frecventă cauză a nivelurilor de oxitocină mai mici decât cele normale este panhipopituitarismul, o afecțiune în care toate nivelurile de hormoni pe care le eliberează glanda hipofizară sunt sub nivelul normal. Nivelurile scăzute de oxitocină au fost legate de tulburarea de spectru autist și de simptomele depresive.

 

Ce se întâmplă atunci când nivelurile de oxitocină sunt ridicate?

A avea niveluri de oxitocină mai mari decât cele normale este foarte rar în cazul femeilor acest lucru se numește toxicitate la oxitocină. Un nivel mai mare de oxitocină are ca rezultat un uter hiperactiv, provocând o creștere a masei musculare uterine (hipertrofie), ceea ce limitează sarcina din cauza faptului că nu există suficient spațiu în uter pentru a ține fătul. În cazul bărbaților, nivelurile ridicate de oxitocină sunt legate de hiperplazia benignă de prostată.

 

Oxitocina este un hormon esențial pentru naștere și alăptare. Deși cazurile cu un nivel prea mare sau prea mic de oxitocină sunt rare, medicul poate recomanda o formă sintetică de oxitocină pentru a demara travaliul, în cazul unei sarcini. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, nu neapărat pentru că organismul nu produce sau nu eliberează suficient hormon în mod natural. Dacă ai întrebări despre travaliu și naștere și/sau alăptare, nu uita să întrebi medicul.

 

Important de reținut

Oxitocina acționează așadar ca un mesager chimic la nivelul creierului și are un rol important în multe comportamente umane și interacțiuni sociale, inclusiv:

 • excitarea sexuală;
 • recunoașterea;
 • încrederea;
 • atașamentul romantic;
 • legătura dintre părinți și copii.

 

Efectele oxitocinei asupra creierului sunt complexe. Oamenii de știință cercetează în prezent rolul oxitocinei în diverse afecțiuni, printre care:

 • dependența;
 • anorexia;
 • anxietatea;
 • tulburarea de spectru autist;
 • depresia;
 • tulburare de stres posttraumatic.

 

În concluzie, oxitocina joacă un rol semnificativ în reglarea stării noastre de bine, emoțiilor și comportamentului social. În acest articol, ne-am familiarizat cu funcțiile cheie ale acestui hormon, cu procesul de producere în corp și cu metodele de stimulare naturală a producției sale.

u metodele de stimulare naturală a producției sale.

Citiţi mai departe

Cele mai citite