Connect with us

Actualitate

Tentativă de reabilitare a maiorului de la unitatea din Lugoj, considerat autorul masacrului din Calea Girocului

Publicat

în

Într-un articol de opinie, sub semnătura analistului militar Ion Petrescu, „Adevărul” publică în ediția online, marți 20 decembrie, un text al fostului maior Paul Vasile, ajuns general în rezervă, cu pensie specială, care este acuzat că ar fi autorul masacrului de pe Calea Girocului, din decembrie 89.

„Inserez în acest areal mărturia unui compatriot care a trăit evenimentele din decembrie 1989, fiind în cadrul armatei, în zona Banatului. Timpul trece. Unele confesiuni sunt uitate. Altele ignorate. Cea a generalului (r.) Vasile Paul este scrisă cu o focalizare pe detalii inedite”, arată Ion Petrescu, după care dă publicității textul generalului Paul Vasile, pe care îl găsiți aici

RETIM

Despre Paul Vasile vorbește inclusiv generalul Ştefan Guşe, care recunoaște într-un interviu apărut în cartea lui Pavel Coruț că i-a dat ordin maiorului Vasile Paul, aflat în fruntea unui grup de militari de la U.M. 01140 Lugoj, să recupereze cinci tancuri preluate de demonstranți, inclusiv prin deschiderea focului.

„Reuşisem să deblochez tancurile din Calea Girocului, folosind efective conduse de un maior foarte destoinic – Paul Vasile. Dacă luau foc, tancurile explodau ca nişte bombe. Distrugeau cartierul. Am dat ordin să fie deblocate cu orice preţ. Recunosc: cu orice preţ! Inclusiv prin foc!”, recunoaştea Ştefan Guşe după Revoluţie, în carte scrisă de Pavel Coruţ.

Intersecția a fost deblocată și tancurile recuperate, exact cum spunea generalul Gușe. Numai că în urma acestei acțiuni au fost împușcați foarte mulți revoluționari. Iată ce spunea procurorul Dan Voinea, despre dosarul în care era cercetat Paul Vasile

„Este un dosar care priveşte opt victime (doi morţi şi şase răniţi), care sunt victime pentru care răspunde generalul Paul Vasile. Este un dosar gata, care stă din cauza singurului fapt că nu sa făcut, până în prezent, expertiza psihiatrică a acestui învinuit. Noi am trimis Institutului
MedicoLegal ordonanţa de efectuare a expertizei medicolegale, iar generalul Paul, sub diverse motive, pretexte, şi eu ştiu ce alte relaţii are
dânsul, permanent a refuzat să se prezinte acolo. Eu nu pot săi forţez pe cei de la Institutul MedicoLegal, pentru că nam voie să fac presiuni acolo.

Reporter: Dar cine ar putea să facă presiuni acolo?

Dan Voinea: Nu trebuie să facă nimeni presiuni. Dosarul acesta (Calea Girocului n.n.), în mod paradoxal, deşi este gata (şi e demonstrată acolo vinovăţia generalului Paul Vasile), stă din cauza unei expertize medicolegale care, dintrun motiv sau altul, întârzie să ajungă la noi, ca so punem la dosar. Eu nu am competenţă şi nici nu trebuie să fac presiuni asupra medicilor legişti, mamestec în munca lor, însă acolo se găseşte Ordonanţa noastră, prin care sunt rugaţi să facă această expertiză psihiatrică; este obligatoriu să o punem la dosar. Acest general Paul Vasile a găsit mereu pretexte ca să se sustragă verificării de la Institutul MedicoLegal, ba că e bolnav, ba că este în concediu, ba că e plecat din ţară şi, în felul ăsta, sa pierdut foarte mult timp şi sa întârziat trimiterea dosarului la instanţă”, a declarat Dan Voinea, conform memorialului revoluției.ro

Pe același site, al Memorialului Revoluției, apare și o declarație dată în 1990 de către locotenentului major Cristea Maricel, o informaţie referitoare la ce sa petrecut în 17 Decembrie, în Calea Girocului:

„Declaraţie / Subsemnatul lt. maj. Cristea Maricel, declar următoarele / În ziua de 17 decembrie 1989, în jurul orei 12:00, am fost alarmat prin agent personal şi mam prezentat la unitate/ La unitate am luat la cunoştinţă că este alarmă de luptă şi că trebuie să ne deplasăm spre Timişoara/ În jurul orei 16:3017:00, am plecat spre Timişoara, în coloană de luptă cu muniţie de război în maşinile de luptă/ În jurul orei 18:3019:30, am ajuns la Comandamentul Diviziei, unde împreună cu mr. Paul Vasile neam prezentat la comandantul Diviziei/ În biroul comandantului Diviziei era generalulcolonel Guşe Ştefan şi generalulmaior Chiţac Mihai/ Generalul Guşe Ştefan a ordonat mr. Paul V. să se deplaseze cu mijloacele pe care le are la dispoziţie pe Calea Girocului, pentru a recuceri 5 tancuri care au fost imobilizate de către cetăţeni şi care aveau muniţie de artilerie la bord şi care poate exploda/ Generalul Guşe a ordonat cucerirea acestor tancuri cu orice preţ, /să se tragă, la nevoie/ În jurul orei 21:00, am ajuns în Calea Girocului, la intersecţia cu Strada Mureş; nu sa putut trece mai departe, dea lungul Căii Girocului, deoarece pe Calea Girocului, la intersecţia cu Str. Lidia, erau nişte panouri mari şi un şanţ care blocau drumul/ Comandantul a ordonat să
se ia un dispozitiv de apărare în semicerc, în jurul celor două TABuri/ În jurul nostru, pe Strada Mureş şi pe Calea Girocului, erau în jur de 300 de persoane care huiduiau/ La un moment dat, această mulţime de oameni sa apropiat de dispozitivul de militari, moment când sa deschis foc. Din mulţime, un cetăţean nu sa mai ridicat de jos, iar alţi 2 sau 3 au fost uşor răniţi/ Nu am putut vedea cine a tras, concret, în acei cetăţeni, întrucât eu eram în cabina unui camion, împreună cu şoferul civil Căprariu Ion, la o distanţă de circa 5060 m de grupul de soldaţi şi cadre care formau dispozitivul de luptă/ În jurul orei 22:00 au venit dea lungul Str. Mureş 2 TABuri care au deschis foc încă de la distanţă, perpendicular spre noi, din mers au virat spre stânga, spre Calea Girocului, şi au pătruns în lungul acesteia, trăgând în continuare. În primul TAB al acestei unităţi (care, ulterior, am aflat că era din Arad) se afla ltcol Rogin/ Anterior venirii ltcol Rogin cu unitatea din Arad, mr. Paul a dat telefon să ceară sprijin de la Comandament/ Mai precizez că am fost întâmpinaţi la sosirea în zonă de către un civil care a vorbit cu mr. Paul V., părând că se cunosc/ Precizez că demonstranţii găsiţi la faţa locului sau apropiat, la un moment dat, de dispozitivul de luptă la o distanţă de aproximativ 10 metri, huiduiau, strigau lozinci, dar fără a sparge dispozitivul/ Am observat că sa aruncat spre soldaţi cu sticle sau diferite obiecte, dar nu pot preciza dacă, din grupul de manifestanţi sau din blocuri/ Înainte de deschiderea focului, au fost somaţi să se îndepărteze şi să nu devină agresivi, dar nu sau îndepărtat, moment în care sa deschis foc asupra lor, foc executat mai mult în asfalt pentru a evita omorârea acestora/ Dispozitivul de luptă era format din aproximativ 3040 de soldaţi şi din cadre, respectiv. mr. Paul, mr. Biriş, cpt. Neagu, cpt. Pruneanu, ltmaj. Romanescu/ Ltcol Rogin sa oprit aproximativ 1 minut şi ia comunicat ceva mr. Paul, lăsândumi impresia că acesta a luat iniţiativa,
după care şia continuat activitatea dea lungul Căii Girocului, unde sa tras în continuare.”

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bine de știut, dacă ajungeți în Timișoara! Drumuri și zone închise circulației rutiere, pentru mai multe zile

Publicat

în

Loc de întâlnire pentru mii de oameni care se estimează că vor participa la evenimentele de anvergură „Timișoara 2023 la nesfârșit”, zona centrală a Timișoarei va vibra între 7 și 10 decembrie 2023. Un public extrem de numeros va marca finalul Capitalei Europene a Culturii în Piața Unirii, alături de unii dintre cei mai în vogă artiști: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma și José González. Pentru buna desfășurare a evenimentelor, Primăria Municipiului Timișoara a luat o serie de măsuri.

Astfel, pentru a facilita accesul către zona centrală, a fost inițiată o Hotărâre de Consiliu Local pentru ca transportul public să fie gratuit în perioada 8.12.2023-10.12.2023. Pe de altă parte, pentru desfășurarea programului în condiții optime, Comisia de Circulație a avizat închideri și restricții de trafic în zona centrală, astfel:

RETIM

  • în perioada 12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), respectiv 9.12.2023 -10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), închiderea traficului rutier pe str. Oituz
  • în perioada 12.2023 (ora 17:00) – 10.12.2023 (ora 10:00) restricționarea traficului rutier pe străzile: Palanca, George Coșbuc, Paul Chinezu, Matei Corvin, Regimentul 5 Vânători, Sergent Constantin Mușat, respectiv breteaua existentă în Piața Mărăști în spatele stației S.T.P.T., Piața Țepeș Vodă, strada General Traian Doda, Episcop Augustin Pacha, Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu, Gheorghe Lazăr (Zona Cetate) și strada General Eremia Grigorescu.
  • închiderea circulației rutiere în perioada 8.12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), precum și în perioada 9.12.2023 – 10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00) pentru toate străzile menționate anterior.

De asemenea, se vor rezerva locurile de parcare existente în Piața Mărăști, respectiv pe strada Popa Șapcă (adiacent Penitenciarului Timișoara) precum și parcările publice existente în Piața Ţepeş Vodă și pe str. Nicolaus Lenau, în perioada 7.12.2023 (începând cu ora 07:00) – 10.12.2023 (până la ora 23:00).

Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative.

Totodată, pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, s-a hotărât ridicarea teraselor din zona Cetate, inclusiv Piața Libertății și str. Alba Iulia, în perioada 6.12.2023 -10.12.2023.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițist lugojean ridicat la gradul de chestor, de președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

În urma unui decret semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, și contrasemnat de Prim-Ministrul Ion-Marcel Ciolacu, zilele trecute, comisarul-șef de poliție Dan Stoicănescu din Lugoj a fost ridicat la gradul profesional de chestor de poliție.

În prezent, Stoicanescu ocupă funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Cu o carieră începută în august 2000, ca ofițer operativ la Inspectoratul de Poliție Transporturi Timișoara – Serviciul Caraș Severin, Stoicănescu și-a dedicat aproape două decenii activității în domeniul poliției, evoluând constant și câștigând încrederea superiorilor săi.

RETIM

În ultimii ani, Dan Stoicanescu a ocupat funcții de răspundere în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, ajungând să coordoneze activități de management în domeniul poliției judiciare. În perioada 10 martie 2021 – 9 martie 2022, a fost împuternicit șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, iar apoi a ocupat poziția de împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Cu o diplomă de master în domeniul dreptului penal și o serie de cursuri de perfecționare în management și comunicare strategică, Stoicanescu deține un bagaj solid de cunoștințe și abilități. Este membru al Colegiului European de Securitate și Apărare și membru al Copul Național al Polițiștilor și al Asociației Internaționale a Polițiștilor, evidențiindu-se ca un profesionist dedicat și implicat în comunitate. Cu o carieră impresionantă și cu rezultate dovedite în domeniul poliției judiciare, comisarul șef  Dan Stoicanescu este o figură respectată în cadrul forțelor de ordine din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Explozie într-un bloc din Lugoj. O persoană a ajuns la spital și mai multe au fost evacuate

Publicat

în

topsport.roÎn data de 28.11.2023, la ora 08:30,printr-un apel la 112 a fost anunțată o explozie produsă la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje, în urma unei acumulări de gaz, situat pe strada Vișinilor în municipiul Lugoj.

A fost alertat de urgență Detașamentul de Pompieri Lugoj și la fața locului s-au deplasat o autospecială de primă intervenție si comandă, o autospecială de stingere, o autoscară mecanică, un echipaj SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, trei ambulanțe SAJ și un microbuz de transport persoane din cadrul Detașamentului 2 Timișoara.

RETIM

Explozia nu a fost urmată de incendiu. În urma evenimentului, 12 persoane s-au autoevacuat, o persoană a fost deblocată dintr-un apartament, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale, iar o victimă de sex masculin a fost evacuată de pompieri, prezentând arsuri pe 40% din suprafața corpului. Aceasta a fost transportată la spital conștientă.

Din primele informații, din numărul total de 84 garsoniere din imobil, aproximativ 23 sunt afectate. Locatarii vor fi mutați la internatul Liceului „Valeriu Braniște”

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Mai mulți polițiști în Timiș. Zeci de absolvenți au ajuns la secțiile urbane și comunale din județ

Publicat

în

Echipa I.P.J Timiș s-a mărit cu 34 de polițiști. Absolvenți ai școlilor de poliție din Câmpina și Cluj, cei 34 de agenți sunt pregătiți să intre în slujba cetățeanului. Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcțiile vacante existente, ținând cont de situația operativă și raportat la nevoile fiecărei structuri.

Aceștia au fost repartizați atât la secții de poliție urbană cât și la secții de poliție rurală și posturi de poliție comunale.

RETIM

„La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de tutelă profesională, sub îndrumarea unui tutore, desemnat din rândul polițiștilor cu experienţă, care îi va sprijini în activitate. Însoțiți de gândurile de a ajuta comunitatea, cei mai noi dintre polițiști vor prelua atribuțiile de serviciu. Nu au ales un județ tocmai ușor, știu si ei acest lucru, este un judet plin de provocări, însă aceste provocări nu vor face decât să consolideze și mai bine echipa I.P.J Timiș. În urma acestora se vor forma atât ca polițiști profesioniști cât și ca oameni”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Citiţi mai departe

Cele mai citite