Connect with us

Divertisment

Tată și fiu împart aceeași pasiune. Povestea noii crame din apropierea Lugojului, care are deja vinuri premiate internațional

Publicat

în

În ultimii ani, Silagiu, din județul Timiș, veche vatră a producătorilor de vinuri din Banat, a revenit pe această piață. Mai multe crame au fost deschise pe dealurile din zonă și câțiva producători au reluat tradiția. 

O investiție unică este Crama Aramic, acolo unde, tată și fiu împart aceeași pasiune și duc tradiția mai departe. Adam și Cosmin Crăciunescu au decis să-și pună în practică pasiunea și cunoștințele pentru vin și viță de vie. Cei doi antreprenori au demarat un proiect, cu gândul să reînvie tradiția uitată a zonei Silagiului. Iar rezultatele de până acum dovedesc reușita.

RETIM

Climă benefică pentru soiuri nobile

Silagiul face parte din cele cinci centre viticole ale Banatului, ajungând la o altitudine maximă de 324 m. Clima este una benefică pentru viticultură, iar strugurii din această zonă au un gust special, nemaiîntâlnit în alte părți. Acesta este, de fapt, unul dintre secretele vinurilor fine care se produc aici.

Crama Aramic este Phoenixul care scrie o nouă filă de istorie pentru acest loc binecuvântat. Astăzi, însumează 46 de hectare de vii din soiuri nobile, patru albe și patru roșii: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir.

“Tatăl meu este cel care a început totul. Mai mult din pasiune. Proiectul inițial a demarat în perioada 2010-2012. Pentru început au fost reînființate plantațiile și am adus doar soiuri de viță nobilă. Prima producție de vin am avut-o în 2015, când am finalizat și o investiție semnificativă într-o linie performantă de îmbuteliere cu o capacitate de 200.000 de litri”, povestește Cosmin Crăciunescu.

Vinuri de calitate, premiate internațional

Cel mai bun an pentru investiții, pentru proprietarii Cramei Aramic, a fost 2020, când au finalizat patru proiecte, dintre care unul fiind un spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente, o construcție care completează perfect ansamblul administrativ al Cramei Aramic.

“Aici îi primim în casa noastră pe toți prietenii. Căci noi așa îi numim pe oamenii care ne trec pragul, care vor să trăiască o experiență unică în Crama Aramic. De aici încolo, să ne bucurăm de compania oamenilor și de aroma seducătoare a vinului”, spune tânărul antreprenor.

Crama dispune și de o sală de maturare a vinului în baricuri de stejar, aflată sub nivelul cramei, la o temperatură naturală controlată. Învechirea vinului în baricuri oferă vinului anumite arome speciale, îi intensifică culoarea și îi oferă o textură mai cremoasă.

Chiar dacă e o cramă tânără, calitatea vinurilor este incontestabilă. Dovada sunt premiile internaționale, pe care le-au obținut deja.

Medalii obținute:

  • Medalie de Aur, cu Muscat Ottonel demisec 2015, la Vinofest 2016, Vrsac, Serbia, unde au fost premiate și vinurile Roze, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir       
  • Medalie de Aur, cu Fetească Albă 2018, la Competiția Internațională Vinarium din 2019
  • Medalie de Argint, cu Roșu de Silagi 2018, la Competiția Internațională Vinarium din 2020           
  • Medalie de Aur, cu Roșu și Alb de Silagi, la Competiția Internațională Vinarium din 2021

La Crama Aramic se pot organiza degustări de vinuri private, pentru grupuri de minimum 10 persoane.  Pot fi create pachete personalizate, în funcție de numărul de persoane și preferințele lor. O experiență memorabilă o reprezintă turul organizat al cramei, care include prezentarea și istoricul Cramei Aramic, vizită la podgorie și prezentarea proceselor de producție și de îmbuteliere ale vinului.

Crama Aramic dispune de o sală de evenimente, cu o capacitate de 50-100 de persoane, care are ca atracție principală o terasă de sticlă, cu priveliște panoramică către podgorie. Acest detaliu va da o notă unică evenimentului, tranformându-l într-unul memorabil pentru toți invitații. Pentru evenimente corporate, există o sală de conferințe.

Cei care doresc să viziteze sau să organizeze evenimente îi pot contacta pe proprietari la cramă: 0744 552 103, pentru evenimente: 0744 552 103 sau la magazin: 0747 177 772.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Doi jurnaliști lugojeni lansează primul podcast video din oraș. În prima emisiune, invitat este un lugojean cu o poveste extraordinară

Publicat

în

Proiectul primului podcast video de la Lugoj, filmat în studiourile fostei televiziuni locale, este realizat de Daniela Decean și Stefan Festo, care au peste 20 de ani de experiență în televiziune și radiouri locale și naționale. Cei doi lansează astăzi, 07 martie, de la ora 17.00, pe canalul lor de Youtube, un podcast video cu oameni deosebiți, simpli și faini, povești adevărate, idei, opinii, perspective sau chiar sfaturi care pot să ajute.

Pentru a urmări podcastul, trebuie să te abonezi la canalul Youtube, Direct la Subiect, unde primești notificări de fiecare dată când apare un nou episod. Echipa postează săptămânal în premieră câte un episod, în fiecare zi de marți, de la ora 17.00, pe Youtube, pe site-ul Stiri24plus.ro și pe pagina de Facebook. Planurile pentru viitor includ chiar și transmisiuni live.

RETIM

Prima ediție a podcastului „Direct la Subiect” îl are ca invitat pe Silviu Cadia, un lugojean cu o poveste extraordinară de viață: sportiv, ciclist, IT-st și aventurier. Așadar, nu ratați nicio ediție și urmăriți podcastul „Direct la Subiect”. Mai jos, aveți și un scurt promo cu prima emisiune.

Citiţi mai departe

Divertisment

6 sfaturi pentru aplicarea stickerelor de perete în orice cameră

Publicat

în

Cred că stickerele de perete au o reputație proastă ca fiind un fel de kitch, dar nu vorbim despre tipul de stickere de perete cu un citat caligrafic mare pe el (deși acestea pot funcționa în unele locuri cu siguranță). Vorbesc despre stickere de perete care nu arată în mod evident ca niște stickere de perete. Și există câteva sfaturi pentru aplicarea stickerelor de perete pe care le-am învățat și care cred că te vor ajuta dacă alegi să începi un proiect de stickere de perete, pe care m-am gândit să le împărtășesc cu tine astăzi.

Motive să iubești și să folosești stickere de perete:
● Sunt mai ieftine decât tapetul
● Sunt mai ușor de aplicat decât tapetul
● Sunt detașabile
● Sunt amuzante și colorate
● Există o mulțime de opțiuni de modele și design
Cele mai utile sfaturi pentru a aplica stickere de perete
Stickerele de perete pot fi înșelătoare. Haideți să învățăm câteva sfaturi de succes pentru aplicarea stickerelor de perete pentru a vă asigura că proiectul dvs. de decorare a casei arată fantastic.

RETIM

Curățați mai întâi peretele – Da, instrucțiunile vă spun de obicei acest lucru și da, oamenii sar peste asta oricum. De fapt, am sărit acest pas în ultimul meu proiect, dar asta pentru că peretele fusese vopsit recent, așa că știam că este curat. Dar asta m-a făcut să fiu prea încrezătoare când am început proiectul și nu am curățat pereții, ceea ce mi-a cauzat ceva probleme.

Chiar dacă pereții dvs. arată curați, aceștia pot fi plini de praf. Nici eu nu aveam idee. Dar praful și scamele de pe perete pot face ca stickerele să nu se lipească. Da, este adevărat. Este ca atunci când lipiți un abțibild pe tricou și acesta adună o grămadă de scame și apoi nu mai este lipicios. Același lucru. Așa că curățați-vă pereții. În cele mai multe cazuri, o ștergere uscată urmată de o ștergere cu apă este suficientă.

Dacă ați zugrăvit recent, AȘTEPTAȚI – Acest sfat era pe foaia de instrucțiuni pentru cel mai recent proiect al meu și mi s-a părut extrem de inteligent. Cred că de multe ori oamenii aplică stickere de perete sau tapet ca parte a unei renovări de cameră, ceea ce înseamnă că pereții sunt adesea vopsiți recent. Dar dacă aplicați stickere decorative de perete sau hârtie detașabilă pe pereții proaspăt vopsiți înainte ca vopseaua să fie complet întărită, se poate desprinde imediat dacă decideți să îndepărtați stickerele. Da, acele stickere detașabile s-ar putea să nu fie atât de detașabile. Majoritatea surselor recomandă să așteptați cel puțin o lună pentru ca vopseaua să se întărească complet. Da, știu, este enervant. Dar merită!

Planificați – Decideți din timp ce fel de model de stickere de perete doriți să aplicați, nu improvizați pur și simplu.

Modelele aleatorii sunt MULT mai ușoare – Asta mă duce la următorul punct, modelele aleatorii de stickere de perete sunt mult mai ușor de aplicat. Așa că sfatul meu personal este să alegeți un model aleatoriu. Cred că este mult mai ușor de făcut, ascunde orice greșeală și merge mult mai repede. Modelele cu grilă arată fantastic, nu mă înțelegeți greșit, dar fiți atenți că sunt mai dificile.

Mergeți pe densitate – Aceasta este, probabil, o chestiune de opinie personală, dar cred că cele mai reușite proiecte de stickere de perete sunt cele care nu arată cu adevărat ca niște stickere de perete și arată mai mult ca un tapet. Un model dens și aleatoriu arată mai bine decât un model cu formele mai rar plasate. Așa că mergeți pe dens pentru cele mai bune rezultate.

S-ar putea să vă întrebați acum, ei bine, dacă vreau ca stickerele mele de perete să arate ca tapetul, de ce nu folosesc direct tapet? Pentru că stickerele sunt de o mie de ori mai ușoare! Fără potrivire de modele, fără adeziv sau pastă, nici măcar nu aveți nevoie de un al doilea set de mâini care să vă ajute!

Când este timpul să aplicați stickerele, tăiați-le și lipiți-le cu bandă adezivă pe perete pentru a testa plasarea – Acest sfat este de la sine înțeles. Puteți lipi cu bandă adezivă cu scotch înainte de a desprinde suportul pentru a testa unde vreți să le puneți. La majoritatea stickerelor puteți vedea prin banda de transfer de pe față suficient de mult pentru a vă face o idee despre cum va arăta amplasarea sa.

Citiţi mai departe

Divertisment

Încă un titlu de campion pentru uriașii lui Lucian Onujec

Publicat

în

Crescătorul de iepuri uriași gri din Lugoj, Lucian Onujec, a obținut un nou titlu de campion la Expo Napoca, de la Cluj, zilele trecute, la ultima competiție a acestui sezon. Lucian a participat cu doi iepuri masculi, iar unul dintre ei a obținut titlul de campion.
„A fost ultima expoziție din sezonul acesta și am participat cu doi masculi Uriaș gri. Amândoi au avut 96,5 puncte, iar unul a ieșit campion. La Cluj e a șaptea expoziție la care am participat, în acest an, iar la șase am reușit obțin titlu de campion. La Uriaș gri, cred au fost undeva la 15 participanți, din toată țara. Sezonul e terminat și foarte greu acuma reușești prinzi animalele în formă, pentru toți am început reproducerea și animalele nu mai sunt competitive”, a declarat crescătorul.
Lucian Onujec din Lugoj este unul din cei mai apreciați crescători de iepuri uriași gri din România. Exemplarele lui domină competițiile naționale. Din 7 etape locale care au avut loc în România, Lucian a câștigat șase, plus titlul de campion național obținut în expoziția națională de la București.

Citiţi mai departe

Divertisment

Cum să vă pregătiți mașina de tuns iarba pentru primăvară

Publicat

în

Începutul primăverii este un moment ideal pentru a vă pregăti tractorul sau mașina de tuns iarba Husqvarna, astfel încât să fie gata de acțiune atunci când aveți nevoie de ea.

Dacă aveți o mașină de tuns iarba electrică Husqvarna, nu este nimic de făcut în afară de ascuțirea lamei și încărcarea bateriei – sau a bateriilor. Dar o mașină de tuns iarba pe benzină Husqvarna, în special una care nu a fost iernată, va avea nevoie de puțină îngrijire înainte de prima sa funcționare din acest sezon. Iată care sunt pașii de urmat pentru a vă pune în formă echipamentul.

RETIM

Schimbați sau verificați uleiul

După un sezon de inactivitate, mașinii dvs. trebuie să i se reîmprospăteze uleiul de motor. Consultați manualul de utilizare pentru a vedea dacă acesta prescrie schimbarea completă a uleiului sau doar completarea acestuia.

Producătorii mai multor mașini de tuns iarba spun acum că nu trebuie să schimbați uleiul, ci doar să adăugați la el. Dacă manualul de utilizare spune că modelul dvs. se încadrează în această categorie, verificați nivelul uleiului de motor așa cum este descris în manual și adăugați ulei dacă este necesar. Dar nu folosiți mașina de tuns iarba până atunci.

Un motor de motocositoare se poate supraîncălzi și se poate defecta prematur din cauza uleiului insuficient. Este puțin probabil ca funcționarea acesteia timp de un minut sau două să provoace daune. Ar putea duce la probleme, totuși, dacă o folosiți pentru a tăia mai mult de câteva minute.

La alte modele, va trebui să schimbați complet uleiul de motor. Urmați instrucțiunile producătorului privind golirea uleiului și adăugarea de ulei nou. În mod obișnuit, puteți poziționa o tavă de scurgere de tip automat lângă mașina de tuns iarba pe partea cu capacul jojă, scoateți capacul și înclinați mașina de tuns iarba peste tavă pentru a scurge uleiul. Asigurați-vă că rezervorul de combustibil este fie gol, fie bine acoperit pentru a preveni scurgerile atunci când înclinați mașina de tuns iarba. Apoi umpleți din nou rezervorul cu ulei nou până la marcajul jojei.

Un tractor are nevoie de un schimb de ulei numai după cum este specificat în manualul dumneavoastră. Majoritatea motocositoarelor și tractoarelor au, de asemenea, un filtru de ulei care trebuie înlocuit la fiecare schimbare de ulei.

Este mai bine să schimbați uleiul când rezervorul de combustibil este gol. Există mai puține șanse de a vărsa benzină atunci când răsturnați mașina de tuns iarba pentru a goli uleiul.

Alimentarea cu combustibil

Înainte de a porni mașina de tuns iarba Husqvarna, asigurați-vă că aceasta are combustibil proaspăt. O mașină de tuns iarba care are resturi de combustibil – benzină din sezonul trecut care nu a fost niciodată stabilizată pe timp de iarnă, de exemplu – nu trebuie pornită imediat. Circulația combustibilului vechi ar putea crea probleme care vă obligă să goliți conductele.

Mai degrabă, scoateți benzina veche din rezervor folosind un instrument dedicat acestei sarcini. Apoi, umpleți rezervorul cu combustibil proaspăt și stabilizator.

Dacă în rezervor se află benzină pe care ați iernat-o toamna trecută, nu trebuie să faceți nimic special. Presupunând că există suficient combustibil, mașina de tuns iarba ar trebui să pornească imediat.

Iar dacă ați lăsat mașina de tuns iarba uscată toamna trecută, puteți adăuga acum benzină stabilizată în rezervor.

Ascuțiți lamele

Lamele tocite rup mai degrabă decât taie iarba, iar acest lucru face ca mașina de tuns iarba Husqvarna să lucreze mai mult decât trebuie. De asemenea, nu este bun pentru sănătatea gazonului dumneavoastră. Puteți să scoateți singur lamele și să le duceți la un magazin de feronerie sau la un alt comerciant care vinde echipamente de exterior pentru ascuțire.

Pentru a scoate lamele mașinii de tuns iarba, purtați mănuși groase din piele, scoateți cablul bujiei și blocați un 2×4 scurt pentru a împiedica lama să se rotească în timp ce slăbiți șuruburile. Chiar și lamele de tractor trebuie ascuțite de trei ori pe an.

Dacă aveți o motocositoare cu baterie, scoateți bateria înainte de a scoate și ascuți lama. Iar la tractoarele cu baterii, unde nu puteți scoate bateria, scoateți mai întâi cheia, apoi scoateți și ascuțiți lamele.

Citiţi mai departe

Cele mai citite