Connect with us

Administrație

Stam prost la atragerea de bani europeni! Lugojul va angaja o firma specializata pentru fondurile europene

Publicat

în

bani fonduri europeneSe putea să atragem mult mai mult! După ce anul 2013 s-a dovedit a fi unul care putea fi mult mai profitabil din punct de vedere al atragerii de fonduri europene în municipiul Lugoj, anul acesta primăria a decis să acționeze și să încerce să atragă mai mulți bani de la Uniune, prin angajarea unei firme specializate în atragerea de bani nerambursabili. Anunțul a fost făcut de către municipalitate în conferința de presă de marți, măsura datorându-se faptului că, în 2013, în afară de proiectele comune cu alte orașe, Lugojul nu a atras bani nerambursabili de la europeni.

Dintre proiectele care s-au derulat în orașul de pe Timiș cu ajutorul banilor nerambursabili veniți de la Uniunea Europeană, cele mai importante au fost cel câștigat împreună cu Reșița și Veliko Gradiște pe cultură și folclor, cele cu agenția de mediu sau cel elaborat în sănătate, lucrat de Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” împreună cu spitalul din Mako.

În total, proiectele transfrontaliere de anul trecut au însumat peste un milion și jumătate de milion de euro, partea lugojeană primind 100 de mii în cazul proiectului „Nestemate ale tezaurului folcloric românesc şi sârbesc – Păstrarea şi promovarea tradiţiilor culturale în Reşiţa, Lugoj şi Veliko Gradište”, bani folosiți pentru deplasări și pentru achiziția unei scene performante, dar și 756 de mii de euro din proiectul „Dezvoltarea asistenţei medicale şi a atitudinii în regiunea Mako şi Lugoj”, în urma căruia spitalul lugojean a demarat lucrările de mutare și modernizare a secției de Primiri Urgențe a unității spitalicești și a făcut și alte modificări în unele secții ale spitalului.

Chiar dacă sumele sunt impresionante, specialiștii spun că, la nivelul unui oraș de peste 40.000 de locuitori, fondurile ce puteau fi atrase, dacă documentația proiectelor se făcea ca la carte, ar fi putut fi una mult mai mare. În acest sens, pentru perioada următoare, primăria a decis să angajeze o firmă specializată în acest sens, care va încerca în următorii ani să depună proiecte corecte și care să fie aprobate de către Comisia Europeană, proiecte ce vor fi realizate la Lugoj pe bani nerambursabili.

„În perspectiva noilor oportunităţi ce vor apărea din acest an privind accesarea fondurilor europene, municipalitatea doreşte să colaboreze cu o firmă de consultanţă specializată pe întocmirea de documentaţii şi managementul acestor fonduri, care să aibă o experienţă importantă în domeniu. Având în vedere complexitatea proiectelor de finanţare pe fonduri structurale, o astfel de colaborare creşte şansele de obţinere a unor fonduri europene pentru municipiul Lugoj”, se arată în comunicatul primăriei Lugoj. „Astfel, firma va întocmi toată documentația pentru proiectele ce se vor desfășura în perioada 2014 – 2020 pe fonduri nerambursabile, aceasta urmând să fie plătită din aceleași fonduri europene”, ne-a declarat primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Două fişe de proiecte europene, anunţate de Boldea ca şi când ar fi obţinut deja finanţarea

Publicat

în

Astăzi, în ultima conferinţă de presă, Francisc Boldea a prezentat realizările pe care le-a avut în cele trei mandate de primar. Încă de la început a ţinut să precizeze că lasă primăria cu 85 de milioane de lei în cont, bani necheltuiţi. Edilul, încă în funcţie, a mai anunţat că lasă încă două proiecte europene în valoare totală de 19,7 milioane de euro viitorului primar. Doar că cele două proiecte despre care vorbeşte Boldea sunt doar la faza de fişe de proiect, iar până la întocmirea, aprobarea şi finanţare acelor proiecte e cale lungă.

Este vorba despre faptul că în cursul lunii septembrie Primăria Municipiului Lugoj, prin Biroul Management Proiecte Programe, a transmis la ADR Vest două fișe de proiecte spre a fi incluse în procesul de selecție pentru a primi sprijin financiar nerambursabil prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020.

Astăzi , 30 septembrie a fost publicată pe pagina de web a ADR Vest lista fișelor de proiecte selectate pentru județul Timiș, listă pe care se regăsesc ambele fișe de proiect trimise de municipalitatea lugojeană.

Prima fișă de proiect intitulată „Îmbunătățirea condițiilor de deplasare pentru pietoni și bicicliști în municipiul Lugoj, prin amenajarea, modernizarea și construirea de piste de biciclete și zone pietonale” va primi o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.132.205,76 lei pentru realizarea documentației necesare implementării proiectului. Valoarea investiției propuse în cadrul fișei de proiect este de 14.900.000 Euro.

Cea de-a doua fișă de proiect este intitulată „Creșterea calității vieții prin reabilitarea spațiilor verzi și modernizarea parcurilor din municipiul Lugoj” și va primi o finanțare nerambursabilă în valoare de 724.770,00 lei pentru realizarea documentației necesare implementării proiectului. Valoarea investiției propuse în cadrul fișei de proiect este de 4.800.000 Euro.

Obținerea de fonduri nerambursabile pentru realizarea documentațiilor pentru aceste două proiecte de mare importanță pentru oraș este primul pas necesar pentru accesarea finanțării europene nerambursabile de 19,7 milioane de euro pentru cele două proiecte prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Pentru o mică comparaţie, Primăria Reşiţa are fişe de proiect depuse pentru următorul exerciţiu financiar de peste 300 de milioane de euro.

Citiţi mai departe

Administrație

Când va prelua Claudiu Buciu funcţia de primar şi îşi va începe oficial mandatul

Publicat

în

Conform legii, mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.

Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

Încheierea judecătoriei privind validarea sau, după caz, invalidarea alegerii primarului se comunică de îndată prefectului și secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, care are obligația aducerii la cunoștință publică prin afișarea acesteia la sediul unității/subdiviziunii administrativ- teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare.

În termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică, cei interesați pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de validare sau invalidare a alegerii primarului la tribunal.

După validarea primarului de către judecătorie se convoacă prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local, unde primarul ales va depune jurământul.

Conform unor surse din Primăria Lugoj predarea şi primirea postului de la vechiul, pentru noul primar nu se va face mai devreme de săptămâna viitoare, dar încă nu e stabilită o dată sigură. În luna iunie, mandatele aleşilor locali aflaţi în funcţie au fost prelungite de Guvern, din cauza amânării alegerilor, până la 1 noiembrie, cel târziu.

Citiţi mai departe

Administrație

Cine sunt consilierii locali din Lugoj. PNL a obţinut majoritatea mandatelor

Publicat

în

FOTO ARHIVA

Conform rezultatelor provizorii, la Consiliul Local Lugoj PNL va avea 11 consilieri, PSD va avea patru consilieri iar USRPLUS trei consilieri, după redistribuire, iar PMP unul.. Conform listelor depuse de partidele lugojene, consilierii din următorul mandat vor fi următorii.

PNL Bogdan-Ștefan Blidariu, Cristian-Dorinel Cornean, Mihai-Cornel Anghel, Ionel-Dănuț Cliciovan, Diana Maria Szucs, Mihai Agache, Sorin-Ciprian Jivulescu, Adrian-Doru Serendan, Nicoleta Mîrșevină, Ioan Câmpean, Flavia-Lorena Cut-Lupulescu.

PSD Francisc-Constantin Boldea, Nicu Bădina, Iosif Crăciunescu, probabil plus Cristian Galescu, la redistribuire.

USRPLUS Daniela Țepeș Paleu, Paul Sebastian David, probabil plus Lajos Ernestin Vari, la redistribuire.

PMP Liviu Brînduşoni

Mai pot apărea modificări, în funcţie de rezultatele de la Consiliul Judeţean Timiş, dacă există consilieri lugojeni care se află pe listele pentru CJT.

Citiţi mai departe

Cele mai citite