Connect with us

Actualitate

Spaniolii de la FCC pot începe lucrările de modernizare a tronsonului Lugoj-Timișoara

Publicat

în

Constructorul spaniol FCC se pregătește să demareze lucrările pentru modernizarea tronsonului Lugoj-Timișoara, lotul 2 al secțiunii Caransebeș-Timișoara-Arad, unul dintre cele mai semnificative proiecte de investiții feroviare finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

RETIM

După un an de la semnarea contractului în noiembrie 2022, Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire, Etapa I și a avizat lucrări în valoare de 1,66 miliarde lei pentru acest proiect, care a fost semnat în valoare de 1,9 miliarde lei (echivalentul a 380 de milioane de euro). Durata lucrărilor de execuție este estimată la 3 ani, în cadrul cărora se urmărește reabilitarea liniei feroviare și creșterea vitezei maxime a trenurilor de călători la 160 km/h.

Contract de aproape două miliarde de lei

Lucrările pe M 100 Caransebeș-Timișoara-Arad au scopul de a reabilita linia feroviară și de a permite trenurilor de călători să atingă o viteză maximă de 160 km/h. Contractul, în valoare de 1,91 miliarde lei, fără TVA, prevede o durată de implementare de 42 de luni, din care 6 luni sunt dedicate proiectării, iar 36 de luni sunt alocate execuției lucrărilor.

Autoliv angajează!

FCC CONSTRUCCION va fi responsabilă de elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe secțiunea LUGOJ – TIMIȘOARA EST (lotul 2), care are o lungime de 54,13 km. Lucrările vor include construcții civile în stațiile Lugoj, Belint, Topolovăț, Recaș și Remetea Mare, precum și modernizarea a 14 poduri și 39 podețe.

De asemenea, vor fi implementate sisteme automate de semnalizare la 17 treceri la nivel cu calea ferată, precum și lucrări specifice de exploatare feroviară, inclusiv implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R) pe întregul traseu. CFR Infrastructură a transmis aceste detalii la semnarea contractului pe 28 noiembrie 2022.

Proiect împărțit în patru loturi

De asemenea, pentru supervizarea lucrărilor, a fost semnat un contract cu TPF Inginerie, care va asigura monitorizarea corespunzătoare a implementării proiectului.

Proiectul Caransebeș-Timișoara-Arad este împărțit în patru loturi:

  1. Lotul 1: Caransebeș – Lugoj (Constructor desemnat Astaldi, cu o contestație admisă la CNSC în favoarea Alstom)
  2. Lotul 2: Lugoj – Timișoara Est (Constructor FCC)
  3. Lotul 3: Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr. D (Constructor Astaldi)
  4. Lotul 4: Ronaț Triaj Gr. D – Arad (Constructor Astaldi)

Pe Magistrala 100 Caransebeș – Timișoara – Arad, au fost semnate contracte pentru loturile 2, 3 și 4 cu FCC și WeBuild, arătând angajamentul ferm al României de a moderniza și îmbunătăți infrastructura feroviară din țară. De asemenea, pe Magistrala 300 Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor, toate cele patru mari contracte din PNRR au fost semnate cu Alstom, Arcada, FCC și WeBuild, evidențiind importanța acordată acestui domeniu crucial de dezvoltare a transportului feroviar.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Controale în tot județul, pentru verificarea condițiilor de protejare a angajaților pe caniculă

Publicat

în

În contextul codului portocaliu de caniculă emis de meteorologi pentru zilele următoare, angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiș vor demara verificări la firmele și instituțiile din județ pentru a vedea în ce măsură angajatorii respectă prevederile legii în timpul temperaturilor caniculare.

RETIM

Inspectorii vor verifica modul în care sunt respectate măsurile de protecție ale angajaților prevăzute în legislație pentru perioadele cu temperaturi extreme. Măsurile de asigurare a condițiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajatori împreună cu reprezentanții sindicatelor sau aleșii salariaților. În unitățile cu comitete de securitate și sănătate în muncă, măsurile vor fi stabilite de aceste comitete.

Pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioadele caniculare, angajatorii trebuie să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice, să asigure ventilația la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static și să ofere perioade de repaus în locuri umbrite. De asemenea, trebuie să asigure apă minerală adecvată, echipament individual de protecție și acces la dușuri.

Autoliv angajează!

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să ia măsuri alternative de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, precum reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului.

ITM Timiș a subliniat că temperaturile extreme sunt cele care depășesc 37°C sau, corelate cu umiditatea mare, echivalează cu acest nivel. Administrația Națională de Meteorologie are obligativitatea de a comunica zonele afectate de aceste praguri valorice.

Citiţi mai departe

Actualitate

A venit canicula! Puncte de prim-ajutor în Lugoj și Timișoara

Publicat

în

În contextul valului de căldură ce a lovit județul Timiș,vor funcționa șase puncte de prim-ajutor în Lugoj și Timișoara. În Lugoj, aceste puncte sunt amplasate în Piața Iosif Constantin Drăgan nr. 10 și în Piața Agroalimentară, Splaiul Morilor nr. 1. Tot de joi, în Timișoara devin operaționale patru puncte de prim-ajutor, situate la Oficiul Poștal nr. 1 (bv. Revoluției 1989, nr. 2), Opera Română, Oficiul Poștal nr. 5 (str. 1 Decembrie nr. 90), și Piața Iosefin.

RETIM

Aceste puncte sunt deservite de personal calificat din cadrul școlilor postliceale de specialitate și funcționează zilnic între orele 10:00 și 18:00, oferind ajutor în spații climatizate.

În plus, la Timișoara, locuitorii au la dispoziție peste 90 de fântâni forate în parcuri, bulevarde și piețe publice, iar Aquatim a instalat 9 cișmele noi în această primăvară în diverse parcuri, inclusiv Parcul Copiilor și Parcul Central.

Autoliv angajează!

Direcția de Sănătate Publică Timiș subliniază că aceste puncte de prim-ajutor nu înlocuiesc consultațiile medicale de specialitate și recomandă luarea unor măsuri preventive pe durata caniculei, precum evitarea deplasărilor în mijlocul zilei, purtarea hainelor lejere și consumul de lichide.

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojeanca Emaa, care a cântat în deschiderea concertelor Coldplay, vorbește despre scandalul Babasha

Publicat

în

Una dintre cele mai sincere voci ale momentului, artista Emaa (32 de ani), a cântat în deschiderea concertelor Coldplay în România, fiind o experiență pe care o consideră o lecție de profesionalism, așa cum a mărturisit în EXCLUSIVITATE pentru „GÂNDUL”. 

RETIM

Emanuela Alexa, cunoscută sub numele de scenă Emaa, a avut ocazia să cânte în deschiderea concertelor Coldplay din București, un moment crucial în cariera sa. Într-un interviu exclusiv, artista din Lugoj, cunoscută pentru hitul „N-aud” și pentru colaborările cu nume mari precum Carla’s Dreams, a reflectat asupra incidentului controversat în care Babasha a fost huiduit pe scenă.

Pentru Emaa, reacția publicului față de Babasha a evidențiat tendința de a exprima frustrarea asupra celor mai vulnerabili. Ea a subliniat că, în loc să huiduiască un tânăr artist de 22 de ani, oamenii ar trebui să își canalizeze nemulțumirile către problemele reale, cum ar fi corupția politică.

Autoliv angajează!

„Este mai ușor să huidui un copil care cântă ceva ce nu îți place decât să huidui un politician care cheltuie milioane”, a spus Emaa. Ea a evidențiat importanța exprimării adevărului cu căldură și fără a răni pe alții, militând pentru unitate și empatie.

Ea a subliniat că loialitatea față de sine și față de publicul său rămâne un pilon esențial al identității sale artistice. „Nu am scris niciodată cu gândul de a obține ceva”, a spus Emaa, reflectând asupra importanței de a crea dintr-un loc de autenticitate și vulnerabilitate.

Mai multe pe Gândul.ro

Citiţi mai departe

Actualitate

Percheziții la un braconier. Au fost găsite o armă și mai multă muniție

Publicat

în

La data de 14 iunie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în localitatea Nițchidorf, județul Timiș la o persoană bănuită de comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj și contrabandă calificată.

RETIM

În fapt, în cursul acestei luni, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 37 de ani, ar deține o armă letală, fără drept, precum și muniția aferentă acesteia.

În urma desfășurării perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, o armă letală de vânătoare, calibrul 12 mm, 7 cartușe nepercutate cu calibrul 12 mm, 5 cartușe percutate cu calibrul 12 mm, 131 de cartușe cu calibrul 22 LR, precum și o cutie metalică în care se aflau mai multe diaboluri cu calibrul 4,5 mm.

Autoliv angajează!

De asemenea, în urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, a rezultat faptul că bărbatul nu ar figura ca deținător autorizat de arme letale.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a acestuia în vederea luării măsurilor legale care se impun.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citiţi mai departe

Cele mai citite