Connect with us

Social

Șapte pacienți cu coronavirus la spitalul din Lugoj, dintre care unul la ATI. Se fac până la 200 de teste pe zi

Publicat

în

RETIM

Spitalul din Lugoj a început să preia din nou pacienți cu coronavirus, după ce o perioadă la unitatea medicală nu au mai fost internate persoane care să sufere de infecția cu SARS-CoV 2. În acest moment, la spital sunt internați 7 pacienți confirmați cu coronavirus.

“Trei sunt de la Gătaia, iar restul din Lugoj. O pacientă, o bătrână cu leucemie și cu chimioterapie, este la ATI și din păcate prognoza este nefavorabilă în cazul acesteia, este foarte gravă. Ceilalți pacienți sunt într-o stare bună, monitorizați constant”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Erwin Floroni, managerul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

Capacitatea de testare la laboratorul spitalului a crescut în ultima perioadă. Aici își fac teste atât cei care ajung la spital prin Urgențe, cât și persoanele care vor să plece în excursii și angajați ai fabricilor din Lugoj, acolo unde în ultima perioadă au apărut mai multe cazuri de infectare.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

“Testăm foarte mult, facem în jur de 100, chiar și 200 de teste pe zi. Din fericire am avut un singur pozitiv în ultimele 5 zile. Zilnic avem în jur de 30-40 de testări contracost de la lugojeni care vor să plece în vacanțe și au nevoie de un test negativ pentru a trece granițele la unele state. Avem contracte cu firme din oraș pentru testarea angajaților, fabrici precum Hella, Autoliv, iar acum vorbim cu Smithfield pentru a testa 1.200 de oameni. Dacă semnăm cu ei putem spune că întreaga investiție în acest laborator de ultimă generație a fost una de succes, foarte folositoare în lupta cu acest virus”, a mai precizat Floroni.

Managerul spitalului încearcă acum să extindă mai departe capacitatea de testare.

“Am cerut ca o parte din banii rămași de la alte echipamente, care au fost mai ieftine decât am preconizat, să fie trecuți pentru achiziționarea unui aparat de testare în plus și al unui extractor automat. Cu aceste două achiziții am putea testa chiar și 300 de persoane pe zi”, a adăugat managerul spitalului lugojean.

Floroni spune că este extrem de important ca lugojenii să dea dovadă de precauție, să respecte regulile impuse și să nu se lase înduplecați de zvonuri și informații false pe care le găsesc pe internet. 

“Am revenit și chiar suntem într-o situație mai gravă decât în primăvară, ce să mai revenim? Suntem deja acolo! Acest virus este real, este periculos indiferent de vârstă sau de cât de sănătos ești sau nu tocmai pentru că evoluția bolii pe care o poate cauza este extrem de imprevizibilă. Ești bine, sănătos, iar după câteva ore ai nevoie de ventilație mecanică. Nu e de glumă, stăm mai rău ca înainte și trebuie să ne protejăm”, a concluzionat Floroni.

Cei care vor să își facă un test pentru coronavirus pot să se programeze sunând la numărul de telefon 0256 354 912. Spitalul din Lugoj este singurul centru avizat de către minister pentru realizarea de teste pentru coronavirus. După testare, rezultatele trebuie traduse legalizat în engleză pentru a fi prezentate la vama elenă.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Covid XEC, o nouă tulpină a coronavirusului va ajunge și în România. Ce spun medicii

Publicat

în

Covid XEC, o nouă tulpină care se răspândește în Europa, ar putea deveni varianta dominantă a virusului în această toamnă. Iar până când va apărea în România este doar o chestiune de zile, a declarat pentru „Adevărul” dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog  în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Noua tulpină este foarte contagioasă.

RETIM

Un hibrid al subvariantelor Omicron, Covid XEC a apărut pentru prima oară în Germania, iar apoi a fost detectat în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania. „În curând, vom auzi despre el și În România”, a avertizat medicul epidemiolog Alexandru Coman. „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în în vacanță”, a explicat specialistul.

Oamenii nu se mai testează

Conform sursei citate, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București a explicat că oamenii nu se mai testează. „În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri”.

Medicul a spus însă că, deocamdată, această nouă tulpină nu ar trebui să ne dea motive de îngrijorare. „Până la urmă, este normal ca după pandemie fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment.  Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”,  a mai precizat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Fără vaccin

Ce e de făcut? Cum ne putem, totuși, proteja? Căci există persoane care ar vrea să se vaccineze împotriva acestei noi tulpini, dar nu au cu ce.

„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent. Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.

Prin urmare, rămân valabile măsurile de protecție clasice, regulile de igienă pe care le cunoaștem cu toții. „Cel mai important lucru, în opinia mea, este să ne autoizolăm dacă suntem bolnavi. Apoi, dacă avem copilul bolnav, acesta ar trebui să stea acasă. Odată ce este introdus în colectivitate, la creșă, grădiniță sau școală, el poate transmite boala altor copii. Aceștia ajung apoi acasă și își îmbolnăvesc familia. Copilul cu febră ar trebui să evite colectivitatea de la două până la cinci zile, până îi trece febra. La rândul lor, adulții bolnavi nu ar trebui să nu se ducă la serviciu. Iar dacă se duc, recomandat este să poarte mască de protecție. Practic ar trebui să încercăm să facem tot ce ne stă în putință să nu-i îmbolnăvim pe cei din jur. Și dacă te duci până la magazin să cumperi pâine, trebuie să porți mască”, a mai explicat medicul specialist.

 

Citiţi mai departe

Social

VIDEO Rotary Club și Interact Club Lugoj au promovat sănătatea prin evenimentul „Promenada Inimilor”

Publicat

în

Rotary Club Lugoj și Interact Club Lugoj s-au alăturat și în acest an evenimentului districtual „Promenada Inimilor”, organizat duminică, 29 septembrie 2024. Activitatea a avut loc pe malurile râului Timiș și a constat într-o plimbare menită să promoveze beneficiile mersului pe jos asupra sănătății inimii.

RETIM

Participanții la eveniment au primit pliante cu informații utile despre un stil de viață sănătos, fiind îndemnați să adopte obiceiuri benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Acțiunea a fost dedicată Săptămânii Mondiale a Inimii, subliniind importanța prevenției și a unui stil de viață activ.

Organizatorii vor să mai repete periodic astfel de acțiuni.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Social

Rotary Lugoj vă invită la „Promenada Inimilor”, o acțiune de promovare a mișcării ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare

Publicat

în

Rotary Lugoj continuă și în anul 2024 programul „Promenada Inimilor”, prin care își propune să încurajeze comunitatea să facă mișcare, ca mijloc de prevenire a bolilor cardiovasculare, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii.

RETIM

Promenada va avea loc duminică, 29 septembrie 2024, de la ora 16.00, iar locul de întâlnire este în curtea Liceului „Iulia Hasdeu” din Lugoj, de unde se va pleca pe traseu. Pe lângă promovarea unui stil de viață cât mai sănătos, participanții vor avea parte și de alte surprize plăcute!

„Promenada Inimilor este un concept simplu și inovator, care are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele și cu diverse preocupări să meargă pe jos pentru a-și menține sănătatea. Traseul nostru va fi marcat cu niște plăcuțe. Am ales o rută accesibilă, prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare. Vom avea și câțiva medici care ne vor vorbi despre inimă și despre cât de importantă este mișcarea pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, ne-a declarat Raluca Ardelean, președinta Rotary Lugoj.

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite prin mișcare.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Programul inițiat de Fundația Irlandeză a Inimii și implementat deja în peste 10 țări europene, „Promenada Inimilor”, a avut un succes răsunător și în rândul românilor. În România, programul a fost lansat în 2013, iar în ultimii ani mii de persoane au participat în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. La acțiune participă și membrii clubului Interact Lugoj.

Citiţi mai departe

Social

Funcționarul care a luat șpagă de la zeci de timișeni pentru a le rezolva pensii de handicap a fost trimis în judecată

Publicat

în

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS, aflat în stare de detenție pentru fapte similare, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timiș, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată (21 acte materiale)
– fraudă informatică în formă continuată, (113 acte materiale)
– fals informatic în formă continuată (113 acte materiale),
precum și a altor 12 persoane (una în stare de detenție și 11 în stare de libertate), în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracțiunea de fraudă informatică, complicitate la infracțiunea de fals informatic.

RETIM

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei, pentru a efectua formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap vizual, în condițiile în care persoanele respective nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.
Pe lângă mita solicitată și remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse ”cotizații” (în aceeași modalitate – prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare.

Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).
Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș.

Acele documente fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Precizăm că, o mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice.

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei.
În cauză, pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii si Solidariții Sociale prin Consiliul Judetean Timiș și DGASPC Timiș, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș

În perioada 06 – 25 iunie 2024, respectiv la data de 18 iulie 2024 au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 15 inculpați care au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, I.P.J. Timiș și Direcției Generale Anticorupție.

Inculpatul LIHOR-LAZA LASZLO ANDRAS a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12199, fiind condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare. Două persoane au fost condamnate, de asemenea, la pedepse cu executare (complici) iar alți 24 inculpați, beneficiari neîndreptățiti ai unor pensii de handicap au fost condamnati la pedeapsa inchisorii cu suspendarea sub supraveghere.

Cercetările continuă în cauză cu privire la stabilirea împrejurărilor în care alte aproximativ 500 persoane au obținut în condiții similare pensie de handicap vizual pe nedrept.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citiţi mai departe

Cele mai citite