Connect with us

Social

Punct de observare astronomică nu departe de Lugoj, în satul primului cosmonaut român

Publicat

în

Crama Aramic

Copiii și adulții din întreaga zonă de est a județului vor putea vedea stelele mai de aproape, în satul în care s-a născut și a copilărit primul cosmonaut român. Este vorba despre satul Groși, aparținător de comuna Margina, aflat la mică distanță de Lugoj. Aici, consiliul județean va amenaja un punct de observare astronomică.

“Avem intenția să facem un punct de observare astronomică pentru copii, un punct muzeal, așa cum am făcut și cu Traian Vuia, dar toate aceste lucruri le vom dezbate și discuta în amănunt atunci când vom cristaliza exact proiectul și vom veni cu el în fața dumneavoastră”, a declarat președintele CJ Timis Alin Nica.

Autoritățile vor să amenajeze și o casă memorială, Dumitru Prunariu este primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”. A petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu, iar în prezent este de profesie inginer aeronautic.

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Câți locuitori mai are Timișoara, Lugojul și celelalte orașe și comune din Timiș, conform ultimului recensământ

Publicat

în

Institutul Național de Statistică a făcut publice datele provizorii pentru municipiile, orașele și comunele din Timiș. Veștile nu sunt foarte bune, deoarece majoritate au mai puțini locuitori ceea ce înseamnă reduceri de servicii și sume pentru întreg județul.

Crama Aramic

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) arată o populație rezidentă a județului Timiș de 650.533 persoane, în scădere cu 33.007 locuitori față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (337.135, reprezentând 51,8%) și trăiește în mediul urban (345.458 persoane, reprezentând 51,8%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Timiș se situează pe locul 5 în ierarhia judeţelor.

Prefectul Mihai Ritivoiu, spune că cea mai dramatică situație se înregistrează la Timișoara(-68.440 de locuitori) și arată că scăderea numărului de locuitori este cauzată de faptul că recenzarea nu a fost făcută corect. Situația este similară și la Lugoj, unde se înregistrează o scădere de 4.911 locuitori.

„Avem rezultatele finale ale recensământului de anul trecut. Situația e sumbră. În decembrie s-au anunțat rezultatele naționale şi județene, iar atunci am aflat că Timişul a pierdut 33.007 locuitori, ajungând la o populație de 650.533. Cea mai dramatică veste de azi ține de Timişoara. Oraşul a scăzut cu 68.440 de locuitori (21,4%) față de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489. Localitatea cea mai mică rămâne Bara (299 persoane), cea mai mare comună rămâne Girocul, cu o creştere de 265%, la 22.270 persoane. Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajați de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populației este de 21,4%. Faceți voi legătura. Din păcate, asta înseamnă bani mai puțini de la buget, mai puțină Poliție Locală şi multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanță, nu au fost ascultate”, arată prefectul Mihai Ritivoiu.

RETIM

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Timiș crescând la 41,6 ani (față de 39,7 ani la RPL2011). Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mică cu 0,8 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Timiș se plasează pe locul 11. În cadrul Regiunii Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,4  ani, poziționându-ne pe locul întâi.

Iată, mai jos, rezultatele recensământului, în județul Timiș.

La RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Figura 2. Structura populației din județul. Timiș după ponderea principalelor etnii, rezultate provizorii RPL2021

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 539.654 persoane (din totalul celor 650.533 persoane care formează populația rezidentă a județului Timiș. S-au declarat români 484.243 persoane (89,7%).

Alături de români, în județul nostru și-au declarat etnia  21.285 maghiari, 12.438 romi, 6.447 sârbi, 4.684 germani, 4.131 ucraineni, 3.244 bulgari dar și slovaci (939), italieni (358), croați, evrei, cehi, turci, greci, ruși- lipoveni, albanezi și tătari.

Potrivit liberei declarații a celor 538.748 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Timiș după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,8 % limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei.

Au mai fost declarate ca vorbite în mod obișnuit în familie limba maghiară de către 3,7 %, respectiv limba romani și limba sârbă de către 1% dintre cei 538.748 persoane.

Structura confesională a fost declarată de 531.055 persoane din totalul populației rezidente a județului Timiș și arată că 79,1 % dintre persoanele care au declarat că sunt de religie ortodoxă.

În județul nostru 40.703 persoane s-au declarat practicanți ai cultului romano-catolic, 27.266 locuitori s-au declarat penticostali, 8.316 baptiști, iar reformați au fost 6.780 persoane.

 

Citiţi mai departe

Social

Ninsori la Lugoj. Avertismentele polițiștilor pentru cei care conduc în această perioadă

Publicat

în

Crama Aramic

Lugojul are parte de ninsori răzlețe începând cu seara zilei de joi și până sâmbătă cel puțin, potrivit meteorologilor. Pentru a evita pe cât posibil evenimentele rutiere neplăcute, polițiștii au emis o listă cu avertismente pentru șoferii care ies pe șosele în aceste zile.

Pentru a circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă. 

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare.

RETIM

Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism, deoarece în timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor.

Pe zăpadă, se porneşte uşor, nu se bruschează maşina.

Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel este necesar să vă păstraţi calmul și să nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

Zăpada este foarte înşelătoare şi poate ascunde gheaţă, aşa încât principala “armă” pe timp de iarnă este conducerea foarte preventivă şi renunţarea la vitezomanie.

Citiţi mai departe

Social

Are o gaură în inimă, dar se luptă să trăiască. O fetiţă de 9 ani are nevoie urgent de operaţie

Publicat

în

Cristina are numai 9 ani, dar îndură în fiecare zi dureri abdominale inimaginabile, stări prelungite de oboseală cronică şi senzaţii permanente de vomă. Fetiţa trăieşte de când se ştie cu o gaură în inimă, iar starea sa generală este din ce în ce mai gravă. Medicii spun că nu va supravieţui fără o intervenţie chirurgicală pe cord. Operaţia salvatoatre costă însă 16.000 de euro, bani pe care familia modestă din care provine nu are cum să îi obţină.

Crama Aramic

Micuţa s-a născut cu o malformaţie cardiacă ce s-a agravat în timp. Până în urmă cu aproximativ doi ani, Cristina a dus o viață aproape normală. Obosea întotdeauna mai repede decât prietenii ei de la şcoală, dar se obişnuise cu asta şi reuşea să se bucure de copilărie. Din acel moment însă, boala a început să devină agresivă, iar micuţa a ajuns de multe ori la U.P.U. datorită stării generale de rău. Urmau perioade de ameliorare temporară, până când medicii i-au anunţat familia că este nevoie urgent de intervenţie chirurgicală.

La un an și două luni, după o simplă răceală am aflat că fetiţa mea are o gaură în inimă. A fost un şoc pentru mine. Răcea extrem de des, nu putea să respire, dar pentru că era prea mică nu putea fi operată. 7 ani am reuşit să ţinem boala sub control prin tratament medicamentos, cu toate că am fost de nenumărate ori prin spitale în toată această perioadă. După internare se simţea întotdeauna mai bine. Când revenea la școală nu avea însă voie să facă niciun efort, ceea ce o priva de fiecare dată de cea mai mare plăcere a unui copil la această vârstă– jocul. În ultimele două luni, starea copilului meu s-a agravat. Medicii au constatat că i-au fost afectate și alte organe, iar singura soluție este operația pe cord. Ne-a povestit Mihaela Milea, mama Cristinei.

Mihaela a lucrat timp de 8 ani de zile la un cămin de bătrâni din Brăila. A fost însă nevoită să renunţe la job în momentul în care starea de sănătate a Cristinei s-a agravat.

RETIM

Am fost nevoită să-mi las serviciul și să merg cu ea din spital în spital. Iar când situaţia s-a agravat şi nu a mai putut merge nici la şcoală a trebuit să mă ocup non-stop de ea. E foarte greu şi din punct de vedere financiar. Sunt mamă singură şi mai am încă trei copii de care mă îngrijesc fără niciun alt ajutor. Dar ce îmi doresc cel mai tare pe lumea asta este să se facă ea bine! Aş da orice să o văd sănătoasă!

Din nefericire însă Cristina a contractat o un virus gripal, ulterior o infecție care i-a afectat şi cordul deja slăbit. În acest moment Cristina este internată la un spital privat din Turcia împreună cu mama ei. Fetița a ajuns acolo cu ajutorul părinților colegilor din școala ei și al credincioșilor din Parohia „Sfinții 40 de Mucenici”, condusă de părintele Vanghele Adrian, care au contribuit cu diverse sume de bani, pentru a-i facilita accesul la un alt sistem medical. Preotul paroh a făcut toate demersurile pentru ca fetița să ajungă acolo. După primele investigații, doctorii au decis că este nevoie urgent de operaţie. Intervenţia chirurgicală costă însă 16000 de euro.

Intervenţia ar ajuta-o să ducă o viață normală și ar rezolva și problemele apărute la celelalte organe. Deși operația este vitală pentru fetiță, costurile depășesc în totalitate posibilitățile financiare ale familiei. Suma pe care o deține din bunăvoința oamenilor din comunitate este insuficientă. Orice sumă virată în conturile Asociaţiei Salvează o Inimă este o şansă la viaţă pentru Cristina, Vlad Plăcintă, preşedintele Asociaţiei Salcează o inimă.

Pentru donatii si sponsorizãri din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/cristina-oglinda/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați pentru transferul bancar numele CRISTINA OGLINDĂ

Citiţi mai departe

Social

Ce evenimente au loc la Lugoj marți, când se sărbătorește Mica Unire

Publicat

în

Crama Aramic

La 164 de ani de la Mica Unire, atunci când sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza se uneau Țara Românească și Moldova, Lugojul va sărbători momentul într-un stil tradițional. Mai exact, Ansamblul Folcloric „Lugojana”, cu grupele de dansatori de toate vârstele, vor organiza o horă în centrul orașului.

Evenimentul începe la ora 11 în Piața Victoriei (în fața primăriei) a orașului. Hora este unul dintre dansurile care au consacrat folclorul românesc. În fiecare an, dansatori de toate vârstele se prind în horă, așa cum făceau și românii de acum sute de ani, dornici de un trai mai bun și de conviețuire în pace și armonie.

Manifestarea este organizată de către Casa de Cultură a Municipiului și Asociația Culturală „Ana Lugojana”.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite