Connect with us

Social

PROGRAM: Cine canta la Rugile de Sfanta Maria la Lugoj, Faget si in alte 10 localitatii din apropiere

Publicat

în

Rugile cu ocazia sarbatorii de Sfanta Maria Mare au loc la Lugoj, Faget si in alte localitati din zona. Pentru orase, organizatorii au pregatit atat spectacole folclorice, cat si de muzica usoara, iar la sate, formatiile vor fi cele care vor incanta publicul spectator. Lugojeanul a facut o lista cu cele mai importante 10 localitati sau sate unde are loc ruga, precum si cine canta la sarbatori.

Lugoj – 15 august – Directia 5, Mario Band, Box Office Timisoara, Nicoleta Voica, Ramona Iliesi Dragan, Zorica Savu, Ansamblul Lugojana;

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Faget – 13 august – 21:00 – Anda Adam si Alessia, 15 august – 19:00 – Nicoleta Voica, Ionela Badalan, Ioan Alexandrescu, Costel Bambu, Alexandra Lazar, Formatia Cristi si Ansamblul Fageteana;

RETIM

Leucusesti – nu se tine ruga;

Hezeris – se tine ruga, revenim cu detalii;

Manastiur –  12 si 13 august – Ghita Caltun Brancu, 12 si 13 august;

Criciova – 15 si 16 August – Ghita Caltun Brancu;

Ohaba Romana – nu se tine ruga;

Ficatar – 15 si 16 august – Anca Partiru;

Olosag – 15 si 16 august – Remus Grosu si formatia;

Luncani – 15 august – formatie de la Faget;

Tomesti – 20 august – Bianca si formatia;

Saceni – 19 august – Ion Carasanu’.

surse foto: 1, 2, 3.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

A ajuns prima tranșă de vaccin antigripal în Timiș. Cine are prioritate la vaccinat

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică Timiș a primit prima tranșă de vaccin antigripal de tip tetravalent, în cantitate de 17.893 doze repartizate de către Ministerul Sănătății în cadrul campaniei anuale de vaccinare antigripală.

Aceasta urmează să fie distribuită, în zilele următoare, personalului medical din unitățile spitalicești, Unități primiri Urgențe, secțiile și compartimentele de terapie intensivă și boli infecțioase, angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Timiș, instituțiilor de ocrotire socială, precum și medicilor de familie, în vederea vaccinării cu prioritate a persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, bătrâni şi gravide.

Vaccin antigripal tetravalent este recomandat pentru profilaxia gripei la adulți și copii peste șase luni. În România, vaccinul antigripal nu este în schema obligatorie. Ministerul Sănătății îl asigură, totuși, pentru următoarele grupe de risc – bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani și personal medical. Din aceste categorii fac parte aproximativ 3 milioane de români.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Viitorul gemenilor Răzvan și Ștefan depinde de tine! Ajută-i în lupta lor cu autismul!

Publicat

în

Copiii sunt bucurie, speranță, entuziasm, fericire pură! Pentru familia Racoviță, bucuria de a fi părinte a fost umbrită de un diagnostic greu de acceptat: autism! În România, statisticile arată că rata acestui diagnostic a crescut cu 3,85%, față de anul trecut! Mai exact, 4 copii – în special băieți – dintr-o sută se nasc cu autism! O statistică alarmantă care afectează din ce în ce mai multe vieți.

Mădălina și Ștefan au observat că ceva nu este în regulă cu gemenii lor, Răzvan și Ștefan, la vârstă de un an și opt luni, după ce au ajuns la spital cu o toxiinfecție alimentară.

,,Dacă înainte de spitalizare alergau toată ziua, ne strigau, răspundeau la nume, vorbeau – știau aproximativ 15-20 cuvinte. La ieșirea din spital, nu mai mergeau, nu mai vorbeau. Am făcut tot felul de investigații, iar diagnosticul a fost: autism, retard psihic grav și hiperactivitate. Nici acum nu ne explicăm cum până la internare copii se comportau perfect normal, iar de la ieșirea din spital nu au mai fost aceeași. Ne gândim tot timpul că tratamentul administrat nu a fost cel corect,” ne-a împărtășit tatăl gemenilor vădit afectat de situația în care se află copii săi.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

,,A fost un șoc. Nu ne venea să credem. Am început să caut cât mai multe informații pe internet: terapii, tratamente, medici, clinici de investigații, neurologie, psihiatrie, psihologie. Nu am avut bani, așa că până la 5 ani am făcut terapie doar 2 ore/ săptămână cu fiecare copil. Abia de doi ani am început să mergem cu ei zilnic la recuperare, asta după ce ne-am înființat o asociație și am obținut ceva donații de la oameni cu sufletul mare. Altfel, copii noștri nu aveau nicio șansă, ne-a povestit mama celor mici.

RETIM

Un copil diagnosticat cu autism are nevoie de minim 8 ore de terapie ABA, timp de 7 zile pe săptămână. Acest tip de terapie se bazează pe repetiție, pe reprezentare vizuală. Este un proces anevoios care dă însă rezultate dacă este făcut în mod susținut cu ajutorul unui specialist, dar și cu sprijinul permanent al familiei.

Mădălina și Cristian sunt angajați ca asistenți personali, ceea ce înseamnă că de multe ori abia pot plăti cheltuielile de întreținere a familiei, darămite să acopere și costurile terapiilor și medicației speciale.

,,Am rămas fără prieteni! Nu ne mai întâlnim cu nimeni. Nu avem vacanțe. Nu avem o zi liberă. Suntem numai cu copii, zi de zi la terapie, la joacă. Copii trebuie însoțiți în permanență de doi adulți, mai ales pe stradă, pentru că nu stau pe loc, fuge fiecare în altă parte”, ne-a mărturisit Mădălina.

Cu ajutorul terapiei, gemenii învață nu doar să interacționeze mai ușor cu cei din jur – fac logopedie – dar învață și culorile, animale, formele geometrice, să numere, să scrie litere și să le recunoască. Alcătuiesc chiar sași cuvinte scurte și îi încântă mai ales jocurile de rol.

,,Sunt în grupa pregătitoare la o școală pentru copii cu nevoi speciale. Lui Ștefan îi place să deseneze și să scrie litere, silabe. Lui Razvan îi place să se joace cu trenulețul. Face construcții lungi din sine și poduri. De când facem în mod susținut terapie se văd rezultate: băieții se îmbracă singuri, se spală singuri pe mâini, se încalță, se descurcă cu puțin ajutor și la masa de prânz. Avem noroc cu bunicii. Îi putem lăsa în grija lor 2-3 ore pe săptămână cât mergem la cumpărături, facem curățenie. să facem cumpărături, curățenie…”, povestește mama gemenilor.

De altfel, bunica maternă este și cea care le gătește celor mici. Gemenii au intoleranță la gluten, iar alimentația lor trebuie controlată în permanență.

,,E foarte greu! Alimentele fără gluten sunt mult mai scumpe! O lună de terapie costă 2.300 de lei pentru fiecare copil, deci 4.600 de lei pentru amândoi. Astfel, într-un an avem nevoie de 55.200 de lei pentru terapia ABA a copiilor. Pe lângă asta, ei au nevoie de terapie senzorială. De asemenea, medicația costă aproximativ 1.500 lei lunar”, ne-au explicat soții Racoviță.

Un copil diagnosticat cu autism și considerat recuperat, poate face tot ceea ce fac copii de vârsta lui. Merge la grădiniță, la școală, se joacă, poate învăța o limba străină ori să cânte la un instrument. Îi va fi însă greu să mențină un contact vizual, va accepta mai greu schimbările, nu va putea înțelege sensul figurat al cuvintelor, cu toate acestea viitorul adult va fi unul independent care post educe o viață împlinită alături de familie și prieteni.

,,Fără terapie zilnică, un copil cu autism nu va reuși să dobândească abilitățile necesare pentru o viață cât de cât independentă, practic e condamnat să depindă permanent de părinți. Ștefan și Răzvan au nevoie de ajutorul nostru. Prin orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă”, acești copii primesc o șansă în plus la un trai mai bun, la un viitor în care pot trăi pe propriile picioare. Donează și tu pentru frații Racoviță!” Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă.

Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/razvan-stefan-racovita/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Ștefan și Răzvan Racoviță!

Citiţi mai departe

Social

FOTO Ce a pregătit tanti Emilia la ultimul Banat Brunch al sezonului, nu departe de Lugoj

Publicat

în

Ultimul Banat Brunch al lui 2022 a avut loc sâmbătă, pe 17 septembrie, la Coșteiu de Sus. Satul, aparținător de Margina, este unul dintre cele mai greu accesibile din Banat. Tocmai faptul că este retras îi oferă locului o aură aparte. Înconjurat de dealuri verzi cu văcuțe care pasc nestingherite de ploaia mocănească, Coșteiu de Sus este locul ideal pentru un brunch, sau dejun bănățean, fără pereche.

La Coșteiu de Sus, în fundătura dealurilor, mai trăiesc aproximativ 100 de persoane. Majoritatea sunt bătrâni, pentru care sălbăticia acestui ținut este modul perfect de viață. Cea mai cunoscută dintre gospodării este fără îndoială cea a Emiliei Popa, pe care toată lumea o știe ca Tanti Emilia. De la ea a pornit evenimentul numit Banat Brunch în zona de vest a țării. 

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

În curtea lui tanti Emilia au călcat, în ultimii ani, sute de români din toate regiunile țării, dar și străini curioși de mirosuri și de peisaj. Tanti Emilia a fost prima gazdă care și-a deschis porțile și a pus pe masă zeci de feluri de mâncare tradițională, gătită după rețete mai vechi de 200 de ani. Pofta cu care femeia gătește și povestește despre mâncare te face să tresari și să vrei să guști cât mai repede din preparatele de pe mese.

„Eu am fost prima în județul Timiș, care am făcut Banat Brunch. Am fost în zona Sibiului și am fost încântată de ceea ce am văzut acolo și am zis să încercăm. La mine, acum, e a șaptea ediție. Îmi place ceea ce fac. Pe oameni îi atrage mâncarea tradițională și peisajul.

Citește aici cum a fost la ultimul Banat Brunch al lui 2022, la tanti Emilia de la Coșteiu de Sus.

Citiţi mai departe

Social

Un teren uriaș, mai mare decât cele ocupate de Autoliv și Hella, scos la vânzare la Lugoj

Publicat

în

O parcelă de teren uriașă, mai mare decât cea ocupată de două dintre cele mai mari firme din oraș, Autoliv și Hella, a fost scos la vânzare pe internet. Este vorba despre un teren situat pe centura ocolitoare, pe strada ce duce către Tapia, lângă fabrica de airbaguri.

Terenul are 97.700 de metri pătrați, iar proprietarul cere 15 euro pe metrul pătrat. Astfel, prețul total de achiziție al terenului extravilan este de 1.465.000 de euro. Terenul este pretabil pentru dezvoltare economică, se arată în anunț.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Potrivit acestuia, terenul are 800 de metri liniari ca front stradal, iar utilitățile ajung până la bucata de pământ. Zona industrială a orașului este într-o continuă dezvoltare, aici desfășurându-și activitatea mai toate firmele internaționale cu fabrici la Lugoj.

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite