Noile cercetari au concluzionat ca persoanele care mananca fructe si legume inchise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, dar si afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C si grupul de vitamine B, ce au efect antiinflamator si care actioneaza ca un adevarat scut impotriva cancerului.
Consumul de afine proaspete trateaza infectiile urinare, afectiunile hepatice, stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul miocardic. Daca mesteci fructe de afine, aftele dispar.
Afinele sunt bogate in acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom, vitamine, taninuri, alcool si ului esential. Frunzele de afin, culese primavara, inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.
La Lugoj, afinele costa intre 8 si 12 lei si se gasesc in piata agroalimentara George Cosbuc.