Connect with us

Social

Primăria Lugoj dă în judecată Direcția de Sănătate Publică Timiș. Nu se înțeleg cine să plătească medicii

Publicat

în

Medicii de la unul din cele două centre de vaccinare din Lugoj sunt în continuare neplătiți, de anul trecut, chiar dacă centrul și-a încheiat activitatea de la 1 iulie. Este vorba despre centrul unde se administra serul Astra Zeneca, deschis la Sala de Sport „Lavinia Miloșovici”.

Restanțele totale sunt de 130.000 mii de lei. Direcția de Sănătate Publică nu mai recunoaște existența celui de-al doilea centru, de la Lugoj, și refuză să facă plățile. Am solicitat o lămurire a situației, însă am primit un răspuns sec, care nu se referă deloc la felul în care se poate rezolva problema medicilor care nu și-au luat banii.

„Centrul de vaccinare împotriva Covid 19, de la Sala <<Lavinia Miloșovici>> din Lugoj a obținut autorizație sanitară de funcționare în baza declarației pe propria răspundere. Decontarea cheltuielilor aferente funcționării acestui centru de vaccinare s-a făcut în baza Ordinului 72/2021 și în baza contractului încheiat cu autoritatea publică locală”, ne-a transmis Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

În tot acest timp, medicii sunt purtați, de mai mult de un an, pe drumuri. Cei de la DSP i-au trimis la Primăria Lugoj, să-și ceară salariile restante. Viceprimarul Bogdan Blidariu spune că Primăria va plăti restanțele, dar va da în judecată DSP, pentru recuperarea banilor.

RETIM

„Noi vom acționa în instanță DSP, pentru recuperarea sumelor. Pentru că DSP a refuzat plata, deși printr-o adresă către Ministerul Sănătății DSP recunoaște partea sa de vină. Toate documentele, STS-ul, totul, e pe platforme diferite! Nume diferite, documente diferite, pentru două centre. În procesele-verbale, când trimiteau materiale cei de la DSP scriau Centrul 1 și Centrul 2. Problema e că, în decizia de înființare, au trecut un singur centru de vaccinare. Deși Primăria pus la dispoziție doi medici coordonatori, unul pentru Centru 1, altul pentru Centru 2, două seturi de documentații diferite, pe platformă aveau poziții diferite. Nici nu aveau voie, la început, în același centru, să vaccineze Pfizer și Astra Zeneca”, a declarat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Acesta mai spune că Primăria mai se așteaptă doar un punct de vedere de la Curtea de Conturi, în legătură cu legalitatea plăților, după care va achita sumele restante.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș

Publicat

în

FOTO arhiva

Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.

Suma totală în acest an se ridică la mai mult de 1.1 milioane lei și a fost împărțită, în baza unor proiecte depuse de către unitățile sanitare, după cum urmează:

Spitalul Orășenesc Deta: 275.544 lei

Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj: 245.971 lei

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Spitalul Orășenesc „Dr. Karl Diel” Jimbolia: 239.833 lei

RETIM

Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare: 197.231 lei

Spitalul Orășenesc Făget: 168.408 lei

Citiţi mai departe

Social

O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic

Publicat

în

Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat

Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.  

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate. 

RETIM

Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.

Citiţi mai departe

Social

Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș

Publicat

în

Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.

Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.

RETIM

Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.

Citiţi mai departe

Social

Furtuna care a făcut ravagii în Timiș acum două săptămâni a creat pagube de 1 milion de euro

Publicat

în

Furtuna care a devastat Lugojul și restul județului Timiș a produs pagube de cel puțin 1 milion de euro. Este concluzia la care au ajuns cei de la Consiliul Județean Timiș, care au calculat pagubele produse de vântul puternic și căderile de grindină din timpul furtunii. Evenimentul meteorologic deosebit a avut loc în dimineața zilei de 26 mai.

Chiar dacă la Lugoj furtuna a fost mai puțin serioasă decât în restul județului, și în orașul de pe Timiș pagubele au fost unele însemnate. Au căzut copaci, acoperișuri de bloc, garduri și alte părți din clădiri. Au fost inundate mai multe gospodări, iar mai mulți stâlpi de curent au fost doborâți. Intervenția pentru curățarea daunelor a durat câteva zile.

Poveștile îi îndrumă pe cei mici | Colecționează-le pentru ei!

La nivel de județ, cele mai afectate comune au fost Cenei, Nădrag, Uivar, Victor Vlad Delamarina, Sânpetru Mare, Peciu Nou, Lovrin și Sânmihaiu Român. Pagubele se ridică la valoarea de 5.087.479 lei, în jur de 1 milion de euro.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite