Iunie 2005, Pesaro, Italia. Intr-o seara calduroasa de vara, doi frati se plimbau pe riviera orasului italian, povestind despre toate si nimic. La un moment dat Iury, unul dintre frati, ii spune celuilalt ca ar manca o inghetata.
„-Intra la gelaterie si cumpara-ti.
-Nu vrei?
-Vreau, o ciocolata si o capsuni.
-Stii ce ar fi interesant?
-Ce?
-Sa deschidem o gelaterie ca astea de aici, in Romania. In Lugoj!
-Hmm…”
Ivan, cel care isi asculta fratele vorbind, nu a dat prea multa importanta ideii la inceput. In urmatoarele zile insa, gandul de a deschide o gelaterie la Lugoj i-a suras din ce in ce mai tare, acesta ajungand sa se gandeasca doar la inghetata, la cum se produce si la cat de bine ar putea sa functioneze un magazin gelaterie intr-un oras ca Lugojul.
De la idee la actiune nu a fost decat un pas. Dupa mai multe luni de pregatire la o scoala de gelato din Italia, dar si dupa alte cateva luni de cautat ingrediente de cea mai buna calitate si distribuitori, ca in Italia, a luat nastere Gelateria Iury&Ivan, singura din Lugoj si de departe cel mai apreciat magazin care vinde inghetata in orasul de pe Timis.
Perfect amplasata pe malul raului, asaltat seara de seara de sute de lugojeni, gelateria s-a dovedit a fi un succes, insa nu inainte de a trece prin incercarile unei afaceri noi, inedite si aflate la inceput de drum.
“Ideea a fost a lui Iury, el fiind fratele meu, cu 2 ani mai mic ca mine, eu avand 32 de ani acum. Acolo unde stateam noi, in zona Pesaro – Rimini, exista o scoala faimoasa de gelato, cum zic ei, pentru dulciuri, inghetata si altele. Am urmat scoala, acolo se fac cursurile din toamna pana in iarna, amandoi am facut, insa dupa scoala si dupa ce am deschis deja am mai facut si alte cursuri pana in 2007, pentru ca trebuia sa ne perfectionam” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.
10 iunie 2006, Lugoj, Romania. Gelateria isi deschide portile, oferind un produs nou, inedit pentru lugojeni. Inghetata adevarata, gelato, produsa in laborator propriu. Fara ambalaje colorate, fara lazi frigorifice, fara termen de garantie, ci doar inghetata pura, in peste 30 de arome pe care proprietarii le ruleaza in functie de disponibilitate.
“In primele luni… era ceva nou, ne-a dat de gandit, poate nu e ce ne gandeam noi ca o sa fie. Incet incet lugojenii au venit si au inceput sa manance. A fost o investitie marisoara, un an, chiar doi, a fost mai greu, de-abia din 2008 a plecat mai bine. A durat cam doi ani ca sa fie sustenabila, sa poti sa zici ca platesti utilitati, dar am crezut in idee, stiam ca va merge si a mers” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.
Lugojenii, timizi la inceput, incearca si nu prea produsul, insa vorba ca pe malul Timisului s-a deschis o gelaterie cu inghetata ca la Roma circula repede prin oras. In cateva luni, magazinul trece de la a vinde cateva cupe de inghetata pe zi, la a produce sute de kilograme de desert, numere ce continua sa creasca, de 10 ani incoace, sezon dupa sezon.
“Laptele, frisca si aromele vin fie din tara, fie din strainatate, in functie de disponibilitati. Aducem doar cele mai bune produse, nu facem niciodata compromisuri. Suntem printre cele cateva laboratoare de acest gen din tara. Sunt in crestere, dar deocamdata nu sunt extrem de multe asemenea laboratoare, iar calitatea la cel din Lugoj e cea mai buna” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.
Inghetata se face exact dupa procesul pe care Iury si Ivan l-au deprins dupa ce au urmat cursurile scolii de gelato din Italia. Laboratorul gelateriei este dotat cu cele mai noi aparate in domeniul producerii de inghetata, cei doi afaceristi tinand pasul cu tehnologia si schimband periodic componente pentru a oferi un produs delicios.
Lugojenii adora ciocolata. Asta reiese din calculele facute de proprietarii gelateriei, care spun ca aroma de ciocolata se vinde de departe cel mai bine la Lugoj. La concurenta cu ciocolata sunt Nutella si Snickers, care la baza au tot ciocolata, dar care, cu mici trucuri invatate in frumoasa Italie, ajung sa aibe gustul deserturilor favorite ale tuturor celor care calca pragul gelateriei.
“Ca sa facem inghetata, se aduce toata compozitia la 85 de grade, e standard. Dupa aceea, se coboara la 4 grade si are loc procesul acela de transformare, cand ingredientele lichide devin inghetata. Noi facem inghetata zilnic, proaspata. Nu multa, dar in fiecare zi se face si chiar daca sta doua zile nu are nimic, insa la gelaterie nu sta niciodata.
Cateodata facem si doua si chiar trei arome pe zi pe portie, dar cel tarziu pana a doua zi nu sta o aroma. Aromele le-am adus din Italia, pastele, dar aducem si din tara, avem distribuitori foarte foarte buni” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj
La capitolul numere, lugojenii mananca intre 15 si 20 de kilograme de inghetata pe zi, cantitate ce poate ajunge si chiar depasi 20 de kilograme in zilele de weekend. Ca o medie, asta inseamna ca doar la gelateria de pe mal se consuma peste jumatate de tona de inghetata pe luna.
“Eu nu lucrez acolo, sotia mea si cumnata mea, e o afacere de familie. Eu si cu fratele meu vorbim cu distribuitorii si cam atat, noi mai avem si altele de facut. Este totul in familie, ne ajutam unii pe ceilalti si afacerea merge deja de la sine, dupa atatia ani am reusit sa o stabilizam” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.
Iunie 2017. La mai bine de 10 ani de la inaugurare, gelateria de pe malul Timisului merge inainte si se pregateste de dezvoltare. Catering-ul la nunti si botezuri este deja ceva normal pentru maestrii inghetatei, iar patronii spun ca, pe langa imbunatatirile constante pe care le aduc produselor lor, se gandesc sa dezvolte pe viitor si alte arii ale afacerii, cum ar fi inchirierea de vitrine sau, de ce nu, deschiderea unei noi locatii, daca Lugojul va beneficia intr-un final de o zona centrala de promenada, ca in orasele din Europa.
In laborator Daniela, tanara care zi de zi serveste sute de cupe de inghetata lugojenilor toropiti de caldura de afara, isi pregateste aparatura pentru o noua zi de munca.
“Se anunta o zi plina. Vor fi 37 de grade, asa ca ne asteptam la multi clienti. Avem pregatite ingrediente si, cand se termina o aroma favorita, punem si facem imediat inca o portie. Eu lucrez si in laborator, si la servire, alaturi de o alta colega” – Daniela, angajat Gelateria Iury&Ivan.
Puteti cumpara inghetata si pentru acasa. Cei de la gelaterie au introdus de curand cutii speciale pentru livrare, care tin inghetata rece chiar si pentru 60 de minute, suficient cat sa ajungeti cu ea oriunde in oras. Cutiile au capacitate de pana la 13 cupe. O cupa de inghetata costa 2,5 lei, pretul fiind la jumate fata de gelateriile din Italia, unde cupa de gelato porneste de la un Euro.
Din fericire, gustul este la fel de bun ca si cel din tara de origine. Cand gusti o cupa de inghetata de la Iury&Ivan, inchizi ochii si ajungi, fara sa misti un deget, la Roma, Milano, Venetia sau, de ce nu, pe faleza din Pesaro, orasul in care a inceput, acum 10 ani, povestea celebrei gelaterii lugojene.