Connect with us

Best

Povestea celei mai bune inghetate din Lugoj! Cum a aparut Gelateria Iury&Ivan

Publicat

în

Iunie 2005, Pesaro, Italia. Intr-o seara calduroasa de vara, doi frati se plimbau pe riviera orasului italian, povestind despre toate si nimic. La un moment dat Iury, unul dintre frati, ii spune celuilalt ca ar manca o inghetata.

„-Intra la gelaterie si cumpara-ti.

-Nu vrei?

-Vreau, o ciocolata si o capsuni.

-Stii ce ar fi interesant?

-Ce?

-Sa deschidem o gelaterie ca astea de aici, in Romania. In Lugoj!

-Hmm…”

Ivan, cel care isi asculta fratele vorbind, nu a dat prea multa importanta ideii la inceput. In urmatoarele zile insa, gandul de a deschide o gelaterie la Lugoj i-a suras din ce in ce mai tare, acesta ajungand sa se gandeasca doar la inghetata, la cum se produce si la cat de bine ar putea sa functioneze un magazin gelaterie intr-un oras ca Lugojul.

De la idee la actiune nu a fost decat un pas. Dupa mai multe luni de pregatire la o scoala de gelato din Italia, dar si dupa alte cateva luni de cautat ingrediente de cea mai buna calitate si distribuitori, ca in Italia, a luat nastere Gelateria Iury&Ivan, singura din Lugoj si de departe cel mai apreciat magazin care vinde inghetata in orasul de pe Timis.

Perfect amplasata pe malul raului, asaltat seara de seara de sute de lugojeni, gelateria s-a dovedit a fi un succes, insa nu inainte de a trece prin incercarile unei afaceri noi, inedite si aflate la inceput de drum.

“Ideea a fost a lui Iury, el fiind fratele meu, cu 2 ani mai mic ca mine, eu avand 32 de ani acum. Acolo unde stateam noi, in zona Pesaro – Rimini, exista o scoala faimoasa de gelato, cum zic ei, pentru dulciuri, inghetata si altele. Am urmat scoala, acolo se fac cursurile din toamna pana in iarna, amandoi am facut, insa dupa scoala si dupa ce am deschis deja am mai facut si alte cursuri pana in 2007, pentru ca trebuia sa ne perfectionam” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.

10 iunie 2006, Lugoj, Romania. Gelateria isi deschide portile, oferind un produs nou, inedit pentru lugojeni. Inghetata adevarata, gelato, produsa in laborator propriu. Fara ambalaje colorate, fara lazi frigorifice, fara termen de garantie, ci doar inghetata pura, in peste 30 de arome pe care proprietarii le ruleaza in functie de disponibilitate.

“In primele luni… era ceva nou, ne-a dat de gandit, poate nu e ce ne gandeam noi ca o sa fie. Incet incet lugojenii au venit si au inceput sa manance. A fost o investitie marisoara, un an, chiar doi, a fost mai greu, de-abia din 2008 a plecat mai bine. A durat cam doi ani ca sa fie sustenabila, sa poti sa zici ca platesti utilitati, dar am crezut in idee, stiam ca va merge si a mers” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.

Lugojenii, timizi la inceput, incearca si nu prea produsul, insa vorba ca pe malul Timisului s-a deschis o gelaterie cu inghetata ca la Roma circula repede prin oras. In cateva luni, magazinul trece de la a vinde cateva cupe de inghetata pe zi, la a produce sute de kilograme de desert, numere ce continua sa creasca, de 10 ani incoace, sezon dupa sezon.

“Laptele, frisca si aromele vin fie din tara, fie din strainatate, in functie de disponibilitati. Aducem doar cele mai bune produse, nu facem niciodata compromisuri. Suntem printre cele cateva laboratoare de acest gen din tara. Sunt in crestere, dar deocamdata nu sunt extrem de multe asemenea laboratoare, iar calitatea la cel din Lugoj e cea mai buna” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.

Inghetata se face exact dupa procesul pe care Iury si Ivan l-au deprins dupa ce au urmat cursurile scolii de gelato din Italia. Laboratorul gelateriei este dotat cu cele mai noi aparate in domeniul producerii de inghetata, cei doi afaceristi tinand pasul cu tehnologia si schimband periodic componente pentru a oferi un produs delicios.

Lugojenii adora ciocolata. Asta reiese din calculele facute de proprietarii gelateriei, care spun ca aroma de ciocolata se vinde de departe cel mai bine la Lugoj. La concurenta cu ciocolata sunt Nutella si Snickers, care la baza au tot ciocolata, dar care, cu mici trucuri invatate in frumoasa Italie, ajung sa aibe gustul deserturilor favorite ale tuturor celor care calca pragul gelateriei.

“Ca sa facem inghetata, se aduce toata compozitia la 85 de grade, e standard. Dupa aceea, se coboara la 4 grade si are loc procesul acela de transformare, cand ingredientele lichide devin inghetata. Noi facem inghetata zilnic, proaspata. Nu multa, dar in fiecare zi se face si chiar daca sta doua zile nu are nimic, insa la gelaterie nu sta niciodata.

Cateodata facem si doua si chiar trei arome pe zi pe portie, dar cel tarziu pana a doua zi nu sta o aroma. Aromele le-am adus din Italia, pastele, dar aducem si din tara, avem distribuitori foarte foarte buni” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj

La capitolul numere, lugojenii mananca intre 15 si 20 de kilograme de inghetata pe zi, cantitate ce poate ajunge si chiar depasi 20 de kilograme in zilele de weekend. Ca o medie, asta inseamna ca doar la gelateria de pe mal se consuma peste jumatate de tona de inghetata pe luna.

“Eu nu lucrez acolo, sotia mea si cumnata mea, e o afacere de familie. Eu si cu fratele meu vorbim cu distribuitorii si cam atat, noi mai avem si altele de facut. Este totul in familie, ne ajutam unii pe ceilalti si afacerea merge deja de la sine, dupa atatia ani am reusit sa o stabilizam” – Ivan, coproprietar Gelateria Iury&Ivan Lugoj.

Iunie 2017. La mai bine de 10 ani de la inaugurare, gelateria de pe malul Timisului merge inainte si se pregateste de dezvoltare. Catering-ul la nunti si botezuri este deja ceva normal pentru maestrii inghetatei, iar patronii spun ca, pe langa imbunatatirile constante pe care le aduc produselor lor, se gandesc sa dezvolte pe viitor si alte arii ale afacerii, cum ar fi inchirierea de vitrine sau, de ce nu, deschiderea unei noi locatii, daca Lugojul va beneficia intr-un final de o zona centrala de promenada, ca in orasele din Europa.

In laborator Daniela, tanara care zi de zi serveste sute de cupe de inghetata lugojenilor toropiti de caldura de afara, isi pregateste aparatura pentru o noua zi de munca.

“Se anunta o zi plina. Vor fi 37 de grade, asa ca ne asteptam la multi clienti. Avem pregatite ingrediente si, cand se termina o aroma favorita, punem si facem imediat inca o portie. Eu lucrez si in laborator, si la servire, alaturi de o alta colega” – Daniela, angajat Gelateria Iury&Ivan.

Puteti cumpara inghetata si pentru acasa. Cei de la gelaterie au introdus de curand cutii speciale pentru livrare, care tin inghetata rece chiar si pentru 60 de minute, suficient cat sa ajungeti cu ea oriunde in oras. Cutiile au capacitate de pana la 13 cupe. O cupa de inghetata costa 2,5 lei, pretul fiind la jumate fata de gelateriile din Italia, unde cupa de gelato porneste de la un Euro.

Din fericire, gustul este la fel de bun ca si cel din tara de origine. Cand gusti o cupa de inghetata de la Iury&Ivan, inchizi ochii si ajungi, fara sa misti un deget, la Roma, Milano, Venetia sau, de ce nu, pe faleza din Pesaro, orasul in care a inceput, acum 10 ani, povestea celebrei gelaterii lugojene.

CONCURS: Foloseste-ti imaginatia si castiga doua tricouri pictate manual de Lady Blue

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Best

Cea mai buna inghetata (ambalata) din Lugoj

Publicat

în

Aici va spuneam cum a ajuns cea mai apreciata inghetata din America la Lugoj, mai exact la Kaufland. Inca ne mentinem parerea, ca e bine si corect ca au asemenea sortiment de inghetata a ajuns in orasul nostru si ca inca e la vanzare la magazin, fapt ce arata ca e cumparat si apreciat. Totusi, am gasit o inghetata ambalata care credem noi ca este si mai buna decat Ben&Jerry’s.

Se numeste Helado Dulce de Leche de la Sol Mar, o firma care produce chestii doar pentru Lidl, pentru ofertele lor din Saptamana Iberica. Inghetata asta e foarte dulce, asa ca daca nu sunteti mari fani ai gustului extrem de dulce, nu o cumparati. E facuta din dulce de leche, asa cum ii spune si numele, care este un caramel dens si foarte puternic, facut din lapte.

Ca si consistenta, se apropie izbitor de mult cu cea a gelato-ului, ceea ce va va surprinde cel mai tare. E ideala ca desert servita simplu, sau de ce nu, alaturi de alte prajituri sau clatite. Costa 11,99 de lei si o gasiti pana la finalul lunii la Lidl, daca mai aveti noroc sa nu se termine. E delicioasa si e musai sa o incercati!

Cea mai buna inghetata proaspata din Lugoj o gasiti stiti voi unde.

Citiţi mai departe

Best

Saptamana Iberica la Lidl, ce am gasit interesant

Publicat

în

Cu mult curaj si clima data la maxim in masina, de parca eram intr-un avion, am pornit zilele trecute spre Lidl, acolo unde are loc Saptamana Iberica. Daca nu stiati, Lidl are periodic campanii cu produse din anumite zone ale lumii, denumite “Saptamana Iberica”, “Saptamana Scandinava”, Saptamana Americana” si asa mai departe.

De aceasta data, la Saptamana Iberica, adica dedicata Spaniei, au fost mai multe produse care ne-au facut cu ochiul, insa ne-am decis asupra a patru dintre ele: jamon iberic, inghetata cu Dulce de Leche, chorizo si un suc natural din ananas, pepene, struguri si lamaie.

Sa le luam pe rand, incepand cu cele mai bune, adica jamonul si inghetata. Jamonul, la 16 lei sfertul de kilogram, nu poate fi chiar jamon iberico, dinala atarnat prin macelariile din Barcelona, pentru ca acela e mult mai scump. Totusi, la gust, e asemanator cu un jambon (a se citi „sonc de casa”) de calitate facut acasa, asa ca isi merita pe deplin banii. E usor afumat si uscat, asa ca merge de minune la platourile cu mezeluri sau pentru servit alaturi de un vin rosu de calitate.

Inghetata cu Dulce de Lechee, care e un fel de caramel mai gros facut din lapte, este probabil cea mai buna inghetata din cate am gustat la Lugoj. E dulce pana la refuz, dar are si o consistenta speciala, ca de gelato, fapt ce o face deosebita. Costa 12 lei jumatate de kilogram, dar merita banii, parerea noastra.

Am cumparat si chorizo, care e mezelul favorit al spaniolilor. Il pun in paella, in oua la micul dejun, in orice preparat posibil, pentru ca gustul iute si bogat da oricarei mancari o savoare aparte. 5,5 lei a costat si sincer, nu a fost la fel de bun ca ultima data cand la Lidl a avut loc Saptamana Iberica. Gustul a fost mai “linistit”, aroma nu la fel de intensa, parca ii lipsea ceva din aroma.

Cel mai neobisnuit la gust a fost sucul de ananas, pepene, struguri si lamaie. O combinatie nefireasca, care nu a fost neaparat rea la gust, dar de la care, la 10 lei sticla de 0,75 de mililitri, aveam alte asteptari. Macar e suc 100% din fruct, sau cel putin asa spun producatorii pe ambalaj.

Voi ce ati incercat de la Saptamana Iberica?

Citiţi mai departe

Best

Bunatati incercate la Lugoj, editia iulie 2017

Publicat

în

Luna aceasta a fost una la fel de bogata in chestii pe care le-am incercat, in premiera sau a mia oara, la Lugoj. Se pare ca preferatele au fost vinurile, dar si cateva dulciuri si minuni gasite pe la magazinele din oras. Fara sa o mai lungim, ca e cald si vrem la piscina, sa incepem turul!

Fursecuri cu ciocolata si cocos de la Lidl, Saptamana Greceasca – Bune foarte moi, au mers la fix cu ceaiul lor de pere si caramel dimineata, vreo 9 lei cutia de 12 fursecuri;

Cappuccino Jacobs si Milka – gasite la magazinul de cartier, ieftine si cu gust bun, dar nerecomandate daca vrei sa bei un capucino cu adevarat bun;

Cozonac cu crema de cacao si alune Boromir – tot de la magazin de cartier, costa vreo 11 lei si e bun, desi se mai poate lucra la capitolul “cantitate de crema”;

Inghetata Mars si Bounty – luate de la OMV, ceea ce e o idee proasta, ca sunt foarte scumpe. Ca si gust, e ca si cand mananci un Bounty sau un Mars inghetat, deci bun de te lingi pe degete. Au fost 6 lei fiecare si le-am luat special pentru un review, nu ca ne era pofta…

Hamburger cu pui de la pocaitiil stiti deja, e 6 lei si e bun, orice ar spune nutritionistii;

Salata Eisberg cu dressing – combinatia preferata de vara, mai adaugi si o bagheta de la Kaufland, pe care o transformi in crutoane si gata, ai un pranz delicios la 6 lei;

Steak Black Angus – gasit la Kaufland, a costat vreo 30 de lei bucata din imagine si am scris pe larg despre cum sa o prepari sa arate asa. Acum au vita argentiniana, tot sub forma de steak, tot la vreo 90 de lei kilogramul;

Ice Wine Floare de dor – o minunatie de vin, cumparata din Selgros (ok, nu e din Lugoj, dar trebuia mentionat) si care te va da pe spate din start. Pretul e pe masura, 60 de lei sticla de 500 de mililitrii, dar gustul e… divin!

Rara Neagra de Purcari – un vin tare, cu gust intens si miros de toate fructele padurii, pe care sa il bei alaturi de o carne rosie, 35 de lei la Kaufland;

Somon cu legume la gratarincercat la J’adore, de departe cel mai bun somon din Lugoj.

Episodul anterior: Bunatati incercate la Lugoj, editia iunie 2017

P.S.: Observati va rog lipsa berilor sau a cidrului din editia iulie a acestui program televizat! Vin si cam atat. Oare incepem sa ne maturalizam?!

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite