Connect with us

Actualitate

Sfaturi de Paști, de la polițiști: „Nu scrieți pe rețele sociale când și cât plecaţi de acasă!”

Publicat

în

Polițiștii timișeni au emis o serie de atenționări pentru sărbătorile pascale, având în vedere că încercările infractorilor de toate felurile de a opera cresc în această perioadă. Având în vedere că ne aflăm în perioada Sărbătorilor Pascale, iar cei mai mulți dintre oameni sunt într-o permanentă grabă, polițiștii le recomandă cetățenilor să manifeste o atenție sporită, astfel încât să nu devină victime ale unor infracțiuni. 

RETIM

Astfel, polițiștii timișeni recomandă cetățenilor să fie vigilenți atunci când se află în magazine sau zone aglomerate și să aibă în vedere câteva reguli simple:

  1. Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
  2. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
  3. Tastaţi codul PIN cu discreţie atunci când efectuaţi plata cu cardul pentru a nu fi observat de cei din jur!
  4. Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. 

Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta!

  1. Evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine,etc!
  2. Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul!
  3. Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor!
  4. Când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit!
  5. Acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumărături!
  6. Mare atenţie la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru.
  7. Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea!
  8. Nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc!

​De asemenea, cumpărăturile online au devenit o normalitate pentru mulți români, astfel că este important să ne asigurăm că facem cumpărături în siguranță, fără riscuri de fraudă sau posibilitatea de a fi dezamăgiți. Pentru a nu deveni victime ale comerţului online şi a nu fi implicaţi în evenimente nedorite este bine să respectaţi următoarele recomandări:

  1. Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere!
  2. Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. 
  3. Nu oferiţi informaţiile de pe card, dacă site-ul nu folosește o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.
  4. Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi.
  5. Accesaţi direct site-ul original, nu prin link-uri primite prin e-mail!

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie.

Recomandări pentru protejarea locuinţei

Dacă locuiţi la bloc:

  • montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil; 
  • asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare; 
  • asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia; 
  • la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare; 
  • instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video; 
  • montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră; 
  • montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
  • dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

În plus, dacă locuiţi la casă:

Puteţi monta un sistem de:

  • supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei; 
  • protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră; 
  • iluminare cu senzori de mişcare. 

Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastre poate fi:

  • interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumneavoastră, bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima; 
  • apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu;
  • prezenţa unui câine; 
  • evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.

Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!

Ponturi pentru derutarea infractorilor:

  • când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune; 
  • în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.; 
  • montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient; 
  • achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina. 

Şi lumea  virtuală este parte din viaţa noastră:

  • Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.
  • Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bine de știut, dacă ajungeți în Timișoara! Drumuri și zone închise circulației rutiere, pentru mai multe zile

Publicat

în

Loc de întâlnire pentru mii de oameni care se estimează că vor participa la evenimentele de anvergură „Timișoara 2023 la nesfârșit”, zona centrală a Timișoarei va vibra între 7 și 10 decembrie 2023. Un public extrem de numeros va marca finalul Capitalei Europene a Culturii în Piața Unirii, alături de unii dintre cei mai în vogă artiști: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma și José González. Pentru buna desfășurare a evenimentelor, Primăria Municipiului Timișoara a luat o serie de măsuri.

Astfel, pentru a facilita accesul către zona centrală, a fost inițiată o Hotărâre de Consiliu Local pentru ca transportul public să fie gratuit în perioada 8.12.2023-10.12.2023. Pe de altă parte, pentru desfășurarea programului în condiții optime, Comisia de Circulație a avizat închideri și restricții de trafic în zona centrală, astfel:

RETIM

  • în perioada 12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), respectiv 9.12.2023 -10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), închiderea traficului rutier pe str. Oituz
  • în perioada 12.2023 (ora 17:00) – 10.12.2023 (ora 10:00) restricționarea traficului rutier pe străzile: Palanca, George Coșbuc, Paul Chinezu, Matei Corvin, Regimentul 5 Vânători, Sergent Constantin Mușat, respectiv breteaua existentă în Piața Mărăști în spatele stației S.T.P.T., Piața Țepeș Vodă, strada General Traian Doda, Episcop Augustin Pacha, Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu, Gheorghe Lazăr (Zona Cetate) și strada General Eremia Grigorescu.
  • închiderea circulației rutiere în perioada 8.12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), precum și în perioada 9.12.2023 – 10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00) pentru toate străzile menționate anterior.

De asemenea, se vor rezerva locurile de parcare existente în Piața Mărăști, respectiv pe strada Popa Șapcă (adiacent Penitenciarului Timișoara) precum și parcările publice existente în Piața Ţepeş Vodă și pe str. Nicolaus Lenau, în perioada 7.12.2023 (începând cu ora 07:00) – 10.12.2023 (până la ora 23:00).

Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative.

Totodată, pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, s-a hotărât ridicarea teraselor din zona Cetate, inclusiv Piața Libertății și str. Alba Iulia, în perioada 6.12.2023 -10.12.2023.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițist lugojean ridicat la gradul de chestor, de președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

În urma unui decret semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, și contrasemnat de Prim-Ministrul Ion-Marcel Ciolacu, zilele trecute, comisarul-șef de poliție Dan Stoicănescu din Lugoj a fost ridicat la gradul profesional de chestor de poliție.

În prezent, Stoicanescu ocupă funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Cu o carieră începută în august 2000, ca ofițer operativ la Inspectoratul de Poliție Transporturi Timișoara – Serviciul Caraș Severin, Stoicănescu și-a dedicat aproape două decenii activității în domeniul poliției, evoluând constant și câștigând încrederea superiorilor săi.

RETIM

În ultimii ani, Dan Stoicanescu a ocupat funcții de răspundere în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, ajungând să coordoneze activități de management în domeniul poliției judiciare. În perioada 10 martie 2021 – 9 martie 2022, a fost împuternicit șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, iar apoi a ocupat poziția de împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Cu o diplomă de master în domeniul dreptului penal și o serie de cursuri de perfecționare în management și comunicare strategică, Stoicanescu deține un bagaj solid de cunoștințe și abilități. Este membru al Colegiului European de Securitate și Apărare și membru al Copul Național al Polițiștilor și al Asociației Internaționale a Polițiștilor, evidențiindu-se ca un profesionist dedicat și implicat în comunitate. Cu o carieră impresionantă și cu rezultate dovedite în domeniul poliției judiciare, comisarul șef  Dan Stoicanescu este o figură respectată în cadrul forțelor de ordine din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Explozie într-un bloc din Lugoj. O persoană a ajuns la spital și mai multe au fost evacuate

Publicat

în

topsport.roÎn data de 28.11.2023, la ora 08:30,printr-un apel la 112 a fost anunțată o explozie produsă la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje, în urma unei acumulări de gaz, situat pe strada Vișinilor în municipiul Lugoj.

A fost alertat de urgență Detașamentul de Pompieri Lugoj și la fața locului s-au deplasat o autospecială de primă intervenție si comandă, o autospecială de stingere, o autoscară mecanică, un echipaj SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, trei ambulanțe SAJ și un microbuz de transport persoane din cadrul Detașamentului 2 Timișoara.

RETIM

Explozia nu a fost urmată de incendiu. În urma evenimentului, 12 persoane s-au autoevacuat, o persoană a fost deblocată dintr-un apartament, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale, iar o victimă de sex masculin a fost evacuată de pompieri, prezentând arsuri pe 40% din suprafața corpului. Aceasta a fost transportată la spital conștientă.

Din primele informații, din numărul total de 84 garsoniere din imobil, aproximativ 23 sunt afectate. Locatarii vor fi mutați la internatul Liceului „Valeriu Braniște”

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Mai mulți polițiști în Timiș. Zeci de absolvenți au ajuns la secțiile urbane și comunale din județ

Publicat

în

Echipa I.P.J Timiș s-a mărit cu 34 de polițiști. Absolvenți ai școlilor de poliție din Câmpina și Cluj, cei 34 de agenți sunt pregătiți să intre în slujba cetățeanului. Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcțiile vacante existente, ținând cont de situația operativă și raportat la nevoile fiecărei structuri.

Aceștia au fost repartizați atât la secții de poliție urbană cât și la secții de poliție rurală și posturi de poliție comunale.

RETIM

„La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de tutelă profesională, sub îndrumarea unui tutore, desemnat din rândul polițiștilor cu experienţă, care îi va sprijini în activitate. Însoțiți de gândurile de a ajuta comunitatea, cei mai noi dintre polițiști vor prelua atribuțiile de serviciu. Nu au ales un județ tocmai ușor, știu si ei acest lucru, este un judet plin de provocări, însă aceste provocări nu vor face decât să consolideze și mai bine echipa I.P.J Timiș. În urma acestora se vor forma atât ca polițiști profesioniști cât și ca oameni”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Citiţi mai departe

Cele mai citite