Cultură
Paharele muzicale pentru un mareșal german și alte mii de piese pot fi văzute la Tomești, într-un muzeu unic în Banat
Muzeul sticlei de la Tomești îi așteaptă pe cei pasionați de istorie și artă să descopere o colecție impresionantă de pahare, vaze, bibelouri și alte produse din sticlă, adunate de-a lungul timpului de către fostul metrolog al fabricii de sticlă Ioan Davidoni.
În prezent, fabrica de sticlă din Tomești mai există doar în amintirile localnicilor și într-un mic muzeu, deschis de către un fost angajat, cunoscutul inventator bănățean Ioan Davidoni. Acesta a cumpărat o clădire care ar fi trebuit să servească drept cămin pentru sticlari, dacă fabrica nu ar fi dat faliment. Astfel, aici a deschis un adevărat muzeu al sticlei din România și nu numai.
Muzeul adăpostește câteva mii de piese care pot fi admirate pe rafturile sale, majoritatea fiind produse la fabrica de sticlă din Tomești. Însă, în ultimii ani, colecția s-a îmbogățit și cu piese aduse din străinătate. Pahare, vaze, bomboniere, bibelouri și alte produse din sticlă stau cuminți pe rafturi, fiecare cu povestea lor.„Paharele astea cu muzică, când îl ridici se aude o melodie, erau făcute pentru mareșalul Rommel, în ce de-al Doilea Război Mondial, dar producția lor a continuat până la revoluție. Noi făceam 20.000 de pahare pe zi și 16.000 de modele pe an. Deci au fost o paletă foarte mare produse”, spune Davidoni.
Peste 90% din producție mergea peste hotare. Însă, fabrica a intrat în declin și a dat faliment, iar astăzi, Muzeul sticlei de la Tomești rămâne una din puținele amintiri concrete din aceea perioadă.
Chiar dacă muzeul nu are un program regulat de funcționare, el poate fi vizitat relativ simplu de turiștii care trec prin zonă. Pe ușa muzeului se află numărul de telefon al proprietarului și cei care doresc să admire piesele îl sună, iar Davidoni, care stă la câteva case distanță, vine și le prezintă colecția. Acesta este mândru de ceea ce a realizat și consideră că este important să nu uităm istoria și tradițiile noastre.
Dacă ajungeți prin localitate, merită să faceți o oprire de câteva minute la Muzeul sticlei de la Tomești. Cu siguranță nu o să regretați, iar vizita în acest mic muzeu va fi o adevărată lecție de istorie și artă.
Cultură
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte
Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.
Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.
Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.
Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.
Cultură
Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului
Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, a anunțat că va cere colegiilor săi din Consiliul local Lugoj să propună acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” artistei Maria Voronca. Această decizie vine în recunoașterea contribuției excepționale pe care „Doamna Maia” a adus-o comunității lugojene și teatrului lugojean.
„Doamna Maia este un om de cultură, un om care a adus un plus comunității noastre și teatrului lugojean. Consider că astfel de valori trebuie promovate și acestor oameni trebuie să le purtăm o adâncă recunoștință. În semn de prețuire pentru întreaga dumneaei activitate, o să solicit colegilor PSD din Consiliul local să înainteze propunerea ca doamnei Maria Voronca să i se acorde titlul de ‘Cetățean de onoare’ al Municipiului Lugoj,” a declarat Dobra.
Maria Voronca, o adevărată legendă a teatrului românesc, a impresionat publicul cu peste 100 de roluri memorabile pe scenele teatrale din întreaga țară. S-a născut în anul 1939 la Cernăuți și, împreună cu familia sa, a căutat refugiu în România în 1944. Din anul 1945, s-a stabilit în Lugoj, unde a urmat Conservatorul Popular de 5 ani, secția actorie. Începând cu anul 1964, a devenit actor profesionist și și-a făcut debutul la Teatrul de Stat din Turda. A activat în industria teatrală timp de 11 ani, la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi s-a întors la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) și în cele din urmă, la Lugoj.
Cu o carieră care a durat peste jumătate de secol și peste 100 de roluri interpretate cu pasiune și talent, Maia Voronca rămâne sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj și o profesoră inspirațională la Școala de Arte Lugoj.
Cultură
Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”
Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.
Criterii de evaluare: Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.
Cultură
ArtKammerorchester prezintă la Lugoj un concert dedicat copiilor
Asociația Art Time se pregătește să prezinte un eveniment muzical adresat copiilor în data de 27 septembrie 2023, de la ora 12.00 la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj, în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. „Copiii în Universul Muzicii” este un concert în care talentul și pasiunea pentru muzică a tinerilor interpreți vor străluci alături de artiștii consacrați, într-o atmosferă plină de emoție și muzicalitate.
ArtKammerorchester, compusă din artiști instrumentiști din cadrul Operei Naționale Române Timișoara, va susține acest concert inedit. Cu un repertoriu diversificat, orchestra va interpreta compoziții muzicale care vor purta publicul într-o călătorie muzicală fascinantă. Soprana Diana Zaharia și baritonul Dan Pataca vor fi în centrul atenției și vor încânta auditoriul.
Aceștia vor aduce emoție și profunzime fiecărei note, creând astfel o experiență muzicală de neuitat. Moderatorul evenimentului va fi Florin Mihoc, care va ghida publicul prin acest univers muzical captivant și va oferi informații importante despre repertoriul interpretat. De asemenea, în cadrul acestui concert extraordinar, două tinere talente promițătoare vor avea ocazia de a străluci pe scenă.
Tania Petrov la vioară și Arsenia Cirnu la pian vor susține un minirecital care va demonstra talentul și devotamentul acestor tineri artiști pentru muzică. Un aspect demn de menționat este că acest eveniment special este oferit publicului cu intrarea liberă, mulțumită finanțării din bugetul local al Municipiului Lugoj.
- Actualitate4 zile în urmă
Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital
- Social4 zile în urmă
Viața unei tinere de 17 ani, dată peste cap în urma unui incident tragic cauzat de un câine al vecinilor
- Lugoj3 zile în urmă
Trenuri blocate timp de o săptămână. Și Lugojul se află pe ruta unde se fac lucrări
- Cultură10 ore în urmă
Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte