Connect with us

Administrație

OPINIE Vă pupați, vă jigniți, dar ne spuneți și nouă ce vreți să faceți cu Lugojul?

Publicat

în

Cu tot respectul, pentru candidații la funcția de primar cei știuți și cei neștiuți încă, aș vrea să amintesc faptul că, în aproximativ trei luni de zile, vom merge să votăm noul conducător al urbei, însă nu știm pentru ce vom da acest vot. Ar fi timpul că stimabilii care își doresc această funcție să vină totuși să ne povestească ce vor să facă cu acest oraș, în următorii patru ani.

Meniul zilei, Octavian

Să ne vorbească mai mult despre viitor, de ceea ce vor face ca să trăim într-un oraș civilizat, unde calitatea vieții să crească. Trecutul, bun sau rău, oricum nu-l mai putem schimba! Putem și trebuie să tragem învățăminte, ca să nu mai facem aceleași greșeli și să nu mai mergem pe același drum, însă cam atât mai avem de câștigat acum din trecut.

Că, altfel, mă îndoiesc că vom mai recupera ceva din proastele investiții sau din banii aruncați pe apa epurării de la Jabăr. E doar pierdere de vreme și discuții în van. Acolo e treaba procurorilor, care dacă nu au făcut-o până acum sunt sigur că nici de acum încolo nu o vor mai face.

Și dacă tot vorbim despre apă, ar trebui să ne explice domnii candidați, cum și în cât timp vor rezolva problema apei de la robinetele lugojenilor. Atât calitativ cât și cantitativ. Pentru că, în 2020, discutăm încă de cartiere unde apa nu are destulă presiune ca să ajungă la etajele superioare ale blocurilor. Vorbim încă de apă murdară, care în multe zone pute și nu poate fi folosită nici la spălatul rufelor. Apă care ne îmbolnăvește la propriu, ceea ce continuă lanțul slăbiciunilor.

RETIM

Cei care vor că conducă orașul, trebuie să ne spună când și cum vom avea un spital decent, de care să nu fugim la Timișoara sau prin alte locuri. Un spital cu secții de unde să nu lipsească aparatura și materialele necesare, dar cel mai important, specialiștii care știu ce au de făcut și unde aspectul de neîngrijit să dispară.

Poate viitorii candidați ne dezvăluie și soluția cu care să schimbe la propriu fața orașului. Să nu mai avem fațade ponosite, care să ne pice în cap când mergem pe stradă. La fel cum stimabilii candidați trebuie să vină să ne spună când nu vom mai avea un oraș tot peticit și plombat, unde drumurile arată de parcă sunt făcute cu 100 de ani în urmă. Și poate ne spun și când vom vedea aceste drumuri curate, fără coșuri ruginite și iarbă de jumătate de metru pe marginea lor.

Când va avea Lugojul zone verzi îngrijite așa cum vedem pe la alții și un parc adevărat, întins pe mai multe hectare, unde oamenii să meargă și să se relaxeze, nu să stea în mirosul excrementelor de cioară și în zgomotul și gazele mașinilor care trec la câțiva zeci de metri de ei? În 30 de ani de la Revoluție, niciunul dintre primarii care au condus acest oraș nu a fost în stare să facă un asemenea parc. Deși locuri în apropiere există, voința lipsește. Avem insula din Cotul Mic, zona bălților Pescărușul, malurile Timișului între Podul de Fier și podul de pe centură, Dealul Viilor etc.

Pe scurt, ceea ce vă cerem este să veniți cu un proiect de oraș, pe patru, pe opt sau pe câți ani vreți, care să conțină soluții aplicabile și care să ne scoată din starea în care suntem astăzi.

Lugojul e un oraș mic, la propriu și din păcate începe să devină și la figurat, dar cu un om cu viziune în fruntea lui ar putea foarte ușor să renască și să fie unul dintre exemplele României, așa cum a ajuns Oradea. Pentru asta însă, cel care va ocupa fotoliul de primar în următorii patru ani, trebuie să schimbe radical felul în care se fac lucrurile acum. Trebuie să vină cu o altă gândire și cu o altă viziune, să privească în țară și în afara ei, să ia exemplele de bună practică și să le aplice și aici, să înțeleagă că am rămas cu mult în urmă și că riscăm să devenim un oraș trist și monoton, doar un dormitor pentru muncitorii de la multinaționale, din care foarte mulți se vor grăbi să plece definitiv.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Consilierii lugojeni, convocați să aprobe agenda acțiunilor sportive și regulamentul CSM Lugoj

Publicat

în

Primarul Claudiu Buciu a convocat Consiliul Local al Municipiului Lugoj în şedinţă extraordinară pentru data de luni, 17.05, orele 1400, în sistem online. Pe ordine de zi, sunt trei proiecte:

Meniul zilei, Octavian

  1. Proiect de hotărâre privind alocarea din bugetul local a unei sume necesară pentru  acțiunea cultural – educativă “Tabăra de creație a scriitorilor din Banat” Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  2. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al  Clubului Sportiv Municipal Lugoj, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 19.08.2002 . Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea agendei acţiunilor sportive pe anul 2021, propuse pentru a fi cofinanţate din  bugetul local capitolul 67.02 – „Cultură, recreere şi religie”, subcapitolul 05.01  „Acţiuni sportive”. Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe

Administrație

Fostul primar al Lugojului, criticat vehement pentru achiziții în domeniul floral, are un moștenitor

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Fostul primar al Lugojului, Francisc Boldea, a fost mereu criticat pentru sumele exorbitante pe care le plătea pentru flori, pe care angajații de la Sere și Spații Verzi le montau prin oraș în fiecare an. Zeci de mii de lei a plătit primăria orașului pentru flori în fiecare an. 

Noul primar, Claudiu Buciu, a strâns un adevărat cult „anti-floral” în jurul său, înainte de alegeri, promițând lugojenilor că nu va cumpăra flori sau arbuști pentru oraș, din puținii bani publici, ci doar gazon.

Deși s-a ținut de promisiune cu iarba, noul edil al orașului a ajuns la a doua achiziție de flori și arbori pentru municipiu, în ciuda promisiunilor. Primăria a plătit nu mai puțin de 32.000 de lei pentru 5.000 de mușcate, flori care vor fi livrate și plantate în curând în diferite zone din oraș. Pe magnolii, achiziționate de curând, Buciu a mai dat 8.220 de lei. Primăria nu a comunicat niciuna dintre cele trei achiziții, de magnolii, mușcate sau gazon, acestea fiind însă publice datorită platformei SEAP.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Cinematograful din Lugoj se redeschide. Data la care vei putea merge la film

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Cinematograful din Lugoj este primul dintre obiectivele de interes din oraș care se redeschid, la mai bine de un an de când a fost închis din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit administrației locale, locația urmează să fie deschisă pentru public începând cu 1 iunie.

Deocamdată primăria nu a anunțat dacă cinematograful se deschide complet sau la capacitate redusă, însă cert este că în interior lugojenii vor trebui să poarte masca de protecție, dar și să păstreze o distanță de cel puțin un scaun între ei.

Un alt obiectiv important pentru care se decide sau nu redeschiderea este piața ocico de vechituri.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria Lugoj are 5,5 milioane de lei, din care vrea să cumpere mai multe clădiri din oraș

Publicat

în

Consilierii locali au aprobat alocarea a 5,5 milioane de lei pentru achiziția mai multor imobile din Lugoj. Unul dintre acestea este cel care găzduiește Casa de Cultură a Sindicatelor, unde primarul Claudiu Buciu a declarat că s-a început o corespondență cu marile confederații sindicale, care dețin în proprietate imobilul și se așteaptă răspunsul acestora la oferta Primăriei Lugoj.

Meniul zilei, Octavian

O altă clădire „celebră” și terenul aferent, pe care Primăria ar vrea să și-o treacă  în proprietate este Unitate A, a fostei Intreprinderi Textile Lugoj. Primarul Lugojului spune că, aici, ar urma să funcționeze sediul celor trei noi societăți ale consiliului local: cea de apă și canal, cea de salubritate și cea de administrare a patrimoniului public.

Tot din banii menționați mai sus, primarul mai speră să achiziționeze și clădirile actualei societăți Meridian 22, care sunt în executare silită din cauza datoriilor și vor fi scoase la licitație, clădirile de pe Insula din Cotu Mic, cu care Meridianul a garantat un împrumut bancar, dar și terenurile aferente Școlii Generale nr.1.

 

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite