Connect with us

Lugoj

OPINIE: Domn primar, iar ne certati la Gangan la teveu?

Publicat

în

boldea ten teveuInvitat la emisiunea de „dezbateri” de la postul de televiziune local, primarul Francisc Boldea a luat, mai în glumă, mai în serios, la rost jurnaliștii „online” din municipiul de pe Timiș, spunând că se amuză pe seama unor articole pe care le-a citit în presa de pe internet. În loc să susțină conferințe de presă în care să informeze exact oamenii din media, cei drept mulți și în căutare mai mereu de senzaționalul din orice știre cu orice pom căzut peste vreun gard, în legătură cu problemele arzătoare ale orașului, Boldea preferă să meargă la o „emisiune” la care cu siguranță nu a primit niciodată vreo întrebare incomodă. În prima parte a emisiunii, Boldea s-a referit în mare parte la bazinul acoperit.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Anunțând că o să-l deschidă la 14 august, primarul lugojean a discutat cu moderatorul și, dintr-o vorbă în cealaltă, a recunoscut că sistemul de intrare la bazin, ce trebuie adus din Germania, nu este nici măcar în țară, astfel că bazinul nu va putea fi folosit de la jumătatea lui august, așa cum a promis inițial. De asemenea, Boldea s-a referit și la cinematograf, despre care a spus că se deschide până în septembrie, deși LUGOJEANUL.ro a cerut o informare publică la ISU Banat despre avizarea PSI a locației, avizare pentru care, conform instituției pompierilor, care ne-a comunicat astăzi răspunsul la solicitarea noastră, nici măcar nu s-a dat încă acordul de strângere a documentației. Astfel, totul ar putea dura încă 6 luni până ce lugojenii vor vedea un film la ei în oraș.

În rest emisiunea a fost și în această seară, așa cum era de așteptat, o odă la adresa primarului orașului, care nu s-a sfiit de la a-i certa pe jurnaliștii care scriu despre el că nu face, că nu drege și că nu e om gospodar. Chiar dacă jurnaliștii nu au scris niciodată un articol fără a-și verifica sursele în mod corect și chiar dacă pe acest site nu s-a dat nicio informație care să aibă ca scop dezinformarea sau punerea într-o imagine proastă a primarului, indiferent dacă a fost sau nu campanie electorală, lucru recunoscut și de edilul șef în nenumărate rânduri, se pare că Boldea s-ar fi supărat pe un articol privind fondurile europene apărut pe LUGOJEANUL.ro, motiv pentru care a și decis să se refere, alături de moderatorul din fața sa, la acest material de presă. Redau în continuare discuția în cauză.

„Moderator: Am înțeles că sunt doar câteva zile până toată documentația aceasta ar fi trimisă, că altfel, spun unii (ghiciți voi cine), se pierd banii, nu va fi făcut, nu. Acuma, eu vreau să vă spun sincer că eu așa sânt, acuma cine mă cunoaște, mă cunoaște, cine știe, știe, (… ) Eu m-am cam săturat de chestiunile astea de a fi Gică-Contra (… ). Trebuie să explicăm și proiectul ăsta.
Boldea: Domnule director, eu m-am obișnuit când văd și pe site…
Moderator: Știți cum, ăăă…
Boldea: Uneori, mă minunez de ce-am făcut, că nici n-am făcut, nici n-am fost acolo.
Moderator: De fapt.
Boldea: Da! Dar zice că am fost, sau că n-am fost, eu mă minunez, dar, mă și Liviu… dar eu mă distrez, sincer vă spun. Chiar dacă vă surprinde, când citesc, am citit pe un site, primăria pierde (… ), domn director, am trimis-o, vă rog să rețineți că am trimis-o de o săptămână.
Moderator: Mai iese în evidență un lucru, domnule, că există jurnaliști și jurnaliști, există informații și informație.
Boldea: Dar putea să dea un telefon și să spună, ce se întâmplă cu el”.

RETIM

Cam asta a fost discuția. Să o luăm pe rând de la partea cu Gică-Contra. Domnule Gangan, dumneavoastră nu puteți în niciun mod să aveți impresia că sunteți jurnalist, pentru că sunteți moderator și nu faceți niciun fel de muncă jurnalistică din domeniile cunoscute. Punct. Dumneavoastră faceți o emisiune după ce stați în birou la fel de mult cu invitatul cât durează emisiunea în sine. De ce spun asta? Pentru că nu aveți cu ce să îl surprindeți pe invitat, niciodată, niciodată, deoarece întrebările sunt cunoscute deja de acesta. Probabil, nu spun sigur, pentru că nu știu, dumneavoastră nu ați pus o întrebare curată, clară și care să îl pună măcar în șah pe invitatul din emisiunea pe care o moderați vreodată. Dacă mai există și jurnaliști Gică-Contra, asta se datorează faptului că, așa cum zice proverbul românesc, nu toți mieii sug de la oaia cea mai blănoasă, iar aici nu facem nicio referire la freza domnului primar, care are o vârstă respectabilă și pe care noi îl admirăm pentru trecutul de succes din lumea muzicii rock.

Bun, la problema cu informația eronată despre proiectul care a aprins focul, LUGOJEANUL.ro a știut de situație de multă vreme, chiar dintr-un Monitor de Lugoj, iar cum nimeni nu s-a mai referit la ea de luni bune, am decis să întrebăm și să verificăm, așa cum am putut, situația proiectului. Un singur om din primărie ne-a confirmat că documentația nu e gata, atât domnul primar, care nu a ținut conferința de presă de marți din motive necunoscute, cât și purtătorul de cuvânt fiind de negăsit miercuri.

În final, la problema cu jurnaliști și jurnaliști, repet, cu riscul ca domnul Gangan să se supere pe mine, sfatul meu este ca moderatorul acestei emisiuni să se pună într-o zi și să revadă la întâmplare o emisiune pe care a dat-o pe post în ultimii doi ani. Dacă rezistă până la capăt, eu mă las de meserie și mă duc la fabrica de conserve din Guben. Nu poți să jignești, nici măcar să bați un apropo, despre un alt coleg de breaslă că este neinformat și că își face meseria într-un mod greșit, când telespectatorii tăi nu există. Iar pentru buna comunicare dintre primarul Boldea și jurnaliștii LUGOJEANUL.ro, promit public că data viitoare o să insist mai mult cu telefoanele și, dacă nu mi se răspunde, o să merg la biroul oval ca să îmi pun întrebările.

Gabriel Iosa
gabi.lugojeanul@gmail.com

lugojeanul-news-everywhere,-everytime-banner

16 Comments

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

OFICIAL Orășelul Siguranței din Lugoj va fi finanțat cu 500 de mii de lei, de către CJT

Publicat

în

Consiliul Județean Timiș a demarat în acest an, pentru prima dată în istoria județului, bugetarea participativă, program în cadrul căruia Comisia de validare a declarat eligibile 16 proiecte din cele 69 înscrise. În perioada 5 – 21 iunie 2021, timișenii au putut să voteze online unul dintre proiectele publicate pe platforma instituției, procedura de vot încheindu-se cu un total de 11.493 voturi exprimate. Persoanele care au votat și-au asumat pe proprie răspundere că au domiciliul sau reședința în județul Timiș și că au votat o singură dată.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, proiectele eligibile urmând a fi finanțate până la concurența sumei prevăzute pentru bugetul participativ în anul 2021.

În baza criteriului celui mai mare număr de voturi au fost selectate două proiecte câștigătoare care, împreună, se încadrează în plafonul de 1 milion de lei alocați: Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata (4.538 voturi, sumă solicitată 500.000 lei) și Orășelul Siguranței – MINI-LUG (3.199 voturi, sumă solicitată 431.278 lei).

Acestea urmează să fie incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției, cu sprijinul voluntar al echipei de inițiatori. Consiliul Județean Timiș își rezervă dreptul de a verifica exactitatea și corectitudinea datelor/informațiilor furnizate de către utilizatori și de a modifica proiectele în sensul adaptării din punct de vedere tehnic sau financiar.

RETIM

Orășelul Siguranței

Asociația Civilug a intrat în competiție pentru finațarea proiectelor din bugetul participativ al județului Timiș, cu Orășelul Siguranței – MINI-LUG. Proiectul propus de către asociația lugojeană este unul educativ și unic în această parte a țării. Concret, inițiativa Civilug constă în crearea unui orășel în miniatură care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș.

„Conceput din dorința de a îmbunătăți aspectul urban și calitatea vieții cetățenilor, „Orășelul Siguranței” a fost proiectat ca un parc de distracții tematic, unde copiii se vor putea bucura de plimbări cu bicicleta, trotineta, rolele sau kartul, pe un traseu special amenajat, într-un mediu sigur, atractiv și cu multiple posibilități de a petrece timpul liber. Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate: pietoni, șoferi sau bicicliști”, arată reprezentanții asociației.

Proiectul are și o componentă civică, plasând pe spațiul amenajat în afara carosabilului diferite clădiri importante, care se pot întâlni în orice localitate (primărie, școală, poliție, spital, magazin/piață, fabrică). Menirea acestora poate fi înțeleasă prin desfășurarea unor activități agreabile, organizate în grup: jocuri de rol, proiecții, jocuri de societate, expoziții, prezentări, creații literar-artistice, etc.

 

 

 

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Cele mai importante avantaje ale draperiilor opace

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dacă sunteți în căutare de o draperie nouă pentru casa dvs., în special draperii pentru un dormitor, ar trebui să luați în considerare beneficiile draperiilor opace. Draperiile opace sunt o alegere foarte practică, care vă va oferi un somn mai bun în timp ce economisiți bani. Dacă aveți copii mici, aceste draperii sunt deosebit de importante de luat în considerare. Draperiile opace vor îmbunătăți orice dormitor sau spațiu de locuit.

Cel mai mare beneficiu al unei draperii opace este capacitatea sa de a bloca intrarea luminii într-o cameră. Acest lucru este important pentru copiii mici și pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte. Dormitul în timpul zilei poate fi dificil din cauza luminii solare; cu toate acestea, draperiile opace pot opri pătrunderea a până la 99% din lumina soarelui într-o cameră. Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt expuse riscului de probleme de sănătate din cauza obiceiurilor lor neregulate de somn. Trecerea la draperiile opace va reduce riscul pentru sănătate, creând o atmosferă propice somnului.

Un alt beneficiu al draperiilor opace este capacitatea lor de a reduce costurile de energie electrică. În majoritatea locuințelor, 10-25% din pierderile de energie termică provin din ferestre. Cu toate acestea, folosind draperii opace, factura dvs. de energie ar putea fi redusă cu până la 25%. În timpul iernii, draperiile opace vor ajuta la menținerea căldurii în cameră, în timp ce vara, acestea au capacitatea de a reflecta căldura din cameră. Ambele circumstanțe vă asigură că economisiți bani la factura de energie electrică.

RETIM

Jaluzele opace

Similar cu draperiile opace, jaluzelele opace sunt alegerile perfecte pentru acoperirea ferestrelor mai mici. Beneficiile jaluzelelor sunt comparabile cu cele ale draperiilor opace. Cu toate acestea, jaluzelele opace vă oferă controlul asupra cantității de lumină care intră în cameră.

Draperiile opace fac o diferență surprinzătoare în orice cameră și reprezintă o investiție utilă. Înainte de a cumpăra draperii opace, acordați-vă timp pentru a căuta recenzii pentru orice model pe care îl luați în considerare, pentru a vă asigura că acest tip de draperie vă vor satisface nevoile.

Întrebări frecvente despre draperii și jaluzele opace

Draperiile opace funcționează cu adevărat?

După cum sugerează și numele lor, draperiile opace sunt panouri din țesătură care împiedică intrarea luminii într-o cameră. Acestea sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a vă asigura că dormiți mai bine. Dar beneficiile lor depășesc somnul mai bun – ele pot reduce costurile energetice prin reducerea razelor solare fierbinți care vă pot încălzi casa. În plus, pot proteja mobilierul și pardoseala de expunerea la razele solare excesive și razele UV. În acest caz, acestea reprezintă o alternativă mai accesibilă la jaluzelele care sunt menite să economisească energie. Draperiile opace sunt, de asemenea, perfecte pentru persoanele care amenajează o sală de divertisment sau de film sau chiar un fotograf care creează o cameră întunecată. Jaluzelele opace pot fi, de asemenea, foarte eficiente în blocarea luminii nedorite.

La ce ar trebui să fiu atent când cumpăr draperii și jaluzele opace?

Cele mai bune draperii opace sunt cele care funcționează. Multe draperii și jaluzele comercializate ca opace nu elimină toată lumina, ci doar filtrează o parte din ea. Jaluzelele opace de înaltă calitate au modele care reduc spațiile prin care poate pătrunde lumine, cum ar fi cusăturile, au țesături complet opace și, de asemenea, reduc căldura. Țesătura unor astfel de jaluzele are o tehnologie în curs de brevetare, care are canale laterale suprapuse în formă de U pe partea din față și din spate. Aceste canale laterale au fiecare micro creastă, care absoarbe / reflectă lumina, făcând aceste jaluzele mai bune la blocarea luminii decât alte modele de întunecare a încăperii.

Care este diferența dintre draperiile termice și cele opace?

Scopul principal al draperiilor termice este izolarea. Spre deosebire de perdelele sau draperiile  opace, acestea merg un pas mai departe cu izolația din spumă acrilică integrată între mai multe straturi de țesătură. Acest lucru reduce efectiv mai mult zgomot și captează aerul fierbinte înăuntru și ține aerul rece afară (și invers). Draperiile opace sunt proiectate numai pentru a împiedica intrarea luminii exterioare.

Citiţi mai departe

Lugoj

O primărie de lângă Lugoj oferă bani pentru cei care îi pârăsc pe cei care aruncă gunoaie pe drumuri

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Măsură inedită luată de către o primărie de lângă Lugoj. Pentru a încerca să-i determine pe cetățeni să ajute la prinderea celor care aruncă ambalaje și gunoi pe drumurile publice, administrația locală a anunțat că fiecare persoană care trimite poze cu „infractorii” prinși în flagrant vor primi 200 de lei.

„Primăria Comunei Darova oferă 200 de lei recompensă persoanelor care ne trimit fotografii în care sunt surprinse persoanele care aruncă hârtii sau gunoi pe domeniul public. Amenzile pentru cei care vor fi prinși aruncând gunoi sunt cuprinse între 1000 și 5000 de lei”, au anunțat cei de la primărie.

Fotografiile pot fi trimise atât în mesaj privat pe pagina de Facebook a instituției, cât și pe adresa de email primariadarova@yahoo.com

RETIM

Citiţi mai departe

Lugoj

Lugojul va avea șapte stații de încărcare pentru mașini electrice

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primăria Lugoj va amenaja mai multe stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul este deocamdată în faza incipientă, administrația locală plătind 6000 de lei pentru un studiu de fezabilitate, unei firme din București specializată în domeniu, potrivit SEAP.

Potrivit administrației locale, vor exista șapte asemenea stații pe toată suprafața orașului, care vor fi plasate în puncte strategice pentru a acoperi întreaga zonă urbană. 

“Am prevăzut bani pentru studiul de fezabilitate. Vrem să amenajăm șapte asemenea stații, din studiul de fezabilitate vor rezulta și locațiile în care vor fi amplasate, și tot ce ține de utilizarea acestor stații”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Administrația locală nu a decis unde vor fi amplasate stațiile, dar nici data la care proiectul ar urma să fie finalizat.

foto: Autoweek

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite