Divertisment
Cetatea care a fost cucerită de Mihai Viteazul, obiectiv turistic spectaculos, aproape de Lugoj
Cetatea Jdioara are o poveste interesantă, chiar dacă în prezent se mai pot vedea doar nişte mici ruine. Se află la limita celor două judeţe, Timiş şi Caraş-Severin, la aproximativ 18 kilometri faţă de Lugoj şi la 80 de kilometri de Timişoara.
Conform istoricului lugojean Răzvan Pinca, care şi-a făcut teza de doctorat având ca temă “Banatul de Răsărit în Evul Mediu”, Cetatea Jdioara a fost atestată documentar în 1320, când este menţionat castelanul Dionisie.
“Pornind de la datele prezentate de Pesty, primele cercetări de teren la cetatea Jdioara au fost efectuate de Constantin Daicoviciu şi Ioachim Miloia în luna septembrie a anului 1930 la iniţiativa Muzeului Bănăţean din Timişoara şi cu concursul material al Comisiunii Monumentelor Istorice pentru Banat. Cei doi cercetători realizează o descriere a zonei unde este amplasată fortificaţia, a cetăţii, a materialelor ceramice de suprafaţă, subliniind faptul că în apropierea zidurilor pot fi văzute .
Au mai fost efectuate câteva secţiuni, amintite doar, în care s-au observat urme ale incendierilor repetate. Cercetări arheologice sistematice au fost efectuate de către Adrian Bejan începând cu anul 1973. Începând cu secolul al XV –lea importanţa cetăţii în cadrul sistemului defensiv al Banatului scade fiind angrenată doar în conflicte militare de mică anvergură, singurul asediu de durată mai mare având loc în luna mai a anului 1600 când un corp de oaste al lui Mihai Viteazul asediază fortificaţia timp de două săptămâni. La sfârşitul secolului al XVII – lea, în 1688, cetatea a fost ocupată de generalul Veterani, în drumul său spre Caransebeş, pentru ca mai apoi în baza prevederilor tratatului de pace de la Karlowitz să fie distrusă”, arată istoricul Răzvan Pinca.
Traseu turistic spectaculos
Pentru cei pasionaţi de natură, traseul tematic “Cetatea Jdioara”, din idilica poiană “La Buziene” de pe malul Nădragelului, la ruinele misterioasei Cetăţi a Jdioarei, este unul dintre cele mai spectaculoase din Banat. A fost amenajat de un grup de specialişti în istorie împreună cu câţiva fii ai satului şi elevi ai Liceului David Voniga din Giroc, Timiş.
Traseul are acum şi o prezentare video de excepţie, în cadrul proiectului Fantasticul Banat. Fotgrafiile şi filmările sunt realizate de către Cosmin Tănase, un tânăr din Banat, pasionat de fotografie şi videografie.
Divertisment
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO
Refacerea zonei centrale din Lugoj se apropie de finalizare. Au fost remediate o parte dintre deficiențele semnalate de către lugojeni și au fost instalate echipamentele prevăzute în proiect. Printre acestea se numără panouri informative cu afișaj digital și panouri de informare pentru nevăzători, menite să îmbunătățească accesibilitatea și informarea publicului. Totodată, va fi instalată o stație de încărcare pentru trotinete electrice și o cișmea, iar securitatea zonei va fi sporită prin montarea unor camere de supraveghere video.
În acest context, de câteva zile, informațiile afișate pe panourile digitale instalate nu sunt tocmai cele așteptate. După cum se poate vedea în filmarea de mai jos, pe ecran rulează unul dintre videoclipurile unui manelist celebru, Tzanca Uraganu pe numele lui, spre plăcerea iubitorilor acestui gen de muzică și spre dezgustul celor care nu îl apreciază.
Având în vedere că în centru mai trebuie instalate câteva componente din proiect, rămâne de văzut ce surprize ne mai pregătesc edilii locali.
Cultură
Înscrieri pentru cea de-a doua ediție a Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro
Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu” este un eveniment dedicat pasionaților de fotografie, organizat de publicațiile Lugojeanul, Redeșteptarea și Ghidul Banatului.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fostului nostru coleg, fotoreporterul Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei. La prima ediție, desfășurată anul trecut, au fost înscrise în concurs peste 200 de fotografii, iar câștigător a fost Robert Scarlat, cu imaginea de mai jos:
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare și trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 19 octombrie.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru:
- Premiul I: 2.000 de lei
- Premiul II: 1.500 de lei
- Premiul III: 1.000 de lei
- Două mențiuni speciale: câte 500 de lei fiecare
Criterii de evaluare:
Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică și originalitate.
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Armi, de la Casa Armatei din Lugoj, începând din 31 octombrie, unde fotografiile câștigătoare și alte fotografii alese de juriu vor fi expuse publicului și prezentate în presa locală.
Divertisment
Lugojenii sunt așteptați la expoziția de păsări și animale mici cu blană. Vin crescătorii din întreaga țară
Asociația Sportivă a Crescătorilor de Păsări și Animale Mici „FAUNA”, în colaborare cu Cercul Militar Lugoj, organizează, în perioada 1-3 noiembrie, o expoziție anuală de păsări și animale cu blană, care va avea loc în Sala Sporturilor “Lavinia Milosovici”.
“Lugojul este recunoscut la nivel național pentru crescătorii de păsări și animale, majoritatea celor care le cresc fiind recunoscuți la nivel național și chiar internațional,” a declarat președintele Asociației Sportive a Crescătorilor de Păsări și Animale Mici „FAUNA” Lugoj, Ioan Hoban. Se estimează că în orașul de pe Timiș vor fi prezenți peste 60 de crescători din Lugoj și din județele Bihor, Brașov, Caraș-Severin și Cluj, care vor aduce aproximativ 700 de păsări și animale cu blană pentru a fi admirate de vizitatori.
Expoziția va fi deschisă vineri, 1 noiembrie, între orele 12-18, sâmbătă între orele 8-18 și duminică între orele 8-12. Prețul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulți, în timp ce copiii și elevii beneficiază de intrare gratuită. Vizitatorii vor avea ocazia să admire o varietate impresionantă de porumbei, găini, curci, bibilici, rațe, gâște, iepuri, papagali, canari, dar și alte păsări și animale.
Divertisment
3 sloturi online potrivite pentru acest anotimp
Toamna își face simțită prezența tot mai puternic și nu mai e mult până când frunzele copacilor vor începe să cadă, iar culoarea lor să se schimbe.
Acest anotimp este asociat și cu adunarea recoltelor. Tot „recolte” vor să adune și cei pasionați de sloturi online, doar că acestea constau în premii oferite de jocurile preferate. Dacă faci parte din această categorie, îți recomandăm trei sloturi online potrivite pentru a fi încercate.
Treasure Hill
Slotul este lansat de compania CT Interactive și are patru ani pe piață. Ca utilizator, poți „recolta” monedele de aur din acest slot, care propune o aventură interesantă în căutarea comorilor ascunse într-un univers fantastic. Tematica slotului are legătură cu folclorul irlandez. Din acest motiv, spiridușii și oalele cu monede de aur nu puteau lipsi. Jocul se remarcă și printr-o grafică interesantă, dar merită menționat că nu excelează când vine vorba despre efecte 3D, probabil pentru că studioul a dorit să păstreze o tematică retro.
Acțiunea este dispusă pe o structură cu 5 role și 4 rânduri, iar cele 50 de linii de plată sunt fixe. Simbolurile acestui joc te duc cu gândul la noroc și relaxare. Avem, așadar, trifoi cu patru foi, potcoava norocoasă, oală de aur, halbă de bere, curcubeu și o pipă. Simbolul Wild este un Spiriduș și înlocuiește toate celelalte simboluri din slotul Treasure Hill, cu excepția Scatter-ului, care este reprezentat de o casă ca în filmul „Hobbitul”.
Foto treasure hill aici
Jocul are și rotiri gratuite, dar și două tipuri de funcții Gamble. Una dintre ele se numește Double-up, în care trebuie să ghicești dacă următoarea carte este roșie sau neagră ori să nimerești suita cărții pentru a-ți înmulți câștigul de 4 ori. Cealaltă variantă se numește Half gamble, în care păstrezi jumătate din suma pe care ai câștigat-o, iar cealaltă merge la Gamble.
Extra Crown
Dintre toate sloturile online, este imposibil să nu fi auzit măcar o dată de o producție lansată de EGT, actuala Amusnet Interactive. Este clar că Extra Crown nu este chiar cel mai popular titlu marca EGT, însă are suficiente motive pentru care merită să îl încerci. Este, practic, o continuare a Shining Crown, dar care aduce ceva în plus. Cireșele, lămâile, portocalele, prunele, clopotul auriu, strugurii, pepenii, șeptarii, steaua mov și dolarul auriu sunt simbolurile acestui slot.
Steaua mov este simbolul Scatter și aduce un câștig de 20x, în timp ce dolarul auriu, care și el este Scatter, generează un câștig de 100x miza. Coroana este simbolul Wild și apare exclusiv pe rolele doi, trei și patru și poate înlocui celelalte simboluri. Utilizatorii apreciază desigur și faptul că este conectat la Mystery Cards – popularul jackpot online de la Amusnet EGT pe patru niveluri: Treflă, Caro, Cupă și Pică.
Eye of Atum
Mitologia egipteană oferă o mulțime de legende prezente la sloturi online. Acest joc lansat de Play’n Go se remarcă prin grafică peste medie. Simbolurile sunt tematice din mitologia egipteană, precum scarabeii, ankh-urile și ochiul lui Atum. Acțiunea se petrece pe o grilă 5×3 cu 10 linii de plată fixe.
foto eye of atum aici
Ochiul lui Atum este simbolul Wild, în timp ce Scatter-ul declanșează rotirile gratuite. Pe lângă rotiri, în acest slot ai și simboluri expansive, dar și multiplicatori în timpul jocului bonus, care pot genera câștiguri considerabile. Jocul beneficiază de recenzii bune din partea celor care l-au încercat.
Jocurile de noroc cu mize reale se adresează exclusiv persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!
-
Divertismento săptămână în urmă
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO
-
Sport6 zile în urmă
Început spectaculos de sezon. CSM Lugoj a învins campioana României și are meci împotriva campioanei Cehiei
-
Administrație6 zile în urmă
Angajații Primăriei Lugoj nu vor putea să primească salariile în această lună
-
Lugoj5 zile în urmă
Unul din cele mai populare festivaluri are loc în weekend, la Buziaș: papricaș, vin și muzică bună