Connect with us

Actualitate

Nereguli mari în magazinele Lidl, din toată țara. Protecția consumatorului a dat amenzi de peste 3,5 milioane lei

Publicat

în

În cursul lunii august 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de controale, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Lidl, la nivelul întregii țări.

” Nu știu suficientă germană pentru a traduce ce spuneam și în trecut: NU SUNTEM PELICANII EUROPEI!Consumatorul român, cel care vă asigură veniturile, TREBUIE RESPECTAT! Renovați, curățați, aduceți produse de calitate, nu mai căutați variante să ne determinați să “o luăm mai ușor”! Dacă la voi acasă este ordine și curățenie, considerați și această țară și pe cetățenii ei, ca parte din Europa!
Merităm să fim tratați onorabil! Ce părere aveți?” spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Au fost controlate 265 de magazine, iar, pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:

RETIM

  • 347 amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei
  • 144 avertismente
  • prirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de aproximativ 75.000 lei
  • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 24 de unități
  • închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 4 magazine
  • închiderea unității pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, pentru o unitate.

Abaterile de la legislație constatate de comisarii ANPC, în timpul controalelor s-au referit la:

  • comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
  • comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte
  • comercializarea unor băuturi alcoolice cu deficiențe de etichetare (lipsa unor ingredient de pe etichetă)
  • neconcordanțe între valoarea prețului înscrisă pe etichetă și cea afișată pe produs, precum și între prețul de la raft comparative cu cel de la casa de marcat
  • comercializarea unor legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite
  • comercializarea unor ouă neigienizate
  • comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat, fără a exista mănuși de unică folosință la servire
  • utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre
  • utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificație-patiserie, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
  • existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere
  • folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
  • deficiențe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română)
  • utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere murdare, strat de praf, mâzgă, cu scurgeri de lichide și rugină și a unor lăzi frigorifice cu acumulări masive, excesive de gheață, praf, impurități, resturi alimentare și păr
  • comercializarea unor băuturi răcoritoare cu ambalajul deformat, deteriorate
  • comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate
  • nerespectarea regimului promoțiilor (neafișarea perioadei de desfășurare a promoției, neafișarea prețului nou și a prețului vechi de comercializare a produsului aflat în promoție, calcul eronat al procentului de reducere)
  • folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu pavement deteriorate
  • existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare
  • comercializarea unor produse cosmetice fără eticheta tradusă în limba română
  • utilizarea unor cântare care înregistrau erori
  • nerespectarea regimului de temperature de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători
  • existența unor neconcordante între denumirea dată de producător produsului și cea de pe eticheta de la raft.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital

Publicat

în

Într-un moment în care sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase provocări, numirea unui medic implicat într-un scandal de corupție în funcția de director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin a stârnit o mare controversă în comunitatea medicală și în rândul opiniei publice.

Dr. Octavian Mazilu, fost director al Spitalului Municipal Timișoara, a fost trimis în judecată de către DNA pentru presupuse fapte de corupție, dar acum ocupă o poziție de conducere la un alt spital. Conform rechizitoriului, cunoscutul medic a luat mită de 26 de ori în mai puțin de două luni, perioadă în care a fost monitorizat. Șpăgile primate de la pacienți și aparținători erau între 100 și 2.000 de lei.

În luna iunie, Octavian Mazilu apărea pe programul gărzilor spitalului din Lugoj. După ce Lugojeanul.ro a semnalat această situație, programul gărzilor a fost modificat și Mazilu a dispărut din programări. Surse din cadrul spitalului lugojean susțineau la acea oră că lui Maziliu îi se pregătea postul de șef la secție chirurgie a spitalului lugojean.

RETIM

Profesează deși a fost prins în flagrant

Mazilu și-a găsit însă repede alt spital unde să profeseze, până la judecarea procesului. La Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin.  Adrian Cican, managerul Spitalului Orășenesc Orșova, cunoscut pentru intransigența sa în lupta împotriva corupției spune că decizia e de râsul lumii.

„E trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, dar l-au pus director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin! Corespunde! Are carnet de PSD Timișoara! Suntem de mirul lumii! L-au respins cu gărzi la Lugoj și l-am luat noi de bun. Președintele Consiliului Județean, care e tot de la PSD, l-a pus director medical! S-a rezolvat pe linie politică!”, a reacționat Adrian Cican, pentru expresdebanat.ro

Octavian Mazilu, medic primar chirurg, este acuzat de DNA că, în perioada martie-mai 2022, în timp ce lucra la Spitalul Municipal Timișoara, ar fi primit sume semnificative de bani de la pacienți sau de la aparținători ai acestora, fără a avea dreptul la astfel de plăți suplimentare.

Conform legii, Octavian Mazilu se bucură de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive în cazul său. Cu toate acestea, numirea sa într-o poziție de conducere la un alt spital a generat îngrijorare și dezbatere în comunitatea medicală și în rândul cetățenilor preocupați de integritatea sistemului de sănătate din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Asociația „Ghidul Banatului” organizează un tur ecumenic în municipiul Lugoj. Poate participa oricine este interesat

Publicat

în

Sinagoga din Lugoj

În data de 23 septembrie, Asociaţia „Ghidul Banatului” va organiza la Lugoj,  un tur ecumenic la câteva locaşe de cult din municipiul Lugoj: Biserica Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Sinagoga Neologă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Catedrala Greco-Catolică Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj.

Sâmbătă, 23 septembrie cei interesați să participe la acest tur ecumenic religios sunt așteptați la ora 15,30 pe platoul din fața Bisericii Ortodoxe Învierea Domnului de pe strada, EPISCOP ION BĂLAN, Nr. 3.

În încheierea acestui eveniment, 1a Catedrala Greco-Catolică, Coborârea Spiritului Sfânt din Lugoj va avea loc un recital susţinut de Incanto Quartetto din Timişoara. Își dau concursul Ovidiu Rusu – vioară, Nada Petrov – vioară, Veaceslav Mînzat – violă, Marius Bernecker – violoncel și baritonul Dan Patacă de la Opera Română din Timișoara. Recitalul va începe la ora 19.

RETIM

Informații suplimentare la telefon 0731 921 933 sau 0724 696 933

Citiţi mai departe

Actualitate

Șoferiță din Lugoj, prinsă la volan drogată! Polițiștii au intensificat controalele în județ

Publicat

în

În perioada 15-17 septembrie, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri sau alte substanțe interzise la volan, precum și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Astfel, au fost legitimate 533 de persoane și au fost verificate peste 291 de vehicule.

În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 441 de sancțiuni contravenționale, atât pentru încălcarea normelor rutiere conform O.U.G 195/2022, cât și pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, conform Legii 61/1991 Republicată.

RETIM

De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 34 permise de conducere și au fost ridicate 19 certificate de înmatriculare. În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 195 persoane cu aparatul alcooltest, iar alte 45 persoane cu aparatul drugtest. Totodată, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul circulației rutiere.

De exemplu, la data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 04:20, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control, o tânără în vârstă de 22 de ani ce conducea un autoturism pe strada Aleea Țesătorilor, din Lugoj.

În urma testării conducătoarei auto cu aparatul Drugtest, a rezultat faptul că aceasta se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv cocaină și metamfetamină.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanțelor psihoactive.

La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 23:05, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control pe DN 6, un autoturism condus de către un bărbat, în vârstă de 39 de ani.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului condus sunt radiate din circulație.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

Citiţi mai departe

Actualitate

Blocaj pe lotul lipsă de pe autostrada Lugoj-Deva. Cum se complică demararea lucrărilor

Publicat

în

Constructorul desemnat pentru Lotul II al autostrăzii Lugoj – Deva se confruntă cu o situație ce trebuie rezolvată înainte de a putea demara lucrările planificate. Pentru a trece la faza de construcție a acestui segment vital, este necesară obținerea unei hotărâri de Guvern, un pas esențial în procesul de dezvoltare a autostrăzii.

Pe Lotul II al autostrăzii, situat între localitățile Margina și Holdea, există o pădure întinsă pe o suprafață de 18 hectare, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri. Pentru a facilita progresul lucrărilor, constructorul trebuie să obțină aprobarea Executivului pentru tăierea acestei păduri, în conformitate cu legislația în vigoare.

RETIM

„Proiectarea nu s-a finalizat încă, după ce se va finaliza trebuie obținută autorizația de construire. În paralel, se așteaptă hotărâre de Guvern pentru scoaterea din fondul forestier a restului de pădure. Până acum, s-a făcut decopertarea în zone unde nu a fost nevoie de HG. Constructorul a estimat că în noiembrie va începe lucrările”, ne-a transmis Alina Sabou, purttătorul de cuvânt al DRDP Timișoara, pentru expressdebanat.ro

Contractul pentru finalizarea Lotului II, cu o lungime de mai puțin de 10 kilometri, a fost semnat în octombrie 2022. Perioada alocată pentru proiectare este de 11 luni, după care șantierul trebuie să fie finalizat într-un termen de 34 de luni. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la impresionanta sumă de 2 miliarde de lei.

Citiţi mai departe

Cele mai citite