
Probabil că titlul ți-a reținut atenția. Cum adică „1+1 nu fac întotdeauna 2”. Este un lucru care se învață încă de la grădiniță! Ei bine, formularea este puțin forțată, dar ideea este că este următoarea: dacă împarți 100 la 3, nu face mereu 33,3% atunci când vine vorba despre evaluarea șanselor ca un anumit eveniment să se producă.
Demonstrația celei din urmă afirmații a fost făcută într-un jurnal științific publicat în anul 1975, pornind de la tema unei emisiunii de televiziune „Let’s Make a Deal”, al cărei producător era Monty Hall. În respectiva emisiune, concurenții erau provocați să aleagă dintre trei uși identice. În spatele uneia era o mașină, iar în spatele celorlalte erau două capre. S-a constatat că majoritatea participanților evaluau incorect șansele de reușită.
Îți schimbi sau nu îți schimbi decizia?
Ca să fie mai ușor, imaginează-ți că emisiunea se desfășoară și în prezent. Ești concurent și trebuie să indici una dintre cele trei uși. Alegi una, iar urmașul lui Monty Hall deschide una dintre celelalte două, în spatele căreia se află o capră.
Înainte de a deschide ușa pe care ai ales-o, ai posibilitatea să îți schimbi decizia, adică să arăți spre cealaltă ușă care a rămas închisă. Dacă gândești ca 90% din cei care au participat la această emisiune, atunci îți păstrezi alegerea inițială, considerând că sunt 50-50 șanse ca mașina să se afle în spatele ușii indicate de tine.
Ceea ce vei citi acum te va șoca, precum enunțul „1+1 nu este mereu egal cu 2”: dacă rămâi la alegerea inițială, ai avea 33,3% șanse de câștig. Dacă ai schimba, ai avea 66,6% probabilitate de succes. Multe minți luminate au spus că nu e posibil așa ceva, dar și-au recunoscut greșeala după ce au citit demonstrația făcută în jurnalul științific.
Să o luăm pas cu pas: atunci când toate cele trei uși erau închise, cea aleasă de tine avea o șansă din trei să fie câștigătoare, ceea ce înseamnă 33,3% în procente. De cealaltă parte rămân 2 șanse din 3. După ce prezentatorul emisiunii deschide ușa după care se află capra, situația nu se schimbă cu nimic: de partea ta este o șansă din trei, iar de partea cealaltă sunt două șanse din trei. Asta nu înseamnă că nu e posibil ca tu să fi nimerit ușa cu mașina, dar probabilitatea nu este de 50-50, ci de 33,3 – 66,6.
Câștigi, pierzi, pierzi
Cu alte cuvinte, iată de ce este mai bine să schimbi alegerea. Să spune că alegi ușa din mijloc. Dacă mașina se află în mijloc și nu schimbi, atunci câștigi. Dacă mașina se află în dreapta și nu schimbi, atunci pierzi. Dacă mașina se află în stânga și nu schimbi, atunci pierzi. Acum, ești lămurit de ce ai doar o șansă din trei chiar dacă mai sunt numai două uși de deschis?
„Paradoxul lui Monty Hall” poate fi regăsit în multe forme și la jocurile de noroc, acolo unde mulți dintre pasionați nu își estimează bine probabilitatea de reușită. Fie că vorbim despre pariuri sportive sau jocuri de cazinou, situația se poate repeta. Jucătorii care optează pentru operatorii online, au însă ocazia de a putea revendica diverse promoții. Pentru detalii despre ofertele propuse de Slot V, cazinou online licențiat ONJN, puteți accesa următorul link: https://slotv.ro/ro/promotions.
Raționamentul este același și în cazul în care sunt patru uși în loc de trei. Șansele tale rămân de 25% de a fi dat răspunsul corect, chiar dacă prezentatorul deschide două uși după care se află capre. Ca să faci alegeri corecte în viață, trebuie să ții cont și de astfel de detalii.