Connect with us

Cultură

Manifestările Casei de Cultură, uitate la finanțare de Consiliul Local Lugoj

Publicat

în

Casa de Cultură a transmis, către Consiliul Local al Municipiului Lugoj, o adresă prin care solicită un răspuns legat de agenda acțiunilor cultural-educative pe care și le propunea, pentru anul 2021. Programul ar fi fost transmis Consiliului Local Lugoj, la sfârșitul lunii mai, însă, până în prezent, nu a fost discutat de către consilierii locali lugojeni. În această situație, Casa de Cultură nu a desfășurat nicio acțiune, din lipsa finanțării.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Directorul Tudor Trăilă semnează documentul (de mai jos), în care li se cere un răspuns aleșilor locali. Instituția lugojeană de cultură este într-o situație delicată. La începutul acestui mandat, primarul Claudiu Buciu a anunțat că dorește reorganizarea actualei structuri, care nu ar avea un statut legal. O parte dintre angajați au fost deja transferați în cadrul unor compartimente ale Primăriei Lugoj. Mai mult, Buciu a amintit, de fiecare dată, balurile și manifestările PSD, care s-au desfășurat prin implicare directă a Casei de Cultură și în unele cazuri chiar cu bani din bugetul acestei instituții.

 

RETIM

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

INTERVIURILE LUGOJ CLASIC – Octavian Lup, unul unul dintre cei mai talentați violonceliști ai României

Publicat

în

Diandra David în dialog cu Octavian Lup, fondatorul și coordonatorul New Hope Ensemble

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dedicat întru totul muzicii de la vârsta de 7 ani, Octavian Lup este astăzi considerat unul dintre cei mai talentați violonceliști ai României. Înzestrat cu o educație muzicală aleasă, cu studii în  București, Paris și Germania, strălucitul violoncelist a fost aplaudat pe scene ca: Filarmonica „Geroge Enescu”, „Musikverein” din Viena, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Konzerthaus” din Berlin, Berliner Philarmonie, Luxembourg Philarmonie. Pinchas Zukerman, Cvartetul Belcea și David Garett sunt doar câteva nume cu rezonanță din lumea muzicii, alături de care Octavian Lup a cântat. Lector universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și violoncelist al Orchestrei Operei Naționale din București, a fost semifinalist al Concursului Internațional “George Enescu” și laureat a numeroase concursuri naționale și internaționale. Octavian Lup este fondator și coordonator al New Hope Ensemble. A fost prezent la deschiderea Festivalulului Internațional Lugoj Clasic, unde alături de soprana Veronica Anușca ( solistă a Operei Naționale din București), de mezzosoprana și directorul artistic al festivalului, Aura Twarowska, și de ansamblul mai sus menționat la concertul de muzică sacră cu lucrarea Stabat Mater, de Giovanni Battista Pergolesi. Cu aplauze și emoție, l-am invitat să dialogheze în cadrul interviurilor Lugoj Clasic.

Diandra David: Cum s-a constituit New Hope Ensemble și ce dorește să transmită acest grup prin intermediul muzicii?

RETIM

Octavian Lup: New Hope s-a născut în urmă cu aproximativ 3 ani de zile, din dorința de a aduce bucurie, speranță și lumină oamenilor, în special celor vulnerabili și bolnavi. Practic, o orchestră de muzicieni s-a deplasat în spitale și a susținut concerte pentru cei aflați în suferință. De atunci și până astăzi, am perpetuat proiectele New Hope și considerăm că muzica are puteri vindecătoare. Acesta este motivul pentru care am făcut din acest proiect un aspect prioritar al vieții mele. Cu toate acestea, nu ne-am rezumat doar la a cânta în spitale, ci am făcut concerte și în alte spații, în formule camerale, mai restrânse.

Diandra David: Când ați întâlnit-o pentru  prima dată pe mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Fesvivalului Internațional Lugoj Clasic? Ce părere aveți despre această colaborare?

Octavian Lup: Pe Aura Twarowska am întâlnit-o în urmă cu un an și jumătate, în cadrul  proiectului Stabat Mater, susținut la Catedrala Sfântul Iosif din București. De la primele sunete cântate de ea, am fost impresionat de capacitatea sa de a transmite emoții și sentimente, prin filtrul rațiunii și printr-o tehnică extraordinară. Mă consider onorat că am avut șansa de a cânta alături de ea și consider că este o prezență, care-și merită locul în fruntea scenelor mondiale.

Diandra David: Cum vă simțiți să faceți parte din deschiderea festivalului împreună cu soprana Veronica Anușca și mezzosoprana Aura Twarowska?

Octavian Lup: Invitația de a participa în deschiderea Festivalului Internațional Lugoj Clasic este încă o recunoaștere a rezultatelor muncii noastre, iar asocierea New Hope Ensemble cu nume importante ale liricii românești ne bucură nespus; o emoție greu de descris în cuvinte.

Diandra David: Cum ați receptat dragostea publicului lugojean pentru clasic?

Octavian Lup: A fost un concert extraordinar, în care am simțit profund dragostea publicului lugojean. Pentru noi, muzicienii, vibrația publicului este de neînlocuit și avem foarte multă nevoie de ea. Începând de la Preasfinția Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și sfârșind cu publicul din ultimele rânduri ale lăcașului de cult, am simțit întreaga audiență alături de noi, savurând acest moment minunat.

Citiţi mai departe

Cultură

Interviurile Lugoj Clasic – „Teatrul pentru copii este fascinant, reprezintă o lume, pe care orice părinte ar trebui să o împartă cu copilul său”

Publicat

în

Diandra David în dialog cu Iasmina Negru, PR-ul Teatrului Merlin din Timișoara

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Vineri, prima zi din a doua lună de toamnă, va deschide în aplauzele dumneavoastră la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”. Festivalul Lugoj Clasic dedică dimineața din 1 octombrie copiilor, care sunt invitați la spectacolul „Cufărul celor 7 pitici”, susținut pe scena lugojeană, de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara. PR-ul teatrului, Iasmina Negru, a acceptat invitația noastră de a se alătura ediției a VI-a a festivalului, dându-ne mai multe detalii legate de povestea ascunsă din spatele lui „Merlin” și a Albei ca Zăpadă.

„Inițial Teatrul de Păpuși din Timișoara, actualmente Teatrul pentru Copii și Tineret “Merlin” Timișoara a fost înfiintat la 30 aprilie 1949, fapt ce a însemnat recunoașterea oficială a unei vechi tradiții artistice. În anul 1996 instituția trece în subordinea Consiliului Județean Timiș, iar în anul 2000 primește titulatura de Teatrul pentru Copii și Tineret “Merlin”, mărindu-și aria de adresabilitate. În prezent, Teatrul Merlin are un program repertorial variat ce cuprinde peste 40 de spectacole care se adresează copiilor de diferite vârste, precum și tinerilor. Proiectele noastre artistice și educative, din ce în ce mai numeroase, au drept scop crearea unui centru de interes cultural capabil să reunească întreaga familie și să reflecte multiculturalitatea zonei, dar și deschiderea spre noile tendințe avangardiste.”   Iasmina Negru, PR al Teatrului „Merlin” din Timișoara

Diandra David: Sunteți invitați vineri, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozavescu”, în cadrul FILC. Nu este prima oara când ne vizitați. Ce înseamnă Lugojul si Festivalul „Lugoj Clasic” pentru Teatrul „Merlin” ?

RETIM

Iasmina Negru: Într-adevăr, avem plăcerea de a participa din nou la FILC, la invitația prietenei Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara – Aura Twarowska, care, fiindu-ne mereu aproape, dorește să împărtășească din “poveștile” noastre și publicului lugojean. Ne onorează această invitație.  De data aceasta venim cu un spectacol lucrat anul trecut, în pandemie.  Povestea clasică a Albei ca Zăpada ne va purta printr-un cufăr magic prin păduri, case,  castele cu ajutorul  piticilor, prințului și a celebrei prințese.

“Cufărul celor 7 pitici” în viziunea regizorului Beres Lazslo este un spectacol dedicat păpușarului, fiind o esențializare a acestei arte atât de iubite. Povestea Albei ca zăpada este doar un pretext pentru această întâlnire teatrală dinamică, ludică, ce binedispune în aceeași măsură actori și spectatori. Spectacolul se adresează copiilor începând cu vârsta de 3 ani.

Regia artistică este semnată de Béres László, scenografia de Bajko Attila, iar muzica de Cári Tibor. Asistenți de regie vor fi Maria Gornic și Cristian Brătoiu, iar păpușile vor fi mânuite de Tomos Tunde. Din distribuție fac parte: Cristian Brătoiu, Mădălina Ghițescu Petre și Raluca Grumăzesc. Spectacolul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, iar la Lugoj participăm cu bucurie la invitația Festivalului Lugoj Clasic, finanțat de Primăria Municipiului Lugoj.

Diandra David: Este o perioadă marcată de restricțiile Covid-19. Cum reușiti să vă desfășurați în continuare activitatea?

Iasmina Negru: Anul trecut, din cauza situației pandemice, a trebuit sa oprim festivalul. Săptămâna aceasta, Festivalul Internațional de Animație “Sub masca lui Merlin” – ediție ultimă, sperăm, era în plină desfășurare. Eram în a doua zi de festival, când din cauza numărului mare de infectări am fost nevoiți să oprim spectacolele cu public. Din dorința de a continua, am început să transmitem online, pe canalul de Youtube, pe site și pe pagina de Facebook a teatrului, spectacolele teatrelor invitate, dar care nu au mai putut fi jucate în fața spectatorilor.

Pentru noi este foarte important să păstrăm legătura cu toți copiii, cu publicul nostru drag. Îi simțim aproape și pentru ei încercăm să ne reinventăm.

Teatru online este dificil de făcut. Teatru înseamnă scenă, relația actor-public, energie care se pierde în online. Dar am avut și campanii de educare, conștientizare, joc, poezie în online. Astfel  mergem înainte cu optimism!

Diandra David: De ce este recomandat sa ducem copiii la teatru?

Iasmina Negru: Teatrul este cea mai veche formă de artă, care deschide minți, o sursă de divertisment și inspirație. Teatrul pentru copii este o formă de educație. Este un prim moment de familiarizare cu arta şi cu imaginile artistice. Teatrul în general, dar teatrul pentru copii în mod special este fascinant: scena, decorurile, costumele, jocul actorilor, muzica, totul reprezintă o lume, o experiență, pe care orice părinte ar trebui să o împartă împreună cu copilul său. Studiile arată că vizionarea pieselor de teatru crește performanța copiilor la școală. Și este de înțeles, pentru că le dezvoltă imaginația și creativitatea. Prin teatru, un copil își exersează empatia. Identificarea cu un personaj îi alimentează imaginația, care începe să se desfășoare.

Diandra David: Ce fel de spectacole credeți ca își dorește publicul lugojean?

Iasmina Negru: În ceea ce privește teatrul, nu cred că publicul se împarte geografic. Așa încât, consider că publicul lugojean este la fel de rafinat ca publicul din orice parte a globului. Atâta timp cât oferi un produs de calitate, orice “client”, in cazul de față publicul, va aprecia acest produs. Am fost primiți cu aplauze, ori de câte ori am venit în Lugoj, astfel încât ne întoarcem cu plăcere de fiecare dată. Mulțumim Aurei pentru invitație!

Așadar, vă așteptăm vineri la ziua teatrului lugojean, deoarece toamna – Lugojul este Clasic!

 

Citiţi mai departe

Cultură

Valoarea patrimoniului Muzeului de Istorie din Lugoj, recunoscută oficial de Ministerul Culturii

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj a obținut acreditarea – în premieră în ultimii 30 de ani – prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 3310 din 10.08.2021, publicat în Monitorul Oficial al României, în baza Hotărârii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor Publice din cadrul Direcției Ministeriale de Patrimoniu Cultural.
„Documentația de acreditare, depusă de noi la Ministerul Culturii (în iunie 2021), a contabilizat toate activitățile manageriale și culturale ale muzeului lugojean din perioada 2018 – 2020, ilusrând situația expozițiilor permanente și temporare, a programelor de marketing cultural și educație muzeală, a cercetărilor istorice și etnografice, a simpozioanelor, conferințelor, publicațiilor științifice ale instituției și, în egală măsură, a investițiilor în infrastructura muzeului”, arată Dacian Vuia, directorul muzeului.
Urmare a implicării și prezenței în spațiul cultural al orașului Lugoj, obținerea acreditării echivalează cu recunoșterea statutului instituției la nivel național. Îndeplinirea criteriilor de acreditare ale muzeului lugojean a fost analizată, în ședința din 27.07.2021, de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor Publice care a acordat aviz favorabil, propunând acreditarea muzeului prin ordin al Ministrului Culturii.
„Obținerea acestei acreditări reprezintă pentru instituție o recunoștere la nivel național a bogăției și valorii obiectelor de patrimoniu deținute dar și a preocupărilor noastre constante vis-a-vis de dezvoltarea și protejarea colecțiilor muzeale, de promovarea și valorificarea prin cercetare și expunere a bunurilor culturale de importanță locală și națională”, arată directorul instituției lugojene.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Citiţi mai departe

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Lugoj Clasic. Program interesant pentru iubitorii artei

Publicat

în

Aura Twarowska

Deschiderea ediției va avea loc în 26 septembrie, ora 12, la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit”. Va fi prezentată lucrarea vocal-simfonică Stabat Mater, de G. B. Pergolesi, în interpretarea sopranei Veronica Anușca, a mezzosopranei Aura Twarowska și a New Hope Ensamble din Cluj-Napoca, coordonat de violoncelistul Octavian Lup

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Ziua de luni, 27 septembrie, se va desfășura sub titlul „Ziua Lugojenilor”. La ora 11, în Casa Bredicenilor, elevii de la Școala de Muzica „Filaret Barbu” vor susține un recital instrumental, iar elevii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” vor prezenta o expoziție de desene. Seara, de la ora 19, tenorul lugojan Liviu Indricau, solist al Operei Naționale București, va oferi melomanilor un Recital de Canzonette și Zarzuele, fiind acompaniat la pian de Raluca Miclăuș.

Marti, 28 septembrie, ora 19, în Biserica Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, Grupul Psaltic Ethos, din Caransebes, va susține un Recital de Pricesne.

Miercuri, 29 septembrie, va avea loc o transmisie online, pe pagina de Facebook a Festivalului, din seria deja consacrată, Oamenii Cetatii. După ce, în edițiile anterioare, doamna Henrieta Szabo i-a avut ca invitati pe Dr. Virginia Faur, pe doamna Gabriela Tomoni si pe PS Episcopul Alexandru Messian, în această ediție va fi în dialog cu profesorul Nicolae Streian, veteran de razboi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului.

RETIM

Vineri, 1 octombrie, va fi ziua teatrului la Lugoj Clasic. Dimineața, ora 11, Teatrul Merlin din Timișoara va prezenta spectacolul pentru copii „Cufărul celor 7 pitici”, după povestea “Alba ca Zăpada și cei șapte pitici” a Fraților Grimm. Seara, Auăleu va prezenta „Ferma”, dramatizare dupa romanul “Ferma Animalelor”, de George Orwell. Ambele spectacole se vor desfășura pe scena Teatrului “Traian Grozăvescu”.

Sâmbată, 2 octombrie, de la  ora 18, în actuala Piață I. C. Drăgan se va desfășura evenimentul Cândva, Piața Isabella Ter…, Istoria clădirilor de patrimoniu ale Pietei explicată de muzeografii Daciana Vuia si Olimpiu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie. Vor participa muzicienii timișoreni Anamaria și Ștefan Colompar, cei care formează cunoscutul Duo Colompar.

Duminică, 3 octombrie, ora 11, la Biserica Reformată din oraș, contra-tenorul Alexandru Costea, acompaniat la orgă de Raluca Miclăuș, va susține un Recital de Muzică Sacră.

Încheierea ediției a VI-a a Festivalului Lugoj Clasic se va desfășura la Casa Bredicenilor, unde sub genericul Camerata Regală se prezintă…, vom asculta un cvartet de J. Haydn și unul de A. Dvorak, în interpretarea a patru membri ai Orchestrei Camerata Regală, din București.

„Evenimentele sunt programate a se desfășura atât indoor, cât și outdoor, favorizând accesul la cultură mai multor categorii de public (elevi, liceeni, categorii defavorizate, membri ai diferitelor comunitati religioase, public fidel al festivalului etc), iar prin tarnsmisiile online FILC va depași granițele Lugojului și chiar ale țării.” Aura Twarowska, Director Artistic FILC.

Festivalul este organizat de AC Enthousiasmos, este co-finanțat de Primăria Municipiului Lugoj și are ca parteneri Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie, Casa de Cultură a Municipiului, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Reformată.

Diandra David, PR Lugoj Clasic

 

 

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite