Connect with us

Actualitate

Mai multe infracțiuni în județul Timiș, în primele nouă luni ale acestui an

Publicat

în

FOTO Arhiva

În primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii timișeni și-au concentrat toate eforturile pentru îndeplinirea obietivelor instituționale stabilite la nivelul Poliției Române, respectiv creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră, prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, precum și destructurarea grupărilor infracționale.

RETIM

Pentru îndeplinirea obiectivelor instituționale, în perioada analizată, au fost efectuate 28 de razii și au fost organizate 421 de acţiuni cu efective mărite. Efectivele I.P.J. Timiş au participat la 551 de măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice. În privinţa activităţilor în unităţile de învăţământ, au fost efectuate 2.253 de patrulări în zona adiacentă şi 638 de activităţi educativ-preventive. Au fost efectuate 17.058(+35) intervenţii la solicitări prin SNUAU 112, iar la 12761(+546) poliţia a intervenit în mai puţin de 10 minute.

Analiza indicatorilor statistici pentru 9 luni 2023, relevă faptul că infracţiunile sesizate au înregistrat o creștere cu 1,94% faţă de perioada similară a anului 2022, ceea ce din punct de vedere numeric reprezintă cu 207 sesizări în plus, totodată înregistrâdu-se o creștere la infracțiunile sesizate cu A.C., cu 4,52% și scădere la cele cu A.N. cu 1,43%.

AUTOLIV

Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 204(-4,09%) fapte faţă de perioada similară a anului precedent, fiind sesizate 4.786 de infracţiuni ceea ce reprezintă 44,11% din totalul infracţiunilor sesizate şi 67,21% din infracţiunile judiciare sesizate.

Infracţiunile de furt au scăzut cu 177 de fapte (-5,75%) faţă de perioada similară a anului precedent, fiind sesizate 2.902 infracţiuni ceea ce reprezintă 26,74% din totalul infracţiunilor sesizate, 40,75% din infracţiunile judiciare sesizate şi 60,63% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului. Au scăzut infracțiunile de furt din locuințe cu 32,65% (-111), din societăți comerciale cu 12,98 % (-67), din buzunare cu 49,28% (-102) şi furturile din autovehicule cu 29,69% (-125). 

Tâlhăriile au crescut cu 13,89% (+5), de la 36 la 41, însă din cele 41 de fapte de anul acesta doar în 2 cazuri polițiștii mai efectuează verificări pentru depistarea autorilor, în celelalte cazuri autorii au fost depistati față de ei fiind dispuse măsuri preventive.

Infracţiunile stradale sesizate (985) reprezintă 9,07% din totalul sesizărilor, acestea înregistrând o scădere faţă de perioada similară 2022 cu 10,21%, respectiv cu 112 fapte mai puțin, iar din totalul faptelor stradale sesizate 62,74% se săvârşesc pe raza municipiului Timişoara (618); Din sfera stradală, 16 infracțiuni de lovire sunt în plus față de anul trecut, crescând de la 181 de fapte la 197.

A scăzut numărul accidentelor grave

Cu privire la siguranţa rutieră, la nivelul I.P.J. Timiş, în perioada analizată, accidentele grave au scăzut cu 30, de la 76 la 46, numarul persoanelor decedate a scăzut cu 17 (-39,53%) de la 43 la 26, iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 24 (-48,98%) de la 49 la 25.

Polițiștii rutieri și de ordine publică au întocmit 1.116 dosare penale şi au aplicat 60.223 de sancțiuni contravenţionale. Pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră, polițiștii timișeni au efectuat 1.271 de testări cu aparatul drugtest, iar cu aparatul etilotest au fost efectuate  31.040 de testari.

De asemenea, în urma activităților specifice desfășurate polițiștii au realizat 85 de constatări pe linia traficului de droguri, fiind depistate diferite cantități de droguri/substanțe psihoactive, iar documentele întocmite împreună cu substanțele ridicate au fost înaintate către B.C.C.O Timișoara, în vederea continuării activităților, conform competențelor.

Au scăzut infracțiunile în școli, a crescut violența în familii

Referitor la siguranţa în şcoli se înregistrează o scădere a numărului de fapte, fiind înregistrate 30 de fapte în primele 9 luni 2023, față de 71 în perioada similară 2022.

Pe genuri de infracţiuni, situaţia se prezintă astfel: lovirea sau alte violenţe 16 fapte faţă de 50 (-34), furturi 5 fapte faţă de 8 (-3), vătămare corporală din culpă 2 fapte faţă de 2 (0), amenințare 1 faptă faţă de 2 (+1), distrugere 1 faptă faţă de 2 (-1), port obiecte periculoase 2 fapte faţă de 3 (-1).

Cu privire la violența în familie, s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor, fiind întocmite 541 de dosare penale, iar in perioada de referință a anului trecut au fost întocmite 488 de dosare penale. 

Concomitent cu măsurile dispuse, s-au înregistrat creșteri la emiterea ordinelor de protectie provizorii, politistii emițând anul acesta 220 de ordine de protecție provizorii, iar în primele 9 luni ale anului trecut au fost emise 119.

Activitatea de cercetare penală a înregistrat o scădere a numărului de dosare rămase în lucru cu AN -231 și o creștere la AC +641 faţă de începutul perioadei.

Persoanele împotriva cărora au fost dispuse măsuri preventive (436) reprezintă 19,65% din totalul suspecţilor (2218), măsurile preventive înregistrând o scădere faţă de anul trecut cu 18,50%, respectiv cu 99 măsuri mai puțin.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se deschide șantierul pentru construirea tunelurilor de pe tronsonul lipsă de la autostrada A1 Lugoj – Deva

Publicat

în

Reprezentanții asocierii de firme responsabile cu execuția secțiunii lipsă a autostrăzii A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au dat startul operațiunilor în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Utilizând se folosesc echipamente și utilaje specializate, pentru activitățile de amenajare a terenului pentru drumul tehnologic, o etapă crucială pentru realizarea infrastructurii necesare construcției.

RETIM

Zona desemnată pentru construcția tunelurilor prezintă provocări semnificative, în special după perioada de iarnă, când pământul este saturat cu apă, ceea ce complică accesul și lucrările de terasament. Cu toate acestea, reprezentanții asocierii de firme sunt hotărâți să facă față acestor obstacole și să ducă la bun sfârșit proiectul, transmite DRDP Timșoara

Drumul tehnologic creat pentru aceste lucrări nu este folosit doar de constructori, ci și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care desfășoară activități de eliberare a amplasamentului. Acest aspect subliniază colaborarea interinstituțională și necesitatea unei planificări atente pentru a asigura succesul proiectului.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

Un lugojean a fost reținut după ce a fost prins de polițiști de două ori conducând fără permis

Publicat

în

În cursul zilei de 29 februarie a.c., polițiști Biroului Rutier Lugoj sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au reținut un bărbat, în vârstă de 35 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere (2 acte materiale).

RETIM

În fapt, la data de 29 februarie a.c., în jurul orei 06:00, polițiștii l-au depistat pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe strada Salcâmului din municipiul Lugoj.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, a rezultat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

AUTOLIV

La data de 11.11.2023, bărbatul de 35 de ani a mai fost depistat pe strada Ion Neculce din municipiul Lugoj de către polițiști în timp ce conducea autoturismul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

În cursul zilei de astăzi, în baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe bărbat, pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițiștii lugojeni au reținut o femeie dată în urmărire internațională pentru proxenetism

Publicat

în

În cursul zilei de 27 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj au depistat în apropierea pieții Victoriei din Lugoj o femeie, în vârstă de 23 de ani, urmărită internațional.

RETIM

Față de aceasta, autoritățile judiciare din Belgia au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, pentru comiterea infracțiunii de proxenetism.

Femeia a fost predată Serviciului de Investigații Criminale Timiș, fiind prezentată procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Un cârd de lebede și-au făcut sălaș pe o baltă de la Tapia. Păsările oferă zilnic un adevărat spectacol

Publicat

în

FOTO/VIDEO Dan Cristian Stanciu/facebook

În ultimii ani, râul Timiș și bălțile de lângă Lugoj au devenit scena unui spectacol extraordinar. Familii înregi de lebede albe își fac apariția aici în fiecare iarnă. Acest fenomen remarcabil s-a repetat an de an, iar acum a devenit o tradiție în zonă. Zilele trecute un locuitor al satului Tapia a surprins un cârd impresionant de lebede pe o baltă de lângă Timiș.

RETIM

Lebăda albă, cunoscută științific sub numele de Cygnus olor, este o specie cu o semnificație aparte în lumea naturală. Protejate de lege în numeroase țări, inclusiv în România, aceste păsări au un rol crucial în menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice și în conservarea biodiversității.

De obicei, lebedele albe preferă zonele cu apă mai caldă și locuri unde nu există gheață sau valuri puternice. Cu toate acestea, comportamentul lor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar experții cred că acest lucru este legat de schimbările climatice.

AUTOLIV

Iernile din zona Lugojului au devenit mai blânde, cu perioade mai scurte de ger și mai puține înghețuri. Aceste condiții prielnice lebedelor le permit să rămână în zonă pe tot parcursul sezonului rece, găsind aici condiții ideale pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează cu privire la hrănirea lebedelor. Este important să nu le oferim hrană, pentru a nu le afecta capacitatea de a se hrăni singure în sălbăticie. Deși poate părea tentant să le hrănim cu bucăți de pâine, acest obicei poate avea consecințe negative asupra sănătății lor. Pâinea nu este o hrană naturală pentru aceste păsări și poate cauza probleme digestive și de sănătate.

Dacă totuși doriți să le oferiți hrană, cerealele sunt o opțiune mai sănătoasă și mai potrivită pentru nevoile lor nutritive.

Citiţi mai departe

Cele mai citite