Italia, cea mai grav afectată țară în afară de China de criza coronavirusului, a declarat starea de urgență, închizând granițele și anulând mai toate evenimentele publice sau private. După ce mai bine de 10.000 de italieni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, dintre care peste 600 au murit, autoritățile au decis să declare carantina în toată țara.
Din acest motiv, peste 1.200.000 de români au rămas blocați în Italia, acolo unde vor și rămâne pentru cel puțin câteva săptămâni. Unul dintre românii care au rămas în Italia, stabilit acolo pentru studiu, este lugojeanul Raimondo Mario-Rupp. Acesta studiază la Universitatea Pontificala „Santa Croce” de la Roma.
“Universitățile s-au închis doar fizic, partea didactică o să continue în online. Profii ne predau fie pe Youtube, fie pe Google Hangouts, fie pe alte platforme. Viața trebuie să meargă înainte cumva. Orașul e liniștit, cum nu l-am mai întâlnit nici în august”, a declarat Raimondo pentru Lugojeanul.ro
Panica s-a instalat ușor în rândul locuitorilor orașului Roma, capitala nefiind la fel de afectată de Covid-19 precum orașele din nordul țării. La supermarketuri, chiar dacă nu există o lipsă de produse, oamenii sunt câteodată prea vigilenți.
“Legat de supermarketuri, situația am văzut că e normală, este de mâncare, însă am observat altceva: lumea e un pic speriată. Doi oameni m-au rugat să păstrez distanța de un metru față de ei, când eram la casă. În rest, clar am schimbat rutina. Voi rămâne în casă săptămâna asta, pentru prudență, „merg” la școală pe internet”, a povestit lugojeanul.
Tânărul care studiază comunicații sociale instituționale la Roma spune că nu are de ce să se teamă deocamdată, situația fiind una tensionată, însă nu ieșită de sub control.
„Las mai ușor rețelele sociale”
“Personal, îmi văd de munca mea care în acest moment e de a studia și în special lucrul la licență. Legat de acest subiect, Covid-19, încerc să mă informez punctual din surse oficiale, las mai ușor rețelele de socializare, căci vedem că pe ele e prea mult zgomot și asta mai mult mă încarcă negativ. Da, orașul s-a mai golit de turiști, și a scăzut ritmul în privința aglomeratiei”, a explicat Raimondo pentru publicația noastră.
Românii stabiliți în Italia continuă să încerce să intre în țară în mod fraudulos, chiar dacă toți cei care vin din zonele afectate trebuie să stea în carantină la intrarea pe teritoriul României.
“(Referitor la întoarcerea în România în perioada aceasta) Nu nici vorbă de așa ceva. Eu nici n-am avut în gând idei dinastea. Cea mai bună soluție pentru mine consider că e cea de care am preciza deja. Alta nici nu întră în discuție”, a concis lugojeanul.
Criza coronavirusului a impus măsuri drastice nu doar în Italia, ci și în România. Toți cei care vin din zonele afectate în țară vor intra în carantină. Totodată, de miercuri s-au închis toate unitățile de învățământ preuniversitar din țară, iar evenimentele publice cu peste 1.000 de oameni au fost interzise.
sursa foto: Reuters