Connect with us

Administrație

Lucrare majoră de apărare împotriva inundațiilor pe Timiș. Din Lugoj, până la frontiera cu Serbia

Publicat

în

ABA Banat are prevăzute în planul de investiții al acestui an, 12 lucrări care urmăresc mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, a infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și protecția mediului și a  biodiversității prin măsuri ecologice relevante și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

RETIM

Sunt 6 lucrări de investiții cu finanțare de la bugetul de stat și din surse proprii situate pe cursurile de apă: Timiș, Bega, Oravița, Belareca și alte 6 lucrări de investiții cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, vor fi continuate lucrările începute în bazinele hidrografice: Bega, Cerna și Oravița, în vederea finalizării acestora, lucrările fiind realizate, ca procente, între 66% – 76%:

Autoliv angajează!

 • Amenajare râu Bega și afluenți pe sectorul Curtea-Valea lui Liman, județ Timiș (realizare 66%)
 • Regularizare pârâu Belareca, județ Caraș-Severin (realizare 76%)
 • Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, județ Caraș-Severin (realizare 72%).

Pentru aceste lucrări, anul acesta sunt necesare circa 9 milioane lei.

Lucrarea “Apărare împotriva inundațiilor a municipiului Caransebeș, zona Aeroport-zona Caransebeșul Nou, județ Caraș-Severin” are deja demarate procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare amplasării lucrărilor. Pasul următor este să se obțină toate avizele necesare demarării lucrărilor.

Lugojul prins în unul dintre cele două nou proiecte noi din acest an

Alte 2 proiecte noi, cu scopul apărării împotriva inundațiilor în vederea protejării populației, vor putea începe procedurile de achiziții pentru  execuția lucrărilor:

 • Sistem de evacuare ape din incinta îndiguită la Remetea Pogănici, județ Caraș-Severin
 • Consolidare și reprofilare râu Timiș pe sectorul Lugoj-frontieră Serbia, jud. Timiș

Valoarea estimată a investiției pentru aceste servicii de achiziție este de circa 31 milioane de lei.

La 3 lucrări propuse spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) sunt demarate procedurile de achiziție pentru serviciile de asistență tehnică de proiectare, în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară a acestora:

 • Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Nodului Hidrotehnic Coștei, județ Timiș
 • Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Acumulării Surduc, județ Timiș
 • Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți pe tronsonul Ticvaniu Mare-frontieră Serbia, județ Caraș-Severin

“Pentru următoarele 3 proiecte care se află în faza de pregătire documentație, doar unul, respectiv traseul cicloturistic ce se va realiza pe coronamentul digului de apărare împotriva inundațiilor, pe malul stâng al râului Timiș, are contractul de finanțare semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Celelalte două proiecte, care vor reabilita 25 km linii de apărare, sunt în faza de avizare  documentație, urmând ca apoi să fie demarate procedurile de achiziții a serviciilor de expertiză tehnică și de proiectare”, a declarat Lucreția Bociort, directorul ABA Banat.

Este vorba despre proiectele:

 • Traseu cicloturistic dig râu Timiș mal stâng, tronson Albina – frontieră Serbia, județ Timiș
 • Reabilitarea liniilor de apărare mal stâng și drept râu Bistra și afluenți, județ Caraș-Severin
 • Reabilitare linie de apărare existentă râu Nera mal stâng la Socol, județ Caraș-Severin

Valoarea estimată a investițiilor finanțate prin PNRR  de care ar putea beneficia ABA Banat este de circa 44 milioane de euro cu TVA.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Nu toți șefii din administrația locală îi urmează pe Buciu și Blidariu. Cine sunt cei care nu vor să plece cu demisie

Publicat

în

În timp ce Claudiu Buciu și Bogdan Blidariu și-au dat demisia din funcțiile lor în administrația lugojeană, nu toți șefii locali urmează exemplul lor. Printre cei care au decis să își continue activitatea se numără Ilie Petrovici, directorul Casei de Cultură.

RETIM

„Eu am un contract de 4 ani. Am dat examen pentru noua instituție care a fost reorganizată anul acesta. Nu pot să confirm așa ceva. Nu mi-a trecut prin minte să demisionez. Am 17 ani de experiență în administrație și am urmat întotdeauna calea profesionalismului. Deci eu îmi voi face treaba ca și până acum. O să vedem ce dorințe sau așteptări sunt, dar eu vorbesc despre partea profesională”, spune Ilie Petrovici.

Anca Micșa-Oprea city-managerul Lugojului nu vede normală plecare prin demisie, acum. Doar că în cazul ei, legea o obligă să renunțe la funcție.

Autoliv angajează!

„Legea prevede că se încheie contractul de management între primar și administratorul public pe durată determinată, durata acestuia neputând depăși mandatul primarului în timpul căruia a fost numit. Astfel, dacă mandatul lui Bogdan se termină prin demisie, și contractul meu se încheie automat. Eu nu mi-aș fi dat demisia, mi se pare normal să faci o predare corespunzătoare. Ai făcut parte dintr-o echipă care a pierdut, dar mi se pare normal să faci tot ce ține de tine pentru a preda mai departe”, spune Micșa.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Parchetul European începe cercetările în cazul reclamațiilor de fals, de la licitația pentru construcția noului spital din Lugoj

Publicat

în

Proiectul pentru construcția noului spital din Lugoj a intrat în atenția autorităților, după ce s-a descoperit că o asociere de firme a încercat să câștige licitația cu documente false. Claudiu Buciu, managerul proiectului, a declarat că „Curtea de Apel Timișoara a respins definitiv contestația asocierii care a folosit documente false făcută cu privire la decizia noastră de a-i respinge oferta.”

RETIM

Într-o postare pe Facebook, Buciu a subliniat că, în conformitate cu contractul de finanțare, administrația locală avea obligația de a sesiza organele abilitate pentru a cerceta împrejurările în care au fost comise aceste fapte. „Ceea ce am și făcut,” a spus el.

Ieri, Buciu a fost audiat de EPPO – Biroul Timișoara cu privire la sesizarea depusă de el în calitatea sa de manager al proiectului.

Autoliv angajează!

„Am sesizat toate instituțiile europene cu atribuții în a cerceta acest caz, dar și instituțiile naționale obligate să ia măsurile necesare având în vedere că aceste societăți au câștigat deja contracte în România, folosind aceleași documente false,” a adăugat el.

Scandalul a ajuns în Statele Unite

De asemenea, Buciu susține că a informat Departamentul Apărării SUA, care, prin Criminal Investigation Division, a deschis o anchetă cu privire la falsificarea semnăturii doamnei Christine Wormuth, Secretar al Armatei SUA. „Am relatat procurorilor tot ceea ce știu despre faptul că aceste societăți au participat și la alte proceduri pe teritoriul României, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, semnând deja contracte de peste 240 milioane de euro, câștigate cu documente false.”

Buciu a evidențiat și cazul contractului semnat cu aceste societăți de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, în valoare de 40 de milioane de euro, fără ca evaluatorii să observe că s-au folosit documente false. „Este cel puțin ciudat că, fiind înștiințat cu privire la această situație, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, nu a trimis nici până în prezent Corpul de Control al Ministerului pentru a verifica situația,” a menționat el.

Municipiul Lugoj cere despăgubiri uriașe

Municipiul Lugoj a inițiat o acțiune în justiție împotriva acestor societăți, solicitând instanțelor să le oblige la plata unor despăgubiri în valoare de peste 300 milioane RON pentru întârzierile cauzate prin depunerea de documente false în cadrul procedurii. „Trebuie să apărăm aceste finanțări de mafia politică, ele fiind singura șansă a României de a se dezvolta durabil,” a concluzionat Buciu.

Spitalul din Lugoj, cu o finanțare de peste 150 de milioane de euro, este printre cele 21 de unități care au semnat contracte prin PNRR . Unele au fost deja licitate și sunt în construcție, unele sunt în proces de selectare a antreprenorului general, iar altele în faza de pregătire a documentației pentru scoaterea la licitație. Potrivit ministerului Sănătății, la sfârșitul lui 2026, cea mai mare parte ar trebui să fie ridicate.

Citiţi mai departe

Administrație

Cine sunt politicienii care vor ocupa cele 19 locuri din Consiliul Local Municipal Lugoj

Publicat

în

În urma alegerilor locale din 2024 de la Lugoj, Partidul Social Democrat (PSD) câștigă poziția dominantă în Consiliul Local, obținând 7 mandate de consilieri. Printre cei aleși pe listele PSD se numără Călin Dobra, Oana Tyukodi, Ioan Sima, Florin Subțire, Daniel Jurjescu, Marius Baboniu, Cristian Oros.

RETIM

Partidul Național Liberal (PNL) se află pe locul al doilea,  având 5 aleși locali. Din partea PNL, consilierii vor fi Claudiu Buciu, Bogdan Blidariu, Adrian Serendan, Mihai Anghel Diana Szucs. Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), pe locul al treilea, cu 4 consilieri: Erwin Floroni, Daniela Țepeș, Ernestin Vari și Nicolae Savu.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va avea 2 consilieri locali: Adi Ladislau Szabo și Marius Zănoagă.

Autoliv angajează!

În plus, un candidat independent, Daniela Lungu, va completa componența Consiliului Local de la Lugoj. Noul Consiliul local își va intra în drepturi din luna noiembrie.

Voturi obținute:

 1. PSD: 4.417 voturi (29,11%)
 2. PNL: 3.275 voturi (21,58%)
 3. Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei): 2.449 voturi (16,14%)
 4. AUR: 1.602 voturi (10,56%)
 5. D. Lungu (independent): 645 voturi (4,25%)
 6. UDMR: 632 voturi (4,17%)
 7. SOS: 549 voturi (3,62%)
 8. PNCR: 492 voturi (3,24%)
 9. REPER: 406 voturi (2,68%)
 10. C. Sfercoci: 241 voturi (1,59%)
 11. PUSL: 168 voturi (1,11%)
 12. PE: 129 voturi (0,85%)
 13. B. Nistor: 119 voturi (0,78%)
 14. PSR: 49 voturi (0,32%)

Citiţi mai departe

Administrație

Încă o demisie dintr-o funcție importantă de la Lugoj. Directorul spitalului va renunța la post

Publicat

în

Ionuț Lucian Cocoș, directorul Spitalului Municipal, este printre cei care își vor da demisia începând cu 1 iulie. Surse din administrația locală susțin că acesta și-a anunțat deja intenția. Mai mult, Claudiu Buciu a confirmat că Ionuț Cocoș este printre persoanele care își dau demisia.

RETIM

„Ionuț Cocoș și-a dat deja demisia. Mircea de la Meridian își dă demisia începând cu 1 iulie. E bine să se facă transferul cât mai repede către echipa câștigătoare, ca să gestioneze cu specialiștii lor proiectele”, a declarat Buciu.

Directorul spitalului, Ionuț Lucian Cocoș, este în concediu și nu a putut fi contactat. Cocoș se află la conducerea spitalului din 21 noiembrie 2020, ca director interimar, după ce fostul director Erwin Floroni a fost demis. Din 12 mai 2021, dr. Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj, în urma concursului organizat pentru această funcție. Managerul spitalului și-a dat demisia și în luna septembrie a anului trecut, însă, după mai multe discuții cu conducerea administrației locale de atunci, a renunțat la acest demers.

Autoliv angajează!

Surse din spitalul lugojean susțin că reprezentanții PSD poartă deja discuții cu fostul manager Erwin Floroni, care a candidat și el la funcția de primar, ocupând locul al treilea.

Citiţi mai departe

Cele mai citite