Connect with us

Administrație

Lecții învățate. De ce este benefic proiectul „Consolidarea capacității analitice a Municipiului Lugoj prin creșterea transparenței, eticii și integrității referitoare la prevenirea corupției” pentru Primăria Lugoj?

Publicat

în

Scopul proiectului finanțat prin POCA 2014 – 2020 a fost creșterea transparenței, eticii și integrității referitoare la prevenirea corupției, prin dezvoltarea de proceduri anticorupție în conformitate cu legislația în vigoare și cu documentele strategice elaborate la nivel național. Conform analizei rezultatelor sondajului de opinie, există voință politică de susținere a prevenirii și combaterii corupției, iar implementarea sistemului de management anti-corupție instrumentează activitatea, facilitând astfel atingerea obiectivelor din Agenda de Integritate. De altfel, și lugojenii și-au exprimat disponibilitatea de a-și spune părerea despre administrația locală, acest entuziasm relevând posibilitatea de a implementa mecanisme consultative la nivel local. Primăria consideră că serviciile publice constituie principalul element la care cetățeanul se raportează atunci când evaluează rezultatele/performanțele administrației publice, astfel s-a dorit dezvoltarea și implementarea de mecanisme care să asigure atingerea nevoilor tuturor beneficiarilor de servicii publice.

RETIM

Implementarea proiectului nu a reprezentat doar o livrare de documente elaborate de consultanți externi, ci tot personalul din cadrul Primăriei și-a însușit rezultatele activităților desfășurate și ale studiilor și analizelor realizate și a dobândit cunoștințe în cadrul cursurilor în domeniul prevenirii și combaterii corupției privind etica și integritatea.

Documentele elaborate pe care se va baza activitatea pe viitor în cadrul Primăriei au fost elaborate conform Hotărârii Guvernului nr. 1269 din
17.12.2021 privind aprobarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021-2025 și pot fi consultate de către toți cetățenii interesați, fie pe website-ul Primăriei, fie printr-o solicitare scrisă către instituție:

AUTOLIV

Agenda de integritate organizațională a UAT Municipiul Lugoj 2021-2025;
Analiza și clasificarea funcțională bazată pe documente a activității Primăriei Municipiului Lugoj;
Tabel cu activitățile vulnerabile la corupție, vulnerabilitățile și riscurile la corupție;
Plan de integritate al Municipiului Lugoj;
Cod de etică;
Strategia Locală Anticorupție;
Ghid de bune practici privind mecanismele de aplicare a cadrului legal în domeniul eticii și integrității;
5 certificate auditor intern ISO 37001:2016;
Proceduri de sistem anticorupție și ISO 37001;
1 Certificat ISO 37001;
50 de certificate ANC- Expert prevenire și combatere a corupției.

Instruirea personalului a fost esențială în înțelegerea rolului procedurilor de lucru și a importanței respectării standardizării afișării informațiilor
publice, în caz contrar existând riscul ca acțiunile să aibă doar un caracter formal. O dezvoltare socio-economică sustenabilă poate fi asigurată doar în urma furnizării unui cadru strategic solid, prin documente și proceduri elaborate minuțios, în acord cu cerințele documentelor strategice de la nivel național, astfel, angajații din cadrul Primăriei vor putea continua implementarea măsurilor și actualiza documentele periodic, în regim intern. Suntem încrezători că proiectul a ajutat la îmbunătățirea serviciilor către populație, a adus un plus de valoare prin educația furnizată în domeniul prevenirii și combaterii corupției, precum și la dobândirea de competențe privind etica și integritatea pentru angajații din administrația publică locală și va sprijini municipiul în toate acțiunile pe care le va întreprinde în vederea combaterii corupției.

Orașul e al tău. Primăria e a ta. Primăria se implică. Pentru un oraș fără corupție. Articol realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacității analitice a Municipiului Lugoj prin creșterea transparenței, eticii și integrității referitoare la prevenirea corupției”/ Cod MySMIS 151977/ Cod SIPOCA 1102 finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Luna aceasta încep lucrările de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est. Termenul de execuție este estimat la 3 ani

Publicat

în

Autoritățile au anunțat că din luna martie încep lucrărilor de modernizare pe segmentul Lugoj-Timișoara Est al Magistralei CFR București-Timișoara. Proiectul, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va aduce îmbunătățiri semnificative în infrastructura feroviară a României.

RETIM

Cu o lungime de 54 de kilometri, acest tronson va fi modernizat pentru a permite trenurilor de călători să atingă o viteză maximă de 160 km/h, sporind eficiența și confortul călătoriei. Contractul pentru aceste lucrări a fost semnat cu un constructor din Spania, valoarea acestuia ridicându-se la aproape 2 miliarde de lei, iar autoritățile sunt hotărâte să respecte acest grafic strâns.

Această investiție face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizează modernizarea a aproximativ 160 de kilometri de linie de tren între Caransebeș, Timișoara și Arad. Toate cele patru loturi au beneficiat de finanțare din PNRR.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Șapte milioane de euro de la bugetul local, adăugați la costurile privind construcția noului spital din Lugoj

Publicat

în

În ultima ședință a Consiliului local din Lugoj, unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi s-a referit la actualizarea devizului general pentru construcția noului spital. Valoarea devizului a crescut cu șapte milioane de euro, pe lângă ce 150 de milioane din finanțarea din PNRR.

RETIM

„Ce se întâmplă? Toată piața de construcții a fost bulversată de pandemie și de războiul din Ucraina și prețurile cresc într-un ritm accelerat. Și atunci Statul Român a introdus un capitol 7 – Actualizări. Noi am actualizat devizul în limitele finanțării noastre, fără a depăși plafonul de finanțare semnat. Prevăzători fiind, de la momentul semnării, noi am prevăzut o rezervă de 11 milioane de euro la proiect. În urma reevaluării devizului general, arhitectul ne-a spus că ar trebui să mai adăugăm undeva la 7 milioane de euro. Banii i-am luat din acea rezervă de implementare”, a declarat Claudiu Buciu, managerul de proiect al construirii noului spital din Lugoj.

Prima procedură de achiziție publică pentru găsirea unui constructor în vederea ridicării noului spital a eșuat. Constructorul selectat nu îndeplinea condițiile privind experiența în construirea de spital de asemenea mărime. Primăria Lugoj se pregătește să reia procedura de achiziție publică, urmând ca zilele următoare să lanseze o nouă licitație.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

110 persoane solicită în prezent casă de la Primăria Municipiului Lugoj

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Lugoj a inițiat un proiect privind stabilirea listei de priorități pentru închirierea de locuințe sociale, în conformitate cu prevederile legale și cu analiza detaliată a situației sociale din oraș. Documentul va fi discutat de către consilierii locali, în ședința din 29 februarie.

RETIM

Conform documentului, întocmit pe baza Procesului-verbal al Comisiei sociale de analizare a cererilor de locuințe din fondul de stat, lista de priorități a fost actualizată și cuprinde 110 persoane aflate în situații de nevoi locative.

Locuințele sociale urmează să fie repartizate de către autoritățile administrației publice locale conform criteriilor stabilite, într-o ordine de prioritate care să reflecte nevoile și situațiile de urgență ale solicitanților. Conform reprezentanților Primăriei Lugoj, în această perioadă se efectuează și un inventar al locuințelor aflate în fondul de stat urmând identificarea celor care pot fi atribuite.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Administrație

Digul din centrul Lugojului, grav afectat de inundațiile din urmă cu patru ani, e încă în stare precară

Publicat

în

FOTO Arhiva

Digul din centru municipiului Lugoj, grav afectat de inundațiile devastatoare din urmă cu patru ani, rămâne într-o stare precară și astăzi, deși autoritățile promiteau repararea acestuia imediat după inundațiile din iunie 2020. Situat în cartierul Ștrand, digul de beton în lungime de aproape un kilometru continuă să fie o amenințare pentru comunitate.

RETIM

Responsabilii de la Apele Române anunțau acum doi ani că Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) va începe procedura de achiziție pentru reparații, iar proiectul tehnic a fost deja remis. Cu toate acestea, digul rămâne nereparat până în prezent.

Proiectul tehnic prevedea refacerea părților deteriorate ale parapetului, etanșarea rosturilor și fisurilor, și asigurarea unei permeabilități reduse la apă pe o lungime de 970 de metri. Cu toate acestea, lucrările nu au început din lipsă de acoperire bugetară.

AUTOLIV

Sorina Neaga, purtătorul de cuvânt al ABA Banat, a confirmat că investiția este prinsă în bugetul de investiții și că anul acesta se vor executa lucrările de refacere a digului.

Refacerea digului din centrul Lugojului, pe tronsoanele avariate de viituri, face parte din lucrarea complexă de investiții propusă de ABA Banat, și anume consolidare și reprofilare râu Timiș pe sector Lugoj, frontieră Serbia, județul Timiș. Este vorba de o lucrare foarte mare, întinsă până la granița cu Serbia. Achiziția execuției lucrărilor a fost finalizat anul trecut, în decembrie 2023, când a fost semnat și contractul de execuție al lucrărilor propuse. Lucrările prevăzute în această investiție vastă vor începe până în luna aprilie a acestui an. Nu ne putem pronunța cu exactitate când anume vor începe efectiv lucrările la parapetul de beton din municipiul Lugoj, dar putem spune vor demara anul acesta”, a declarat purtătorul de cuvânt, pentru Lugojeanul.ro.

În lipsa unei intervenții rapide și eficiente, cartierul Ștrand rămâne expus riscului de noi inundații și pagube materiale semnificative.

Citiţi mai departe

Cele mai citite