Connect with us

Sport

Istoria și evoluția ghetelor de fotbal

Publicat

în

Astăzi, chiar și cele mai mici evoluții ale tehnologiei pot face diferența. Sunt instrumente create pentru a câștiga un avantaj – pentru a fi mai rapid decât adversarul. Să aibă avantajul agilității în duelurile cu rivalii. Pentru a ținti vinclul și a bate portarul

Meniul zilei, Octavian

Dar cum au evoluat ghetele de fotbal de-a lungul istoriei fotbalului? Aruncați o privire asupra evoluției acstora în timp.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Prima dezvoltare a cizmelor de fotbal

Fotbalul a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea. Pentru jucătorii de la acea vreme, orice pantofi erau buni atâta timp cât ofereau protecție. Au fost considerați utili pentru protecția piciorului și pentru a ajuta pe terenurile grele.

RETIM

Nu au fost considerate ca arme de atac. Ci numai ca scut, pentru a opri rivalii și a evita rănile făcute de către minge.

Ghetele au fost prevăzute cu un vârf din oțel și primele versiuni de crampoane, care ofereau stabilitate datorită condițiilor. Erau fabricate din piele, deși în condiții de ploaie puteau cântări până la un kilogram.

Oferte ghete fotbal

Ghetele de fotbal au făcut puține progrese în anii 1800 și până la mijlocul secolului al XX-lea, deși după al doilea război mondial, dezvoltarea a început să se accelereze.

După al doilea război mondial

Țările din America de Sud au făcut primul pas important în dezvoltare, oferindu-le jucătorilor un avantaj pe teren prin crearea unor ghete mai ușoare. Intenția a fost de a ajuta jucătorii să fie mai mobili, mai rapizi și să poată scăpa din ghearele adversarilor.

În 1946, echipa argentiniană San Lorenzo de Almagro a sosit în Spania și a dat o lecție de fotbal. Au jucat încălțați cu ghete cu crampoane joase și vârful moale, deoarece terenurile de fotbal din Spania au fost și sunt moi.

Și așa s-a întâmplat. Ghetele nu mai erau folosite în primul rând pentru protecția jucătorului. Acum erau arme folosite pentru a crea un avantaj în competiție.

Crampoanele cu vârfuri au fost introduse imediat ce au fost inventate de țările europene, de viitorii giganți producători de echipament sportiv Adidas și Puma, companiile celor doi frați germani înstrăinați – Adi și Rudolf Dassler.

Ghetele de fotbal înainte de 1946 erau înalte și cu talpa tare, lipite cu lipici de tâmplărie, pentru a rezista la apă.

Ghetele acelor vremuri cântăreau dublu față de cele de astăzi, dar se îndoiau la fel de bine pe picior ca cele de azi.

La acea vreme, multor jucători de primă ligă primeau ghete făcute la comandă, manual, pe calapodul lor. Jucau cu ele cinci-șase sesiuni de antrenamente, ca să „se lase”, iar abia apoi le foloseau în meciuri oficiale. Fiecare echipă avea un cizmar, care era la fel de important în acele vremuri ca un antrenor.

În ceea ce privește crampoanele din piele dură, acestea nu alunecau și prinderea lor era extraordinară. Mai târziu au fost făcute din aluminiu.

Amplasarea crampoanelor pe ghete se făcea astfel: două lungi pe călcâie, două medii pe talpă și două scurte pe partea din față.

1960/70 – Începe bătălia

Până în anii 1960 ghetele evoluaseră destul de mult. Inovația a continuat, „ajutată” de marii producători de pe piață, dar cea mai mare schimbare a fost o modificare a formei ghetei, în anii 60.

Ghetele de top s-au ieftinit, fiind destinate confortului și îmbunătățiri suplimentare pentru mobilitatea jucătorului. Apoi au devenit mai ușoare. Acest lucru a însemnat începutul unei bătălii tehnologice în domeniu.

Următoarele decenii au văzut introducerea pe piață a ghetelor de diferite culori, pentru că deja era un „război” între producători pentru a fi cei mai buni în vânzări și pe teren.

Predator

Totul a avut ca scop creșterea productivității jucătorilor pe terenul de joc din ultimii ani ai secolului XX. Adidas a înregistrat un mare succes cu gama de ghete de la Cupa Mondială din 1970, dar în anii 1990 Adidas Predator a schimbat jocul.

Ghetele de fotbal Predator au fost începutul unei ere în care s-a pariat pe marginile subțiri. Adidas ridicase ștacheta, proiectându-și ghetele pentru a îmbunătăți fricțiunea dintre picior și minge – totul pentru a face diferența un pic mai mult în controlul, driblingului și îmbunătățirii preciziei șuturilor.

Peste zece design-uri au fost create pentru gama Predator, deși la multe dintre ele s-a renunțat ulterior.

Schimbarea secolului – 2000

Noul secol a adus o revoluție în designul ghetelor de fotbal. Nike a intrat pe piață și a lansat cea mai ușoară gheată creată vreodată la Cupa Mondială din 1998.

Tehnologia laser a revoluționat și mai mult domeniul, cu acesta putând fi proiectate și construite cele mai bune ghete făcute vreodată. Cei mai buni jucători din lume au început din nou să aibă ghete făcute la comandă, pe măsura și pe calapodul lor.

Ghetele de fotbal sunt acum făcute pentru a se potrivi ca o mănușă. Ca și cum ar fi o extensie a piciorului, cu scopul de a se adapta la jucător în cel mai natural mod posibil.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

VIDEO Junioarele de la CSS Lugoj sunt campioane naționale la volei

Publicat

în

În această săptămână, la Timișoara, în sala „Mircea Albu”, din cartierul Circumvalațiunii, a avut loc Turenul final de volei junioare Under 19. Participante la acest turneu au fost: CSS Bega Timișoara, gazda turneului, CSS Lugoj, Dinamo București, CSM București și CTF Mihai I București și Dacia Mioveni.

Meniul zilei, Octavian

Titlul s-a decis în penultimul meci al turneului, disputat vineri, 20 mai, între CSS Lugoj și Dinamo București. Lugojencele au învins cu 3-2 și sunt noile campioane ale României, la juniori. Fetele sunt pregătite de profesorul Dorin Horvath.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

„Este un turneu, la Under 19, cu echipe în care sunt câte două, trei fete, la loturile naționale sau în Divizia A, cum avem și noi de altfel. A fost un turneu echilibrat, dovadă că nu s-au terminat meciurile la 3-0 sau 3-1, cele mai multe s-au încheiat la 3-2, cu răsturnări de situații. Am început mai greu, am pierdut primul meci, după care am câștigat toate jocurile și, cel mai important, cel cu Dinamo, care a fost cu titlu pe masă, cum se spune. După un meci foarte strâns, echilibrat și frumos. Fetele au fost extraordinare, au recuperat de fiecare dată handicapul creat la scor, dar la fiecare set am pornit bine de tot și am avut mai mereu prima șansă. Am mai avut mici sincope, dar le-am recuperat pe parcurs. Vreau să subliniez că este o generație care a avut multe rezultate bune, este munca și a colegei mele, care a decedat, Dumnezeu să o ierte, Carmen Todros, care trebuie neapărat menționată și este o muncă pe care o încununăm acum cu cel mai important titlu la voleiul juvenil. Este un titlu care nu s-a mai obținut din 2007„, a declarat Dorin Horvat pentru Lugojeanul.ro

RETIM

Fetele care au obținut această performanță sunt: Georgiana Popa, Andra Badiu-Savu, Patricia Bărbulescu, Roxana Muntean, Luiza Roșie, Cristina Livadariu, Mădălina Ioniță, Sandra Nistor Popovici, Roxana Florea, Raluca Bucur, Ana-Maria Motoș și Iasmina Molie.

Citiţi mai departe

Sport

Echipa de volei CSM Lugoj a avut cel mai bun sezon din istoria echipei

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Echipa de volei a Lugojului a avut cel mai bun sezon competițional din istorie. O spun statisticile, care arată că CSM Lugoj s-a clasat pe cel mai înalt loc din toată perioada în care a activat în prima divizie de volei a României. Mai mult, lugojencele au reușit și o clasare spectaculoasă în cupele europene.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Ultimul meci de volei al sezonului competițional regulat a avut loc săptămâna trecută, în fața unei săli arhipline de suporteri înfocați. La final, voleibalistele au semnat autografe și făcut fotografii cu cei care meci de meci le-au susținut, din tribune sau online, atunci când erau în deplasare.

RETIM

Meciul de pe 26 aprilie s-a încheiat cu victoria Lugojului împotriva unei echipe de top din țară, Dinamo București. La final de campionat, deși trebuia să fim pe locul 4, o schimbare de reguli a poziționat echipa noastră pe locul al cincilea. Chiar și așa Lugojul se poate califica din nou în cupele europene.

foto: Facebook – CSM Lugoj Volei

Citiţi mai departe

Sport

Primăria Lugoj și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș se vor judeca pentru o parte din stadion

Publicat

în

Primăria Lugoj și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, nu reușesc să ajungă la o înțelegere asupra dreptului de proprietate pentru o parte din stadion, mai exact terenul 2. Ambele instituții pretind că sunt proprietare pe baza sportivă. Scandalul a pornit de la o hotărâre pe care Consiliul Local al Municipiului Lugoj a adoptat-o, în luna ianuarie a acestui an, prin care acordă Clubului Sportiv Municipal Lugoj dreptul de administrare pentru Stadionul „Tineretului” și Sala de Sport „Lavinia Miloșovici”.

Meniul zilei, Octavian

Inspectoratul Școlar al Județului Timiș (ISJT) a transmis o plângere prealabilă Consiliului local, după adoptarea hotărârii, prin care îi atenționează pe aleșii lugojeni că „pentru a dispune darea în administrare a unui bun, trebuie să dețină un titlu de proprietate asupra bunului respectiv”.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Inspectoratul Școlar al Județului Timiș pretinde că terenul îi aparține

ISJT susține că baza sportivă de la stadion a fost dată ilegal în administrare CSM, deoarece Consiliul Local nu este proprietarul acesteia.

RETIM

„Vă rugăm să observați că, la poziția 23, a HG nr. 524/2015 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului este menționat expres că imobilul, denumit Stadionul Tineretului – teren nr.2, pista de atletism și vestiare, este înscris în inventarul bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, iar la persoana juridică ce administrează imobilul sunt menționate Inspectoratul Școlar al Județului Timiș și Clubul Sportiv Școlar Lugoj”, se arată în plângerea prealabilă transmisă de ISJT.

Primăria a trimis un răspuns, prin care susține că imobilele în cauză sunt proprietatea Municipiului Lugoj, aparținând domeniului public al acestuia.

„Apartenența la domeniul public al municipiului a fost atestată prin HG 977/2002, privind atestarea la domeniul public al județului Timiș, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Timiș, în anexa nr.3 – inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Lugoj, unde, la poziția 580, cod clasificare 52, se regăsește Stadionul Tineretului, imobil înscris în CF nr. 1809 LG nr. top. 1222-1223/2-1224. Mai mult, dreptul de proprietatea asupra Stadionului Tineretului este înscris în Cartea Funciară nr. 412310 Lugoj”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Lugoj. În același document, reprezentanții administrației locale menționează că, în evidențele locale, există doar un acord din 1993, dat Clubului Sportiv Școlar Lugoj pentru terenul 2, pista de atletism și vestiare.

Prefectura Timiș cere lămuriri

După primirea răspunsului, ISJT a contestat hotărârea Consiliului local la Prefectura Județului Timiș. Zilele trecute, Mihai Ritivoiu, prefectul județului a transmis o adresă Consiliului local, cerând să-și precizeze poziția față de această situație. În ședința de joi, 28 aprilie, consilierii locali au votat și aprobat ca să-și asume același punct de vedere ca și cel transmis de Primăria Lugoj, către ISJT.

„Noi am vrut pe PNRR să eficientizăm energetic și imobilele de acolo, dar nu putem pentru că Inspectoratul spune că le aparțin. Dar ei nu bagă un ban acolo. Noi trebui să luptăm pentru imobilele astea, să mergem în instanță, să le dobândim într-un mod în care să nu îl mai poată să-l conteste”, le-a transmis consilierilor locali, primarul Claudiu Buciu.

Urmează ca Prefectura Timiș să se pronunțe privind legalitatea hotărârii luate de Consiliul local. Dacă una dintre cele două instituții nu vor ceda la dreptul de proprietate, pe care îl pretind cu documente, situația poate fi tranșată doar în instanță.

 

Citiţi mai departe

Sport

CSS Lugoj, în primele cinci cluburi din țară, la Cupa României la lupte libere U15

Publicat

în

În perioada 7-10 aprilie, s-a desfășurat, la Odorheiu Secuiesc, Cupa României, la lupte libere U15. Au participat peste 480 de sportivi, de la cluburile din țara. Din nou, luptătorii de la CSS Lugoj, pregătiți de prof. Valentin Cimponeriu și prof. Ionut Eneșca au obținut rezultate bune. La final CSS Lugoj s-a clasat pe locul 5 , pe echipe.

Meniul zilei, Octavian

Bogdan Szabo (ctg 45 kg) s-a clasat pe locul II după ce în primul meci a câștigat cu 8-6 cu un luptător, de la CSS Cetate Deva, în meciul al doilea cu 11-1 (cu CSS Călărași), în semifinală cu 5-1 ( cu CSS Tg Mureș), iar în finala a pierdut cu 5-4, cu reprezentantul CSS Unirea Slobozia.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Luca Cimponeriu (ctg 57 kg), care a luptat cu dispensa, el fiind născut în anul 2009, s-a clasat pe locul III, la categoria sa. El a câștigat primul meci cu 8-2, cu sportivul de la CSS. Tg. Mureș și al doilea meci cu 10-0, cu cel de la CS Mureșul TG. Mureș. Meciul 3 l-a pierdut cu 13-5 în fața sportivului de la CSS Unirea Slobozia, dar a revenit și a câștigat prin tuș, în recalificări, cu sportivul de la CSS Jimbolia și în meciul pentru locul III, cu sportivul de la CSS Tg. Mureș.

RETIM

Iacob Victor (ctg 85 kg) a adus și el un loc III, pentru CSS Lugoj. În primul meci, l-a învins cu 10-0 pe luptătorul de la CSS Petrolul Ploiești. A pierdut în meciul al doilea, cu 6-2, cu reprezentantul CS Petrila. În recalificări a câștigat, cu 4-1, cu sportivul de la CS Mureșul Tg. Mures și cu 10-0 cu cel de la CS Aurora 23 August. In meciul pentru locul III a trecut de luptatorul de la CS Dinamo Bucuresti cu 3-0.
Marcu Luca (ctg 48 kg) s-a clasat pe locul VII.

În urma evoluției foarte bune, Iacob Victor a fost convocat la lotul național de lupte libere U 15, care se pregătește la Tg Mureș .
În perioada 5-8 mai, se va desfășura, la Tg. Mureș, finala campionatului național, la lupte libere U15.

„Pentru luptătorii de la CSS Lugoj a fost o competiție reușită. Locul V pe echipe este mulțumitor. Sperăm la rezultate mai bune, la finala campionatului național”,a declarat prof. Valentin Cimponeriu.

 

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite