Connect with us

Sport

Istoria și evoluția ghetelor de fotbal

Publicat

în

Astăzi, chiar și cele mai mici evoluții ale tehnologiei pot face diferența. Sunt instrumente create pentru a câștiga un avantaj – pentru a fi mai rapid decât adversarul. Să aibă avantajul agilității în duelurile cu rivalii. Pentru a ținti vinclul și a bate portarul

Dar cum au evoluat ghetele de fotbal de-a lungul istoriei fotbalului? Aruncați o privire asupra evoluției acstora în timp.

RETIM

Prima dezvoltare a cizmelor de fotbal

Fotbalul a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea. Pentru jucătorii de la acea vreme, orice pantofi erau buni atâta timp cât ofereau protecție. Au fost considerați utili pentru protecția piciorului și pentru a ajuta pe terenurile grele.

Nu au fost considerate ca arme de atac. Ci numai ca scut, pentru a opri rivalii și a evita rănile făcute de către minge.

Ghetele au fost prevăzute cu un vârf din oțel și primele versiuni de crampoane, care ofereau stabilitate datorită condițiilor. Erau fabricate din piele, deși în condiții de ploaie puteau cântări până la un kilogram.

Oferte ghete fotbal

Ghetele de fotbal au făcut puține progrese în anii 1800 și până la mijlocul secolului al XX-lea, deși după al doilea război mondial, dezvoltarea a început să se accelereze.

După al doilea război mondial

Țările din America de Sud au făcut primul pas important în dezvoltare, oferindu-le jucătorilor un avantaj pe teren prin crearea unor ghete mai ușoare. Intenția a fost de a ajuta jucătorii să fie mai mobili, mai rapizi și să poată scăpa din ghearele adversarilor.

În 1946, echipa argentiniană San Lorenzo de Almagro a sosit în Spania și a dat o lecție de fotbal. Au jucat încălțați cu ghete cu crampoane joase și vârful moale, deoarece terenurile de fotbal din Spania au fost și sunt moi.

Și așa s-a întâmplat. Ghetele nu mai erau folosite în primul rând pentru protecția jucătorului. Acum erau arme folosite pentru a crea un avantaj în competiție.

Crampoanele cu vârfuri au fost introduse imediat ce au fost inventate de țările europene, de viitorii giganți producători de echipament sportiv Adidas și Puma, companiile celor doi frați germani înstrăinați – Adi și Rudolf Dassler.

Ghetele de fotbal înainte de 1946 erau înalte și cu talpa tare, lipite cu lipici de tâmplărie, pentru a rezista la apă.

Ghetele acelor vremuri cântăreau dublu față de cele de astăzi, dar se îndoiau la fel de bine pe picior ca cele de azi.

La acea vreme, multor jucători de primă ligă primeau ghete făcute la comandă, manual, pe calapodul lor. Jucau cu ele cinci-șase sesiuni de antrenamente, ca să „se lase”, iar abia apoi le foloseau în meciuri oficiale. Fiecare echipă avea un cizmar, care era la fel de important în acele vremuri ca un antrenor.

În ceea ce privește crampoanele din piele dură, acestea nu alunecau și prinderea lor era extraordinară. Mai târziu au fost făcute din aluminiu.

Amplasarea crampoanelor pe ghete se făcea astfel: două lungi pe călcâie, două medii pe talpă și două scurte pe partea din față.

1960/70 – Începe bătălia

Până în anii 1960 ghetele evoluaseră destul de mult. Inovația a continuat, „ajutată” de marii producători de pe piață, dar cea mai mare schimbare a fost o modificare a formei ghetei, în anii 60.

Ghetele de top s-au ieftinit, fiind destinate confortului și îmbunătățiri suplimentare pentru mobilitatea jucătorului. Apoi au devenit mai ușoare. Acest lucru a însemnat începutul unei bătălii tehnologice în domeniu.

Următoarele decenii au văzut introducerea pe piață a ghetelor de diferite culori, pentru că deja era un „război” între producători pentru a fi cei mai buni în vânzări și pe teren.

Predator

Totul a avut ca scop creșterea productivității jucătorilor pe terenul de joc din ultimii ani ai secolului XX. Adidas a înregistrat un mare succes cu gama de ghete de la Cupa Mondială din 1970, dar în anii 1990 Adidas Predator a schimbat jocul.

Ghetele de fotbal Predator au fost începutul unei ere în care s-a pariat pe marginile subțiri. Adidas ridicase ștacheta, proiectându-și ghetele pentru a îmbunătăți fricțiunea dintre picior și minge – totul pentru a face diferența un pic mai mult în controlul, driblingului și îmbunătățirii preciziei șuturilor.

Peste zece design-uri au fost create pentru gama Predator, deși la multe dintre ele s-a renunțat ulterior.

Schimbarea secolului – 2000

Noul secol a adus o revoluție în designul ghetelor de fotbal. Nike a intrat pe piață și a lansat cea mai ușoară gheată creată vreodată la Cupa Mondială din 1998.

Tehnologia laser a revoluționat și mai mult domeniul, cu acesta putând fi proiectate și construite cele mai bune ghete făcute vreodată. Cei mai buni jucători din lume au început din nou să aibă ghete făcute la comandă, pe măsura și pe calapodul lor.

Ghetele de fotbal sunt acum făcute pentru a se potrivi ca o mănușă. Ca și cum ar fi o extensie a piciorului, cu scopul de a se adapta la jucător în cel mai natural mod posibil.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

CSM Lugoj se califică în optimile de finală ale Challenge Cup

Publicat

în

CSM Lugoj este prima echipă de volei din România calificată deja, în acest an, în optimile de finală ale Challenge Cup. Performanța remarcabilă a bănățencelor a fost marcată de o serie de momente tensionate și spectaculoase în dubla manșă cu SM Aesch Pfeffingen din Elveția.

În prima confruntare, desfășurată pe teren propriu, CSM Lugoj a impresionat cu o victorie categorică, învingându-și adversarele cu un scor de 3-0. Bucuria echipei a fost dublată de sprijinul suporterilor, care au asistat la o reprezentație de excepție a sportivelor lor preferate.

RETIM

Marți, 14 noiembrie a avut loc returul, în Elveția. La Aesch, Lugojul și-a continuat parcursul strălucitor. Prin câștigarea primelor două seturi (25-12, 25-18), echipa antrenată de Ugljesa Segrt a dat semne clare că poate să câștige meciul. Cum calificarea era deja obținută, antrenorul a ales să facă schimbări semnificative în al treilea set, trimițând în teren rezervele. SM Aesch Pfeffingen a întors soarta meciului, câștigând cu 3-2.

Cu toate acestea, performanța remarcabilă din prima manșă a fost suficientă pentru CSM Lugoj să se califice în optimile de finală ale Challenge Cup. Este demn de menționat că Yelizaveta Ruban, cu 13 puncte, și Mirta Velikonja, cu 10 puncte, au fost principalele realizatoare ale echipei în meciul retur.

Următorul pas pentru CSM Lugoj în competiție este un duel cu echipa sârbă Tent Obrenovac, în optimile de finală. Aceasta va fi o nouă provocare pentru echipa românească, având în vedere prestația excelentă a adversarelor lor în ultima ediție a Challenge Cup. Fanii sunt așteptați să susțină echipa și în această etapă crucială, contribuind la consolidarea prestigiului voleiului românesc pe scena internațională.

 

Citiţi mai departe

Sport

Povestea lugojeanului care a obținut prima medalie olimpică pentru sportul românesc

Publicat

în

notino.ro În lumea fascinantă a sporturilor, nume strălucitoare pătrund în istorie, iar printre acestea, Henri Rang se distinge cu eleganța și măiestria sa în echitație. Muzeul Banatului aduce în atenția publicului povestea captivantă a acestui erou lugojean, care a făcut cinste României în arenele olimpice.

La Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, Henri Rang, ofițer de cavalerie, a reușit să se impună ca o figură centrală a triumfului olimpic al țării noastre. Cu grația și talentul său remarcabil, a obținut prima medalie olimpică de argint pentru România.

RETIM

În acea zi memorabilă de 16 august 1936, sub privirile a zeci de mii de spectatori, Rang și calul său Delfis au parcurs cu avânt obstacolele, captivând atenția lumii. Cu toate că a fost la limită în fața călărețului german Kurt Hasse, performanța sa a rămas de aur în inimile românilor.

A dominat competițiile de călărie din Europa

Henri Rang nu a fost doar un călăreț desăvârșit; el a fost, de asemenea, un ambasador al României pe plan internațional. Între 1936 și 1937, a triumfat în competiții de echitație din Europa, aducând acasă nu mai puțin de 13 locuri I și conferind țării noastre prestigiu și recunoaștere.

Anii treceau, iar Rang strângea 90 de premii în numai doi ani, atât naționale, cât și internaționale. Personalități marcante ale vremii, precum Regele Carol al II-lea și Nicolae Iorga, recunoșteau excelența sa în discuții particulare și în scris. În 1937, a primit prestigiosul „Premiu Național pentru Sport”, o recunoaștere a talentului său excepțional.

Cu toată gloria, destinul a hotărât altfel. În ziua de Crăciun a anului 1946, la vârsta de doar 44 de ani, Henri Rang s-a stins prematur în urma unui tragic accident de motocicletă. Cu toate acestea, figura sa rămâne una emblematică pentru orașul Lugoj și pentru întreaga regiune a Banatului.

Prezentând un omagiu adânc meritat, Consiliul Județean Timiș l-a reamintit, omagiat și premiat post-mortem în cadrul Galei de Excelență „Olimpicii Timișeni – Patrimoniu Județean”. Astfel, Henri Rang nu este doar un campion, ci o veritabilă legendă a spiritului olimpic românesc, iar moștenirea sa continuă să inspire tinerii sportivi, amintindu-le că prin muncă, talent și pasiune, orice vis poate deveni realitate.

Citiţi mai departe

Sport

Lugojenii sunt așteptați să susțină CSM-ul pentru Europa. Meciul este transmis și la televizor

Publicat

în

FOTO CSM Lugoj – Volei

CSM Lugoj se pregătește pentru un nou meci palpitant în Europa, în cadrul Cupei Challenge. În 16-imile de finală ale competiției, echipa de volei CSM Lugoj va întâlni adversara din Elveția, Sm’Aesch Pfefingen. Acestă confruntare este a doua întâlnire dintre cele două echipe, cu amintiri favorabile pentru echipa românească.

Partida tur este programată pentru miercuri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 18:30 și va avea loc în Sala Ioan Kunst Ghermănescu din Lugoj.  Meciul va fi transmis pe micile ecrane de către TVR Timișoara, oferind astfel posibilitatea unui public mai larg să fie alături de echipa CSM Lugoj.

RETIM

Cea mai recentă întâlnire dintre CSM Lugoj și Sm’Aesch Pfefingen a avut loc acum doi ani, tot în cadrul Cupei Challenge. Atunci, CSM Lugoj a obținut o dublă victorie împotriva echipei elvețiene, marcând scorurile de 3-2 acasă și 3-1 în deplasare. Echipa românească a demonstrat atunci că are potențial și determinare, și acum se pregătește să continue să scrie istorie în competiția europeană.

 

Citiţi mai departe

Sport

CSM Lugoj se califică în șaisprezecimile Challenge Cup, după două victorii clare în fața campioanei Macedoniei

Publicat

în

FOTO CSM Lugoj – volei

Meciul de volei al doilea dintre CSM Lugoj și voleibalistele din Skopje a fost tranșat rapid de lugojence. La puțin peste o oră de la începerea partidei, CSM Lugoj a obținut o victorie clară, cu un scor categoric de 3-0 (25-8, 25-15, 25-10).

CSM Lugoj a folosit și jucătoarele mai tinere din lot Carla Pârv (16 ani), Sandra Nistor Popovici (17 ani) și Ioana Ileana Mănăilă (19 ani), care au reușit să facă față cu brio unui meci internațional. Cele mai bune marcatoare ale partidei au fost din echipa CSM, cu Nevena Vukcevic (15 puncte), Petruța Orlandea (11 puncte) și Yelyzaveta Ruban (8 puncte). Dublă această dublă victorie cu campioana Macedoniei, CSM Lugoj își continuă aventura în cupele europene, unde se va întâlni cu puternica echipă elvețiană Sm’Aesch Pfeffingen.

RETIM

Următorul meci al CSM Lugoj este în campionat, sâmbătă împotriva vicecampioanei Târgoviște.

Citiţi mai departe

Cele mai citite