Sport
Istoria și evoluția ghetelor de fotbal
Astăzi, chiar și cele mai mici evoluții ale tehnologiei pot face diferența. Sunt instrumente create pentru a câștiga un avantaj – pentru a fi mai rapid decât adversarul. Să aibă avantajul agilității în duelurile cu rivalii. Pentru a ținti vinclul și a bate portarul
Dar cum au evoluat ghetele de fotbal de-a lungul istoriei fotbalului? Aruncați o privire asupra evoluției acstora în timp.
Prima dezvoltare a cizmelor de fotbal
Fotbalul a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea. Pentru jucătorii de la acea vreme, orice pantofi erau buni atâta timp cât ofereau protecție. Au fost considerați utili pentru protecția piciorului și pentru a ajuta pe terenurile grele.
Nu au fost considerate ca arme de atac. Ci numai ca scut, pentru a opri rivalii și a evita rănile făcute de către minge.
Ghetele au fost prevăzute cu un vârf din oțel și primele versiuni de crampoane, care ofereau stabilitate datorită condițiilor. Erau fabricate din piele, deși în condiții de ploaie puteau cântări până la un kilogram.
Oferte ghete fotbal
Ghetele de fotbal au făcut puține progrese în anii 1800 și până la mijlocul secolului al XX-lea, deși după al doilea război mondial, dezvoltarea a început să se accelereze.
După al doilea război mondial
Țările din America de Sud au făcut primul pas important în dezvoltare, oferindu-le jucătorilor un avantaj pe teren prin crearea unor ghete mai ușoare. Intenția a fost de a ajuta jucătorii să fie mai mobili, mai rapizi și să poată scăpa din ghearele adversarilor.
În 1946, echipa argentiniană San Lorenzo de Almagro a sosit în Spania și a dat o lecție de fotbal. Au jucat încălțați cu ghete cu crampoane joase și vârful moale, deoarece terenurile de fotbal din Spania au fost și sunt moi.
Și așa s-a întâmplat. Ghetele nu mai erau folosite în primul rând pentru protecția jucătorului. Acum erau arme folosite pentru a crea un avantaj în competiție.
Crampoanele cu vârfuri au fost introduse imediat ce au fost inventate de țările europene, de viitorii giganți producători de echipament sportiv Adidas și Puma, companiile celor doi frați germani înstrăinați – Adi și Rudolf Dassler.
Ghetele de fotbal înainte de 1946 erau înalte și cu talpa tare, lipite cu lipici de tâmplărie, pentru a rezista la apă.
Ghetele acelor vremuri cântăreau dublu față de cele de astăzi, dar se îndoiau la fel de bine pe picior ca cele de azi.
La acea vreme, multor jucători de primă ligă primeau ghete făcute la comandă, manual, pe calapodul lor. Jucau cu ele cinci-șase sesiuni de antrenamente, ca să „se lase”, iar abia apoi le foloseau în meciuri oficiale. Fiecare echipă avea un cizmar, care era la fel de important în acele vremuri ca un antrenor.
În ceea ce privește crampoanele din piele dură, acestea nu alunecau și prinderea lor era extraordinară. Mai târziu au fost făcute din aluminiu.
Amplasarea crampoanelor pe ghete se făcea astfel: două lungi pe călcâie, două medii pe talpă și două scurte pe partea din față.
1960/70 – Începe bătălia
Până în anii 1960 ghetele evoluaseră destul de mult. Inovația a continuat, „ajutată” de marii producători de pe piață, dar cea mai mare schimbare a fost o modificare a formei ghetei, în anii 60.
Ghetele de top s-au ieftinit, fiind destinate confortului și îmbunătățiri suplimentare pentru mobilitatea jucătorului. Apoi au devenit mai ușoare. Acest lucru a însemnat începutul unei bătălii tehnologice în domeniu.
Următoarele decenii au văzut introducerea pe piață a ghetelor de diferite culori, pentru că deja era un „război” între producători pentru a fi cei mai buni în vânzări și pe teren.
Predator
Totul a avut ca scop creșterea productivității jucătorilor pe terenul de joc din ultimii ani ai secolului XX. Adidas a înregistrat un mare succes cu gama de ghete de la Cupa Mondială din 1970, dar în anii 1990 Adidas Predator a schimbat jocul.
Ghetele de fotbal Predator au fost începutul unei ere în care s-a pariat pe marginile subțiri. Adidas ridicase ștacheta, proiectându-și ghetele pentru a îmbunătăți fricțiunea dintre picior și minge – totul pentru a face diferența un pic mai mult în controlul, driblingului și îmbunătățirii preciziei șuturilor.
Peste zece design-uri au fost create pentru gama Predator, deși la multe dintre ele s-a renunțat ulterior.
Schimbarea secolului – 2000
Noul secol a adus o revoluție în designul ghetelor de fotbal. Nike a intrat pe piață și a lansat cea mai ușoară gheată creată vreodată la Cupa Mondială din 1998.
Tehnologia laser a revoluționat și mai mult domeniul, cu acesta putând fi proiectate și construite cele mai bune ghete făcute vreodată. Cei mai buni jucători din lume au început din nou să aibă ghete făcute la comandă, pe măsura și pe calapodul lor.
Ghetele de fotbal sunt acum făcute pentru a se potrivi ca o mănușă. Ca și cum ar fi o extensie a piciorului, cu scopul de a se adapta la jucător în cel mai natural mod posibil.
Sport
CSM Lugoj vă așteaptă la meci, cu un pluș și ceva dulce pentru copiii care au nevoie de o bucurie
Clubul Sportiv Municipal Lugoj continuă tradiția gesturilor de bunătate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, invitând suporterii și comunitatea locală să devină „Moș Nicolae” pentru copiii care au nevoie de o rază de bucurie.
Vineri, 6 decembrie, la ora 17:00, în sala de sport din Lugoj, echipa de volei feminin a CSM Lugoj va întâlni formația CSO Voluntari într-un meci transmis în direct pe TVR Sport și TVR Timișoara. Însă, dincolo de competiția sportivă, evenimentul va fi marcat de o acțiune specială: o colectă de plușuri și dulciuri pentru copiii din familii defavorizate.
„Tu poţi fi un Moş Nicolae al copiilor care au nevoie de o bucurie de sărbători. Ne unim mai mulţi pentru a face acest lucru, noi CSM Lugoj, Asociaţia Milites Templi Lugoj dar şi partenerii noştri de întrecere, CSO Voluntari, precum şi voi, dragii noştri suporteri. Ce trebuie să faci? În primul rând să ajungi la meci, apoi să cauţi printre jucăriile celor mici un pluş uitat de ei (sau să cumperi unul), te uiţi şi de ceva dulce şi totul e perfect. Nu aduceţi sume de bani, că nu e nevoie! Hai să bucurăm nişte copii aşa cum fetele vă bucură pe voi la meciurile de volei. Ora 17, CSM Lugoj – CSO Voluntari, în direct şi pe TVR Sport şi TVR Timişoara, aşa că o să ne vadă toată ţara ploaia de pluşuri. Anul trecut au fost 16 saci, hai şi acum.”, se arată într-un mesaj al organizatorilor.
Pentru a participa, suporterii sunt îndemnați să aducă la meci un pluș sau dulciuri care să fie oferite copiilor nevoiași. Anul trecut, inițiativa a strâns 16 saci de jucării și dulciuri, iar organizatorii speră să depășească acest record.
Sport
Care este răspunsul șefului CSM Lugoj, după ce primarul Călin Dobra i-a cerut demisia
Tensiunile dintre conducerea CSM Lugoj și Primăria Lugoj au atins un nou nivel, după ce primarul Călin Dobra i-a cerut demisia directorului Mihai Anghel, acuzându-l de angajarea unor cheltuieli peste buget. Într-un răspuns amplu, Anghel a respins acuzațiile și a evidențiat performanțele unice ale clubului din ultimii ani, afirmând că sportul nu trebuie sacrificat din cauza conflictelor politice.
„În mandatul meu la conducerea CSM Lugoj, echipa de volei a obținut următoarele rezultate unice în istoria clubului, atât pe plan național, cât și la nivel european: 2021-2022: calificare în sferturile de finală Challenge Cup; medalia de bronz în Supercupa României; 2022: câștigarea aurului în Supercupa României; 2022-2023: medalia de argint (finalistă) în Challenge Cup; medalia de bronz în Campionatul Național – Divizia A1; 2023: câștigarea Cupei României! Acestea sunt exclusiv rezultatele echipei alături de care am muncit în toți acești ani și al sprijinului necondiționat și total al unei administrații locale care a făcut din sport o prioritate. Nu trebuie pedepsiți sportivii din cauza unor frustrări netratabile!” a scris Anghel pe pagina lui de Facebook.
„Aceste performanțe sunt rezultatul muncii susținute alături de echipă și al sprijinului unei administrații locale care, până acum, a prioritizat sportul. Nu trebuie pedepsiți sportivii din cauza unor frustrări netratabile!”, a continuat directorul CSM Lugoj.
Anghel a atras atenția că bugetul alocat CSM Lugoj în acest an este cu aproximativ 30% mai mic față de anii precedenți, în special pentru echipa de volei. În ciuda constrângerilor, el a insistat că fondurile necesare pentru susținerea activității sportive există în conturile Primăriei.
„Dacă nu sunteți în stare să alocați nici măcar acești bani, dați-vă dvs. demisia. Veți fi groparul sportului lugojean, dacă veți continua să subfinanțați CSM”, i-a transmis Anghel, primarului Călin Dobra.
Directorul CSM Lugoj a încheiat declarând că își va continua munca pentru binele sportului lugojean, indiferent de cine conduce administrația locală. „Lucrurile bune pentru sport trebuie să continue, indiferent de cine conduce Primăria. Sunt aici pentru sport, nu pentru politică”, a punctat el. Anghel a declarat pentru Lugojeanul.ro, că dacă va fi demis va contesta decizia în instanță.
Sport
Primarul Lugojului cere demisia directorului CSM. Suține că a angajat cheltuieli peste buget și a transformat totul într-un scandal politic
CSM Lugoj riscă să rămână în aer din punct de vedere financiar, după ce primarul Lugojului, Călin Dobra și direcțiunea clubului, în persoana lui Mihai Anghel, s-au luat la ceartă pentru bani. Dobra promite că va rezolva problemele salariale și că totul este de fapt propagandă electorală, după ce Anghel a publicat pe rețelele sociale fotografii cu cererea făcută către administrație și respectiv suma de bani primită.
„Clubul Sportiv Municipal Lugoj a solicitat în data de 21.10.2024 (prin adresa înregistrată la Primăria Municipiului Lugoj sub numărul 2876) suma de 1.000.000 RON pentru acoperirea următoarelor nevoi:
- Plata salariilor sportivilor și antrenorilor din cadrul secției de volei feminin;
- Plata cheltuielilor apărute ca urmare a calificării echipei în tururile superioare ale Cupei Challenge (transport, cazare, taxe, etc.).
Am solicitat aceste sume având în vedere ca urma o rectificare a bugetului local. În ședința Consiliului Local din data de 28 noiembrie 2024 în care s-a aprobat rectificarea bugetului local, ne-au fost alocați 200.000 RON din totalul de 1.000.000 RON solicitați. Transmitem acest comunicat pentru corecta informare a tuturor celor interesați”, a scris Mihai Anghel pe Facebook.
Astăzi, Călin Dobra a vizitat secția de volei a CSM Lugoj, chiar în timpul unui antrenament al jucătoarelor. Primarul le-a asigurat pe acestea că secția lor nu se desființează, și că va găsi soluții pentru a plăti salariile tuturor.
„Din respect pentru sport și sportivi, clarific un lucru esențial! Sunt primar, dar sunt și om de sport. De aceea, este exclus să închidem secția de volei! Sportul nu trebuie folosit pentru campanii electorale, mai ales că alegerile s-au încheiat. Eu știu să fac diferența între administrație și politică.
Această situație a apărut din cauza unui management defectuos la Clubul Sportiv Municipal Lugoj. Din acest motiv, cer public DEMISIA conducerii CSM, chiar astăzi. Ne asumăm să rezolvăm partea salarială până în luna decembrie. Sportul merită respect și stabilitate, iar Lugojul va oferi asta!” a scris Călin Dobra pe pagina lui de Facebook.
Călin Dobra a explicat pentru Lugojeanul.ro, că situația este una delicată, dar că se vor găsi soluții și că jucătoarele nu vor rămâne fără salarii.
„E o situație foarte delicată, pentru că acolo s-a luat, cred, că o decizie total greșită. S-au semnat contracte de mii de euro fără a avea susținerea financiară. E foarte greu să-și asume cineva susținerea unor astfel de contracte și plata unor astfel de contracte în condițiile în care nu ai bugetul. (…) Trebuia să se încadreze în bugetul aprobat sau cu o minimă marjă, nu să depășească sumele respective aprobate prin buget.
Ajungem în astfel de situații în care sportivii, neavând nicio vină, riscă să nu-și primească salariile în următoarea perioadă. Și cine va răspunde pentru ele? În primul rând trebuie să răspundă cine a semnat contractul cu sportivii respectivi. Chiar este o situație delicată. O să identificăm surse posibile acum, la închiderea anului, o rectificare cu sume necheltuite din anumite capitole și mutate spre sport, dar asta nu poate să fie o practică pe viitor. Și cine a făcut astfel de lucru trebuie să și plătească”, a declarat Călin Dobra, după ședința de consiliu local de joi, 28 noiembrie.
Sport
CSM „Vulturii” Lugoj, în fruntea clasamentului. 15 victorii din 15 meciuri jucate
CSM Lugoj obține o performanță spectaculoasă în Diviza D de fotbal a județului Timiș. Mai exact, lugojenii sunt singurii din toată diviza care au câștigat 15 meciuri din tot atâtea disputate în 15 etape. Ultimul joc a fost cel împotriva echipei Millenium Giarmata, care s-a încheiat cu o victorie categorică pentru CSM Lugoj, scor 3 la 0.
Iată rezultatele etapei a 15, (mai toate partidele s-au jucat pe zăpadă):
CSM Lugoj – Millenium Giarmata 3-0
Sânandrei carani – Flacăra Parța 7-4
CSC Belinț – CS UVT 0-2
AS Gelu – Gloria Moșnița Nouă 0-0
CSC Ghiroda II – Unirea Sânnicolau Mare 5-3
Progresul Ciacova – AS Recaș 1-0
CSO Deta – Pobeda Dudeștii vechi 5-1
Cocoșul Orțișoara – CSC Liebling 2-4
Lugojul strânge 45 de puncte din 45 posibile, echipa fiind urmată în clasament de CS Sânandrei Carani, 38 de puncte și respectiv CS Flacăra Parța, cu 31 de puncte adunate după 15 etape.
sursa foto: Facebook/CS Vulturii Lugoj
-
Administrație6 zile în urmă
Noul primar al Lugojului are trei apartamente și o casă. Ce alte avuții a notat în declarația de avere
-
Administrație6 zile în urmă
Dobra l-a pus pe Buciu să rezolve procesul din proiectul noului spital. „Este o problemă delicată”
-
Lugoj5 zile în urmă
Când se deschide patinoarul la Lugoj, funcțional pe toată perioada iernii
-
Lugoj5 zile în urmă
Caz complicat pentru polițiștii din Lugoj: Mașină sub sechestru pe străzi, iarbă printre scaune, tânăr fugit de la centru