Connect with us

Actualitate

Începe amenajarea aleilor, a spațiului verde și amplasarea mobilier urban pe Insula din Cotu Mic

Publicat

în

Cele trei asociați care dezvoltă proiecte pe Insula din Cotu Mic anunță că în perioada 14-20.04.2022, sunt programate acțiuni de amenajare și întreținere spațiu verde, amplasare mobilier urban, dar și încă o lecție non-formală experențială la care sunt invitați să participe copii și tineri lugojeni (în cadrul proiectului Lugojenii își îngrijesc insula și Punem insula pe hartă). În data de 21.05.2022 vor debuta activitățile de reactivare a insulei din cadrul proiectului  Oameni pe Insulă și în aceeași dată va avea loc o lecție non-formală și experențială în cadrul proiectului Punem insula pe hartă.

RETIM

Cele trei proiecte care se desfășoară pe insulă sunt: Lugojenii își îngrijesc insula (Asociația Verde de Banat), Punem insula pe hartă (Grup Civic de Inițiativă Locală) și Oameni pe Insulă (Asociația Alternativei Sportive).

Până în prezent au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare, amenajare și mapare a insulei, la care au participat voluntari lugojeni și reprezentații asociațiilor organizatoare, după cum urmează:

AUTOLIV

  • lansarea celor 3 proiecte, în 18.02.2022, la care au participat reprezentați ai administrației publice locale, reprezentanți ai diferitelor asociații și organizații locale, reprezentanți a comunității locale și reprezentanții din presa locală;
  • prima acțiune de mapare a insulei, în 19.02.2022, la care au participat membrii grupului de de inițiativă și membrii asociațiilor partenere;
  • prima acțiune de ecologizare, în 25.02.2022, la care au participat alături de lugojenii din comunitatea locală, peste 150 de elevi de la Școala Gimnazială Coșteiu, Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu” și de la liceele lugojene ”Coriolan Brediceanu”, ”Iulia Hasdeu” și ”Valeriu Braniște” (în cadrul proiectului Lugojenii își îngrijesc insula);
  • a doua acțiune de ecologizare și a doua acțiune de mapare a insulei, în 26.02.2022, la care au participat alături de lugojenii din comunitatea locală, militarii din cadrul Batalionului 183 infanterie mixtă ,,Gen. I. Dragalina” Lugoj (în cadrul proiectului Oameni pe Insulă și Punem insula pe hartă);
  • prima acțiune de identificare a speciilor de plante de pe insulă, în 27.02.2022, la care au participat membrii grupului de inițiativă și lugojenii din comunitatea locală (în cadrul proiectului Punem insula pe hartă);
  • prima acțiune de amenajare a spațiului verde, în 05.03.2022 și a treia acțiune de mapare a insulei și identificare a speciilor, în 06.03.2022, la care au participat alături de lugojenii din comunitatea locală, reprezentați ai ​​Road-Patrol MC Lugoj (în cadrul proiectului Lugojenii își îngrijesc insula);
  • acțiune de plantare arbori și arbuști, în 25-26.03.2022 cu lecție non-formală experențială pentru copii și tineri (în cadrul proiectului Lugojenii își îngrijesc insula);
  • acțiune de însămânțare gazon, în 05-06.04.2022 (în cadrul proiectului Lugojenii își îngrijesc insula);
  • acțiuni de mapare a insulei și identificare a speciilor, în perioada 07.03.2022-10.05.2022 (în cadrul proiectului Punem insula pe hartă). 

Aceste proiectele sunt finanţate prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Lugoj. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se deschide șantierul pentru construirea tunelurilor de pe tronsonul lipsă de la autostrada A1 Lugoj – Deva

Publicat

în

Reprezentanții asocierii de firme responsabile cu execuția secțiunii lipsă a autostrăzii A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au dat startul operațiunilor în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Utilizând se folosesc echipamente și utilaje specializate, pentru activitățile de amenajare a terenului pentru drumul tehnologic, o etapă crucială pentru realizarea infrastructurii necesare construcției.

RETIM

Zona desemnată pentru construcția tunelurilor prezintă provocări semnificative, în special după perioada de iarnă, când pământul este saturat cu apă, ceea ce complică accesul și lucrările de terasament. Cu toate acestea, reprezentanții asocierii de firme sunt hotărâți să facă față acestor obstacole și să ducă la bun sfârșit proiectul, transmite DRDP Timșoara

Drumul tehnologic creat pentru aceste lucrări nu este folosit doar de constructori, ci și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care desfășoară activități de eliberare a amplasamentului. Acest aspect subliniază colaborarea interinstituțională și necesitatea unei planificări atente pentru a asigura succesul proiectului.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

Un lugojean a fost reținut după ce a fost prins de polițiști de două ori conducând fără permis

Publicat

în

În cursul zilei de 29 februarie a.c., polițiști Biroului Rutier Lugoj sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au reținut un bărbat, în vârstă de 35 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere (2 acte materiale).

RETIM

În fapt, la data de 29 februarie a.c., în jurul orei 06:00, polițiștii l-au depistat pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe strada Salcâmului din municipiul Lugoj.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, a rezultat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

AUTOLIV

La data de 11.11.2023, bărbatul de 35 de ani a mai fost depistat pe strada Ion Neculce din municipiul Lugoj de către polițiști în timp ce conducea autoturismul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

În cursul zilei de astăzi, în baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe bărbat, pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițiștii lugojeni au reținut o femeie dată în urmărire internațională pentru proxenetism

Publicat

în

În cursul zilei de 27 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj au depistat în apropierea pieții Victoriei din Lugoj o femeie, în vârstă de 23 de ani, urmărită internațional.

RETIM

Față de aceasta, autoritățile judiciare din Belgia au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, pentru comiterea infracțiunii de proxenetism.

Femeia a fost predată Serviciului de Investigații Criminale Timiș, fiind prezentată procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Un cârd de lebede și-au făcut sălaș pe o baltă de la Tapia. Păsările oferă zilnic un adevărat spectacol

Publicat

în

FOTO/VIDEO Dan Cristian Stanciu/facebook

În ultimii ani, râul Timiș și bălțile de lângă Lugoj au devenit scena unui spectacol extraordinar. Familii înregi de lebede albe își fac apariția aici în fiecare iarnă. Acest fenomen remarcabil s-a repetat an de an, iar acum a devenit o tradiție în zonă. Zilele trecute un locuitor al satului Tapia a surprins un cârd impresionant de lebede pe o baltă de lângă Timiș.

RETIM

Lebăda albă, cunoscută științific sub numele de Cygnus olor, este o specie cu o semnificație aparte în lumea naturală. Protejate de lege în numeroase țări, inclusiv în România, aceste păsări au un rol crucial în menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice și în conservarea biodiversității.

De obicei, lebedele albe preferă zonele cu apă mai caldă și locuri unde nu există gheață sau valuri puternice. Cu toate acestea, comportamentul lor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar experții cred că acest lucru este legat de schimbările climatice.

AUTOLIV

Iernile din zona Lugojului au devenit mai blânde, cu perioade mai scurte de ger și mai puține înghețuri. Aceste condiții prielnice lebedelor le permit să rămână în zonă pe tot parcursul sezonului rece, găsind aici condiții ideale pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează cu privire la hrănirea lebedelor. Este important să nu le oferim hrană, pentru a nu le afecta capacitatea de a se hrăni singure în sălbăticie. Deși poate părea tentant să le hrănim cu bucăți de pâine, acest obicei poate avea consecințe negative asupra sănătății lor. Pâinea nu este o hrană naturală pentru aceste păsări și poate cauza probleme digestive și de sănătate.

Dacă totuși doriți să le oferiți hrană, cerealele sunt o opțiune mai sănătoasă și mai potrivită pentru nevoile lor nutritive.

Citiţi mai departe

Cele mai citite