Connect with us

Divertisment

FOTO “Serile cu gust de poveste” au mare succes la copiii din Lugoj

Publicat

în

În fiecare iarnă, în ultimii șase ani, zeci de copii cu vârsta între 2 și 10 ani se strâng la o școală din oraș pentru a asculta o poveste. Proiectul se numește „Seri cu gust de poveste” și aparține asociației Asociația AlternativEd, condusă de către Camelia Popescu.

Serile de poveste au început în toamna anului 2012, la fosta Libraria “Ursu”, unde au continuat și în anul următor. Încă din primul an, spațiul s-a dovedit prea mic pentru numărul mare de copii care au venit la atelierul de spus povești și meșteșugărit, 65 de prichindei fiind dornici să participe la activități. Pentru că pe lângă povestea pe care o ascultă cu multă atenție, cei mici construiesc din hârtie, carton și alte materiale tot felul de personaje.

„Primii ani ai copilăriei sunt magici, plini de imaginație, personaje, povești. Acum copiii învață tot felul de lucruri, iar cititul poveștilor nu face altceva decât să-i facă oameni mari într-un mod frumos – așa credem și așa s-au născut Serile cu gust de poveste”, spune Camelia Popescu.

RETIM

Din 2014 „Serile cu gust de poveste” se desfășoară la Ludoteca Scolii Gimnaziale „Eftimie Murgu”. Asta și datorită numărului tot mai mare de copii, în acest an, 150 de micuți fiind înscriși în acest program.

“Am avut și avem parteneriate cu Școala Gimnazială „Eftimie Murgu”, Grădinița PP2 și Grădinița PN Nădrag în cadrul cărora copiii participă împreună cu doamnele învățatoare și educatoare la o seară de poveste. Participarea se face în baza unui abonament care include patru seri de poveste, activități de craft, ceai și biscuiți. Cea mai așteaptată seară este cea în care vine și Moș Crăciun, cu cadouri pentru toți copiii”, povestește Camelia Popescu.

Poveștile sunt alese pe nivel de vârstă (de la 2 până la 10 ani), cele preferate fiind cele de la Editura Cartea Copiilor, Univers Enciclopedic Junior, Gulliver Publishing, etc fiind prezentate coopiilor în moduri creative și interactive.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Divertisment

Două concerte, în acest an, în Peștera de la Românești. Proiecții de film cu Bela Lugosi și Johnny Weissmuller

Publicat

în

Peştera Româneşti, un loc cu o istorie bogată și un patrimoniu cultural remarcabil, devine în fiecare an gazda unui eveniment muzical şi cultural de excepţie, organizat şi finanţat de Fundația Academică Culturală Timișoara. Anul 2023 marchează un moment special pentru acest eveniment unic, deoarece este aniversată cea de-a 40-a ediţie a concertelor din Peștera Românești.

Cu o tradiţie ce se întinde pe parcursul a peste patru decenii, acest eveniment reprezintă un adevărat reper în lumea muzicii şi culturii din România și din întreaga lume. Din anul 1999, Fundația Academică Culturală Timișoara a preluat organizarea și finanțarea concertelor, transformând acest eveniment într-o atracție culturală de prim rang.

În ultimul deceniu, concertele din Peștera Românești au depășit orice așteptare, adunând în fiecare an peste 3000 de spectatori la fiecare reprezentație. Această creștere semnificativă a publicului arată aprecierea tot mai mare pentru aceste concerte, care îmbină muzica simfonică de înaltă calitate cu atmosfera unică a peşterii.

RETIM

Pentru anul 2023, organizatorii au pregătit două ediții speciale ale concertelor simfonice din Peștera Românești: Ediţia 39 și Ediţia 40. Aceste evenimente vor avea loc în luna octombrie, în zilele de 8 octombrie şi 15 octombrie 2023. Este o ocazie unică pentru iubitorii de muzică să experimenteze aceste concerte spectaculoase într-un cadru natural deosebit.

Pe lângă cele două concerte principale, Peştera Româneşti va găzdui și alte 8 activităţi atractive, la care sunt așteptați peste 10.000 de spectatori, cu intrarea liberă pentru public. Aceste evenimente includ un concert susținut de Orchestra de Suflători a Liceului de Artă „Ion Vidu” și un alt concert al Filarmonicii Râmnicene în săptămânile următoare.

Pentru pasionații de film și istorie, vor fi organizate două proiecţii de filme artistice în peşteră, unde veți putea urmări peliculele cu Bela Lugosi în rolul lui Dracula și Johnny Weissmuller în rolul lui Tarzan. Amândoi actori au legături strânse cu Lugoj și Timișoara, aducând un omagiu valorilor culturale locale.

Evenimentul nu se limitează doar la muzică și film. Pentru cei curioși să descopere secretele de sub pământul, vor fi disponibile două instrucțaje speologice și sesiuni de tiroliana pentru copii și tineret, organizate în două weekend-uri diferite. Aceste activități vor oferi oportunitatea de a explora minunile naturii subterane.

De asemenea, vor avea loc două dezbateri interesante despre turismul cultural și ecoturism, oferind participanților o perspectivă mai profundă asupra importanței conservării și promovării patrimoniului cultural și natural al regiunii.

Citiţi mai departe

Divertisment

Lepa Brena și Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016, în acest weekend, la Iulius Town. Intrarea liberă

Publicat

în

După o vară bogată în evenimente și toamna se anunță la fel, iar Iulius Town te întâmpină în acest weekend cu multe surprize muzicale. Pe scenă vor urca vedete internaționale și din țară, așa că distracția este garantată. Vino să le vezi live pe Lepa Brena, cea mai bine vândută solistă din istoria Balcanilor și Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016, dar și pe Argatu’, artistul trap Rava, formația HVNDS și supernova electro din Belgrad, Bejbi Motorola. Intrarea este liberă. Evenimentele fac parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Și toamna aceasta ne întâlnim în Iulius Town, ne relaxăm și ne distrăm în multe feluri. Astfel, weekendul acesta te așteaptă megaconcerte, good vibes și seri de neuitat petrecute în compania celor dragi. Startul îl dă evenimentul Arhiva Live, care aduce în Iulius Gardens, vineri, 15 septembrie, trei artiști contemporani care te vor încânta. Începând cu ora 19.00, pe scenă va urca trupa HVNDS, îi va urma artista din Belgrad – Bejbi Motorola, iar seara va fi încheiată de traperul Rava.

Sâmbătă, 16 septembrie este rândul cunoscutei cântărețe Lepa Brena să facă spectacol. Astfel, figura iconică în muzica pop-folk din Balcani va concerta pe scena din parcarea exterioară a UBC 0 începând cu ora 21.00. De la ora 19.40, va rula filmul documentar „Lepa Brena – pod peste timp (1984-2023)”, iar de la ora 20.00, va cânta Maria Didraga, o artistă româncă de muzică populară și folclor. Evenimentul va fi prezentat de Dan Negru.

RETIM

Duminică, 17 septembrie va fi o seară marca FLIGHT FESTIVAL, astfel că, tot în parcarea UBC 0 începând cu ora 19.30, DJ Kuky va fi la butoane. Apoi vom „zbura” peste granițe și o vom aduce de la ora 20.30 pe Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016. Seara se va încheia cu Argatu’, care va urca pe scenă de la ora 21.30. Mai multe detalii găsești pe www.iuliustown.ro.

Toate evenimentele fac parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Citiţi mai departe

Divertisment

Matematica din spatele pariurilor sportive

Publicat

în

Cine spune ca pariurile sportive sunt doar despre noroc si intuitie, probabil ca nu stie nimic despre modul in care functioneaza aceasta industrie! De exemplu, nu trebuie sa uitam ca vorbim despre un domeniu in care matematica are o importanta deosebita.

Aproape totul in domeniul sportive este bazat pe matematica. Pentru a te convinge de asta, trebuie sa discutam mai mult pe acest subiect. Drept urmare, daca vrei sa afli mai multe informatii utile despre matematica din spatele pariurilor sportive, suntem siguri ca articolul nostru iti va fi de ajutor.

Iata cum influenteaza matematica pariurile sportive pe care tu le joci:

RETIM

Probabilitatea si estimarea sanselor

Inainte de toate, trebuie sa precizam clar faptul ca pariurile sportive sunt strans legate de principiul probabilitatii. Despre probabilitate trebuie sa stii ca este o componenta foarte importanta a matematicii.

Practic, probabilitatea face referire la estimarea sanselor ca un lucru anume sa se intample in cadrul unui eveniment sportiv.

Sa luam ca exemplu un meci de fotbal oarecare. In cazul unui astfel de eveniment, probabilitatea ca echipa gazda sa fie invingatoare la final de meci poate fi exprimata ca valoare intre 0 si 1. 0 inseamna sanse nule in timp ce 1 reprezinta sanse sigure.

Pentru ca estimarea probabilitatilor sa poata fi realizata cat mai precis, sunt luati in considerare mai multi factori precum forma echipelor, performantele obtinute de acestea, accidentarile sau absentele jucatorilor, conditiile meteo dar si alte detalii.

Prin urmare, daca te pricepi la matematica, poti folosi matematica pentru a stabili pariurile pe care le joci. Pariorii profesionisti fac asta deja! Cu ajutorul unor modele statistice, ei evalueaza sansele ca un pariu sa fie castigator, iar astfel reusesc sa ia mai des decizii inspirate.

Calcularea cotelor

Inclusiv stabilirea cotelor se face cu ajutorul calculelor matematice. Cotele reprezinta valori numerice asociate in mod direct cu probabilitatile despre care tocmai am discutat.

Practic, in functie de cote se stabileste suma pe care o poti obtine in cazul unui pariu castigator.

Casele de pariuri se folosesc de matematica pentru a calcula cotele conform probabilitatilor si, in mod obisnuit, acestea utilizeaza diferite marje cu ajutorul carora pot obtine profit.

Despre cotele la pariuri trebuie sa stii ca acestea pot fi exprimate zecimal, asa cum se intampla la casele de pariuri din Romania unde cotele au forma 1.80, sau sub forma de fractii, adica 8/1.

Statisticile si analiza datelor

Asa cum spuneam, pariurile sportive nu sunt doar despre noroc ci la fel de mult conteaza si matematica din spatele lor.

De exemplu, sansele de a obtine un pariu castigator sunt mai mari atunci cand folosesti statistici si analizezi datele, astfel incat sa alegi pariuri cu sanse mai mari de reusita.

Este important sa inveti cum se face colectarea, interpretarea si analizarea datelor pe care le gasesti pe o multime de site-uri cu statistici. In functie de acestea, poti intui mai usor pariurile cu probabilitate mare de castig.

Sigur, nu este usor sa dobandesti aceasta arta de a lucra cu datele, insa cu cat vei exersa mai mult, cu atat vei invata mai bine cum se face. Iar astfel vei obtine mai des pariuri castigatoare, ceea ce sigur te va bucura.

Managementul bancar

Nu trebuie sa uitam de faptul ca matematica te poate ajuta sa fii mai responsabil la pariuri!

De exemplu, aceasta poate fi folosita pentru managementul bancar, astfel incat sa iti folosesti finantele inteligent si mai ales responsabil.

Alocarea si gestionarea corecta a fondurilor te va ajuta sa iti maximizezi sansele de castig precum si sa reduci riscurile de pierdere.

Prin urmare, este important sa stabilesti un buget de pariere, sa determini miza adecvata in functie de probabilitatea de castig si totodata sa ajustezi mizele in functie de evolutia rezultatelor.

De asemenea, managementul bancar va fi necesar si in cazul in care vei folosi o strategie de pariere precum Easy Money, Sirul lui Fibonacci sau Martingale.

Toate aceste strategii implica, la randul lor, folosirea calculelor matematice iar cu cat le vei folosi mai eficient, cu atat mai utile vor fi pentru activitatea ta de pariere.

Concluzii

Date fiind toate aceste informatii pe care ti le-am prezentat in randurile anterioare, te-ai convins probabil ca matematica joaca un rol cu o importanta deosebita in ceea ce priveste pariurile sportive. Atat casele de pariuri cat mai ales pariorii se folosesc de matematica adesea, ceea ce se dovedeste a fi o strategie foarte eficienta.

La fel poti face si tu! Aplica recomandarile noastre si suntem siguri ca vei reusi sa folosesti matematica pentru a castiga mai des la pariuri.

De asemenea, este important sa alegi o casa de pariuri care sa iti ofere statistici si date utile, pe care sa le poti folosi in calculele tale. Drept urmare, citeste aici recenzii SuperBet si cel mai probabil te vei convinge ca este alegerea ideala pe care o poti face din acest punct de vedere si nu numai.

Citiţi mai departe

Divertisment

Senzoria Family Fest, la Iulius Town: concerte Dorian Popa și BIBI, activități distractive pentru copii și relaxare pentru părinți

Publicat

în

Dorian Popa și BIBI vor concerta la Senzoria Family Fest, iar Iulius Gardens va fi un „parc de distracții” cu zone de art & craft, cooking show, activități sportive și multe alte surprize! FLIGHT OVER BORDERS celebrează Ziua Independenței Ucrainei printr-un concert mult așteptat de public, iar parcul  devine, de vineri până duminică inclusiv, destinaţia favorită a iubitorilor de cinema. 

Pe data de 24 august 2023, Fundația FLIGHT realizează o incursiune multiculturală odată cu FLIGHT OVER BORDERS, festivalul diversității culturale și al inițiativelor transdisciplinare. Proiectul fundației își propune să aducă în prim plan teme identitare, subiecte legate de multiculturalitate și de permeabilitatea granițelor. De la ora 20:00, Ziua Independenței Ucrainei este celebrată în Iulius Gardens printr-un concert al trupei de brit pop DRUGA RIKA. Intrarea este liberă, iar în deschidere va concerta band-ul Amaliei Gaiță, cunoscută ca o apariție eclectică pe scena soul-rock din România.  

În perioada 25 – 27 august 2023, Iulius Gardens Timișoara se transformă într-o lume a copiilor, unde totul este posibil, joaca nu se sfârșește, iar micile bucurii ale copilăriei îi încântă chiar și pe cei mai mari. Senzoria Family Fest vine la Iulius Town, iar părinții și piticii sunt așteptați să își facă amintiri noi, în cadrul festivalului, unde vor avea loc ateliere sportive, de artă, spectacole de muzică și teatru, workshop-uri, zonă de food truck-uri, jocuri pentru copii și multe altele. Și pentru ca cei mici să aibă o petrecere de neuitat, pe scena amplasată în Iulius Gardens vor urca, în fiecare zi, artiști ai momentului.

RETIM

Serile promit să fie unele magice pentru întreaga familie, astfel că vineri, de la ora 19:00, ai posibilitatea să îl asculți pe Dorian Popa, în timp ce sâmbătă, de la aceeași oră, BIBI va urca pe scenă și va aduce muzica sa și buna dispoziție cu care ne-a obișnuit de fiecare dată. Duminică, copiii sunt invitați la un spectacol de teatru de păpuși. Astfel, începând cu ora 11:00, cei mici vor păși în universul amiciției și al faptelor bune, odată cu vizionarea spectacolului ,,Căsuța prietenilor”, pe scena din Iulius Gardens.   

Senzoria Family Fest este despre îmbinarea armonioasă a muzicii, artelor, jocurilor, atmosfera de festival, bucuria și libertatea celor mai mici, dar și celor mari. Intrarea la Senzoria Family Fest este liberă.

Flight Cinema in My Town continuă și în acest weekend, la Iulius Gardens. Producții îndrăgite cum sunt The Big Wish, Animal Crackers sau The Little Vampire vor putea fi vizionate, începând cu ora 20:00, iar, de la ora 21:30, serile vor fi animate de After Party, prilej de distracție și socializare, într-o atmosferă electrizantă.

În perioada 18 august – 3 septembrie, Planetariul gonflabil aduce în Foodcourt-ul Iulius Town proiecții cu tematică astronomică. „LUMI ÎNDEPĂRTATE – Viaţă extraterestră?”, „DE PE TERRA ÎN UNIVERS” și  „PATRULA ZULA – Cu picioarele pe Pământ” sunt călătorii fascinante de-a lungul constelaţiilor din Emisfera Nordică, a constelaţiilor zodiacale, a miliardelor de galaxii și adevărate spectacole vizuale destinate tuturor categoriilor de vârstă. Prețul unui bilet este de 30 de lei, iar proiecțiile au loc în fiecare zi, din oră în oră, în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Pe data de 27 august, începând cu ora 17:30, în Atrium-ul Iulius Town, va avea loc performerul ,,Prezențe”, un spectacol inedit de dans care redă povestea minorităților conlocuitoare din Timișoara, într-o cheie poetică, subiectivă, amuzantă și neconvențională. Conceptul este realizat de Valentin Teodorescu, iar ideea evenimentului are în centru „Costumul”, care devine, în acest caz, un mijloc de comunicare, un liant care este țesut alături de dans și muzică, descriind întâmplări și situații din istoria recentă sau trecută a oamenilor locului. Între 28 august și 3 septembrie, costumele folosite în cadrul spectacolului de dans vor putea fi descoperite îndeaproape într-o expoziție neconvențională, redând de această dată povestea într-o variantă statică.”

Citiţi mai departe

Cele mai citite