Social
Femeia care a născut 18 copii a fost răpusă de cancer, la 49 de ani
Încercare grea pentru una dintre cele mai numeroase familii din România. O femeie, mamă a 18 copii, a murit la 49 de ani, răpusă de cancer. Cel mai mic dintre copiii rămaşi orfani de mamă are cinci ani.
Durere mare într-o familie cu 18 copii din satul Remetea – Luncă, judeţul Timiş. Lidia Ştefureac, mamă a 18 copii, a murit la doar 49 de ani din cauza cancerului. O rudă a familiei Ştefureac a declarat că femeia a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu doi ani şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale la Cluj-Napoca. Boala s-a extins, iar Lidia Ştefureac nu a supravieţuit.
Membră a cultului penticostal, femeia a fost înmormântată conform obiceiului acestui cult. Unul dintre cei care a vorbit în cadrul slujbei de înmormântare a fost pastorul Cristian Boariu. „Tu pentru un mesaj nu ai putut să rezişti şi femeia asta a rezistat lucruri pe care nu pot să vi le spun de la amvon, dar ceea ce pot să vă spun e că nimeni nu a tras cât a tras femeia asta. (…)Gândiţi-vă cu cât stres această mamă a trebuit să pună masa în fiecare zi. Gândiţi-vă câte rugăciuni au fost acolo. Gândiţi-vă că de multe ori mamele adevărate, mamele eroine spun că nu le este foame, să stăm noi la masă. (…) Unii dintre voi aţi investit mii de euro în maşini, alţii au investit mii de euro în telefoane. Femeia asta a investit în cea mai bună investiţie pe care o face cineva, în copii”, a spus pastorul Cristian Boariu la slujba de la înmormântare.
În urma Lidiei Ştefureac au rămas 18 copii, dintre care nouă minori. Cel mai mic dintre minori are cinci ani, iar cel mai mare, o fată, are 17 ani. Dintre copiii care au trecut de vârsta majoratului, două fete şi un băiat, care are 30 de ani şi este şi cel mai mare, sunt căsătoriţi. Alte două fete locuiesc în Timişoara şi una în Lugoj, iar trei dintre băieţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
O rudă apropiată a familiei Ştefureac a declarat că de copiii minori va avea în continuare grijă tatăl lor, dar, pentru a fi alături de fraţii la Remetea Luncă, se va muta şi sora lor, care este căsătorită, şi locuieşte în Timişoara.
Cei care vor să îi ajute pe copiii rămaşi în urmă o pot face prin intermediul conturilor de donaţii deschis pe numele uneia dintre fetele familiei Ştefureac (una dintre fetele căsătorite), la Raiffeisen Bank:
Haragus Florica Maria
RO26 RZBR 0000 0600 2071 7670 – cont lei.
RO96 RZBR 0000 0600 2071 7671- cont euro.
COD SWIFT: RZBRROBU
COD BIC: RZBR
Social
Ionuț Lucian Cocoș, directorul spitalului din Lugoj, și-a dat demisia
Directorul spitalului din Lugoj și-a înaintat demisia, conform unor surse din cadrul unității lugojene. Ionuț Lucian Cocoș se află la conducerea spitalului din 21 noiembrie 2020, ca director interimar, după ce fostul director Erwin Floroni a fost demis. Din 12 mai 2021, dr. Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj, în urma concursului organizat pentru această funcție.
Surse din cadrul spitalului lugojean spun că demisia lui Cocoș ar fi venit după mai multe neînțelegeri cu reprezentanții administrației locale din Lugoj, legate de proiectul construirii noului spital.
Vă reamintim că, Primăria Lugoj a obținut o finanțare de peste 150 de milioane de euro, din PNRR, pentru construcția unui spital nou. În 15 septembrie, expiră termenul de depunere a ofertelor pentru construcția spitalului, însă până la începerea lucrărilor, mai multe pavilioane din spital ar trebui demolate, ceea ce dă peste cap total activitatea în unitatea medicală lugojeană. De aici ar fi apărut și neînțelegerile dintre cele două părți, care ar fi dus la demisia managerului. Până la această oră, nici managerul spitalului nici reprezentanții Primăriei Lugoj nu au răspuns solicitărilor noastre de a confirma sau infirma informația. Update aici
Social
Revin cazurile persoanelor infectate cu COVID. Direcția de Sănătate Publică Timiș reia raportările săptămânale
Conform comunicatului transmis de Direcția de Sănătate Publică Timiș, la nivel național, în intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost înregistrate 7171 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 2271 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.429.120 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.42.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 227 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 698. De asemenea, la ATI, sunt internate 47 persoane. Dintre cei 47 pacienți internați la ATI, 27 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați în prezent, 133 sunt minori, 130 fiind internați în secții și 3 în ATI.
DECESE
Până astăzi, 68.296 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.
În intervalul 04.09.2023 (10:00) – 10.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (10 bărbați și
4 femei).
Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toți pacienții decedați prezentau comorbidități, iar 5 erau vaccinați.
TESTARE
În intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost efectuate 2.679 teste RT-PCR și 30.358 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.925.307 teste RT-PCR și 13.971.831 teste rapide antigenice.
Iată mai, jos numărul de cazuri de pacienți internați, pe județe:
Social
Campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, cu și fără stăpân
În perioada 15-16 septembrie 2023, va avea loc o campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, indiferent dacă aceștia au sau nu un stăpân. Evenimentul se va desfășura la adăpostul Asociației Free Amely 2007, situat între satele Tapia și Măguri.
„Sterilizarea este un act de responsabilitate și compasiune față de animalele noastre de companie. Aceasta ajută la controlul populației de animale fără stăpân și reduce numărul animalelor abandonate și chinuite pe străzi. Sterilizarea nu doar previne creșterea excesivă a populației de câini și pisici, dar are și numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor, inclusiv reducerea riscului de cancer și a comportamentelor nedorite, cum ar fi luptele pentru dominanță sau hărțuirea sexuală”, au transmis organizatorii.
Cum puteți programa sterilizarea?
Pentru a programa sterilizarea câinilor sau pisicilor dvs., puteți să sunați la numerele de telefon:
- Tel. 0731973866
- Tel. 0726692964
Această campanie beneficiază de sprijinul generos al unor sponsoril din Germania, organizațiile:Vierbeiner in Not e.V. și Hilfe für Streunerpfoten. Foarte importantă este contribuția echiepi medicale: Dr. Darius Terheș, coordonator, Dr. Simon Cubin, Dr. Daniel Cubin.
Pentru a asigura că totul decurge bine, nu trebuie să dați mâncare animalului programat pentru sterilizare în ziua procedurii.
Social
Asociația „Caius Brediceanu” din Lugoj pregătește un centru pentru persoanele cu tulburări ale spectrului autist
Asociația Culturală „Caius Brediceanu” din Lugoj inițiază un proiect de sprijin pentru persoanele cu tulburări ale spectrului autist, ce determină probleme de adaptare în societate. Pentru prima fază a proiectului se va face o bază de date și se va crea un grup al părinților și a celor care îngrijesc persoane cu astfel de tulburări.
„Vrem în primul rând să avem câteva întâlniri, în care să ne cunoaștem și să explicăm în ce constă proiectul. Avem și o clădire potrivită care va fi amenajată pentru activitățile necesare, unde persoanele cu astfel de probleme să fie în siguranță, unde părinții și cei care îi îngrijesc să se întâlnească între ei, să socializeze, să întâlnească și să primească sfaturi de la specialiști din domeniu. Cred că este foarte important ca să existe un spațiu sigur, unde să primească informațiile necesare și sprijin. Pentru că sunt foarte mulți părinți singuri, care fac față cu greu în activitățile pe care trebuie să le desfășoare. E foarte important că avem sprijinul unei asociații din București, care face asta de mai mulți ani și care ne va asigura tot ajutorul necesar ca lucrurile să meargă bine și să reușim în acest demers”, spune Bogdan Gașpar, coordonatorul proiectului.
Acesta face un apel la cei interesați de proiect, să-l contacteze pe adresa de email: bogdan.gaspar@yahoo.com
- Actualitate3 zile în urmă
Șoferiță din Lugoj, prinsă la volan drogată! Polițiștii au intensificat controalele în județ
- Cultură2 zile în urmă
Misterul numelui Lugoj: Istoricii au înaintat de-a lungul timpul tot felul de ipoteze, unele uluitoare
- Cultură3 zile în urmă
Vă invităm să participați la Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro
- Cultură3 zile în urmă
Încep cursurile pentru cea de-a doua ediție a Academiei de Arte Lugoj Clasic, înființată de Aura Twarowska