Connect with us

Administrație

Fântâna REVINE! Lugojul se pregătește de sezonul cald

Publicat

în

fantana lui boldea revine pe timis 1 mai pregatiri primavara vara lugojeanul 2013Primarul Boldea nu se lasă intimidat de zăpada și ploile ce au căzut în ultimele zile peste Lugoj. El a anunțat, în conferința de presă săptămânală, că are în plan să pregătească orașul de primăvară și vară până la 1 mai. Astfel, pe lângă curățarea străzilor, parcurilor și aleilor pietonale, în oraș se vor amenaja Orășelul Copiilor, în același parc George Enescu, ca și anul trecut, cât și docul și hidrobicicletele de pe Timiș, care au fost un real succes anul trecut.

RETIM

O altă atracție care va fi din nou pusă la dispoziția lugojenilor este celebra „Fântâna lui Boldea”. Scoasă din funcțiune odată cu venirea înghețului, aceasta a stat până acum în depozitul de la Salprest, iar acum urmează să fie repusă pe apă. Primarul a mai precizat că, pentru a evita orice conflict, fântâna artizanală se va amplasa în dreptul teatrului, fiind astfel la distanță considerabilă de cele două poduri.

Autoliv Lugoj

În 7 decembrie 2012, la scurt timp de la amplasarea fântânii pe Timiș, s-a produs un accident de circulație pe Podul de Fier, soldat cu încarcerarea a două persoane, accident pentru care s-a învinuit tocmai fântâna, apa acesteia, susțineau pe atunci lugojenii, cauzând poleiul de pe pod, care a dus la derapaje și, în final, la coliziunea din acea noapte. Municipalitatea a decis atunci demontarea și depozitarea fântânii în „cămara” de la Salprest, până la îmbunătățirea vremii.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Renovarea unei clădiri din centrul Lugojului stârnește un nou scandal legat de distrugerea patrimoniului local

Publicat

în

Lucrările de renovare și modernizare la clădirea în care funcționează școala Harul din Lugoj, clădire de patrimoniu construită în stil neoclasic în 1875-1876, au stârnit controverse majore în comunitate. Imobilul, fostă școală romano-catolică de fete și simbol al istoriei multiculturale și religioase lugojene, a fost subiectul unor intervenții care au atras atenția autorităților și locuitorilor.

RETIM

Muzeograful Cristian-Oliviu Gaidoș, locuitor al Lugojului și activist pentru protejarea patrimoniului local, a trimis o sesizare oficială Inspectoratului de Stat în Construcții, în care semnalează distrugerea ornamentelor originale ale fațadei clădirii școlii Harul.

Autoliv Lugoj

Conform reclamației sale, după demontarea schelelor de pe fațada secundară a clădirii, în octombrie 2023, s-a observat că elementele decorative din ipsos (frontoane, console, baluștri) au fost complet înlăturate, iar fațada a fost tencuită fără respectarea avizelor legale emise de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș (DJCT). „Am anunțat autoritățile culturale și am sperat că se vor lua măsuri pentru a opri distrugerea acestui simbol al Lugojului. Din păcate, comanditarul a continuat lucrările, îndepărtând 60% din ornamentele fațadei principale”, a scris Gaidoș în plângerea sa.

Gaidoș cere o verificare detaliată a legalității lucrărilor și oprirea completă a șantierului, subliniind că decorațiile rămase ar putea fi salvate pentru o eventuală restaurare conform normelor contemporane de conservare.

„O să punem decorațiunile înapoi”

Pe de altă parte, Gigel Olaru, reprezentantul fundației care administrează clădirea, a subliniat că lucrările au fost motivate de degradarea avansată a fațadei, care punea în pericol siguranța elevilor.

„De trei ani, tencuiala era în pericol să cadă și să rănească copiii. Am decis să intervenim pentru a îndepărta zonele deteriorate și a tencui pereții, conform proiectului autorizat, pe care îl avem valabil până în 2026. Vom reface toate elementele decorative în a doua etapă a lucrărilor, dar siguranța copiilor a fost prioritatea noastră”, a explicat Olaru.

El a afirmat că fundația a avut responsabilitatea de a proteja elevii și că părinții au solicitat intervenții urgente pentru a preveni un posibil accident. Deși au fost eliminate ornamentele, administratorul a dat asigurări că acestea vor fi refăcute după standardele proiectului aprobat.

Direcția de Cultură: „O crimă împotriva patrimoniului”

Sorin Vlad Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a fost mult mai critic în evaluarea lucrărilor, considerând intervențiile ilegale și destructive pentru o clădire de o importanță istorică majoră. Predescu a subliniat că avizul DJCT impunea conservarea ornamentelor originale, iar înlocuirea acestora cu versiuni din materiale de calitate inferioară, cum ar fi polistirenul, este „împotriva tuturor normelor de restaurare și conservare”.

„Am oprit lucrările în octombrie 2023, deoarece elementele artistice au fost înlăturate fără avizul nostru, deși era necesar. Intenția inițială era de a înlocui ornamentele originale cu altele din polistiren, dar am impus refacerea acestora din tencuială, conform standardelor. Din păcate, clădirea arată acum ca un bloc ANL, ceea ce este o rușine pentru Lugoj”, a declarat șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Predescu a calificat intervențiile drept „o crimă împotriva patrimoniului local”, subliniind că imobilul, cu o istorie de peste 130 de ani, a fost un simbol al educației multiconfesionale din Lugoj, iar intervențiile neconforme au distrus o parte esențială a identității orașului.

Deși reprezentanții fundației care gestionează școala argumentează că lucrările au fost necesare pentru prevenirea unor accidente, autoritățile culturale și activiștii locali susțin că modul în care au fost efectuate a dus la mutilarea ireversibilă a unui simbol istoric.

Citiţi mai departe

Administrație

Rectificare bugetară pentru proiectul de construire a 25 de km de piste pentru biciclete și tronsonul doi din centrul civic

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni au fost convocați, joi, 5 septembrie, în ședință, în procedură „de îndată”, pentru a aproba o contribuție a Consiliului Local Lugoj la proiectul finanțat de ADR Vest, pentru  „Îmbunătățirea condițiilor de deplasare pentru pietoni și bicicliști în Municipiul Lugoj, prin amenajarea, modernizarea și construirea de piste de biciclete și zone pietonale”.

RETIM

„În ședința Consiliului Local al Municipiului Lugoj a fost aprobată suma de 30.816 lei, pentru proiectul  finanțat din fonduri externe nerambursabile și din bugetul local”, a declarat Angelica Rus, purtător de cuvânt la Primăriei Lugoj.

Autoliv Lugoj

Municipiul Lugoj a primit recent acceptul pentru finanțarea proiectului, din partea ADR Vest. Reabilitarea tronsonului doi din centrul civic – Strada Mocioni, între Strada Traian Grozăvescu și Gara CFR, face parte din acest proiect amplu.

Cu o valoare totală de peste 43.310.691,57 RON (8,6 milioane de EURO), lucrările vor include realizarea a 25,8 km de piste de biciclete pe următoarele străzi: Ep. Dr. Ion Bălan, Bucegi, Buziașului, Caraiman, Caransebeșului, Cloșca, Crișan, Făgetului, Gheorghe Doja, Horia, A. Mocioni, N. Titulescu, Padeșului, Plopilor, Timișorii, Ștrandului, Tapiei, Țesătorilor, Timotei Popovici și V.V. Delamarina.

De asemenea, proiectul presupune înființarea de stații de închiriere biciclete, contribuind astfel la îmbunătățirea infrastructurii urbane și la promovarea mobilității sustenabile în Lugoj.

Citiţi mai departe

Administrație

Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă

Publicat

în

Reabilitarea podului de pe drumul județean 680, de la intrarea în localitatea Tapia, a intrat în linie dreaptă, odată cu predarea amplasamentului la data de 29 august. Potrivit declarațiilor oferite de Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș (CJT), lucrările efective de construcție vor începe săptămâna viitoare.

RETIM

„Proiectul de reabilitare are un termen de execuție de șase luni și o valoare totală de 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA. Podul se realizează de către o societate care este lider de proiect Ebens Blue Bau, în asociere cu Construct Pilon, ambele societăți având sediul în Lugoj”, a precizat Proteasa.

Autoliv Lugoj

Construit în cadrul marelui proiect de sistematizare al Banatului al Imperiului Habsburgic, podul de la Tapia rămâne un element important al patrimoniului cultural, așteptând acum să fie restaurat pentru a putea fi utilizat din nou în condiții de siguranță. Doar că proiectul Consiliului Județean prevede construirea unui pod nou, ceea ce a stârnit discuții aprinse din partea unor organizații privind protejarea patrimoniului.

Decizia de reabilitare a podului a fost luată ca urmare a constatării apariției unei fisuri care a evoluat în diagonala structurii de rezistență a podului, fapt care pune în pericol siguranța celor care ar dori să-l traverseze, existând risc de prăbușire.

Lucrările vor bloca drumul de acces în satul Tapia și cel care duce în localitățile Măguri și Cireșu. Locuitorii vor fi nevoiți să folosească un drum ocolitor, prin localitatea Criciova, la 20 de kilometri distanță de Lugoj și 10 Km de Tapia.

Citiţi mai departe

Administrație

Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Lugoj anunță că, în data de 3 septembrie 2024, între orele 10:00 și 14:00, circulația rutieră pe strada Smârdan va fi închisă temporar. Măsura este necesară pentru a permite desfășurarea lucrărilor de modernizare a liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 2: Lugoj – Timișoara Est.

RETIM

Traficul va fi deviat pe ruta alternativă: str. Smârdan – str. V. Babeș – str. Oituz – E58A. Zona afectată va fi semnalizată corespunzător cu indicatoare rutiere pentru a asigura siguranța participanților la trafic.

Autoliv Lugoj

Autoritățile locale solicită înțelegerea cetățenilor și recomandă evitarea acestei rute pe durata lucrărilor.

Citiţi mai departe

Cele mai citite