Connect with us

Lugoj

Excursie pe drumurile Romaniei

Publicat

în

foto galerie gropi strada splaiul tineretii 12 septembrie 2013 lugojeanul (5)Acum vreo cateva saptamani am fost la Bucuresti pe drumurile patriei. Desi avem o tara frumoasa, daca e sa aleg, as alege oricand sa o vad de sus, din scaunul unui avion cu care ajung dintr-o parte in cealalta a tarii in 40 de minute. Dar cum TAROM cere 150 de euro pentru un zbor dus-intors Timisoara-Bucuresti, zbor pe care il faci intr-un sicriu cu elice, am zis ca de data aceasta sa mergem pe sosele, ca deh, cat de rau poate sa fie?

Rau. Romania are autostrazi, dar are atat de putine incat nici nu te poti obisnui cu drumul drept, lin si fara gropi ca ai si iesit de pe soseaua de mare viteza. Daca o luam pe Craiova, nu prindeam decat vreo 100 si ceva de kilometri, intre Pitesti si capitala, dar cum suntem baieti destepti, am luat-o „pe sus”, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti si Bucuresti. A fost alegerea buna… la intoarcere!

La dus, pe Valea Oltului, care arata intr-adevar intr-un mare fel si te face sa iti iubesti tara, am pierdut doua ore in doua locuri in care traficul a fost blocat. Prima ora am stationat practic la coada pentru ca o echipa de interventie de-abia a venit din Sibiu pana la vreo 40 de kilometri spre Ramnicu Valcea ca sa degajeze o creanga de pe sosea. Coloana, suparare, tensiune si asa mai departe, Puie Monta si muzica de ghetou, astea ne-au tinut in viata.

A doua ora am pierdut-o in Calimanesti, un oras-sat-comuna-statiune de pe valea binecunoscuta, din cauza unui… speed bump. Imaginati-va sute de masini in coloana, toate mergand kilometri intregi cu 5 la ora, doar pentru ca undeva, in fata, un limitator de viteza, o „cocoasa” cum e cunoscuta in trafic trebuia sa fie trecuta de fiecare masina cu 5 kilometri pe ora, fapt ce a creat o coloana interminabila din ambele sensuri. Sa pui o asemenea cocoasa pe un drum atat de circulat, in mijlocul unei localitati, chiar unde nu e nevoie de ea, asta e cel mai romanesc lucru posibil.

Vreau totusi sa le multumesc guvernantilor ca tin drumurile deschise si ca au adus taxele la masina la un asa nivel incat mai un pic o sa fie un lux sa ai autoturism chiar si pentru clasa de mijloc, din cauza taxelor pe care le maresc de la o zi la alta. Macar taxele astea, care au adus iar benzina la 6 lei si asigurarea la peste 1400 de lei pe an, merg in autostrazi, doar ca am impresia ca nu in cele din Romania, care se fac cu bucata, din ramasite, dupa ce un alt magnat al asfaltului isi termina vila pe Valea Oltului sau in alta zona de poveste din tarisoara noastra draga.

foto: undeva in Cotu Mic, asfaltata intre timp dupa ce am scris de vreo 5 ori de ea, dar sunt si in restul tarii asa cratere, nu va ingrijorati 🙂

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Harababura declarației. Autoritățile nu știu dacă putem merge din satele de lângă Lugoj la oraș fără document, în stare de alertă

Publicat

în

România a intrat deja în starea de alertă, care vine după 60 de zile de stare de urgență declarată din cauza coronavirusului. În această stare de alertă, se revocă unele restrângeri, cum ar fi cele legate de circulația persoanelor. Mai exact, nu mai este nevoie de declarația pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localităților, dacă persoana are motive firești pentru a se deplasa acolo unde merge.

Confuzia rămâne însă în cazul navetiștilor. Aceștia pot teoretic să meargă la muncă din satele din jurul orașelor în orașe, sau în zonele industriale ale acestora, fără declarație. Confuzia vine din lege, care spun pe deoparte că doar 22 de municipalități din țară se încadrează în aceste prevederi, iar zona metropolitană este zona de 30 de kilometri în jurul orașelor mari din țară.

Tot în lege se prevede însă că sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).

Poliția Timiș a precizat pentru Lugojeanul.ro că sătenii care lucrează sau au alte treburi și vin în Lugoj au nevoie, bazându-se pe legea 351/2001, de declarație pe propria răspundere pentru deplasarea la locul de muncă, la cumpărături sau pentru alte motive întemeiate. Asta pentru că prefectura județului nu a inclus Lugojul pe lista cu orașe ce dispun de zone metropolitane, în ciuda faptului că mii de muncitori de la satele din zonă lucrează la Lugoj zi de zi.

Contactând reprezentanții prefecturii pentru un punct de vedere oficial, aceștia ne-au declarat că cel mai bine ar fi să citim ordinul Grupului de Comunicare Strategică. Acest document se contrazice însă cu ce spune poliția și prefectura, permițând deplasarea sătenilor de lângă orașul principal într-un perimetru de 30 de kilometri.

Pentru orice eventualitate însă, vă recomandăm să descărcați de aici declarația pentru starea de alertă și să o completați atunci când mergeți de la sat la Lugoj, pentru evitarea oricăror neplăceri.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe

Lugoj

Termoscanere în mai multe locuri din Lugoj. Primăria pregătește sumele necesare achiziționării

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj  pregătește alocarea sumei de 130 de mii de lei, pentru achiziția de tablete, pentru pentru mai multe școli din oraș, dar și pentru cumpărarea unor termoscanere.

„La ședința extraordinară de săptămâna viitoare a Consiliului Local, voi propune o sumă în jur de 130.000 lei pentru cumpărarea unor dispozitive de comunicații inteligente la unele școli. De asemenea, vom aloca bani pentru cumpărarea a 3 termoscanere, care vor fi amplasate la intrările de la: Primărie, Piața Agroalimentară Timișul și SPCLEP Lugoj”, arată primarul Francisc Boldea.

 

Citiţi mai departe

Lugoj

Trei migranți din Siria, depistați de polițiști lângă Lugoj

Publicat

în

Un grup de trei migranți din Siria au fost despitați de către polițiștii din Lugoj joi după-masa. Din primele informații, migranții nu ar avea asupra lor acte de identitate. Polițiștii lugojeni, aflați în patrulare, au dat peste cele trei persoane pe raza localității Coșteiu. Poliția de Frontieră a fost alertată, având în vedere că cei trei nu ar avea drept de ședere pe teritoriul României. Aceștia din urmă se vor ocupa de soarta celor trei, urmând să îi preia și să verifice cum au ajuns în țară și traseul pe care l-au urmat.

Acum aproximativ două săptămâni, un alt grup de migranți a fost despitat în zona Coșteiului. Pe atunci, polițiștii din Belinț au dat de migranți, aceștia având asupra lor documente de călătorie. Agenții au chemat în sprijin jandarmii, care au facilitat întoarcerea grupului de 14 migranți în orașele în care au drept de ședere.

Citiţi mai departe

Cele mai citite