Connect with us

Educație

Elevii refugiați din Ucraina, ajutați să se integreze la un liceu din Lugoj

Publicat

în

Cinci elevi refugiați din Ucraina, sunt integrați în cadrul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”. Ei au primit astăzi, 10 mai 2022, câte un Asus Chromebook, grație Asociației Narada și platformei HartaEdu.ro, anunță reprezentanți Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj

Unitatea școlară a amenajat și un spațiu unde elevii din Ucraina își pot face temele și pot învăța. Reprezentanții liceului fac un apel pe platforma HartaEdu.ro, pentru strîngerea de fonduri necesare realizării unui nou grup sanitar.

„Pentru a avea condiții sanitare optime de primire a elevilor refugiați din Ucraina în cadrul Liceului Teoretic Iulia Hasdeu e nevoie de realizarea unui grup sanitar nou care să cuprindă 3 toalete, o toaletă pentru persoanele cu handicap, două chiuvete, oglinzi, uscătoare pentru mâini. Pentru realizarea grupului sanitar e nevoie de pereți despărțitori (cărămizi), uși, țevi, faianță, robineți etc. În acest moment, elevii de la Liceul Teoretic Iulia Hasdeu au în folosință un număr mic de toalete”, au transmis reprezentanții liceului.

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” scoate profesorii în stradă la Lugoj și Timișoara

Publicat

în

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” așteaptă ca mii de profesori și angajați din educației să iasă în stradă și în județul Timiș, la protestul organizat vineri, când sunt programate acțiuni în Lugoj și Timișoara.

Avem două acțiuni de protest majore, spunem noi, la care așteptăm foarte mulți participanți. Prima acțiune o avem în municipiul Lugoj, începând cu ora 11:00, se va desfășura pe perioada unei ore, adică de la 11 la 12, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Lugoj, iar de la ora 14:00 avem protest în fața Prefecturii din  Timișoara. Pot spun după ieșirea, de ieri, a guvernanților, de la așa-zisele negocieri, colegii s-au ambiționat atât de mult, încât cei care nu au fost hotărâți intre în grevă sau cei care au intrat în grevă și au ieșit între timp, acum se alătură nouă”, ne-a declarat Diana Sarca, reprezentanta Federației Spiru Haret.

Conform edupedu.ro, de luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic. Revendicările acestora sunt:

RETIM

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Citiţi mai departe

Educație

Sute de elevi la Târgul Liceelor, de la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj

Publicat

în

Universitatea Europeană Drăgan a găzduit, vineri, 19 mai, Târgul Liceelor. Au participat cu oferte educaționale toate liceele din Lugoj și Liceul Teoretic din Recaș.

„Organizatorii au fost Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, împreună cu Centrul Județean de Asistență și Resurse Educaționale Timiș și desigur am avut alături de noi, ca în fiecare an, Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Au mai fost invitate și alte licee, din afara orașului, dar din cauza anumitor probleme cu transportul nu au putut să fie prezente. Considerăm că educația este primul pas în viață. Tot ce avem nevoie e educația și educația pornește din grădinița, urmând ulterior desigur să-și dorească să ajungă cât mai departe”, ne-a declarat Beatrice Franțescu, unul dintre organizatorii târgului.

Târgul s-a desfășurat între orele 11.00 și 14.00. Sute de elevi din clasele a șaptea și a opta au participat la eveniment pentru a afla ofertele liceelor.

RETIM

Citiţi mai departe

Educație

Greva profesorilor în Timiș, în 191 de unități de învățământ. La Lugoj, greva se desfășoară în 18 unități

Publicat

în

În contextul disputei salariale dintre profesori și autorități, greva profesorilor din județul Timiș care ar trebui să înceapă luni, cuprinde un număr semnificativ de unități de învățământ afectate. Potrivit informațiilor transmise de către Inspectoratul Școlar Timiș, greva va avea loc în 191 de școli și grădinițe, dintr-un total de 220 de astfel de instituții din județ.

Participarea la grevă este semnificativă, cu un număr total de 3.993 de angajați implicați, reprezentând aproximativ 39% din totalul de 10.197 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământul timișean. Din această cifră, 3.267 sunt profesori din totalul de 7.669.

În municipiul Timișoara, se înregistrează o prezență masivă în cadrul grevei, cu 75 de unități de învățământ afectate dintr-un total de 100. Numărul de participanți în grevă în orașul de reședință se ridică la 1.991 de angajați, dintr-un total de 5.395.

RETIM

În orașul Lugoj, greva se va desfășura în 18 unități de învățământ, iar numărul participanților este de 392 dintr-un total de 897 de angajați.

Greva profesorilor din Timiș continuă să atragă atenția publicului și a autorităților locale, în timp ce negocierile pentru rezolvarea conflictului sunt în desfășurare. Participarea semnificativă la grevă reflectă nemulțumirile și problemele cu care se confruntă profesorii în ceea ce privește salariile și condițiile de muncă, iar sindicatele continuă să își exprime susținerea față de cererile acestora. Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile și dacă se vor găsi soluții pentru a pune capăt conflictului în curând.

Citiţi mai departe

Educație

stART Cinema la Lugoj – Program de educație prin cultură pentru tineri: film, artă, societate

Publicat

în

Asociația Culturală Contrasens, în parteneriat cu Primăria Municipiului Lugoj, vă invită să vă alăturați proiectului stART CINEMA, în perioada iunie 2023 – iunie 2024. Acesta face parte din programul de finanțare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă –„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată” și este un program strategic și structurat de educație cinematografică adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, profesorilor și mediatorilor culturali din localitatea Lugoj.

stART Cinema cuprinde un program extins de dezvoltare a competențelor profesionale pentru profesori și mediatori culturali și un program de educație cinematografică pentru tineri cu proiecții de film și ateliere de cultură cinematografică, susținute la Cinema Bela Lugosi și în școli din Lugoj.

Participarea la toate activitățile proiectului stART Cinema este gratuită. Pentru a afla mai multe informații despre proiect și modalitățile de înscriere, vă invităm să vizitați pagina proiectului la adresa: https://www.accontrasens.ro/pnrr-startcinema-lugoj/.

RETIM

Programele de formare pentru mediatori culturali își propun activarea și consolidarea unei rețele locale de operatori culturali, formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural și interconectarea lucrătorilor culturali la nivel local, județean, regional și național.

Prima sesiune de formare va avea loc între 8-11 iunie 2023, la Casa Bredicenilor din Lugoj și cuprinde un masterclass: Mediere culturală și dezvoltare de noi audiențe, susținut de Mihaela Tilincă și un seminar: Finanțări în cultură, susținut de Dana Sarmeș.

Înscrierile sunt gratuite, locurile fiind limitate. Pentru mai multe detalii despre programul de formare pentru mediatori culturali și modalitatea de înscriere, vizitați pagina: https://www.accontrasens.ro/pnrr-program-de-formare-mediatori-startcinema-lugoj/.

Programul de educație cinematografică pentru tineri începe în iunie 2023 și include proiecții de film și ateliere de cultură cinematografică ce vor avea loc în timpul programului școlar. Elevii vor avea ocazia să discute și să analizeze filmele prezentate, să pună întrebări și să participe la discuții de grup. Profesorii care doresc să participe gratuit cu clasele de elevi, sunt rugați să se înscrie completând formularul: https://forms.gle/KadoBAQPw1DkcLW77.

Programele de formare propuse pentru profesori și educatori abordează utilizarea filmului în clasă și oferă instrumente necesare pentru organizarea unor activități educaționale prin/cu film și acoperă aspecte legate de limbaj cinematografic, analiză media și metode pedagogice. Cadrele didactice  care doresc să afle mai multe despre cele 2 sesiuni pregătite în 2023/2024, sunt invitate să completeze formularul: https://forms.gle/tbADrxtkYYUfXq8G8.

De asemenea, un club de film afiliat unei școli din Lugoj va oferi un program intensiv de educație cinematografică, cu întâlniri săptămânale pentru un grup de 20 de elevi. Aceștia vor participa la proiecții de film, sesiuni despre istoria cinematografiei, ateliere practice de film unde vor învăța noțiuni de montaj și tehnică cinematografică, precum și întâlniri de mentorat cu profesioniști din domeniul cinematografiei.

Proiectul stART CINEMA reprezintă o inițiativă importantă în domeniul educației cinematografice și culturale, având potențialul de a transforma Lugojul într-un centru de referință pentru formarea și dezvoltarea tinerilor, profesorilor și mediatorilor culturali.

stART Cinema (cod PNRR 035) este un proiect organizat de Asociația Culturală Contrasens și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj și realizat cu sprijinul CinEd.

Valoarea totală a proiectului este de 227.300 Lei. Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.

Obiectivul proiectului constă în formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi. De asemenea, programul își propune dezvoltarea unui program de educație culturală transdisciplinar care diversifică publicul pentru filmul de artă și autor pentru 640 de copii și tineri din Lugoj.

Citiţi mai departe

Cele mai citite