Social
Elevii lugojeni s-au pus, pentru câteva zile, în pielea colegilor lor cu probleme mentale sau fizice grave

Șase elevi şi două profesoare ale Liceului Teoretic “Coriolan Brediceanu” s-au deplasat la şcoala parteneră, “Türr István” Gimnázium din Pápa, Ungaria. Acolo a avut loc cea de a patra întâlnire în carul proiectului „School 21, Digitally and Socially Yours”, în perioada 18 – 22 februarie. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Scopul proiectului este cooperarea pentru inovare şi schimb de bune practici.
Voluntariat pentru cei mai puțin norocoși
Împreună cu elevii din şcoala gazdă şi din şcolile partenere din Germania, Republica Cehă şi Polonia, liceeni lugojeni au exersat voluntariatul în varianta lui cea mai frumoasă. Aceștia au participat la activităţi recreative alături de copiii cu nevoi speciale. De asemenea, au confecţionat obiecte artizanale ce urmează să fie puse în vânzare în folosul acestora. Tinerii au participat la activităţi artistice şi sportive alături de elevii cu deficienţe fizice şi mentale, care învaţă într-o şcoală ajutătoare. Elevii au plimbat câinii care îşi aşteaptă stăpân în adăpostul de animale din Gyor. Înainte de toate, aceștia au fost instruiţi în arta de a înţelege semnalele şi nevoile animalelor de lângă noi de către o dresoare profesionistă.
O după amiază întreagă a fost dedicată vizitei la sediul serviciului de pompieri voluntari din Papa. Aici, liceenii europeni au învăţat despre istoria acestei instituţii, modul său de organizare și felul în care poate fi contactată la nevoie. Tinerii au învățat și despre tipul şi alcătuirea maşinilor de pompieri aflate în uz. La final, au urmărit o demonstraţie de echipare şi pregătire de intervenţie, putând chiar să încerce costumul complet al unui pompier.
Expoziția Invizibilă din Budapesta
Călătoria în capitala Ungariei, Budapesta, a implicat vizitarea „Expoziţiei Invizibile”. Această experienţă interactivă te pune în pielea unei persoane nevăzătoare şi simulează condiţiile în care o asemenea persoană trăieşte şi munceşte. Tot acolo, elevii din cele cinci şcoli partenere au avut ocazia de a lua masa de prânz într-un restaurant în care angajaţii au uşoare deficienţe psihice. Vizita nu s-a încheiat fără popasuri la marile obiective culturale şi turistice din capitala maghiară.
Unul dintre cele mai impresionante a fost „Pantofii de pe faleza Dunării”, monument dedicat evreilor împuşcaţi în timpul celui de al doilea război mondial. Activităţile de învăţare au mai cuprins şi participarea, în echipe transnaţionale, la realizarea unor documentări şi prezentări pe teme date. Mai mult, au avut loc și activităţi desfăşurate pe platforma eTwinning, care găzduieşte spaţiul virtual al proiectului. Elevii liceului Brediceanu au impresionat prin complexitatea materialului pregătit cu ocazia documentării la asociaţia Free Amely.
Un alt moment apreciat al săptămânii petrecute în Ungaria a fost vizita la muzeul dedicat vopsirii pânzei printr-un procedeu tradiţional. Această vizită a cuprins şi un atelier, în care elevii şi-au pus în valoare creativitatea în decorarea cea mai inspirată a unui tricou.
Activităţile alături de partenerii europeni sunt benefice pentru liceenii noştri pentru că le dezvoltă fără efort competenţele secolului XXI. Acestea sunt comunicarea într-o limbă străină, colaborarea, creativitatea și gândirea critică. Datorită temei proiectului şi a activităţilor desfăşurate pe parcursul acestei săptămâni, elevii de la Brediceanu au devenit mai sensibili la nevoile semenilor lor. Aceștia şi-au adus contribuţia la ameliorarea situaţiei acestora şi au realizat că fiecare dintre noi îşi trasează singur limitele în care se poate desfăşura.
Social
Peste două sute de lugojeni pot urma cursuri gratuite de calificare, în mai multe meserii
Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că în perioada următoare, în municipiul Lugoj se va desfășura proiectul „ACCES PE PIAȚA MUNCII ÎN COMUNITĂȚILE DEFAVORIZATE DIN LUGOJ” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) – prin care se propune facilitarea accesului și menținerea pe piața muncii a un număr de 222 de persoane din diferite categorii sociale din municipiul Lugoj, ducând astfel la scăderea fenomenului de marginalizare a persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială existente în municipiul Lugoj.
Social
Spitalul din Lugoj primește fonduri nerambursabile pentru echipamente medicale, de la Consiliul Județean Timiș
Vești bune pentru spitalele din Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget, Lugoj și Deta. Consiliul Județean a aprobat finanțarea nerambursabilă din fonduri publice, în cadrul schemei de minimis pentru anul 2022, a spitalelor publice locale aflate în subordinea orașelor și municipiilor din județ. Banii nerambursabili acordați vor putea fi folosiți doar pentru pentru achiziția de echipamente medicale.
Social
O moară de apă de lângă Lugoj, veche de 100 de ani, pusă în valoare într-un circuit turistic
Moara de la Balinţ, un adevărat tezaur cultural în formă de clădire din apropiere de Lugoj, a fost construită în 1917, în administraţia austro-ungară, şi este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea nu doar că încă mai macină grâu, ci a fost inclusă şi într-un traseu turistic care le oferă oamenilor oportunitatea să intre în contact cu lumea industrială a vechiului Banat
Una dintre cele 14 mori în funcţiune din Timiş este moara de la Balinţ, o localitate aflată la 20 de kilometri de Lugoj şi aproximativ 60 de kilometri de Timişoara. Moara a fost construită în 1917, încă în administraţia austria-ungară. Este singura rămasă în judeţul Timiş care foloseşte puterea apei. Ea a fost cumpărată în 2008 de către familia Meszaros, după ce fusese abandonată şi nu mai măcinase făină de mai mulţi ani.
Moara de la Balinţ este cu adevărat spectaculoasă. Vechea clădire este împânzită de un mecanism complex, care se întinde pe mai multe etaje, un păienjeniş de curele care învârte roţi, iar grâul circulă în interiorul bârnelor, prin site şi maşinării care se mişcă. Utilajele sunt în mare parte originale, se pot vedea încă etichetele pe ele; unele au fost fabricate în 1900, la Fabrica Ganz din Budapesta, altele la Uzina Klug de Construcţii de Maşini şi Mori din Timişoara ori de la Uzinele Magheru din Topleţ, în perioada interbelică. Au fost înlocuite doar părţile de lemn, vechi şi cariate.
Citeste un material pe larg despre punerea în valoare a morii aici.
Social
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în această vară. Unde te poți bălăci lângă oraș
Ștrandul din Lugoj rămâne închis în 2022. Deși primăria a încercat găsească un investitor care să închirieze locația spre exploatare, nimeni nu s-a înghesuit să considere oferta administrației locale. Până acum, ștrandul a fost scos la licitație de cel puțin două ori, fără succes.
Din fericire pentru lugojeni, există locuri din apropiere de oraș unde se pot bălăci în acest sezon estival. Un exemplu este piscina de la Hanul lui Bogdan. Aflat la câțiva kilometri înainte de Făget, hanul este dotat cu o piscină și bar, astfel că doritorii pot petrece o zi la piscină pentru a se răcori în timpul verii.
O altă variantă este Valea lui Liman. Complexul de la Valea lui Liman dispune de asemenea de o piscină unde doritorii se pot bălăci în zilele toride de vară. Deocamdată doar cei care stau la complexul hotelier pot folosi piscina exterioară, așezată într-un cadru de vis.
Dacă cele două opțiuni nu sunt pe placul vostru, în Timișoara există nu mai puțin de 7 variante de ștranduri unde să vă distrați în această vară. Prețurile de intrare sunt între 20 și 45 de lei pe zi.
-
Actualitateo zi în urmă
Soția unui consilier local din Lugoj, implicată în cazul cercetat de Parchetul European
-
Actualitate2 zile în urmă
Fiul unui procuror din Lugoj, mesaj pentru „inapții” din presă, „haterii și invidiosiii”
-
Actualitate2 zile în urmă
Un procuror din Lugoj a cerut repararea reputației profesionale după ce presa a dezvăluit audierea fiului său într-un dosar de trafic de droguri
-
Actualitateo zi în urmă
Rupt de beat și fără permis, un șofer a provocat un accident lângă Lugoj