Connect with us

Actualitate

EDITORIAL – zBUCIUmul lui Boldea

Publicat

în

Scriu și eu, așa, ca simplu cetățean, plătitor de taxe și impozite degeaba. Degeaba plătitor, că de scris, nu scriu degeaba. Am și eu o vorbă ca să zic. Dacă până acum trăiam cu frica în oase că ungurii ne iau Ardealul, acum aud că oltenii ne iau Lugojul. Îmi vine să dau năvală în Parcul Poștei ca să dărâm statuia lui Mihai Viteazu. Precis el a pus la cale nemernicia asta.

Meniul zilei Octavian

Sincer să fiu, nu știu nici eu câte căruțe de oase are neamul meu în cimitirele orașului, dar pe certificatul meu de naștere scrie Lugoj, așa că am tot dreptul să-mi exprim și eu umila mea părere despre gâlceava iscată din senin de mai marele târgului, onorabilul profesor, inginer Francisc Boldea. Citesc scrisorica otrăvită, postată pe pagina sa de Facebook și nu înțeleg cum, un jurnalist poate să urineze pe gură (licența literară îi aparține primarului), dar văd foarte clar cum un politician se cacă pe el la sfârșit de mandat (scuzată să-mi fie expresia, dar nu am găsit altă comparație mai potrivită).

Primarului nu îi este suficient să îi schimbăm scutecele, ci se impune de urgență să îi schimbăm și scaunul pe care îl ocupă, scaunul de primar. El are un zBUCIUm, visează și noaptea că cineva îi fură tronul. Că în jurul său se țes fel și fel de comploturi. După ce lugojenii l-au înjunghiat mișelește pe la spate, la alegerile pentru Parlamentul European, el a supraviețuit. S-a cicatrizat, dar încă îl mai dor rău rănile. A venit pandemia care i-a mai dat câteva luni de agonie și acum suferă de sindromul Lăpușneanu. „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc pre voi și voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră” – pare a ne transmite edilul, numai că nu i-a spus nimeni până acum, că dragoste cu forța nu se poate. Și mai ales că, dragoste cu forța se numește viol.

Insistența cu care se vrea în fruntea cetății denotă că omul e total depășit de realitate și, nu în ultimul rând, de bun-simț. Ca simplu cetățean și viitor alegător, îi pot da un sfat: Franți, du-te acasă! Cultivă grădina, crește-ți strănepoții cu dragoste de părinte, bucură-te de anii care îi mai ai de trăit și lasă generația mai tânără să își clădească singură viitorul.

RETIM

Și ar mai fi ceva. Să nu uiți că zeci de ani, Oltenia a dat mână de lucru Lugojului, în industria textilă. Că mii de moldoveni și-au rupt oasele, clădind blocuri în acest oraș, în timp ce noi ne făleam că Banatu-i fruncea! Oamenii aceștia, veniți cu bocceluța din toate colțurile țării, au făcut să înflorească orașul nostru, pe care voi, primarii post-decembriști, bănățeni din moși-strămoși, l-ați distrus. Nu numai că astăzi nu mai sunt mândru că mi-s lugojean, dar mă încearcă și un sentiment de jenă.

Mi-e rușine de mârlănia unui politician expirat, care vrea să dezbine populația orașului. Ne-ai jignit prietenii, soțiile unora dintre noi, dascălii care ne-au educat, oamenii de artă care au dus numele Lugojului departe, oameni care au o singură vină, aceea că nu sunt bănățeni. Ți-ai jignit până și colegii de partid. Te-ai discreditat total. Eu îmi iubesc orașul, așa ciuruit cum este, și sunt sigur că voi apuca ziua în care el va renaște. Ziua aceea va veni, dar pentru asta, tu, Franți, trebuie să mergi acasă! Și dacă uneori vei auzi la radio: N-am venit la voi la șură,/ Ila-ilai-la / Să mă uit pe sub căciulă/ Ila-ilai-la…., să știi că ți se pare, că totul e doar în imaginația ta, datorită neobositului tău z(BUCIU)m intern!

Dan TIMARU

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

S-a încheiat curățenia de primăvară. Primăria deschide o platformă pentru deșeuri din construcții

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. Locul de depozitare este situat în spatele balastierei Compact.

Meniul zilei Octavian

Accesul spre locul de depozitare este permis de luni până vineri între orele 7.30 – 14.30  În acest deponeu este interzisă depunerea deșeurilor menajere sau a oricărui alt tip de deșeuri în afară de cele rezultate din construcții.

Reprezentanții  Serviciul Sere și Zone Verzi, anunță încheierea campaniei “Curățenia de primăvară” 2021, începând cu data de 19.04.2021.

„Solicităm cetațenilor să nu mai depună resturi vegetale pe domeniul public acolo unde colectarea s-a făcut chiar și de 2-3 ori pe aceeași stradă. În săptămâna 12.04.2021 – 16.04.2021 se va colecta doar de pe străzile unde nu s-a ajuns în ultimele săptămâni, în special pe străzile înguste unde accesul este îngreunat”, arată aceștia.

RETIM

Strângerea deșeurilor vegetale va fi reluată în toamnă.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Cinci motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent acasă

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Televizoarele inteligente sunt cu siguranță cele mai bine vândute din industria TV în acest moment, mai ales pe măsură ce toată lumea începe să înțeleagă beneficiile pe care le aduc. Cu toate acestea, există încă un procent decent de oameni care nu cred în așa-numita lor valoare.

Deci, dacă se întâmplă să fii de acea partea, astăzi vă oferim 5 motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent în viața dvs. S-ar putea să fiți surprinși, dar acest tip de televizor vă poate aduce mai multe beneficii decât vă puteți imagina.

1. Cea mai bună imagine

Deși nu este o caracteristică obligatorie, calitatea imaginii este ridicată la maxim în televizoarele inteligente. Ratele de contrast uimitoare, precizia excelentă a culorilor și nivelurile de luminozitate foarte bune sunt întâlnite doar în acest tip de televizoare.

RETIM

Experiența utilizatorului este, de asemenea, mult mai bună decât în ​​alte modele,chiar și în cazul multor televizoare Smart ieftine, iar popularitatea crescândă a televizoarelor inteligente este dovada. Orice tip de conținut va arăta mai bine pe un ecran inteligent. Poate fi HD, Blu-ray sau chiar unul prin cablu. Unele televizoare inteligente redau chiar și conținut DVD, iar calitatea imaginii este vizibil îmbunătățită.

2. Conectivitate la internet

Televizoarele inteligente au în prezent un sistem Wi-Fi pre-construit, care le permite să se conecteze cu ușurință la Internet. La fel ca smartphone-urile, conexiunea este automată și nu trebuie configurată manual de fiecare dată.

Singurul lucru la care trebuie să fiți atent este ca routerul Wi-Fi să fie amplasat suficient de aproape de televizor. Aceasta înseamnă fie în aceeași cameră, fie cel mult în cea alăturată. În caz contrar, cu o conexiune la internet slabă, televizorul dvs. inteligent nu va putea transmite în mod corespunzător conținutul online.

3. Design subțire

Când vine vorba de aspect, televizoarele inteligente sunt cu siguranță câștigătoarele, dintre toate modelele de televizor disponibile pe piață. Nu există un standard în ceea ce privește dimensiunile sau designul televizoarelor Smart. Cu toate acestea, există un element de design care este întotdeauna prezent – grosimea redusă.

În timp ce OLED-urile sunt întotdeauna sub 1 cm, LCD-urile și LED-urile sunt vizibil mai groase, dar toate reușesc să rămână sub 5 cm. Este posibil să nu pară un număr incredibil, dar dacă vedeți ce înseamnă în realitate, cu siguranță vă veți entuziasma.

4. Jocuri și aplicații disponibile

Acesta este unul dintre principalele motive pentru popularitatea televizoarelor inteligente. Ele pot înlocui cu ușurință un PC, atunci când vine vorba de jocuri, iar grafica va fi mult îmbunătățită.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți neapărat un jucător și nu cumpărați  un tv inteligent din acest motiv, încă veți aprecia caracteristica aplicațiilor sale. 

5. Tăierea cablului

Dacă nu sunteți un mare fan al televiziunii dvs. prin cablu și încercați să îl anulați cât mai curând posibil, un televizor inteligent poate fi cel mai bun lucru care vi se poate întâmpla.

Televizoarele inteligente sunt capabile de streaming live oricând, plus că există servicii online cu plată. Acestea au o gamă largă de conținut și, dacă nu aveți nevoie de televiziune prin cablu din alte motive, sunt o alegere mult mai bună și pentru calitatea imaginii.

Citiţi mai departe

Actualitate

Vaccinurile Pfizer, dar și noile seruri Johnson & Johnson, ajung la Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

O nouă tranșă de peste 58.000 de doze de vaccin Pfizer ajung în aceste zile la Timișoara, de unde un număr important ar urma să ajungă și la Lugoj. Pe listele de așteptare pentru fluxul de vaccinare cu serul Pfizer se află în jur de 1500 de oameni.

Totodată, autoritățile locale anunță că noul vaccin creat de către cei de la Johnson & Johnson va ajunge în curând la Lugoj. Acesta are avantajul că se realizează într-o singură doză, fiind așadar un vaccin fără rapel. Cei care vor opta pentru serul Johnson & Johnson vor fi programați o singură dată.

Diferența dintre vaccinul Pfizer și cel Johnson & Johnson este că primul se bazează pe tehnologia mARN, în timp ce al doilea conține adenovirus, fiind astfel două soluții foarte diferite, dar care au același scop: producerea de anticorpi. La Lugoj, se vaccinează în prezent în jur de 50 de persoane pe zi, mai ales din cauza serului Astra Zeneca, singurul disponibil în oraș.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

La 16 ani, un tânăr beat și fără permis a pus pe jar polițiștii din Lugoj și Făget

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

La data de 09 aprilie, în jurul orei 00:30, polițiștii Biroului Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,care circula pe strada Huniade din municipiu,însă conducătorul auto, nu s-a conformat semnalelor polițiștilor, și-a continuat deplasarea, aceștia pornind în urmărirea autoturismului. A fost solicitat sprijinul celorlalte echipaje, autoturismul fiind oprit de către polițiștii din orașul Făget pe DN 68 A.

În urma legitimării și a verificarilor în baza de date, polițiștii au constatat că este vorba despre un tânăr de 16 ani, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul l-a sustras de la o rudă fără încuviințarea acesteia. Întrucât emana halenă alcoolică , acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere și conducere sub influența alcoolului. Totodată, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 55/2020 pentru nerespectarea interdicțiilor privind libera circulație.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite