Iulius Mall

Datorii de aproape un milion de euro la spitalul din Lugoj. Cum s-a ajuns aici

Datoriile spitalului lugojean cresc de la lună la lună. Erwin Floroni, directorul instituției a explicat cum s-a ajuns, în momentul de față, ca sumele datorate să ajungă la aproximativ patru milioane de lei și de ce vor crește în continuare.  Floroni susține că unitatea lugojeană tratează mult mai mulți pacienți decât îi decontează Casa de Asigurări de Sănătate din Timiș, iar sumele decontate pentru un pacient nu au mai fost actualizate din 2010.

“S-a vorbit peste tot în presă despre datorii. Că au crescut de trei ori, de cinci ori. Nu știu cine vehiculează sumele astea. Oricine vrea să știe care sunt datoriile spitalului, le poate cere. Eu i le dau și pe cele care le-am preluat și cele care le avem. În 28.02.2017, datoriile erau la 2,6 milioane. În octombrie erau de 2,7 milioane, iar acuma sunt de patru milioane. Datoriile cresc exponențial pentru că din octombrie încoace, zece luni de zile, pentru prima dată, ne-am făcut contractul cu Casa de Asigurări, în totalitate. Problema e cu pacienții peste contract, și au fost lună de lună sute de pacienți, pe care nu îi plătește Casa de Asigurări. Doar din ianuarie, fără luna asta, pentru pacienții validați dar nedecontați de Casa de Asigurări, sumele sunt undeva la 1,5 milioane de lei. Aceștia sunt bani pe care noi i-am investit în pacienți și pe care Casa nu îi mai decontează niciodată. Noi nu suntem spital privat. Eu când mi-a îndeplinit contractul nu pot să închid porțile. Și nici nu pot să pun pacienții la plată. Drept urmare, acești pacienți aduc datorii”, afirmă Floroni.

Publicitate

Venituri propii puține

Directorul spitalului lugojean susține că, în momentul de față, nu poate scoate venituri care să aducă unitatea pe plus.

“Toate spitalele care merg și sunt pe plus au suport de la județ, fie au venituri din surse proprii. Ce înseamnă surse proprii, înseamnă că vin bani din investigații. Asta înseamnă analize de laborator și laborator de radiologie. Astea sunt cele două surse mari de venit. Aceste surse, noi nu le putem face. Laboratorul nu e acreditat Renar, nu a fost niciodată. Anul acesta am cerut bani și s-au aprobat, un milion de lei, să începem acreditarea Renar. Din păcate, cei care se ocupă de studiu sunt puțini în țară și majoritate au în studiu diverse laboratoare și sunt greu de găsit. În cele din urmă am găsit pe cineva, care o să vină luna aceasta și o să începem procesul de acreditare al laboratorului. Acesta durează 18 luni de zile. În momentul în care avem acreditarea renală, înseamnă că putem face contract cu Casa de Asigurări pentru analize medicale și putem face venituri din laborator.

Pentru laboratorul de radiologie, ca să aduci venituri proprii, îți trebuie un computer tomograf. Știți foarte bine că eu mă străduiesc în momentul de față, avem trei linii pe care merg și sper să-l cumpărăm”, a spus Floroni, care a precizat însă, că, dacă astăzi ar cumpăra un tomograf, acesta nu ar putea funcționa până la sfârșitul anului la Lugoj, deoarce nu există un spațiu pregătit în spital, nu există asistenți și trebuie linie de gardă, care nu există.

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate