Connect with us

Administrație

Cum vede Claudiu Buciu bilanțul administrației locale, înainte de anul electoral 2024: „Au dispărut privilegiații”

Publicat

în

RETIM

Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, a făcut recent declarații privind starea actuală a comunității și perspectivele pentru anul 2024. Într-o postare amplă pe rețelele de socializare, Buciu a evidențiat eforturile depuse în ultimii trei ani pentru a schimba direcția administrației locale.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Cu un accent pus pe lupta împotriva inerției și a unei conduceri pe care o considera dăunătoare comunității, fostul primar a subliniat măsurile luate pentru a rupe legăturile cu cei pe care îi numește „profitori”. Litigiile în desfășurare și nemulțumirile unor vechi privilegiați au fost prezentate ca rezultate ale schimbărilor aduse în Lugoj.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Fără privilegiați

Buciu a evidențiat faptul că în ultimii ani a dispărut și nici nu s-a mai creat o nouă clasă de privilegiați și că toate acțiunile au fost realizate conform legii și în interesul comunității. Criticii, numiți „învârtiți” și „patrioți de serviciu”, au fost acuzați că și-au pierdut privilegiile și au devenit nemulțumiți.

Autoliv angajează!

„Din prima zi am procedat la ruperea tuturor legăturilor dintre resursele comunității noastre și acești indivizi. Din păcate, unele litigii nu s-au încheiat nici în prezent. Majoritatea însă au ajuns la bun sfârșit pentru noi toți, nu pentru ei(…) Am tratat pe toată lumea doar în spiritul și litera legii și ținând cont, întotdeauna, în primul rând, de interesele comunității noastre. Abateri obișnuite de la lege, de la bunul simț, de la concurența loială, au devenit aproape imposibile. Așa s-au născut cei mai înverșunați “critici” ai modului nostru de a administra. Nemulțumiții de pierderea statutului de privilegiați. Învârtiții. Foștii și actualii “iubitori ai Lugojului” au dispărut din preajma banului public și și-au început bocetul prelung. Unii n-au mai avut contracte cu primăria, alții au fost evacuați din spațiile publice deținute ilegal, alții și-au pierdut funcțiile, alții n-au mai putut să doarmă la serviciu, alții au început să-și plătească utilitățile, taxele și impozitele, alții n-au mai construit unde și cum au dorit, alții nu au mai primit autorizații de funcționare în mod ilegal, alții au adus scaunele înapoi, alții s-au trezit candidați… Ne-a fost greu să credem că “milionarii” Lugojului nu-și plăteau apa sau canalul, în timp ce oamenii simpli o fac, de cele mai multe ori, cu greutate, drămuindu-și fiecare leu”, spune Buciu.

Fostul primar a vorbit despre formarea unei echipe de oameni onești și dedicați, menționând sprijinul consilierilor locali din fostul PNL Lugoj și implicarea ulterioară a altor colaboratori din Primărie și oameni noi.

Proiecte de peste 200 de milioane de euro și eșecurile administrației

Un aspect semnificativ al postării a fost evidențierea proiectelor majore și a finanțărilor obținute, în valoare de peste 200 de milioane de euro, pentru domenii precum sănătate, educație, energie verde, mobilitate urbană și sport. Printre acestea se numără și proiectul istoric al Spitalului Nou și investițiile masive în infrastructura educațională.

„Am înregistrat și înregistrăm și eșecuri. De văzut stația de epurare, ștrandul și SPA-ul, rețelele de apă, centrul pietonal, probleme lăsate de fosta administrație la care nu s-au găsit soluții legale sau la care soluțiile găsite nu și-au produs încă efectele dorite. Am achitat însă toate datoriile spitalului, am adus Meridianul pe profit, am înființat și dotat o societate care a preluat activitățile desfășurate în trecut de Salprest (falimentat la rândul lui de fosta administrație), am înființat o nouă societate de transport local care va opera cu noile autobuze electrice, sosite deja la Lugoj. Cel mai important este însă faptul că am adus Lugojului finanțări (contracte semnate) pentru proiecte în valoare totală de peste 200 de milioane de euro, în doar trei ani”, a mai spus Buciu.

În încheiere, Claudiu Buciu a avertizat comunitatea cu privire la alegerile viitoare, subliniind că Lugojul a ales o cale necunoscută acum patru ani, pe care el o consideră corectă, dar care este contestată de alții. El a insistat că prioritățile comunității se aliniază treptat cu cele ale administrației și că alegerea de a continua pe această cale depinde de comunitate. Buciu a încheiat postarea promițând transparență și angajament în gestionarea proiectelor comunității.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Ce s-a ales de parcul pilot înființat la Lugoj, în amintirea persoanelor dragi dispărute dintre noi FOTO

Publicat

în

Peste 100 de mesteceni, răspândiți pe 6000 de mp și, în mijlocul lor, un Ginkgo biloba. Așa era proiectul parcului pilot de la Lugoj, „Plantați în amintire”, inițiat de Asociația Zi de Bine și fosta prezentatoare a știrilor, Melania Medeleanu, împreună cu Primăria Lugoj.

RETIM

Un parc în care fiecare copac să fie plantat în amintirea unui om drag, care s-a stins. Dacă în noiembrie 2022 entuziasmul era mare, zeci de familii fiind prezente la inaugurare, astăzi parcul a devenit el însuși o amintire. Poarta de intrare este mâncată de rugină, iarba nu a mai fost tunsă de mult, aleile aproape că nu mai există, fiind invadate de buruieni, coșurile sunt pline de gunoaie, iar natura nici ea nu a fost prea blândă. Aproape toți copacii, plantați în amintirea celor dragi, s-au uscat. Melania Medeleanu spune că este la curent cu starea parcului și i-a rugat pe cei de la Primăria Lugoj să ia măsuri.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

„I-am făcut și un răspuns doamnei care ne-a sesizat. La rectificarea bugetară vom aloca sumele necesare ca să înlocuim pomii. În toamnă nu au avut nimic. Avem și fotografii cu pomii care erau în vegetație. Ulterior, s-au uscat. Parcul va fi refăcut integral, în sensul că vor fi plantați arbori noi, care se pretează la tipul de sol. Colega de la sere a făcut deja o analiză a pH-ului solului, din care a rezultat ce fel de arbori trebuie să plantăm. O să apelăm la doamna Medeleanu să ne dea codurile QR pentru fiecare arbore în parte și vom reface integral acel parc”, a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar din Lugoj.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Parcul de la Lugoj a fost primul de acest fel. Proiectul celor de la Asociația Zi de Bine a continuat la Oradea, Cluj și București.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Administrație

Chiar dacă nu e gata, primul tronson pietonal din centru provoacă deja controverse. Totul pornește de la piatra folosită pentru pavat

Publicat

în

FOTO Facebook

Primul tronson din pasajul pietonal Al. Mocioni se apropie de finalizare. Lucrările sunt destul de avansate, iar constructorul este deja în faza în care așează pavajul, una dintre ultimele operațiuni. Apariția plăcilor în centrul civic a stârnit primele controverse. Discuțiile care se amplifică în sânul opoziției administrației locale sunt legate de materialul din care sunt făcute dalele și de faptul că Primăria Lugoj ar fi schimbat proiectul folosind andezit, o piatră mult mai ieftină și mai puțin rezistentă față de granit.

RETIM

Contactat de Lugojeanul.ro, Claudiu Buciu, consilierul actualului primar, spune că proiectul a fost respectat și piatra este cea recomandată de proiectant și aprobată de Comisia de Monumente.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

„Andezitul a fost recomandat de proiectant. Este în toate documentațiile votate de consilierii PSD și USR în consiliul local, doar că ei nu fac efortul să citească atunci când votează, ci votează cum le zice liderul de partid. Această piatră este prevăzută în documentațiile tehnico-economice încă de la faza de DALI. Nu este nicio schimbare față de proiect sau față de ce s-a licitat. Este conform cu proiectul ce se execută, este conform cu ceea ce s-a licitat sută la sută”, a declarat Buciu.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Lucrările la centrul civic al Lugojului au fost reluate după circa patru ani. Ele au fost demarate de fosta administrație locală, condusă de Francisc Boldea. După alegeri, noua conducere a Primăriei Lugoj a anunțat că proiectul a fost început fără a avea avizele necesare și fără lucrările necesare pentru schimbarea și mutarea rețelelor de apă, canalizare și gaz.

Autoliv angajează!

Locul a rămas decopertat și îngrădit în ultimii ani, perioadă în care edilii locali susțin că au încercat să obțină avizele necesare și să realizeze lucrările de subteran. Între timp, au renunțat la constructorul angajat și la proiectul făcut de fosta administrație, considerând că este mult prea scump.

Primarul interimar, Bogdan Blidariu, a declarat recent, pentru Lugojeanul.ro, că valoarea lucrărilor, conform noului contract, este de 2.900.000 de lei, față de 4.900.000 de lei, cât era în proiectul fostei administrații.

 

Citiţi mai departe

Administrație

Constructorul lotului lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva dă asigurări că va finaliza lucrările până în 2026

Publicat

în

FOTO Economedia.ro

Dorinel Umbrărescu, patronul companiei UMB, a asigurat Ministerul Transporturilor că lucrările la lotul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva va fi finalizat până în 2026, garantând astfel că România nu va pierde fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

RETIM

UMB, recunoscută drept cea mai puternică firmă de construcții din România, a început lucrările în această primăvară la cei 10 kilometri dintre Margina și Holdea. Totuși, lucrările la cele două tuneluri de peste 2 kilometri fiecare nu au demarat încă, deoarece nu a fost emisă Autorizația de Construire. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 34 de luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce înseamnă că UMB trebuie să termine tunelurile cu aproape șase luni înainte de termen.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Promisiunile UMB au fost transmise marți, 21 mai la Timișoara, în cadrul Comitetului de Monitorizare Programul Transport 2021-2027, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu care răspunde de sectorul rutier menționând discuțiile directe cu patronul Dorinel Umbrărescu : ,,Am avut o discuție foarte aplicată și importantă și cu constructorii importanți prezenți la acest eveniment, români și străini, printre care Dorinel Umbrărescu (grupul de firme UMB), Gabriel Stanciu (Alstom) și Ilker Gülen (Nurol): În ceea ce privește grupul de firme UMB, care are cele mai multe contracte finanțate prin PNRR, am reafirmat împreună că România nu va pierde niciun euro din acest program alocat pentru infrastructura rutieră; În ceea ce privește relația cu antreprenorii, am insistat pe un parteneriat deschis și transparent între beneficiari și constructori, care să ducă la proiecte de calitate, implementate în termenul contractat”.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

În aprilie 2024, Consiliul ECOFIN a decis că Mecanismul de redresare și reziliență european, din care face parte și PNRR-ul României, nu va fi prelungit după 2026. Luni, 22 aprilie 2024, Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire pentru primii 5 kilometri ai lotului lipsă al autostrăzii, cu o valoare a contractului de 1,8 miliarde lei finanțat prin PNRR. Lotul va completa autostrada de la Sibiu (Boița) la Nădlac II.

Autoliv angajează!

 

Citiţi mai departe

Administrație

Două firme au depus oferte pentru executarea lucrărilor de reparații la Podul de Fier

Publicat

în

FOTO eyeinthesky.rio

S-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru desemnarea unui constructor care să repare Podul de Fier din Lugoj. Licitația a fost reluată, după ce la prima s-a înscris un constructor a cărui ofertă a fost respinsă. Primarul interimar Bogdan Blidariu spune că în momentul de față sunt două firme, care vor să execute lucrările.

RETIM

„Urmează evaluarea tehnică a ofertelor, care, cel mai probabil se va finaliza la jumătatea lunii iunie, când vom afla dacă vom avea un constructor desemnat pentru executarea lucrărilor la Podul de Fier”, a declarat Blidariu.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Lucrările erau programate să înceapă în luna iunie, însă după reluarea licitației s-ar putea depăși acest termen. Estimarea este că acestea vor dura circa 10 luni, iar pe o mare parte din această perioadă traficul va fi blocat total.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Potrivit informațiilor publicate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată a contractului pentru reabilitarea podului este de 11,2 milioane de lei fără TVA. Proiectul cuprinde nu doar reabilitarea structurală a podului, ci și restaurarea celor patru clădiri-anexă, implementarea unui sistem de iluminat arhitectural și refacerea instalațiilor existente.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Cele mai citite