Connect with us

Social

Cum erau pedepsiți tâlharii la Lugoj.”Se întind pe un rând, opt până la zece roți de tortură, fară a mai pune la socoteala furcile de spânzurători”

Publicat

în

FOTO britannica.com

Muzeograful Oliver Gaidoș, angajat al Muzeului de Istorie și Etnografie din Lugoj publică pe pagina sa de Facebook un episod aparte din viața cotidiană a bănățenilor din secolul al XVIII-lea, marcată de aplicarea cu regularitatea a pedepsei capitale.  Oliver Gaidoș indică ca și sursă „Cronica călugărilor minoriți din Lugoj”, care abundă în informații privind pedepsele aplicate tâlharilor și criminalilor care acționau pe drumurile de poștă atacând diligențele.

Meniul zilei, Octavian

„Măsurile social-economice implementate de autoritățile austriece în Banat (colonizări, sistematizarea localitaților, apariția manufacturilor etc.) și persistența conflictelor cu turcii pe toată durata secolului al XVIII-lea au contribuit la menținerea unei stări generale de nesiguranță, resimțită de locuitori. În aceste condiții strictețea legii, cu toate reminiscențele ei medievale, pare să fi fost necesară pentru păstrarea ordinii publice. Odată cu instaurarea administrației habsburgice în Banat (1718) au fost aplicate prevederile Codului Penal Austriac (1707).

În 1769 acesta a fost înlocuit de faimosul Cod Penal Terezian care a reglementat utilizarea torturii (prezența medicului și a judecatorului), desfășurarea rechizitoriului și instruirea personalului (călăul și asistenții). Pedepsele capitale au fost date pentru următoarele delicte: crimă, tâlhărie (prejudiciul peste 25 guldeni), sodomie, falsificare de monede, pedofilie, incendiere, trădare, lezmaiestate, blasfemie și vrăjitorie (dacă era dovedita!). Ștreangul a fost folosit cel mai des în cazul omuciderii și tâlhâriei, iar dacă faptele se dovedeau deosebit de grave atunci infractorii erau decapitați (cu sabia) sau frânți cu roata. Grupurile de tâlhari periculoși sfârșeau în ștreang, la periferia Lugojului, pe marginea drumurilor principale. Pentru a descuraja comiterea unor infracțiuni asemănătoare, autoritățile le lăsau trupurile să atârne timp de trei zile, la vedere. Traversând Lugojul în 1782, călătorul german Cristopher Seipp a rămas înmărmurit când a vazut că pe drumul Făgetului, în partea dreaptă <<se întind pe un rând, opt până la zece roți de tortură, fară a mai pune la socoteala furcile de spânzurători și alte lucrări asemănătoare.>>”, arată istoricul lugojean.

Gaidoș relatează că odată cu încorporarea Banatului la Regatul Ungariei (1778) jurisdicția penală din nou-înființatul comitat Caraș va reveni tribunalului din Lugoj. Pentru adăpostirea instituțiilor comitatense au fost ridicate în Lugoj mai multe edificii în cvartalul mărginit astăzi de Străzile I. Creangă, F. Barbu, A. Șaguna și Piața Victoriei. Din ansamblul Curiei Comitatului Caraș reținem construcțiile ridicate în secolul al XVIII-lea: clădirea administrației districtuale pomenită în 1735, utilizată între 1779-1859 ca sediu de prefectură, respectiv tribunal regal până la demolarea ei în 1902 (pe acest loc s-a edificat administrația financiară -actuala primărie), magaziile erariale, grajdurile și clădirea închisorii. Perpendicular, pe aceasta, cu frontul spre piața târgului, a fost înălțată noua prefectură, cu două etaje, între 1843-1859.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

„Deși au mai existat spații de detenție în Lugoj, cum sunt celule din vechea primărie (1828), închisoarea comitatului (Gefängniss, Strafanstalt; börtön, fogház) a fost des pomenită, aici fiind închiși atât deținuții de drept comun, cât și criminalii, tâlharii sau incendiatorii. O parte din execuțiile individuale, în speță cele ale infractorilor care nu erau din localitate, au avut loc în curtea închisorii. Sentințele judecatorești au fost îndeplinte de călau (Henkel, Scharfrichter, Hóher) asistat de două ajutoare. Dacă în secolul al XVIII-lea gâdele încă purta hainele specifice de culoare roșie sau verde, la mijlocul secolului al XIX-lea acesta a îmbrăcat haine sobre, negre. Călăul, remunerat în secolele anterioare după fiecare execuție, treptat devine un angajat al statului. În 1854 salariile personalului angajat la închisorea districtuală din Lugoj (Voievodina Sârbească și Banatul Timișan) erau următoarele: călăul (200 fl.), caporalul (114 fl.) și 20 de panduri (polițiștii plătiți fiecare cu 96 fl.). Decretul din 15 mai 1814 a impus execuția osândiților prin spânzurare. Nobilii și femeile au fost exceptați de la această regulă, metoda de execuție rămânând până în 1848 decapitarea, considerată demnă și rapidă. Matricolele bisericii ortodoxe din Lugoj consemnează faptul că în 14 feb. 1839 <<Antița, muerea lui Gheorghe Curuț>>, țărancă din Răchita, a fost condusă de Pavel Maniu, paroh din Lugoj, la locul de execuție și apoi i s-a tăiat capul. Un caz aparte a fost înregistrat în 1853 când, în lipsa călăului, osânditul a fost împușcat în curtea închisorii din Lugoj”, arată Gaidoș.

Tânărul istoric lugojean mai scrie că sub influența gândirii umaniste legiuitorii maghiari, în frunte cu Csemegi Károly, autorul noului Cod Penal adoptat în 1878, au restrâns aplicarea pedepsei cu moartea la două infracțiuni: omor deosebit de grav și infracțiuni îndreptate asupra statului și suveranului.

„Au fost interzise execuțiile publice, iar cele mai multe sentințe de condamnare la moarte au fost înlocuite cu executarea unor ani grei de închisoare. Clădirea închisorii a fost utilizată în acest scop până în 1901 când a fost inaugurat Palatul Justiției, prevăzut cu o închisoare proprie. Astăzi ne amintesc de curtea comitatului doar platanii bătrâni de aproape 250 de ani și clădirea prefecturii transformată în centru comercial! Parcul Prefecturii a fost izolat între ziduri până la începutul anilor ‘50, publicul având acces doar în timpul zilei. La începutul anilor ’70 autoritățile comuniste au demolat șirul de case de pe Str. A. Șaguna împreună cu închisoarea veche a comitatului. În temnițele sale, aflate la subsol, au fost închiși membrii Societății secrete “Constituția” în 1831 și Eftimie Murgu în luna septembrie 1841. În colecția Muzeul de Istorie din Lugoj se află o pereche de cătușe de picioare recuperate de la închisoarea cu pricina. Regretatul profesor Simon István a reușit să fotografieze clădirea înainte să fie pusă la pământ”, spune Oliver Gaidoș.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Doi medici de familie din satele de lângă Lugoj oferă vaccinul anti-coronavirus

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Doar doi medici de familie din satele de lângă Lugoj s-au înscris pe lista oficială de cabinete medicale care oferă vaccinul împotriva coronavirusului. Este vorba despre medicii de familie din Fârdea și respectiv Știuca. În rest, în marile comune din estul județului, niciun medic de familie nu vaccinează populația de la sate împotiva SARS-CoV 2.

Potrivit listei actualizate de către DSP, la Lugoj sunt în continuare 8 cabinete medicale unde doritorii se pot imuniza, în general cu serul Johnson & Johnson. La nivel județean, numărul de medici de familie care imunizează populația în cadrul cabinetelor lor este de aproximativ 140.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Spitalul din Lugoj, aproape fără pacienți cu noul coronavirus

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Spitalul din Lugoj este aproape gol de pacienți cu coronavirus. Potrivit conducerii spitalului, doar trei pacienți infectați cu SARS-CoV 2 mai sunt internați la unitatea medicală de pe Gheorghe Doja. Dintre aceștia, doi sunt internați pe secția Covid-19, iar unul pe cea de ATI.

La nivel județean, mai sunt 50 de pacienți cu coronavirus internați în spitale, dintre care 19 la ATI. Există deja 6 spitale din Timiș unde nu mai sunt pacienți infectați, printre care și cel din Făget, acestea aflându-se în planul alb de intervenție.

Potrivit raportărilor, în ultimele 14 zile, la Lugoj a fost raportat un singur caz nou de infectare.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Câte zile au trecut de la ultimul caz de infectare raportat la Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

11 zile, atât au trecut de la ultima raportare a unui caz pozitiv la Lugoj, de pe data de 3 iunie, până la raportarea celui de-al doilea, apărut în lista de marți, 15 iunie. Este un record absolut, de la începutul pandemiei și până acum, de vid epidemiologic, așa cum îl numesc medicii, în orașul de pe Timiș.

La nivel județean, doar comuna Boldur mai are o incidență de caz raportată, de 2,83/1000 de locuitori. Județul Timiș are rata de infectare de 0.08/1000 de locuitori, raportată marți la prânz. Din cele șase cazuri raportate marți, 4 sunt la Timișoara, un caz la Lugoj și unul la Sânmihaiu Român.

De luni până marți în Timiș au fost raportate un număr de 1642 de teste, dintre care 334 au fost teste rapide.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

foto: Alin Velici

Citiţi mai departe

Social

Câte persoane s-au vaccinat în total la Lugoj și în celelalte centre din județ

Publicat

în

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr total de 1.202 vaccinuri (53 Moderna) ; (88 AstraZeneca), (281 Johnson&Johnson), astfel:

Meniul zilei, Octavian

● în cadrul etapei I de vaccinare împotriva COVID-19 s-a administrat un număr de 9 vaccinuri;
● în cadrul etapei a II a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr de 103 vaccinuri.
● în cadrul etapei a III a de vaccinare împotriva COVID-19, la nivelul județului Timiș, s-a administrat un număr de 1.090 vaccinuri.
● Dintre acestea, 663 reprezintă doze de rapel. În total au fost administrate 173.849 doze de rapel.

Menționăm faptul că, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Timiș, s-au administrat 374.693 doze vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, din care:

SPITALUL MUNICIPAL LUGOJ: TOTAL= 3.823
SPITALUL ORĂȘENESC FĂGET: TOTAL= 2.197
SPITALUL L.ȚURCANU TIMIȘOARA: TOTAL= 3.778
SPITALUL ORĂȘENESC SÂNNICOLAU MARE: TOTAL= 9.837
SPITALUL MILITAR TIMIȘOARA: TOTAL= 4.471
SPITALUL ORĂȘENESC DETA: TOTAL= 6.147
SPITALUL MUNICIPAL TIMIȘOARA: TOTAL= 3.932
SPITALUL CFR TIMIȘOARA: TOTAL= 22.297
SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE V. BABEȘ TIMIȘOARA: TOTAL= 1.753
SPITALUL JUDEȚEAN TIMIȘOARA: TOTAL= 7.633
SPITALUL ORĂȘENESC JIMBOLIA: TOTAL= 633
CENTRUL GHIRODA: TOTAL= 11.957
CENTRUL DUMBRAVIȚA: TOTAL= 12.608
CENTRUL IULIUS MALL: TOTAL= 26.558
CENTRUL LUGOJ SALA DE SPORT: TOTAL= 12.414
C.M.J. TIMIȘ : TOTAL= 1.284
CENTRUL PERMANENT SPITALUL JUDEȚEAN TIMIȘOARA: TOTAL= 27.334
CENTRUL BEGA-TEHNOMET(CONTINENTAL AUTOMOTIVE): TOTAL=14.485
CENTRUL INCUBOXX TIMIȘOARA: TOTAL= 38.706
CENTRUL MEDLIFE TIMIȘOARA: TOTAL=4.241
CENTRUL MUZEUL DE TRANSPORT PUBLIC TIMIȘOARA: TOTAL=14.147
CENTRUL CĂMIN SPORTIV SÂNNICOLAU MARE: TOTAL= 5.028
CENTRUL MILITAR S.C.M.U TIMIȘOARA: TOTAL= 8.536
CENTRUL CASA DE CULTURĂ GĂTAIA: TOTAL=1.985
CENTRUL KARDINAL ONE MEDICAL CIACOVA: TOTAL= 1.662
CENTRUL CASA DE CULTURĂ RECAȘ: TOTAL=2.391
CENTRUL CRAFT TIMIȘOARA : TOTAL=6.722
CENTRUL DRIVE-THRU SHOPPING CITY: TOTAL=5.630
CENTRUL MOȘNIȚA: TOTAL= 417
CENTRUL JIMBOLIA: TOTAL= 1.227
CENTRUL ȘAG: TOTAL= 316
CENTRUL GIROC: TOTAL= 740
CENTRUL CRAFT TIMIȘOARA II : TOTAL= 6.794
CENTRUL SPITALUL DE PSIHIATRIE GĂTAIA: TOTAL=132
CENTRUL VINERI 15 : TOTAL = 50
CENTRUL FUNDAȚIA PENTRU TINERET TIMIȘOARA: TOTAL= 48
MEDICI DE FAMILIE: TOTAL= 32
CENTRUL MUZEUL BANATULUI : TOTAL= 13

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Moderna:
SPITALUL CFR TIMIȘOARA: TOTAL= 680
CENTRUL VOX TEHNOLOGY PARK: TOTAL= 8.324
CENTRUL IULIUS MALL: TOTAL= 1.850
CENTRUL STPT TIMIȘOARA: TOTAL= 415
CENTRUL BUZIAS: TOTAL= 4.748
CENTRUL GHIRODA: TOTAL= 860
CENTRUL DUMBRAVIȚA: TOTAL= 502
SPITALUL MUNICIPAL LUGOJ: TOTAL=110
CENTRUL LUGOJ SALA DE SPORT: TOTAL= 90
SPITALUL ORĂȘENESC DETA: TOTAL= 3.859
SPITALUL ORĂȘENESC FĂGET: TOTAL= 3.984
SPITALUL ORĂȘENESC SÂNNICOLAU MARE: TOTAL=80
CENTRUL MILITAR S.C.M.U TIMIȘOARA: TOTAL= 20

AstraZeneca:
MEDICI DE FAMILIE: TOTAL= 1.347
SPITALUL MILITAR TIMIȘOARA: TOTAL= 80
CENTRUL ISHO TIMIȘOARA: TOTAL= 27.135
CENTRUL STPT TIMIȘOARA: TOTAL= 8.180
CENTRUL FUNDAȚIA PENTRU TINERET TIMIȘOARA: TOTAL= 7.251
CENTRUL LUGOJ SALA DE SPORT: TOTAL= 4.587
CENTRUL ȘAG: TOTAL= 3.039
CENTRUL GIROC: TOTAL= 6.164
CENTRUL MOȘNIȚA: TOTAL= 3.516
CENTRUL JIMBOLIA: TOTAL= 2.873

Johnson&Johnson:
MEDICI DE FAMILIE: TOTAL= 8.963
CENTRUL CRAFT TIMIȘOARA II : TOTAL= 1.234
SPITALUL MUNICIPAL LUGOJ: TOTAL= 25
CENTRUL SPITALUL DE PSIHIATRIE GĂTAIA: TOTAL= 60
CENTRUL FUNDAȚIA PENTRU TINERET TIMIȘOARA: TOTAL= 1.110
SPITALUL MILITAR TIMIȘOARA: TOTAL= 668
CENTRUL ISHO TIMIȘOARA: TOTAL= 361
CENTRUL DRIVE-THRU SHOPPING CITY: TOTAL=452
CENTRUL VINERI 15 : TOTAL =85
CENTRUL IULIUS MALL: TOTAL=177
CENTRUL MUZEUL BANATULUI : TOTAL= 24
SPITALUL ORĂȘENESC DETA: TOTAL= 10

În concluzie, numărul persoanelor vaccinate complet împotriva COVID-19, de la debutul campaniei și până în prezent, în centrele de vaccinare din județul Timiș este de 187.019.
Unui număr de 13.825 persoane li s-a administrat doar prima doză de vaccin împotriva COVID-19.Din totalul dozelor administrate până în prezent, s-a înregistrat un procent de 0,04 % reacții post-vaccinale, de intensitate scăzută spre moderată (149 reacții în total).

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite