Iulius Mall

Consiliul local ar putea să se constituie parte civilă în recuperarea prejudiciilor produse de administrația Boldea

Consilierii locali ai Partidului Național Liberal vor depune un proiect de hotărâre „pentru tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de prejudicierea bugetului local”. Este vorba despre mai multe situații în care inclusiv Curtea de Conturi a constat prejudicii, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Cele mai mari pagube s-au constatat în „dosarul Elba” și la reabilitarea stației de epurare.

„O să facem un proiect de hotărâre, prin care să cerem constituirea în partea civilă a Consiliului Local Lugoj, pentru toate prejudiciile cauzate. Probabil o să-l băgăm la sfârșitul lui octombrie, pentru că este o procedură puțin mai complicată și durează puțin mai mult. Este vorba de dosarul penal de la stația de epurare. Pentru prejudiciul de acolo, trebuie să ne constituim parte civilă, municipiul Lugoj, prin Consiliul local. Nu se poate să stăm așa și să privim cum administrația Boldea produce prejudicii după prejudicii și nimeni să nu facă nimic. La Elba, 700 de mii de euro, nimeni nu știe ce s-a întâmplat, unde sunt. Noi avem pierderi și nu facem nimic să recuperăm acești bani. La un moment dat trebuie să răspundă cineva”, a declarat președintele PNL Lugoj, Claudiu Buciu.

Publicitate

Primarul Francisc Boldea a susținut, de fiecare dată, că prejudiciul găsit de Curtea de Conturi este de 267 de lei, valoarea a două furtune. Nu de aceeaşi părere sunt şi inspectorii Curţii de Conturi, care în sesizarea trimisă instanţei arată că în urma controlului există indicii de săvârşire a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art.298 Cod Penal, într-o lucrare în care antreprenorul SC Confort SA&BETONUT  ZRT SRL, în calitate de prestator, având ca obiect – executarea lucrării: “Modernizarea Staţiei de Epurare – Execuţie”, se angajează să realizeze lucrările contractate, la valoarea contractului de 16.6893.076,91 de lei, la care se adaugă 3.171.684,61 de lei TVA.

În fapt, e vorba de neurmărirea recuperării garanţiei de bună execuţie la obiectivul Modernizarea Staţiei de Epurare, pentru lucrările neremediate semnalate pentru punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, consemnate şi de expertiza tehnică realizată de firma de expertiză Prefcon SRL. În expertiză se menţionează că lucrările nu au fost terminate complet, existând de asemenea unele instalaţii şi echipamente care nu au fost testate şi/sau nu au funcţionat niciodată, chiar dacă în Procesul Verbal de stingere a Anexei 2 se menţionează că au fost remediate şi completate.

Conform expertizei, valoarea investiţiei necesare pentru punerea în funcţiune a staţiei este de 15-20% din valoarea proiectului iniţial, de unde rezultă o valoare estimată a prejudiciului de 2.503.961 de lei(15% din valoarea contractului) la care se adaugă TVA.

Pe de altă parte, când au făcut sesizarea inspectorii au ţinut cont şi de oferta solicitată şi primită de Primăria Lugoj de la societatea Kematronic pentru lucrările de remediere, completare, actualizare, terminare şi montaj, probe, valoarea fiind stabilită la suma de 399.240 de euro.

 

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate