Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat şcolile din România, care au reuşit să obţină certificarea de „Şcoală Europeană”, anul acesta. Din judeţul Timiş, doar Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” primeşte această distincţie. În întreaga ţară, 61 de unităţi de învăţământ preuniversitar au primit titlu.
Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale. Eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut, determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.
Certificatul este recunoscut de instituţiile europene
“Se depune un dosar de candidatură, în care şcolile care doresc să obţină acest titlu trebuie să depună dovezi ale activităţilor pe care le-au desfăşurat, în ultimii trei ani de zile, pe activităţi cu componentă europenă: valori, principii, norme europene. Fie că sunt proiecte cu finanţări europene, fie că sunt activităţi cu finanţare locală, dar care au componentă europeană. În egală măsură, fiecare şcoală trebuie să depună planul de acţiuni al şcolii şi planurile manageriale din ultimii trei ani de zile. Pentru că se doreşte să se vadă că în ultimii trei ani şcoala a avut o continuitate în ceea ce priveşte proiectele europene.”, ne-a declarat Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu Branişte”.
Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.