Fidelity by Iulius Mall

Claudiu Buciu atrage atenția că Lugojul nu ar fi trebuit să renunțe la finanțarea pentru noul spital

Fostul primar al Lugojului și fost manager al proiectului de construcție a noului spital, Claudiu Buciu, critică dur decizia administrației locale „de a renunța” la finanțarea de 150 de milioane de euro din PNRR pentru realizarea unei unități medicale moderne. Acesta acuză actuala conducere a municipiului Lugoj și PSD de o „decizie criminală” care va avea consecințe dramatice asupra sistemului sanitar local.

„Cum ne afectează decizia criminală a PSD de a renunța la finanțarea Spitalului Nou. Cu toții cunoaștem starea spitalului nostru. Nu s-a investit niciodată consistent. S-au făcut doar cârpeli. Standardele legislației actuale nu mai pot fi îndeplinite decât construind un spital nou. Acesta este principalul motiv pentru care am obținut finanțarea. Am dotat integral spitalul cu aparatură nouă. De la paturi noi până la un echipament RMN de ultimă generație. Însă o clădire nouă nu se putea face decât prin finanțarea pe care am obținut-o. …Consecința renunțării se va vedea în curând. Spitalul nu va mai putea fi autorizat pentru funcționare și, cel mai probabil, va fi închis în următorii ani. Nicio investiție consistentă, “salvatoare” nu va putea fi făcută peste noapte. Este necesară o reproiectare a clădirilor existente, o avizare și autorizare a oricăror intervenții și, nu în ultimul rând, este nevoie de bani. Iar bani nu mai sunt. Țara nu are bani. Singura sursă reală erau banii europeni. Fac mențiunea că nu există niciun precedent în istoria finanțărilor europene în care să se renunțe la o astfel de finanțare. Motivarea renunțării este dovada unei crase incompetențe și a desconsiderării totale a intereselor comunității noastre. Un vădit act de ură patologică pe cei care nu-și permit să se trateze decât într-un spital public.”, a declarat Buciu.

Publicitate

Ministerul Sănătății are un proiect similar, derulat la Timișoara

Fostul edil consideră că justificarea oferită de autorități, conform căreia proiectul nu putea fi finalizat până în iunie 2026, este nefondată și subliniază că alte proiecte similare, inclusiv cel al Institutului Regional de Oncologie din Timișoara, sunt încă în faza de evaluare financiară și nu s-a renunțat la ele.

„În cererea adresată Ministerului Sănătății, spune că este în “imposibilitate de a finaliza proiectul până la data de 30 iunie 2026”. Chiar singurul proiect al Ministerului Sănătății (derulat prin DSP Timiș) care a obținut o finanțare similară, dar pentru un proiect mult mai mare și care are același termen de finalizare (30 iunie 2026), se află încă în etapa de evaluare financiară, aceasta urmând să fie încheiată la jumătatea lunii martie. Apoi, cel mai probabil vor exista contestații… ș.a.m.d. Este vorba despre proiectul Institutului Regional de Oncologie Timișoara care are asigurată o finanțare de peste 200 milioane EURO prin același program și în aceleași condiții, cu același termen limită de implementare. Și care nu are deocamdată, nici el, asigurată cofinanțarea.

Ministerul nu renunță pentru că toate termenele de implementare a acestor proiecte vor fi prelungite atât cât va fi necesar. UE nu ne-a acordat aceste finanțări pentru a nu face spitale ci pentru a le face, iar UE știe că Românii au nevoie de ele, oricât de anevoios s-ar mișca Statul Român”, a mai spus Buciu.

Acesta atrage atenția asupra faptului că suma necesară pentru cofinanțare, de aproximativ 37 de milioane de lei, ar fi putut fi obținută printr-un credit bancar, fără a afecta grav bugetul municipiului.

„Cu privire la posibilitatea asigurării cofinanțării de către Municipiul Lugoj, fac mențiunea că suma de 37 milioane de RON (atât cât reprezintă cofinanțarea) poate fi obținută oricând printr-un credit bancar, pragul de îndatorare al Municipiului fiind extrem de scăzut în prezent. Tot la fel de simplu, această sumă ar putea fi asigurată de Guvern (dacă actualul primar ar avea măcar o minimă trecere în rândul membrilor Guvernului). Este vorba despre doar 5% din 150 milioane de EURO. O sumă care merită orice efort în comparație cu beneficiile pe care le-ar aduce. De ce nu am făcut noi demersuri pentru accesarea creditului ori pentru asigurarea cofinanțării de la Guvern? Pentru simplul fapt că am așteptat încheierea tuturor procedurilor de achiziție, doar în acel moment urmând să cunoaștem valoarea exactă a cofinanțării (majoritatea procedurilor de achiziție finalizându-se sub valorile estimate). Nu cred însă că se mai poate întoarce vreodată timpul înapoi pentru acest proiect. Dezvoltarea Lugojului a fost decisiv zădărnicită de acest demers criminal al PSD. Fără spital, Lugojul va deveni doar un loc din care oamenii își vor dori să plece cât mai repede.”, susține Buciu.

CITEȘTE ȘI: Lugojul a pierdut banii pentru spital, după ce Primăria a informat că nu poate termina proiectul

 

 

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fiți la curent cu cele mai importante știri

Apăsând butonul SUBSCRIBE, confirmi că ai citit și ești de acord cu politica noastră GDPR și Termen și condiții
Publicitate