Connect with us

Actualitate

Cine sunt noii protopopi de la Lugoj și Făget, puși în funcție de la începutul acestei luni

Publicat

în

La data de 1 martie 2021, în funcția de conducător al oficiilor protopopești Lugoj și Făget au fost numiți preoții Ionuț Viorel Furdean și Dorin Ioan Covaci.

Meniul zilei Octavian

Mitropolia Banatului anunță că numirea celor doi protopopi s-a făcut în conformitate cu Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, ținându-se seamă de cerințele misionar-pastorale locale, de media generală de licență în Teologie, de activitatea deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială, precum și de faptul că ambii protopopi se bucură de aprecierea preoților și a credincioșilor.

Mitropolia a publicat și o prezentare a celor doi, pe care o redăm, mai jos. Mandatul acestora va fi pentru următorii patru ani de 4 ani.

Preotul Dorin Ioan Covaci

RETIM

Preotul Dorin Ioan Covaci s-a născut la 19 iunie 1977 în localitatea Temerești, din părinții Dorel și Talida Covaci și încă de la vârsta de 10 ani a cântat la strana bisericii din parohia natală. Între anii 1991-1995 a urmat cursurile Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, fiind absolvent al secției Matematică-Fizică.

După promovarea examenului de bacalaureat s-a înscirs la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, Secția Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o în anul 1999, cu media generală la Licență 9,50.

Pregătirea sa teologică a continuat cu studiile de masterat, între anii 2000-2002, la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau, disciplina Caritaswissenschaft und Gesellschäftslehre.

Pürintele Dorin Ioan Covaci a continuat studiile post universitare de master în Drept Comunitar și Integrare Europeană la Universitatea Tibiscus Timișoara pe care le-a absolvit în anul 2007.

În perioada 2017-2019 a studiat la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, unde a absolvit studiile de master în specializarea Religie, Cultură, Societate.

Hirotonia sa întru diacon (2 septembrie 2001) și întru preot (8 decembrie 2002), pe seama bisericii iar la 8 decembrie 2002 a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Temerești, a fost săvârșită de către Preasfințitul Lucian Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Părintele Dorin Ioan Covaci a susținut și examenele pentru obținerea gradelor profesionale în preoție: definitivat (2004), gradul II (2008) și gradul I (2013).

Pe parcursul misiunii preoțești, părintele Covaci a urmat și alte cursuri de specializare, de management de proiect, de lucrător de tineret, organizate prin sectorul social al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, a susținut diferite referate în cadrul conferințelor de la protopopiatul Făget și la întâlnirile pe grupe de preoți organizate a diferite parohii.

Căsătorit cu prof. dr. Alina Lioara Barboni, de la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, au împreună o fetiță, Teodora Maria, elevă în clasa a XI-a la același liceu.

În anii de slujire la Parohia Temerești, părintele protopop a fost preocupat de îmbunătățirea vieții spirituale și culturale a credincioșilor, precum și de ajutorarea persoanelor cu probleme materiale.

Preacucernicia Sa a trimis mai mulți tineri din parohie să studieze la Școala de de cântăreți bisericești, așa încât la ora actuală acolo există una dintre cele mai bune strane din protopopiat, alți tineri fiind îndrumați să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Timișoara.

Din rândul realizărilor sale fac parte renovarea bisericii parohiale, înzestrarea ei cu instalație de sonorizare, încălzire centrală, mobilier și obiecte bisericești; renovarea casei parohiale  și recuperarea proprietăților parohiale naționalizate de statul comunist.

Pe lângă acestea, a organizat tabere pentru copii și tineri, pelerinaje cu credincioșii parohiei, a revitalizat corul parohial, pentru toate ostenelile fiind răsplătit cu distincția de Iconom.

Preotul Ionuț Furdean

 S-a născut la data de 14 octombrie 1984 în orașul Lugoj din părinții  Maria și Viorel Furdean. După absolvirea școlii primare și gimnaziale la Criciova și Lugoj, a urmat cursurile Seminarului Teologic liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, pe care l-a absolvit în anul 2004, cu media generală de 9.33.

Între anii 2004-2008 a studiat în cadrul Facultății de Litere, Teologie, Istorie, secția Teologie Pastorală din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o cu media generală de Licență 9.50.

Înzestrat cu alese calități muzicale, a fost încadrat cântăreț bisericesc la parohia Criciova, Protopopiatul Lugoj din data de 1 iunie 2008 până la 1 iunie 2009.

La 21 iunie 2009 a fost hirotonit întru diacon la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, iar la 28 iunie 2009 a fost hirotonit preot la Parohia Timișoara-Dacia, pe seama Parohiei Jdioara, Protopopiatul Lugoj, ambele hirotonii fiind săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop – vicar Paisie Lugojanul.

În vremea păstoririi la parohia Jdioara a ostenit la intensificarea vieții bisericești a credincioșilor și la îmbogățirea activităților liturgice, social-filantropice și administrativ-bisericești.

Părintele Furdean s-a remarcat în mod deosebit datorită proiectelor catehetice destinat copiilor și tinerilor, pe care i-a implicat în viața parohiei și i-a format din punct de vedere muzical-artistic.

Cu copiii și tinerii din parohie a derulat o multitudine de activități pastorale și culturale, în urma cărora prezența lor la biserică a crescut în mod considerabil.

În vederea pregătirii sale teologice, preotul Ionuț Viorel Furdean a urmat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție și a obținut definitivatul și gradul II.

Aceste realizări l-au recomandat pentru înscrierea la examenul de selecție în vederea ocupării postului vacant de preot la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, unde a fost încadrat la 1 iunie 2016.

Odată cu instalarea la Lugoj, a primit ascultare din partea Părintelui Mitropolit Ioan de a coordona activitățile tinerilor din Liga Tinerilor Creștini Ortodocși (LTCOR) și de a se ocupa de organizarea conferințelor și a întâlnirilor catehetice cu aceștia, derulate în sala de  ședințe a protopopiatului.

Tot cu tinerii a organizat numeroase pelerinaje la mănăstiri, biserici, obiective culturale, învățându-i să prețuiască frumusețea Ortodoxiei și a spiritualității creștin-ortodoxe.

În perioada studiilor seminariale a arătat o înclinație deosebită spre poezia religioasă și literatura clasică, concretizată prin publicarea de poezii și articole în reviste de specialitate și broșuri. Totodată, este autor al volumului de versuri religioase „Ectenia lacrimilor”, publicat în anul 2003, la Editura Marineasa din Timișoara.

În prezent este masterand în anul II la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Specializarea Religie, Cultura și Societate.

Sursa – mitropolia-banatului.ro

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

S-a încheiat curățenia de primăvară. Primăria deschide o platformă pentru deșeuri din construcții

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. Locul de depozitare este situat în spatele balastierei Compact.

Meniul zilei Octavian

Accesul spre locul de depozitare este permis de luni până vineri între orele 7.30 – 14.30  În acest deponeu este interzisă depunerea deșeurilor menajere sau a oricărui alt tip de deșeuri în afară de cele rezultate din construcții.

Reprezentanții  Serviciul Sere și Zone Verzi, anunță încheierea campaniei “Curățenia de primăvară” 2021, începând cu data de 19.04.2021.

„Solicităm cetațenilor să nu mai depună resturi vegetale pe domeniul public acolo unde colectarea s-a făcut chiar și de 2-3 ori pe aceeași stradă. În săptămâna 12.04.2021 – 16.04.2021 se va colecta doar de pe străzile unde nu s-a ajuns în ultimele săptămâni, în special pe străzile înguste unde accesul este îngreunat”, arată aceștia.

RETIM

Strângerea deșeurilor vegetale va fi reluată în toamnă.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Cinci motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent acasă

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

Televizoarele inteligente sunt cu siguranță cele mai bine vândute din industria TV în acest moment, mai ales pe măsură ce toată lumea începe să înțeleagă beneficiile pe care le aduc. Cu toate acestea, există încă un procent decent de oameni care nu cred în așa-numita lor valoare.

Deci, dacă se întâmplă să fii de acea partea, astăzi vă oferim 5 motive pentru care aveți nevoie de un televizor inteligent în viața dvs. S-ar putea să fiți surprinși, dar acest tip de televizor vă poate aduce mai multe beneficii decât vă puteți imagina.

1. Cea mai bună imagine

Deși nu este o caracteristică obligatorie, calitatea imaginii este ridicată la maxim în televizoarele inteligente. Ratele de contrast uimitoare, precizia excelentă a culorilor și nivelurile de luminozitate foarte bune sunt întâlnite doar în acest tip de televizoare.

RETIM

Experiența utilizatorului este, de asemenea, mult mai bună decât în ​​alte modele,chiar și în cazul multor televizoare Smart ieftine, iar popularitatea crescândă a televizoarelor inteligente este dovada. Orice tip de conținut va arăta mai bine pe un ecran inteligent. Poate fi HD, Blu-ray sau chiar unul prin cablu. Unele televizoare inteligente redau chiar și conținut DVD, iar calitatea imaginii este vizibil îmbunătățită.

2. Conectivitate la internet

Televizoarele inteligente au în prezent un sistem Wi-Fi pre-construit, care le permite să se conecteze cu ușurință la Internet. La fel ca smartphone-urile, conexiunea este automată și nu trebuie configurată manual de fiecare dată.

Singurul lucru la care trebuie să fiți atent este ca routerul Wi-Fi să fie amplasat suficient de aproape de televizor. Aceasta înseamnă fie în aceeași cameră, fie cel mult în cea alăturată. În caz contrar, cu o conexiune la internet slabă, televizorul dvs. inteligent nu va putea transmite în mod corespunzător conținutul online.

3. Design subțire

Când vine vorba de aspect, televizoarele inteligente sunt cu siguranță câștigătoarele, dintre toate modelele de televizor disponibile pe piață. Nu există un standard în ceea ce privește dimensiunile sau designul televizoarelor Smart. Cu toate acestea, există un element de design care este întotdeauna prezent – grosimea redusă.

În timp ce OLED-urile sunt întotdeauna sub 1 cm, LCD-urile și LED-urile sunt vizibil mai groase, dar toate reușesc să rămână sub 5 cm. Este posibil să nu pară un număr incredibil, dar dacă vedeți ce înseamnă în realitate, cu siguranță vă veți entuziasma.

4. Jocuri și aplicații disponibile

Acesta este unul dintre principalele motive pentru popularitatea televizoarelor inteligente. Ele pot înlocui cu ușurință un PC, atunci când vine vorba de jocuri, iar grafica va fi mult îmbunătățită.

Cu toate acestea, dacă nu sunteți neapărat un jucător și nu cumpărați  un tv inteligent din acest motiv, încă veți aprecia caracteristica aplicațiilor sale. 

5. Tăierea cablului

Dacă nu sunteți un mare fan al televiziunii dvs. prin cablu și încercați să îl anulați cât mai curând posibil, un televizor inteligent poate fi cel mai bun lucru care vi se poate întâmpla.

Televizoarele inteligente sunt capabile de streaming live oricând, plus că există servicii online cu plată. Acestea au o gamă largă de conținut și, dacă nu aveți nevoie de televiziune prin cablu din alte motive, sunt o alegere mult mai bună și pentru calitatea imaginii.

Citiţi mai departe

Actualitate

Vaccinurile Pfizer, dar și noile seruri Johnson & Johnson, ajung la Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

O nouă tranșă de peste 58.000 de doze de vaccin Pfizer ajung în aceste zile la Timișoara, de unde un număr important ar urma să ajungă și la Lugoj. Pe listele de așteptare pentru fluxul de vaccinare cu serul Pfizer se află în jur de 1500 de oameni.

Totodată, autoritățile locale anunță că noul vaccin creat de către cei de la Johnson & Johnson va ajunge în curând la Lugoj. Acesta are avantajul că se realizează într-o singură doză, fiind așadar un vaccin fără rapel. Cei care vor opta pentru serul Johnson & Johnson vor fi programați o singură dată.

Diferența dintre vaccinul Pfizer și cel Johnson & Johnson este că primul se bazează pe tehnologia mARN, în timp ce al doilea conține adenovirus, fiind astfel două soluții foarte diferite, dar care au același scop: producerea de anticorpi. La Lugoj, se vaccinează în prezent în jur de 50 de persoane pe zi, mai ales din cauza serului Astra Zeneca, singurul disponibil în oraș.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

La 16 ani, un tânăr beat și fără permis a pus pe jar polițiștii din Lugoj și Făget

Publicat

în

Meniul zilei Octavian

La data de 09 aprilie, în jurul orei 00:30, polițiștii Biroului Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Lugoj, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,care circula pe strada Huniade din municipiu,însă conducătorul auto, nu s-a conformat semnalelor polițiștilor, și-a continuat deplasarea, aceștia pornind în urmărirea autoturismului. A fost solicitat sprijinul celorlalte echipaje, autoturismul fiind oprit de către polițiștii din orașul Făget pe DN 68 A.

În urma legitimării și a verificarilor în baza de date, polițiștii au constatat că este vorba despre un tânăr de 16 ani, care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul l-a sustras de la o rudă fără încuviințarea acesteia. Întrucât emana halenă alcoolică , acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infractiunilor de furt în scop de folosință, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere și conducere sub influența alcoolului. Totodată, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 55/2020 pentru nerespectarea interdicțiilor privind libera circulație.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite