Connect with us

Actualitate

Cine sunt noii protopopi de la Lugoj și Făget, puși în funcție de la începutul acestei luni

Publicat

în

La data de 1 martie 2021, în funcția de conducător al oficiilor protopopești Lugoj și Făget au fost numiți preoții Ionuț Viorel Furdean și Dorin Ioan Covaci.

Meniul zilei, Octavian

Mitropolia Banatului anunță că numirea celor doi protopopi s-a făcut în conformitate cu Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, ținându-se seamă de cerințele misionar-pastorale locale, de media generală de licență în Teologie, de activitatea deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială, precum și de faptul că ambii protopopi se bucură de aprecierea preoților și a credincioșilor.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

Mitropolia a publicat și o prezentare a celor doi, pe care o redăm, mai jos. Mandatul acestora va fi pentru următorii patru ani de 4 ani.

RETIM

Preotul Dorin Ioan Covaci

Preotul Dorin Ioan Covaci s-a născut la 19 iunie 1977 în localitatea Temerești, din părinții Dorel și Talida Covaci și încă de la vârsta de 10 ani a cântat la strana bisericii din parohia natală. Între anii 1991-1995 a urmat cursurile Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, fiind absolvent al secției Matematică-Fizică.

După promovarea examenului de bacalaureat s-a înscirs la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, Secția Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o în anul 1999, cu media generală la Licență 9,50.

Pregătirea sa teologică a continuat cu studiile de masterat, între anii 2000-2002, la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau, disciplina Caritaswissenschaft und Gesellschäftslehre.

Pürintele Dorin Ioan Covaci a continuat studiile post universitare de master în Drept Comunitar și Integrare Europeană la Universitatea Tibiscus Timișoara pe care le-a absolvit în anul 2007.

În perioada 2017-2019 a studiat la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, unde a absolvit studiile de master în specializarea Religie, Cultură, Societate.

Hirotonia sa întru diacon (2 septembrie 2001) și întru preot (8 decembrie 2002), pe seama bisericii iar la 8 decembrie 2002 a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Temerești, a fost săvârșită de către Preasfințitul Lucian Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Părintele Dorin Ioan Covaci a susținut și examenele pentru obținerea gradelor profesionale în preoție: definitivat (2004), gradul II (2008) și gradul I (2013).

Pe parcursul misiunii preoțești, părintele Covaci a urmat și alte cursuri de specializare, de management de proiect, de lucrător de tineret, organizate prin sectorul social al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, a susținut diferite referate în cadrul conferințelor de la protopopiatul Făget și la întâlnirile pe grupe de preoți organizate a diferite parohii.

Căsătorit cu prof. dr. Alina Lioara Barboni, de la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, au împreună o fetiță, Teodora Maria, elevă în clasa a XI-a la același liceu.

În anii de slujire la Parohia Temerești, părintele protopop a fost preocupat de îmbunătățirea vieții spirituale și culturale a credincioșilor, precum și de ajutorarea persoanelor cu probleme materiale.

Preacucernicia Sa a trimis mai mulți tineri din parohie să studieze la Școala de de cântăreți bisericești, așa încât la ora actuală acolo există una dintre cele mai bune strane din protopopiat, alți tineri fiind îndrumați să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Timișoara.

Din rândul realizărilor sale fac parte renovarea bisericii parohiale, înzestrarea ei cu instalație de sonorizare, încălzire centrală, mobilier și obiecte bisericești; renovarea casei parohiale  și recuperarea proprietăților parohiale naționalizate de statul comunist.

Pe lângă acestea, a organizat tabere pentru copii și tineri, pelerinaje cu credincioșii parohiei, a revitalizat corul parohial, pentru toate ostenelile fiind răsplătit cu distincția de Iconom.

Preotul Ionuț Furdean

 S-a născut la data de 14 octombrie 1984 în orașul Lugoj din părinții  Maria și Viorel Furdean. După absolvirea școlii primare și gimnaziale la Criciova și Lugoj, a urmat cursurile Seminarului Teologic liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, pe care l-a absolvit în anul 2004, cu media generală de 9.33.

Între anii 2004-2008 a studiat în cadrul Facultății de Litere, Teologie, Istorie, secția Teologie Pastorală din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o cu media generală de Licență 9.50.

Înzestrat cu alese calități muzicale, a fost încadrat cântăreț bisericesc la parohia Criciova, Protopopiatul Lugoj din data de 1 iunie 2008 până la 1 iunie 2009.

La 21 iunie 2009 a fost hirotonit întru diacon la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, iar la 28 iunie 2009 a fost hirotonit preot la Parohia Timișoara-Dacia, pe seama Parohiei Jdioara, Protopopiatul Lugoj, ambele hirotonii fiind săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop – vicar Paisie Lugojanul.

În vremea păstoririi la parohia Jdioara a ostenit la intensificarea vieții bisericești a credincioșilor și la îmbogățirea activităților liturgice, social-filantropice și administrativ-bisericești.

Părintele Furdean s-a remarcat în mod deosebit datorită proiectelor catehetice destinat copiilor și tinerilor, pe care i-a implicat în viața parohiei și i-a format din punct de vedere muzical-artistic.

Cu copiii și tinerii din parohie a derulat o multitudine de activități pastorale și culturale, în urma cărora prezența lor la biserică a crescut în mod considerabil.

În vederea pregătirii sale teologice, preotul Ionuț Viorel Furdean a urmat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție și a obținut definitivatul și gradul II.

Aceste realizări l-au recomandat pentru înscrierea la examenul de selecție în vederea ocupării postului vacant de preot la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, unde a fost încadrat la 1 iunie 2016.

Odată cu instalarea la Lugoj, a primit ascultare din partea Părintelui Mitropolit Ioan de a coordona activitățile tinerilor din Liga Tinerilor Creștini Ortodocși (LTCOR) și de a se ocupa de organizarea conferințelor și a întâlnirilor catehetice cu aceștia, derulate în sala de  ședințe a protopopiatului.

Tot cu tinerii a organizat numeroase pelerinaje la mănăstiri, biserici, obiective culturale, învățându-i să prețuiască frumusețea Ortodoxiei și a spiritualității creștin-ortodoxe.

În perioada studiilor seminariale a arătat o înclinație deosebită spre poezia religioasă și literatura clasică, concretizată prin publicarea de poezii și articole în reviste de specialitate și broșuri. Totodată, este autor al volumului de versuri religioase „Ectenia lacrimilor”, publicat în anul 2003, la Editura Marineasa din Timișoara.

În prezent este masterand în anul II la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Specializarea Religie, Cultura și Societate.

Sursa – mitropolia-banatului.ro

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

O tânără de lângă Lugoj a murit în Thailanda, încercând să-și facă un selfie la o cascadă

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Nane-Iosana Bodea, o tânără de 23 de ani despre care Lugojeanul.ro a aflat că este din satul Surducu Mic, stabilită la Viena, a murit în urma unui accident ce putea fi evitat. O clipă de neatenție a dus la tragedie. Tânăra, aflată în vacanță pe insula Koh Samui din Thailanda, a vizitat o cascadă faimoasă populară printre turiști.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

În ciuda semnelor care îndemnau turiștii să nu urce la zonele superioare ale cascadei, tânăra a urcat până la nivelul patru, pentru a-și face un selfie. La un moment dat, fata a alunecat și a căzut în gol 20 de metri, zdrobindu-se de stânca de la baza căderii de apă.

RETIM

Potrivit Bangkok Post, medicii chemați să intervină la accidentare nu au mai putut să facă nimic pentru fata de doar 23 de ani. Prietenul fetei a povestit autorităților thailandeze că aceasta se urcase pe stâncă pentru un seflie, căzând și lovindu-se puternic la cap. Prietenii tinerei din Lugoj sunt șocați după aflarea veștii că aceasta și-a pierdut viața în vacanța din Thailanda.

Tânăra iubea să călătorească, fiind studentă la Universitatea din Viena.

Citiţi mai departe

Actualitate

Groapă de gunoi imensă, în apropierea unei fântâni de unde se extrage apă pentru Lugoj

Publicat

în

Un adevărat depozit de gunoi a apărut pe un teren privat, între Tapia și Măguri. Groapa de gunoi se întinde deja pe o suprafață considerabilă, aproape de dimensiunea unui teren de fotbal. Oamenii din zonă povestesc că gunoaiele au fost aduse în mai multe rânduri, în zona respectivă.

Meniul zilei, Octavian

„Nu am văzut cine aruncă, dar la început au fost puține, acum sunt foarte multe gunoaie. Au aruncat și o canapea, tot felul de lucruri, gunoi menajer. Când ajungi în apropiere pute foarte tare, nu m-aș mira să existe și animale moarte”, spune Ioan Rădulescu, localnic.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

La câțiva metri de groapa de gunoi se află una din fântânile cu ajutorul căreia se extrage apă pentru Uzina 1, care alimentează Lugojul.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Raport ISU: De la ce a luat foc casa fostului primar al Lugojului

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Casa fostului primar al Lugojului, Francisc Boldea, a luat foc sâmbătă după-masa. Mai multe echipaje ale pompierilor, dar și un echipaj SMURD și o cisternă de apă au fost chemate la intervenție. Acoperișul imobilului a fost primul cuprins de flăcări, după care mai multe încăperi din mansarda locuinței.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

ISU Timiș a explicat pentru Lugojeanul.ro procedura intervenției dificile de sâmbătă după-masa, dar și cauza posibilă a incendiului care a devastat casa fostului edil al orașului

RETIM

“La incendiul de sâmbătă, 14 mai, de la un imobil de pe strada Libertății din Lugoj au intervenit două autospeciale cu apă și spumă de la detașamentul Lugoj, de mare capacitate, o autospecială de stingere de la Buziaș, o autocisternă de la Lugoj, o autospecială de mică capacitate Amaroc, o autoscară și o ambulanță SMURD. În total, au intervenit 14 subofițeri și un ofițer. Cauza probabilă a incendiului este un aparat de gătit lăsat nesupravegheat sau care s-a supraîncălzit”, a explicat pentru Lugojeanul.ro Maior Tutunaru Nicoleta, purtătorul de cuvânt al ISU Timiș. 

Mai exact, o cratiță lăsată pe aragaz a dus la producerea incendiului, care a plecat din bucătărie și a cuprins imediat încăperea, ajungând la mansardă după ce tavanul bucătăriei a cedat.

“A fost afectat acoperișul pe o suprafață de 200 de metri pătrați, trei încăperi de la mansardă, bucătăria cu electrocasnice și mobilier, tavanul bucătăriei care s-a prăbușit, precum și deteriorarea tavanului din cele trei încăperi”, scrie în raportul ISU.

Ambulanța SMURD chemată conform protocolului de intervenție la fața locului nu a fost solicitată să intervină, pentru că din fericire incendiul nu a surprins persoane în interior. Francisc Boldea a fost primar al Lugojului până la alegerile de acum doi ani, ocupând funcția pentru trei mandate, din 2008 până în 2020.

Citiţi mai departe

Actualitate

Tânăr de 23 de ani, la spital după un accident pe autostrada dintre Lugoj și Balinț

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Un tânăr de doar 23 de ani s-a dat cu mașina peste cap pe autostrada ce leagă Lugojul de Balinț. S-a întâmplat chiar pe una dintre bretelele de acces pe autostradă, motiv pentru care parte din autostradă a fost blocată timp de mai multe ore, până la remedierea situației. Accidentul a avut loc duminică după-masa.

Câștigă un voucher de 2500 euro pentru vacanța ta de vis!

“Accident pe autostrada A6, conexiune cu autostrada A1, sensul Lugoj – A1. Un autoturism a lovit parapetul din partea stângă și s-a răsturnat. Breteaua spre localitatea Traian Vuia este blocată. Se circulă alternativ până la ridicarea autoturismului de pe carosabil”, au anunțat imediat după accident cei de la DRDP Timișoara.

RETIM

Din fericire, tânărul a scăpat cu viață în urma auto-accidentării.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite