Connect with us

Actualitate

Cine sunt noii protopopi de la Lugoj și Făget, puși în funcție de la începutul acestei luni

Publicat

în

La data de 1 martie 2021, în funcția de conducător al oficiilor protopopești Lugoj și Făget au fost numiți preoții Ionuț Viorel Furdean și Dorin Ioan Covaci.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Mitropolia Banatului anunță că numirea celor doi protopopi s-a făcut în conformitate cu Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, ținându-se seamă de cerințele misionar-pastorale locale, de media generală de licență în Teologie, de activitatea deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială, precum și de faptul că ambii protopopi se bucură de aprecierea preoților și a credincioșilor.

Mitropolia a publicat și o prezentare a celor doi, pe care o redăm, mai jos. Mandatul acestora va fi pentru următorii patru ani de 4 ani.

Preotul Dorin Ioan Covaci

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Preotul Dorin Ioan Covaci s-a născut la 19 iunie 1977 în localitatea Temerești, din părinții Dorel și Talida Covaci și încă de la vârsta de 10 ani a cântat la strana bisericii din parohia natală. Între anii 1991-1995 a urmat cursurile Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, fiind absolvent al secției Matematică-Fizică.

După promovarea examenului de bacalaureat s-a înscirs la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, Secția Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o în anul 1999, cu media generală la Licență 9,50.

Pregătirea sa teologică a continuat cu studiile de masterat, între anii 2000-2002, la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau, disciplina Caritaswissenschaft und Gesellschäftslehre.

Pürintele Dorin Ioan Covaci a continuat studiile post universitare de master în Drept Comunitar și Integrare Europeană la Universitatea Tibiscus Timișoara pe care le-a absolvit în anul 2007.

În perioada 2017-2019 a studiat la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, unde a absolvit studiile de master în specializarea Religie, Cultură, Societate.

Hirotonia sa întru diacon (2 septembrie 2001) și întru preot (8 decembrie 2002), pe seama bisericii iar la 8 decembrie 2002 a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Temerești, a fost săvârșită de către Preasfințitul Lucian Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Părintele Dorin Ioan Covaci a susținut și examenele pentru obținerea gradelor profesionale în preoție: definitivat (2004), gradul II (2008) și gradul I (2013).

Pe parcursul misiunii preoțești, părintele Covaci a urmat și alte cursuri de specializare, de management de proiect, de lucrător de tineret, organizate prin sectorul social al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, a susținut diferite referate în cadrul conferințelor de la protopopiatul Făget și la întâlnirile pe grupe de preoți organizate a diferite parohii.

Căsătorit cu prof. dr. Alina Lioara Barboni, de la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, au împreună o fetiță, Teodora Maria, elevă în clasa a XI-a la același liceu.

În anii de slujire la Parohia Temerești, părintele protopop a fost preocupat de îmbunătățirea vieții spirituale și culturale a credincioșilor, precum și de ajutorarea persoanelor cu probleme materiale.

Preacucernicia Sa a trimis mai mulți tineri din parohie să studieze la Școala de de cântăreți bisericești, așa încât la ora actuală acolo există una dintre cele mai bune strane din protopopiat, alți tineri fiind îndrumați să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Timișoara.

Din rândul realizărilor sale fac parte renovarea bisericii parohiale, înzestrarea ei cu instalație de sonorizare, încălzire centrală, mobilier și obiecte bisericești; renovarea casei parohiale  și recuperarea proprietăților parohiale naționalizate de statul comunist.

Pe lângă acestea, a organizat tabere pentru copii și tineri, pelerinaje cu credincioșii parohiei, a revitalizat corul parohial, pentru toate ostenelile fiind răsplătit cu distincția de Iconom.

Preotul Ionuț Furdean

 S-a născut la data de 14 octombrie 1984 în orașul Lugoj din părinții  Maria și Viorel Furdean. După absolvirea școlii primare și gimnaziale la Criciova și Lugoj, a urmat cursurile Seminarului Teologic liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, pe care l-a absolvit în anul 2004, cu media generală de 9.33.

Între anii 2004-2008 a studiat în cadrul Facultății de Litere, Teologie, Istorie, secția Teologie Pastorală din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o cu media generală de Licență 9.50.

Înzestrat cu alese calități muzicale, a fost încadrat cântăreț bisericesc la parohia Criciova, Protopopiatul Lugoj din data de 1 iunie 2008 până la 1 iunie 2009.

La 21 iunie 2009 a fost hirotonit întru diacon la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, iar la 28 iunie 2009 a fost hirotonit preot la Parohia Timișoara-Dacia, pe seama Parohiei Jdioara, Protopopiatul Lugoj, ambele hirotonii fiind săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop – vicar Paisie Lugojanul.

În vremea păstoririi la parohia Jdioara a ostenit la intensificarea vieții bisericești a credincioșilor și la îmbogățirea activităților liturgice, social-filantropice și administrativ-bisericești.

Părintele Furdean s-a remarcat în mod deosebit datorită proiectelor catehetice destinat copiilor și tinerilor, pe care i-a implicat în viața parohiei și i-a format din punct de vedere muzical-artistic.

Cu copiii și tinerii din parohie a derulat o multitudine de activități pastorale și culturale, în urma cărora prezența lor la biserică a crescut în mod considerabil.

În vederea pregătirii sale teologice, preotul Ionuț Viorel Furdean a urmat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție și a obținut definitivatul și gradul II.

Aceste realizări l-au recomandat pentru înscrierea la examenul de selecție în vederea ocupării postului vacant de preot la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, unde a fost încadrat la 1 iunie 2016.

Odată cu instalarea la Lugoj, a primit ascultare din partea Părintelui Mitropolit Ioan de a coordona activitățile tinerilor din Liga Tinerilor Creștini Ortodocși (LTCOR) și de a se ocupa de organizarea conferințelor și a întâlnirilor catehetice cu aceștia, derulate în sala de  ședințe a protopopiatului.

Tot cu tinerii a organizat numeroase pelerinaje la mănăstiri, biserici, obiective culturale, învățându-i să prețuiască frumusețea Ortodoxiei și a spiritualității creștin-ortodoxe.

În perioada studiilor seminariale a arătat o înclinație deosebită spre poezia religioasă și literatura clasică, concretizată prin publicarea de poezii și articole în reviste de specialitate și broșuri. Totodată, este autor al volumului de versuri religioase „Ectenia lacrimilor”, publicat în anul 2003, la Editura Marineasa din Timișoara.

În prezent este masterand în anul II la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Specializarea Religie, Cultura și Societate.

Sursa – mitropolia-banatului.ro

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Poliția Timiș caută șefi de post adjuncți pentru comunele din zona Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş organizează concurs pentru ocuparea a 14 posturi vacante de ajutor șef de post, specialitatea ordine publică, prin încadrare directă din sursă externă a persoanelor cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale, după cum urmează:

 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Bogda, poziția 1194;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Ghiroda, poziția 1220;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Mașloc, poziția 1225;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Pișchia, poziția 1233;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Becicherecu Mic, poziția 1282;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Giulvăz, poziția 1322;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Criciova, poziția 1383;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Găvojdia, poziția 1386;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Mănăștiur, poziția 1494;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Tomești, poziția 1504;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Saravale, poziția 1530;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Saravale, poziția 1531;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Lenauheim, poziția 1581;
 • ajutor șef post la  Postul de Poliție Tormac, poziția 1587;

Important de precizat este că cei care doresc să se înscrie la concurs trebuie să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului, respectiv studii medii, absolvite cu diplomă de bacalaureat. Înscrierea se realizează, în perioada 13.09 – 24.09.2021 (inclusiv în zilele nelucrătoare, pe data de 24.09.2021 doar până la orele 16:00), online la adresa de e-mail sursaexterna@tm.politiaromana.ro

Cererile de înscriere însoțite de documentația solicitată transmise după data de 24.09.2021, orele 16:00, nu vor fi luate în considerare.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojenii, chemați la dezbatere publică pe tema îmbunătăţirii calităţii spaţiilor publice din oraş

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, împreună cu UrbanizeHub România, invită lugojenii la o dezbatere publică, în cadrul campaniei „Noi revitalizăm orașul”, pe tema îmbunătăţirii calităţii spaţiilor publice din oraşul Lugoj.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Evenimentul are loc în data de 20 septembrie 2021, de la ora 17:00, în fosta piață din cartierul Micro IV. Cetățenii sunt invitați vină cu opinii și sugestii despre îmbunătățirea spațiilor publice din oraș. Întâlnirea face parte din campania, în care, la începutul lunii august, Primăria Municipiului Lugoj a lansat un chestionar online, unde lugojenii au votat un „Top 5 spaţii publice din Lugoj, care au nevoie de intervenție”. Peste 300 de persoane au răspuns la acest chestionar, iar rezultatele vor fi comunicate pe pagina web oficială și pagina de Facebook a Primăriei Lugoj.

Campania „Noi revitalizăm orașul” are ca scop consultarea și implicarea cetățenilor în procesul de decizie al administrației locale și a debutat în iunie, anul trecut, când Primăria Municipiului Lugoj şi Urbanize Hub România s-au întâlnit cu locuitorii din cartierul „Eftimie Murgu”, pentru prima consultare publică, pe tema „Transformăm zona într-un loc plăcut pentru comunitate”.

Această întâlnire poate fi urmărită aici: https://youtu.be/6-tGUbVz8rM

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

UrbanizeHub România este una dintre cele mai importante grupări de specialiști în dezvoltare urbană, de la noi din țară și din Europa. În colaborarea cu Primăria Lugoj UrbanizeHub implică o echipă interdisciplinară, formată din specialiști în comunicare, facilitare și design thinking, în peisagistică, în geografie economică, arhitectură și urbanism. În portofoliul UrbanizeHub se află colaborări importante cu Comisia Europeană, Banca Mondială, Ministerul Dezvoltării, EIT Climate-KIC Europe, dar și cu mai multe orașe din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Tânăr arestat după ce i-a dat în cap unui șofer la Lugoj, pentru 200 de euro și 392 de lei

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

La data de 14 septembrie, în urma investigațiilor efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj au identificat un bărbat, de 29 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, în municipiul Lugoj. În fapt, în noaptea de 14 septembrie, bărbatul ar fi sustras, prin violență,  200 de euro și  392 de lei dintr-un autoturism, acesta fiind surpris de către proprietatrul autovehiculului, moment în care l-ar fi lovit cu un obiect dur în zona capului.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, bunurile fiind restituite persoanei păgubite. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, bănuitul fiind reținut pentru 24 ore, în cursul aceleiași zile fiind prezentat magistraților, care au dispus față de acesta măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Timiș. Polițiștii continuă cercetările în vederea documenrării întregii activități infracționale a bărbatului.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Actualitate

Număr tot mai mare de cazuri noi la Lugoj și în satele din apropiere

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul și satele din jur se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Doar luni, 14 septembrie, în oraș și în zona de est a județului au fost raportate 20 de cazuri noi de infectare. Dintre acestea, 7 au fost înregistrate la Lugoj în doar 24 de ore.

În satele din jur, au fost înregistrate următoarele valori:

BARA 1

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

COSTEIU 1

DUMBRAVA 3

OHABA LUNGĂ 1

ORAŞ BUZIAŞ 1

ORAŞ FĂGET 2

PIETROASA 1

TRAIAN VUIA 1

VICTOR VLAD DELAMARINA 2

Luni, au fost efectuate un număr de 2.759 de teste, din care 1.059 teste rapide. Marți dimineața, numărul total de persoane internate (confirmate și suspecte) COVID-19 era de 211, dintre care 27 la ATI. O persoană a murit luni, confirmată cu SARS-CoV 2.

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite