Actualitate
Cinci tineri din zona Lugoj- Nădrag, ridicaţi de DIICOT pentru plasare de valută falsă
În această dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza judeţului Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de punere în circulație de valori falsificate străine şi înșelăciune.
Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări față de 5 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 53 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, punerea în circulație de valori falsificare străine și înșelăciune.
Cum acţiona gruparea
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiș, s-a constituit și a acționat un grup infracţional organizat, format din cinci suspecți, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 Euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate ușor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută.
Grupul acționa pe raza localităţii Lugoj, Nădrag și localitățile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuție, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului grupării și proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.
S-a reţinut că suspectul a racolat mai multe persoane apropiate și de încredere, apelând în special la membrii familiei, având ca scop plasarea bancnotelor pe piață. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi:
– prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecții invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos;
– prin solicitarea de schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecți;
– prin plăţi către taximetrişti sau diferiți curieri.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara şi a Postului de Poliţie Nădrag.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Actualitate
Se circulă cu restricții! Lucrări pe Autdostrada A1 și pe mai multe drumuri din vestul țării
Actualitate
Circulația pe Podul de Fier va fi oprită. Primăria anunță restricții rutiere inclusiv pe Podul de Beton
Primăria Municipiului Lugoj anunță că în zilele următoare va fi oprită circulația pe Podul de Fier, ca urmare a lucrărilor de modernizare începute recent.
„După cum știți, Podul de Fier, a intrat într-un proces de reabilitare totală. Constructorul va fi obligat ca în perioada următoare să oprească circulația autovehiculelor pe pod. Luând în considerare acest fapt, în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru fluidizarea circulației în zona centrală și zona adiacentă Podului de Beton. Totodată vor fi luate măsuri de limitare a traficului greu pe Podul de Beton și în zona centrală”, au transmis reprezentanții Primăriei Lugoj.
În următoarele zile vor fi instalate indicatoare și marcaje rutiere care vor direcționa autovehiculele pe rute alternative
Actualitate
Tone de deșeuri pe malurile Timișului. O mașină a Primăriei Lugoj, printre cele care aruncă gunoiul VIDEO
Zeci de tone de deșeuri au fost depozitate pe malul râului Timiș, într-o zonă a unei foste balastiere, între Lugoj și satul Lugojel. Sătenii din zonă sunt disperați și spun că au încercat de nenumărate ori să-i oprească pe cei care aruncă deșeurile, însă au fost situații în care au fost amenințați cu bătaia. În mai multe fotografii și filmări făcute de oamenii din zonă se pot vedea munții de gunoaie. În multe dintre imagini sunt surprinse chiar mașinile firmei de salubritate care aparțin Primăriei Lugoj, care, conform localnicilor, aduc săptămânal deșeuri și le aruncă în această zonă.
„Eu mai merg cu copiii la pescuit pe malul râului. E un dezastru ce e acolo, sunt munți de gunoaie. Era o zonă foarte frumoasă, naturală, unde puteai să ieși să te relaxezi în timpul liber. Acum au distrus-o. E numai gunoi peste tot. E un adevărat focar. Acolo se poate intra doar prin balastieră și pe la Lugojel, pe malul Timișului. Aproape în fiecare zi vine câte o mașină și aruncă. Am înțeles că molozul îl aruncă să acopere gropile din balastieră, dar aici sunt saltele, paturi, mobilier, plastic și foarte mult azbest, plăci de azbest. Am găsit și o placă de la Grădinița nr. 7. Am încercat să vorbesc cu cei care aruncă, dar sar la bătaie. Am sunat la jandarmerie, la poliție, dar nu au făcut nimic”, spune unul dintre localnici.
Într-un răspuns transmis către Lugojeanul.ro, Primăria Lugoj spune că în zona respectivă avea acordul Agenției de Mediu pentru a depozita deșeurile provenite din construcții.
„Pentru identificarea unor zone destinate depozitării, Primăria Municipiului Lugoj, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului nr. 7034 din 04.12.2014, a stabilit și informat cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. De asemenea, s-au amplasat containere pentru deșeuri voluminoase, pentru ca populația să se poată debarasa de acestea între campaniile de salubrizare trimestriale ale operatorului de salubritate”, ne-au transmis reprezentanții administrației locale.
Doar că, nimeni nu verifică ce fel de deșeuri se aruncă în acel perimetru. Acum, reprezentanții primăriei spun că vor curăța zona și o vor supraveghea.
„Acest loc de depozitare a funcționat cu orar stabilit și paznic până în iulie 2024, când, din lipsa de personal, zona nu a mai fost supravegheată, ceea ce a dus la situația pe care o semnalați în prezent. Deoarece în urma verificării au fost identificate și alte deșeuri amestecate în afara celor inerte, a fost închisă bariera de acces la terenul respectiv, iar de la 1 octombrie există deja pază care verifică tipul de deșeuri adus de cetățeni. În perioada imediat următoare, se va proceda la o igienizare urgentă, sortare și transport a deșeurilor la deponeul Ghizela. De asemenea, zona va fi supravegheată video și se vor face verificări în legătură cu mașinile care transportă deșeuri în zonă, aplicându-se sancțiuni în acest sens”, spun edilii lugojeni. Aceștia mai precizează că mașina societății de salubritate este „inactivă de aproximativ un an”.
Actualitate
Campanie de sterilizări gratuite pentru câini și pisici. Ultima ocazie din 2024
Asociația Free Amely din Lugoj anunță o nouă campanie de sterilizări și castrări gratuite pentru câini și pisici, cu și fără stăpân, desfășurată pe 26 și 27 octombrie 2024. Evenimentul va avea loc la Cabinetul Veterinar „Cubin Eco Vet” din localitatea Știuca, nr. 80, județul Timiș, și se adresează tuturor iubitorilor de animale care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale fără adăpost și să prevină sancțiunile legale pentru necastrarea câinilor.
Sterilizările se vor face este între orele 09:00 și 18:30, iar cei care doresc să beneficieze de gratuitate trebuie să își facă programare la unul dintre numerele de telefon: 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii atrag atenția că aceasta ar putea fi ultima campanie gratuită de sterilizare din acest an, subliniind importanța acestei acțiuni în prevenirea abandonului animalelor.
De ce este importantă sterilizarea?
Sterilizarea câinilor și pisicilor este esențială pentru a preveni nașterea nedorită a puilor, contribuind astfel la reducerea abandonului animalelor, în special a femelelor gestante și a puilor care sfârșesc adesea pe stradă. În afara campaniilor gratuite, o sterilizare poate costa câteva sute de lei, dar amenzile pot varia între 5.000 și 10.000 de lei, conform legislației din România.
Sterilizările sunt oferite în mod gratuit prin sprijinul sponsorului Pfotenherz Tierschutz mit Verstand e.V. din Germania, iar campania este organizată de Free Amely 2007 Lugoj. Echipa medicală este formată din:
- Dr. Simon Cubin – coordonatorul campaniei,
- Dr. Daniel Cubin,
- Dr. Melisa Marin,
- Tehnician veterinar Alexandra Făgărașan,
- Tehnician veterinar Laurențiu Avram,
- Ana-Maria-Valentina Lăban, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara.
Cine poate beneficia de campanie?
Pot fi sterilizate:
- Femele cu vârsta de 4-6 luni,
- Masculi cu vârsta de 6-8 luni.
Organizatorii subliniază că femelele nu trebuie să fete înainte de sterilizare, dar, dacă acest lucru s-a întâmplat deja, pot fi sterilizate la cel puțin două luni după fătare.
ATENȚIE! În ziua operației, animalele nu trebuie hrănite, însă pot primi apă.
Proprietarii care aduc animalele pentru sterilizare trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin sau pașaport) pentru completarea fișelor și a declarațiilor de risc de anestezie. În cazul în care animalul are un Carnet de sănătate, acesta trebuie adus la cabinet.
Pentru locuitorii din comunele Știuca și Gavojdia, vaccinul antirabic este gratuit. Alte servicii, cum ar fi emiterea carnetelor de sănătate, microciparea, deparazitarea sau vaccinarea, sunt disponibile contra cost.
Campania se adresează tuturor cetățenilor din județul Timiș care doresc să își sterilizeze animalele de companie sau să ajute animalele fără stăpân. Asociația Free Amely subliniază că această acțiune este esențială pentru a preveni creșterea numărului de animale abandonate, încurajând totodată responsabilitatea față de animalele de companie. Pentru a participa la această campanie de sterilizare gratuită, cetățenii sunt rugați să își facă programări la numerele de telefon 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii așteaptă cu drag cât mai multe persoane și promit o serie de surprize pentru participanți.
-
Sporto săptămână în urmă
Început spectaculos de sezon. CSM Lugoj a învins campioana României și are meci împotriva campioanei Cehiei
-
Administrațieo săptămână în urmă
Angajații Primăriei Lugoj nu vor putea să primească salariile în această lună
-
Politicăo săptămână în urmă
Fără nicio jenă. Consilierii locali nu s-au mai prezentat la ședință
-
Administrație7 zile în urmă
Cine este consilierul propus de PSD să preia funcția de viceprimar cu atribuții de primar la Lugoj