Connect with us

Actualitate

Centrele turistice din zona Lugojului sunt degeaba. Zilnic sunt cu lacătul pe ușă!

Publicat

în

România a cheltuit milioane de euro, poate chiar zeci de milioane, bani europeni, pentru construirea unor centre de informare turistică în care nu calcă picior de turist. Mai mult decât atât, unele centre stau închise chiar dacă au angajaţi şi figurează deschise, arată adevărul.ro

RETIM

Pe malul stâng al râului Timiş, Primăria Lugoj a construit în urmă cu câţiva ani un centru de informare turistică pe structură de lemn. Valoarea investiţiei se ridică la 150.000 de euro. În prezent, centrul, care consiliază 15 – 20 de turişti pe săptămână, are doi angajaţi. Unul dintre ei este în concediu, iar celălalt lipsea luni la prânz de la centru. „Sunt la primărie”, scria pe un afiş pus în geam lângă afişul care arăta „Deschis”. Am mers să îl căutăm pe angajatul centrului turistic la primărie, dar nu era nici acolo. Pus în temă de un coleg din primărie, tânărul angajat la infocentru s-a întors la serviciu. „Am fost să îmi iau de mâncare”, a fost explicaţia tânărului la întoarcerea în centrul de informare turistică.

Absolvent al Facultăţii de Geografie, angajatul centrului a declarat că Lugojul a bifat dintr-un foc 50 de turişti germani săptămâna trecută când o delegaţie de nemţi din oraşele înfrăţite a venit la Rugă (zilele oraşului). „Avem muzeul, bisericile, clădirile vechi. Chestii pe cultură”, a declarat tânărul, potrivit căruia numărul celor care calcă pragul centrului turistic în care s-au investit 150.000 de euro şi are doi angajaţi vin săptămânal 15-20 de turişti.

„Mulţi străini sunt interesaţi de rute spre alte oraşe. Am avut chiar acum vreo două săptămâni am avut o doamnă din Israel. A venit cu trotineta şi rucsacul în spate. Voia o rută să ajungă prin pădure la Dunăre”, a declarat angajatul centrului turistic din Lugoj. Chiar dacă numărul turiştilor care ajung la Lugoj poate fi numărat pe degete, angajaţii infocentrului turistic nu se plictisesc. „Facem şi schimburi de experienţă între centre. Mai mergem la Caransebeş, Caransebeşul vine aici. Mergem la Jdioara, Jdioara vine aici”, a explicat tânărul.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„Cât de cât e o clădire acolo”

La doar câţiva km de Lugoj se află comuna Victor Vlad Delamarina, localitatea natală a poetului al cărui nume îl poartă astăzi comuna. În centrul turistic de la Victor Vlad Delamarina o tânără îi aşteaptă pe turişti cu informaţii despre viaţa cunoscutului poet. În ceea ce priveşte turiştii, aceştia sunt aproape inexistenţi. Copiii de la şcoala din localitate şi de la şcolile din Lugoj sunt aduşi din când în când să afle cine a fost Victor Vlad Delamarina. „Avem copii care vin în vizită. Îi ducem la brutăria de lângă noi. Avem un gater unde pot vedea cum se prelucrează lemnul şi mai avem conacul de la Herendeşti, dar din păcate e în paragină”, a declarat tânăra angajată la centrul infoturistic de la Victor Vlad Delamarina.

Cu centrul moştenit de la fostul primar, actualul edil, Ioan Cardaş, spune că drumurile erau mai necesare, dar e bună şi o clădire în plus în comună. „Aşa au fost atunci proiectele. Dacă nu îl făcea, nu căpătam nici bani pe infrastructură şi nu rămânea nici el. Aşa, cât de cât e o clădire acolo. Mai bine era să se facă centrele unde chiar e nevoie şi la noi să fi fost pe infrastructură”, a declarat primarul Ioan Cardaş.

Centru turistic cu lacătul pus

Una dintre cele mai scandaloase situaţii este la Coşteiu, acolo unde centrul de informare turistică, construit cu suma de 170.000 de euro, este cu lacătul pe uşă, deşi are doi angajaţi, unul aflat în concediu maternal. Iarba crescută în jurul uşii arată că pe aici nu a mai călcat de multă vreme picior de om, iar prin geam se poate vedea că centrul este părăsit, clădirea fiind doar mobilată cu rafturi pe care stă doar praful. Cine doreşte să obţină informaţii turistice trebuie să îl caute pe referentul turistic la primăria aflată în apropiere.

Primarul din Coşteiu, Petru Carebia, susţine că centrul este deschis. „Nu e închis, cum să fie închis? Sunt oamenii acolo. Avem doi angajaţi. Iarba creşte, dar e cosit pe lângă el. E gol, că ce să fie în el? Sunt oamenii care lucrează, mai vin şi la primărie, mai stau acolo”, a explicat primarul Carebia. În privinţa utilităţii centrului, primarul recunoaşte că investiţia este ineficientă. „Eu am zis de la început că centrele astea îs făcute, că-s făcute, dar nu ştiu cât sunt de eficiente. La momentul ăla când s-au făcut nu am fost convins că putem promova atât de mult turismul că nu prea avem obiective, dar nu pot să ştiu eu cum evoluează lumea şi ţara”, a spus primarul Carebia.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tone de deșeuri pe malurile Timișului. O mașină a Primăriei Lugoj, printre cele care aruncă gunoiul VIDEO

Publicat

în

Zeci de tone de deșeuri au fost depozitate pe malul râului Timiș, într-o zonă a unei foste balastiere, între Lugoj și satul Lugojel. Sătenii din zonă sunt disperați și spun că au încercat de nenumărate ori să-i oprească pe cei care aruncă deșeurile, însă au fost situații în care au fost amenințați cu bătaia. În mai multe fotografii și filmări făcute de oamenii din zonă se pot vedea munții de gunoaie. În multe dintre imagini sunt surprinse chiar mașinile firmei de salubritate care aparțin Primăriei Lugoj, care, conform localnicilor, aduc săptămânal deșeuri și le aruncă în această zonă.

„Eu mai merg cu copiii la pescuit pe malul râului. E un dezastru ce e acolo, sunt munți de gunoaie. Era o zonă foarte frumoasă, naturală, unde puteai să ieși să te relaxezi în timpul liber. Acum au distrus-o. E numai gunoi peste tot. E un adevărat focar. Acolo se poate intra doar prin balastieră și pe la Lugojel, pe malul Timișului. Aproape în fiecare zi vine câte o mașină și aruncă. Am înțeles că molozul îl aruncă să acopere gropile din balastieră, dar aici sunt saltele, paturi, mobilier, plastic și foarte mult azbest, plăci de azbest. Am găsit și o placă de la Grădinița nr. 7. Am încercat să vorbesc cu cei care aruncă, dar sar la bătaie. Am sunat la jandarmerie, la poliție, dar nu au făcut nimic”, spune unul dintre localnici.

Într-un răspuns transmis către Lugojeanul.ro, Primăria Lugoj spune că în zona respectivă avea acordul Agenției de Mediu pentru a depozita deșeurile provenite din construcții.

„Pentru identificarea unor zone destinate depozitării, Primăria Municipiului Lugoj, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului nr. 7034 din 04.12.2014, a stabilit și informat cetățenii că pot depozita molozul, respectiv deșeurile inerte rezultate din construcții (mortar, pietriș, cărămizi, țigle), la fosta balastieră AEGEF, unde accesul se face de pe centura ocolitoare a municipiului, din direcția Caransebeș, înainte de podul peste râul Timiș. De asemenea, s-au amplasat containere pentru deșeuri voluminoase, pentru ca populația să se poată debarasa de acestea între campaniile de salubrizare trimestriale ale operatorului de salubritate”, ne-au transmis reprezentanții administrației locale.

Doar că, nimeni nu verifică ce fel de deșeuri se aruncă în acel perimetru. Acum, reprezentanții primăriei spun că vor curăța zona și o vor supraveghea.

„Acest loc de depozitare a funcționat cu orar stabilit și paznic până în iulie 2024, când, din lipsa de personal, zona nu a mai fost supravegheată, ceea ce a dus la situația pe care o semnalați în prezent. Deoarece în urma verificării au fost identificate și alte deșeuri amestecate în afara celor inerte, a fost închisă bariera de acces la terenul respectiv, iar de la 1 octombrie există deja pază care verifică tipul de deșeuri adus de cetățeni. În perioada imediat următoare, se va proceda la o igienizare urgentă, sortare și transport a deșeurilor la deponeul Ghizela. De asemenea, zona va fi supravegheată video și se vor face verificări în legătură cu mașinile care transportă deșeuri în zonă, aplicându-se sancțiuni în acest sens”, spun edilii lugojeni. Aceștia mai precizează că mașina societății de salubritate este „inactivă de aproximativ un an”.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Campanie de sterilizări gratuite pentru câini și pisici. Ultima ocazie din 2024

Publicat

în

Asociația Free Amely din Lugoj anunță o nouă campanie de sterilizări și castrări gratuite pentru câini și pisici, cu și fără stăpân, desfășurată pe 26 și 27 octombrie 2024. Evenimentul va avea loc la Cabinetul Veterinar „Cubin Eco Vet” din localitatea Știuca, nr. 80, județul Timiș, și se adresează tuturor iubitorilor de animale care doresc să contribuie la reducerea numărului de animale fără adăpost și să prevină sancțiunile legale pentru necastrarea câinilor.

Sterilizările se vor face este între orele 09:00 și 18:30, iar cei care doresc să beneficieze de gratuitate trebuie să își facă programare la unul dintre numerele de telefon: 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii atrag atenția că aceasta ar putea fi ultima campanie gratuită de sterilizare din acest an, subliniind importanța acestei acțiuni în prevenirea abandonului animalelor.

De ce este importantă sterilizarea?

Sterilizarea câinilor și pisicilor este esențială pentru a preveni nașterea nedorită a puilor, contribuind astfel la reducerea abandonului animalelor, în special a femelelor gestante și a puilor care sfârșesc adesea pe stradă. În afara campaniilor gratuite, o sterilizare poate costa câteva sute de lei, dar amenzile pot varia între 5.000 și 10.000 de lei, conform legislației din România.

Sterilizările sunt oferite în mod gratuit prin sprijinul sponsorului Pfotenherz Tierschutz mit Verstand e.V. din Germania, iar campania este organizată de Free Amely 2007 Lugoj. Echipa medicală este formată din:

  • Dr. Simon Cubin – coordonatorul campaniei,
  • Dr. Daniel Cubin,
  • Dr. Melisa Marin,
  • Tehnician veterinar Alexandra Făgărașan,
  • Tehnician veterinar Laurențiu Avram,
  • Ana-Maria-Valentina Lăban, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara.

Cine poate beneficia de campanie?

Pot fi sterilizate:

  • Femele cu vârsta de 4-6 luni,
  • Masculi cu vârsta de 6-8 luni.
    Organizatorii subliniază că femelele nu trebuie să fete înainte de sterilizare, dar, dacă acest lucru s-a întâmplat deja, pot fi sterilizate la cel puțin două luni după fătare.

ATENȚIE! În ziua operației, animalele nu trebuie hrănite, însă pot primi apă.

Proprietarii care aduc animalele pentru sterilizare trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (buletin sau pașaport) pentru completarea fișelor și a declarațiilor de risc de anestezie. În cazul în care animalul are un Carnet de sănătate, acesta trebuie adus la cabinet.

Pentru locuitorii din comunele Știuca și Gavojdia, vaccinul antirabic este gratuit. Alte servicii, cum ar fi emiterea carnetelor de sănătate, microciparea, deparazitarea sau vaccinarea, sunt disponibile contra cost.

Campania se adresează tuturor cetățenilor din județul Timiș care doresc să își sterilizeze animalele de companie sau să ajute animalele fără stăpân. Asociația Free Amely  subliniază că această acțiune este esențială pentru a preveni creșterea numărului de animale abandonate, încurajând totodată responsabilitatea față de animalele de companie. Pentru a participa la această campanie de sterilizare gratuită, cetățenii sunt rugați să își facă programări la numerele de telefon 0731 973 866 sau 0726 692 964. Organizatorii așteaptă cu drag cât mai multe persoane și promit o serie de surprize pentru participanți.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Rolul inteligenței artificiale în domeniul medical și îmbunătățirea diagnosticelor

Publicat

în

Tehnologia modernă evoluează rapid și își face simțită prezența în aproape toate domeniile, inclusiv în sănătate. Inteligența artificială (IA) devine un instrument tot mai valoros pentru profesioniștii din domeniul medical, având capacitatea de a transforma semnificativ modul în care sunt realizate diagnosticele și tratamentele. La fel cum tehnologia a revoluționat industria jocurilor de noroc, cu bonusuri la cazinou care atrag jucători și le oferă noi oportunități de distracție, și în medicină, IA deschide calea către un viitor mai eficient și mai precis.

În mod similar cu modul în care jucătorii sunt atrași de bonusurile de cazinou pentru a experimenta diverse jocuri, inteligența artificială aduce inovații în diagnosticarea bolilor, facilitând accesul la metode de diagnostic mai rapide și mai precise. Această tehnologie poate analiza volume uriașe de date medicale într-un timp extrem de scurt, permițând medicilor să ia decizii mai informate și să ofere tratamente mai bine adaptate fiecărui pacient.

Cum influențează IA diagnosticele medicale?

În ultimii ani, inteligența artificială a devenit tot mai utilizată în procesele de diagnosticare din spitale și clinici. Algoritmii de învățare automată pot analiza rapid radiografiile, tomografiile computerizate și alte tipuri de imagini medicale, identificând cu precizie anomalii care pot trece neobservate de ochiul uman. De exemplu, IA poate detecta semne timpurii ale unor boli, ajutând medicii să intervină mai devreme în tratamente.

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale utilizării IA în diagnostic este capacitatea acesteia de a învăța și de a se perfecționa constant. Pe măsură ce sistemele de inteligență artificială sunt expuse la mai multe date și cazuri medicale, acestea devin din ce în ce mai precise. În mod similar, jucătorii din lumea cazinourilor online, în special cei care profită de un bonus fără depunere la bingo, își pot perfecționa strategiile de joc pe măsură ce câștigă experiență. În ambele cazuri, IA și industria de divertisment se dezvoltă și evoluează în mod continuu pentru a oferi rezultate și experiențe mai bune.

Impactul IA asupra costurilor și accesibilității serviciilor medicale

O altă contribuție importantă a inteligenței artificiale în domeniul medical este reducerea costurilor și creșterea accesibilității serviciilor de diagnostic. Sistemele de IA pot automatiza multe dintre sarcinile de rutină, ceea ce reduce semnificativ timpul și resursele necesare pentru diagnosticare. În loc să petreacă ore întregi analizând dosare medicale, medicii pot folosi tehnologia pentru a obține rapid rezultate precise, ceea ce le permite să se concentreze pe aspecte mai complexe ale tratamentului.

Totodată, IA poate ajuta la îmbunătățirea accesului la îngrijire medicală de calitate în regiunile cu resurse limitate. În loc să fie necesar transportul pacienților la centre medicale mari, sistemele de IA pot analiza datele local și pot trimite recomandări medicilor specialiști. Acest lucru este esențial pentru a oferi tratamente rapide și eficiente într-o lume din ce în ce mai interconectată.

IA și personalizarea tratamentelor

Un alt domeniu în care IA a adus schimbări semnificative este personalizarea tratamentelor. Fiecare pacient este unic, iar tratamentele standardizate nu funcționează întotdeauna în toate cazurile. Prin analiza datelor genetice și a istoricului medical, IA poate ajuta medicii să dezvolte tratamente personalizate care să răspundă nevoilor specifice ale fiecărui pacient.

Această abordare este similară cu modul în care platformele de jocuri de casino personalizează experiențele utilizatorilor pe baza comportamentului și preferințelor fiecăruia. La fel cum cazinourile online oferă bonusuri și promoții personalizate în funcție de activitatea fiecărui utilizator, IA poate recomanda medicamente sau planuri de tratament personalizate pe baza datelor colectate.

Reglementarea și securitatea datelor în utilizarea IA

Deși IA promite beneficii uriașe pentru sistemul medical, există și provocări importante legate de reglementare și securitatea datelor. Sistemele de IA necesită acces la volume mari de date personale și medicale, ceea ce ridică întrebări legate de confidențialitate și protecția datelor. Este esențial ca aceste tehnologii să fie reglementate corespunzător pentru a proteja drepturile pacienților.

În mod similar, cazinourile online legale din România sunt supuse unor reglementări stricte pentru a asigura siguranța și corectitudinea în rândul utilizatorilor. La fel cum jucătorii trebuie să fie protejați de fraude și să aibă acces la jocuri corecte, pacienții trebuie să fie protejați de riscurile legate de utilizarea necorespunzătoare a datelor personale în diagnosticarea medicală.

Concluzii

Inteligența artificială joacă un rol tot mai important în domeniul medical, transformând modul în care sunt realizate diagnosticele și tratamentele. De la îmbunătățirea preciziei în detectarea bolilor complexe, la reducerea costurilor și personalizarea tratamentelor, IA aduce numeroase beneficii pacienților și profesioniștilor din sănătate.

La fel cum industria jocurilor de noroc evoluează rapid, cu platforme avansate precum cazinourile din România în 2024, și sistemul medical se îndreaptă spre adoptarea tehnologiilor de ultimă generație pentru a oferi servicii mai bune și mai eficiente. În viitor, pe măsură ce IA continuă să se dezvolte, este de așteptat ca aceasta să devină un pilon central al diagnosticării și tratamentului medical, îmbunătățind considerabil calitatea îngrijirii oferite pacienților.

 

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Citirea adversarilor în poker: Detaliile care pot face diferența

Publicat

în

Sursa foto canva.com.

A avea abilitatea de a-ți citi adversarii atunci când joci poker reprezintă un avantaj pe care orice jucător și-l dorește. Pentru a ajunge la acest nivel, ai nevoie de atenție sporită la detalii fine, intuiție și capacitatea de a analiza anumite gesturi care par făcute aparent fără un scop anume.

Pokerul are și aspecte psihologice, iar citirea adversarilor reprezintă un element esențial pentru orice jucător de top. Desigur, este important să cunoști regulile, să stăpânești strategiile, să îți controlezi emoțiile și să știi cum să gestionezi bugetul și să dimensionezi pariurile. Dar contează mult și cum îți analizezi adversarii.

De multe ori, la masa de poker, s-ar putea să întâlnești jucători aflați la început de drum. Ei sunt, în teorie, jucătorii pe care îi poți citi cel mai ușor, deoarece vei observa emoțiile și nerăbdarea pe chipul lor. Însă, la fel de bine, poți da de jucători mai experimentați. În cazul lor, îți va fi mai greu și va trebui, poate, să anticipezi și când vor încerca să blufeze.

Este important de menționat că trebuie să încerci să acumulezi cât mai multe informații despre adversarii tăi nu doar atunci când te distrezi live, ci și la jocuri poker pe internet. Chiar dacă nu ai adversarii în față, poți obține informații valoroase din deciziile pe care le iau. Îți poți da seama când renunță foarte ușor, când măresc miza și când intră All-in, iar în funcție de deciziile lor le poți face un profil.

Ce spun deciziile pe care le ia despre un jucător?

Vom lua cazul în care un jucător ezită să ia o decizie, iar apoi pariază ori plusează. Specialiștii sunt de părere că această situație indică faptul că adversarul are o mână puternică. Sunt rare cazurile în care în spatele unei astfel de situații se ascunde un bluf, deoarece adversarul nu ar dori să pară slab și să trimită astfel de semnale.

Un tic adesea întâlnit la mesele de poker este acela în care un om se joacă cu jetoanele. Ce înseamnă acest lucru? Cel mai probabil, el este relaxat și este mai puțin probabil să încerce un bluf. Ține cont că această situație se aplică doar dacă jucătorul face acest lucru rar. Sunt unii jucători care au acest tic permanent și se joacă cu jetoanele în mod constant.

La polul opus, dacă la masă ai adversari care obișnuiesc să numere jetoanele pe care urmează să le parieze și verifică iar și iar numărul lor, sunt șanse bune ca ei să aibă o mână slabă ori medie în cel mai bun caz. Adversarul încearcă să îți transmită că este puternic și să te descurajeze să pariezi, însă în realitate, de cele mai multe ori, speră doar să te facă să renunți.

De asemenea, în cazul în care cineva pariază cu mult entuziasm, dacă tonalitatea vocii este mai puternică atunci când face acest lucru ori dacă devine brusc mai agitat, sunt șanse bune ca mâna sa să fie de fapt slabă. El încearcă să te sperie și să arate că are o mână puternică, dar de fapt vrea să ascundă un bluf.

În cazul în care un jucător vorbește calm în timp ce acțiunea se petrece, sunt șanse bune ca el să aibă o mână bună și este mai puțin probabil să blufeze. În schimb, dacă zâmbește adesea și râde, acesta poate fi un indiciu al unei mâini slabe, în opinia specialiștilor.

Lucruri importante de reținut

  • Este mult mai ușor să citești comportamentul adversarilor atunci când dai de jucători recreaționali. Jucătorii mai experimentați au învățat deja în mare măsură să mascheze detaliile care i-ar putea da de gol și se feresc să ofere indicii prețioase adversarilor.
  • Dimensiunea pariurilor spune multe despre un jucător, încearcă să analizezi și acest aspect.
  • Încearcă să acumulezi informații despre adversari încă din primele minute petrecute la masă alături de ei.
  • Raportează-te și la limbajul corpului, nu doar la deciziile pe care le iau. De multe ori, jucătorii pot fi trădați de limbajul corpului. Unora le tremură mâna când încearcă un bluf, altora li se citesc emoțiile în ochi. Fiecare detaliu poate face diferența, motiv pentru care e indicat să fii atent la toate aceste aspecte.

Jocurile de casino cu mize reale se adresează persoanelor care au împlinit 18 ani. Fii responsabil!

RETIM

Citiţi mai departe

Cele mai citite