Connect with us

Sport

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Citește despre o serie de jucători care și-au câștigat statutul de legende ale sportului rege.

Publicat

în

Când se vorbește despre un top format din cei mai buni jucători de fotbal, părerile sunt mereu împărțite și este normal să fie așa. Fotbalul este creat pentru spectacol și discuțiile în contradictoriu fac parte din esența sa. Totuși, scopul acestui articol nu este să creeze dezbateri interminabile, ci doar să amintească o mică parte din sumedenia de fotbaliști care au avut o influență puternică asupra sportului rege.

RETIM

Cifrele și statisticile au cu siguranță un rol important în sport, însă frumusețea și impactul pe care fotbalul îl are la nivel global este mai presus de cifre. Fiecare pasionat de fotbal are propriul favorit și în unele cazuri poate să fie un jucător care nu a strălucit sau a făcut-o doar pentru o  scurtă perioadă de timp. De aceea, alcătuirea unui top este o misiune grea, poate chiar controversată, pe care caut să o evit.

Pele (Edson Arantes do Nascimento)

Pele a jucat între 1956 și 1977 și a schimbat fața fotbalului, astfel, la finalul anilor 90, brazilianul a fost desemnat, alături de Maradona, unul dintre cei doi câștigători ai premiului FIFA Player of the Century. Pe lângă fazele memorabile, palmaresul său include trei Cupe Mondiale (1958, 1962 și 1970), 11 trofee, naționale și internaționale, cu Santos și un titlu în SUA, la finalul carierei, alături de New York Cosmos.

AUTOLIV

Diego Maradona

Fiind foarte îndrăgit de fani, în special în Italia și în țara sa natală, Maradona împarte datorită votului publicului distincția FIFA Player of the Century cu Pele. Însă, acest aspect este mai puțin relevant pentru că, deși controversat, argentinianul și-a pus pe deplin amprenta asupra fotbalului. Palmaresul său include o Cupă Mondială (1986), două titluri de campion, o Cupa Italiei și o Cupa UEFA, alături de Napoli, respectiv o Cupa Spaniei, obținută în scurta perioadă de timp petrecută la Barcelona.

Lionel Messi

Încă în activitate și cu 7 trofee Balonul de Aur câștigate, Messi nu are nevoie de foarte multă prezentare. Argentinianul a scris istorie în tricoul Barcelonei, în care a înscris peste 670 de goluri și a câștigat 35 de trofee, printre care 4 trofee UEFA Champions League și 8 titluri ale Spaniei.

Cu naționala țării sale, Messi nu a reușit să câștige, cel puțin până în acest moment, nicio Cupă Mondială, deși a fost foarte aproape în 2014, când a jucat finala. Totuși, în 2021, a reușit o mică validare și în competițiile interțări la nivel de seniori, câștigând COPA America, după o finală în fața marii rivale, Brazilia.

Cristiano Ronaldo

Deși, în prezent, nu traversează o perioadă grozavă în carieră, Cristiano Ronaldo are cu siguranță un loc printre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Portughezul, un sportiv cu o etică a muncii cu adevărat impresionantă, are în vitrina de trofee 5 Baloane de Aur. De-a lungul carierei, portughezul a jucat pentru Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid și Juventus Torino.

Cu aceste echipe a câștigat 33 de trofee, printre care 5 trofee UEFA Champions League (dintre care 4 alături de Real Madrid), 3 campionate în Anglia, 2 campionate în Italia și 2 campionate în Spania. Similar cu Messi, Ronaldo nu a reușit să câștige Cupa Mondială cu naționala țării sale, dar a reușit să își treacă în cont o medalie de aur la Campionatul European din 2016.

Ronaldo Nazario

Cunoscut sub denumirea simplă de Ronaldo sau „El Fenomeno”, atacantul a adus multe zâmbete pasionaților de fotbal. În ciuda unei cariere, din păcate, măcinate de accidentări, brazilianul a intrat în istoria fotbalului și acest lucru nu doar pentru cele 2 Cupe Mondiale și 2 Baloane de Aur câștigate. Ronaldo a fost atât de special încât a jucat pentru Barcelona și Real Madrid, fără să fie blamat de fanii formațiilor, cunoscuți pentru faptul că duc rivalitatea dintre cluburi la extrem.

Paolo Maldini

Simbolul lui AC Milan și chiar al naționalei Italiei, Paolo Cesare Maldini nu poate să nu fie menționat într-o discuție despre cei mai buni fotbaliști ai tuturor timpurilor. Fundașul a adunat peste 900 de apariții în echipamentul rossonerilor și a strâns 126 de selecții în „Squadra Azzurra”. Astfel, vitrina sa de trofee conține tot ceea ce conține și vitrina clubul AC Milan în perioada 1984-2009.

Gheorghe Hagi

Talentul lui Gheorghe Hagi, supranumit și „Regele”, este recunoscut la scară largă, pe plan internațional. Recent, celebra revistă FourFourTwo a realizat un clasament al celor mai influenți 100 de fotbaliști din istoria fotbalului și l-a inclus și pe fotbalistul român în această listă plină de nume grele, precum cele menționate mai sus.

Deși este unul dintre puținii fotbaliști care au trecut pe la Barcelona și Real Madrid, Hagi și-a atins adevăratul potențial la Galatasaray, grupare alături de care a câștigat Cupa UEFA și SuperCupa Europei. În mod evident, fotbalistul cu numărul 10 s-a remarcat și alături de naționala României, fiind un adevărat lider al „Generației de Aur”.

Cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile

De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști și echipe din țara noastră au reușit să iasă în evidențiază pe scena internațională. Fie că s-au evidențiat la echipele de club sau chiar la echipa națională, lista cu cei mai buni fotbaliști români, chiar dacă îl excludem pe Hagi, este una destul de consistentă, greu de cuprins integral. Totuși, câteva nume din istoria mai recentă, merită pe deplin menționate:

Gheorghe Popescu;
Cristian Chivu;
Adrian Mutu;
Dan Petrescu;
Adrian Ilie;
Miodrag Belodedic;
Helmuth Duckadam;
Marius Lăcătuș.

Niciun fotbalist român nu a câștigat Balonul de Aur, dar țara noastră a avut de-a lungul timpului câțiva jucători care au intrat în lupta pentru trofeul care se acordă celui mai bun jucător din lume în anul respectiv, precum: Gheorghe Hagi, Dumitru Macri, Florea Dumitrache, Cornel Dinu, Dudu Georgescu, Miodrag Belodedic, Helmuth Duckadam, Silviu Lung, Costică Ștefănescu, Florea Dumitrache și Rodion Cămătaru.

Cum era de așteptat, Hagi a fost cel mai aproape de trofeu. În 1994, perioadă în care juca la Barcelona, fotbalistul român a terminat pe locul 4, cu 68 de puncte, peste jucători precum Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli, Jari Litmanen, Marcel Dessailly sau Eric Cantona. În acel an, mult râvnitul trofeu a fost câștigat de bulgarul Hristo Stoichkov, coechipier lui Hagi de la Barcelona.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sport

CSM Lugoj doboară liderul. Lugojencele au învins Rapidul

Publicat

în

CSM Lugoj a reușit o performanță remarcabilă în Divizia A1, schimbând liderul competiției printr-o victorie impresionantă de 3-1 împotriva echipei Rapid București, pe terenul acesteia. Giuleștencele au început în forță, câștigând primul set, dar au cedat apoi în fața determinării oaspetelor.

RETIM

Yelizaveta Ruban a condus echipa Lugojului cu 20 de puncte, în timp ce Andra Artin și Aliona Martiniuk au contribuit fiecare cu 11 puncte importante.

Pe partea adversă, Ioana Baciu a înregistrat 21 de puncte, iar Eli Uattara a adunat 17 puncte pentru Rapid. Această surpriză a dus la o schimbare în fruntea clasamentului, cu campioana en-titre Blaj profitând și urcând pe primul loc. Cu acest rezultat, CSM Lugoj se clasează pe locul 3, iar lupta pentru titlu se anunță incitantă în ultimele etape ale competiției.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Sport

Finanțări nerambursabile de 3,2 milioane de lei pentru sport, de la CJT Timiș

Publicat

în

3.250.000 lei este bugetul total alocat de Consiliul Județean Timiș pentru finanțarea nerambursabilă a programelor din cadrul Agendei sportive.

RETIM

Din acești bani, 1.800.000 lei au fost alocați pentru entitățile de drept public, respectiv 1.450.000 lei, pentru cluburile sportive de drept privat.

Astfel, Consiliul Județean Timiş invită structurile sportive să depună solicitări în scopul atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă, pentru proiecte sportive.

AUTOLIV

Pentru ca structurile sportive de drept public să primească finanțare, trebuie ca programele propuse să promoveze și să contribuie, printre altele,  la dezvoltarea domeniului sportiv în județul Timiș. Contează, de asemenea, calitatea, anvergura, numărul, diversitatea și aria geografică a participanților, precum și capacitatea organizatorică și funcțională a solicitantului de a realiza programele. Perioada de depunere a proiectelor sportive este 15 martie – 5 aprilie 2024,  între orele 09 – 16.

În cazul structurilor sportive de drept privat, proiectele trebuie să respecte mai multe criterii. De exemplu, e nevoie ca solicitanții să fie persoane juridice fără scop patrimonial care desfășoară activități neeconomice sau  economice care nu depășesc 20% din totalul activității desfășurate anual, respectiv: cluburi sportive de drept privat înființate și cu sediul pe raza unității administrativ – teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă; asociații județene pe ramuri de sport cu sediul în județul Timiș, afiliate la federațiile sportive corespondente; federațiile sportive naționale pentru programele sportive ce se desfășoară pe raza județului Timiș; Comitetul Olimpic Sportiv Român pentru programele sportive derulate pentru înaltă performanță, ce se desfășoară pe raza județului Timiș. Perioada de depunere a proiectelor sportive este 07 martie – 05 aprilie 2024,  între orele 09 – 16.

„Sportul are un rol foarte important în comunitate, atât pentru obținerea unor  performanțe, cât și ca activitate de masă, pentru socializare, integrare și menținerea unei stări de sănătate optime. Consiliul Județean Timiș încurajează practicarea sportului, îndeosebi a celui școlar și universitar, astfel încât să fie obținute performanțe care să crească prestigiul județului și al comunităților locale. Sper ca bugetul alocat pentru susținerea activității sportive din județ să constituie un sprijin important pentru cât mai multe ramuri sportive, care să genereze rezultate de care să fim mândri”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Procedura, documentele necesare, cât și alte informații utile pot fi consultate pe pagina de internet dedicată proiectului, www.sport.cjtimis.ro

Citiţi mai departe

Sport

Duel incendiar în Divizia A1 feminin: Rapid vs. CSM Lugoj, meciul etapei 20

Publicat

în

FOTO CSM Lugoj/Facebook

Într-o confruntare de zile mari, Sala Rapid găzduiește meciul etapei a 20-a în Divizia A1 feminin, unde liderul Rapid, cu 45 de puncte și 15 victorii, se întâlnește cu  CSM Lugoj, ocupanta locului 3, la doar trei puncte distanță.

RETIM

CSM Lugoj sosește la acest duel cu un impecabil palmares de 6 victorii consecutive, fapt ce adaugă o doză suplimentară de tensiune și anticipare în acest meci crucial. Ambele echipe sunt hotărâte să-și asigure o poziție cât mai avantajoasă în clasamentul final al sezonului regulat, iar fiecare minge câștigată devine esențială în această bătălie strânsă pentru supremație.

În tur, Rapid s-a impus în fața echipei CSM Lugoj cu scorul de 3-1, dar acest lucru nu face decât să alimenteze dorința de revanșă a formației din Banat. Fanii voleiului vor putea urmări întreaga confruntare în direct pe www.frvolei.ro.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Sport

Cupa României, câștigată anul trecut de CSM Lugoj, merge la Târgoviște

Publicat

în

FOTO CSM Lugoj Volei/Facebook

Într-o finală de volei extrem de disputată, desfășurată la Mioveni, CSM Târgoviște și Rapid București au oferit o confruntare de excepție, cu suspansul atingând cote maxime într-un duel pe cinste. Într-un spectacol cu cinci seturi, mingi de meci salvate și reveniri incredibile, echipa CSM Târgoviște a triumfat în fața Rapidului, adjudecându-și astfel al doilea trofeu din istoria sa, după cel din 2016.

RETIM

Cu un avantaj inițial de 2-0 la seturi pentru CSM Târgoviște, Rapid București a reușit o revenire remarcabilă, egalând la 2 și pregătind terenul pentru un set decisiv incandescent. Cu o determinare de fier, fetele de lângă Turnul Chindiei au reușit să-și impună jocul în setul decisiv, învingând cu 15-11 și aducând astfel bucurie în portocaliu. CSM Târgoviște-Rapid București s-a încheiat 3-2 (25-23, 25-18, 24-26, 29-31, 15-11).

Ambele echipe au fost felicitate pentru modul în care au onorat finala, pentru dedicarea și pasiunea cu care au luptat pentru fiecare punct.

AUTOLIV

Anul trecut, CSM Lugoj a câștigat trofeul tocmai după o finală cu CSM Târgoviște. Meciul s-a încheiat cu 3:1 (25:16, 26:24, 22:25, 25:21). În acest an, CSM Lugoj a fost a fost eliminată din Cupei României la volei feminin de CS Dinamo Bucureşti, care a învins-o cu 3-1 (23-25, 25-15, 25-19, 25-21), iar apoi cu 15-9, în ”setul de aur”, pe teren propriu, în manşa secundă a sferturilor de finală. CSM Lugoj câştigase prima manşă cu 3-0.

Citiţi mai departe

Cele mai citite