Connect with us

Actualitate

Ce trebuie să știți despre disciplinarea unei pisici

Publicat

în

Nu este plăcut să aveți o pisică care pare să vă muște. Aflați mai multe de la experții Purina despre motivele pentru care pisicile mușcă și cele mai bune modalități de a le opri cu ajutorul ghidului și sfaturilor lor.

RETIM

Nu este neobișnuit ca pisicile să muște. Există multe motive pentru care o pisică ar putea începe brusc să muște, aparent neprovocată. Este important să înțelegem că mușcăturile pisicilor nu sunt întotdeauna făcute din agresivitate.

Pisicile sunt prădători înnăscuți în mod natural și, ca atare, acțiunile aparent agresive, cum ar fi mușcatul, săriturile și ghearele, reprezintă o mare parte din jocul lor. Este important pentru feline să permită și să încurajeze acest instinct natural, dar există o linie fină între a se implica în jocul stimulativ și a permite un comportament agresiv.

Autoliv angajează!

Experții Purina vă vor spune mai multe despre motivele din spatele motivelor pentru care pisicile mușcă, pentru a ajuta la oprirea oricărei mușcături inutile.

De ce mușcă pisicile?

Există multe motive pentru care pisicile mușcă și este important să înțelegeți ce încearcă să comunice pisica dvs. prin mușcătură. Este posibil ca ea să încerce să transmită un mesaj sau să vrea să nu mai faceți ceva.

Identificarea motivelor pentru care pisicile mușcă poate fi derutantă, deoarece mulți proprietari se plâng că pisicile mușcă neprovocat și din senin. Într-o clipă se pot bucura de o mângâiere, iar în momentul următor, apar dinții!

De cele mai multe ori, atunci când pisicile mușcă, ele încearcă să vă spună că nu se bucură de contactul pe care îl primesc în acel moment. Pentru feline, există o linie foarte fină între mângâierea plăcută și mângâierea iritantă, așa că, deși un proprietar poate crede că o mușcătură a venit de nicăieri, pentru o pisică acțiunea este pe deplin justificată.

Mușcături bruște ale pisicilor atunci când sunt mângâiate

Una dintre cele mai frecvente plângeri din partea proprietarilor de pisici este schimbarea bruscă de atitudine care poate apărea în timpul mângâierii: într-o secundă, o pisică poate fi încântată de atenție, iar în următoarea clipă se repezeste la degetele dvs.!

Este greu de spus când o pisică s-a săturat de mângâieri, dar învățând să citiți limbajul corporal al pisicii vă va ajuta să știți când ar putea să apară o mușcătură. Pisica trimite un mesaj în această situație: s-a săturat. Diminuați probabilitatea ca ea să muște din nou să respectați acest lucru și să vă lăsați pisica să își facă treaba, în loc să insistați pentru mai multă afecțiune.

De asemenea, experții Purina spun că pisicile mușcă adesea în timpul jocului, pentru că își exprimă instinctul natural de vânătoare.

Disciplinarea pisicii

Există o serie de lucruri de făcut și de nefăcut atunci când vine vorba de disciplinarea pisicii dumneavoastră. Iată ce spun experții Purina.

Atunci când vă disciplinați pisica, primul sfat este să vă asigurați că atât dvs. cât și animalul dvs. de companie aveți o legătură afectivă puternică. Dacă dvs. și pisica nu aveți o legătură bună, este posibil ca pisica să fie mai puțin dispusă să vă asculte, ceea ce poate face ca dresajul să fie dificil.

Următorul sfat este să încercați să vă dresați pisica de la o vârstă fragedă. Deși acest lucru nu este întotdeauna posibil, este mult mai ușor să dresezi o pisică cât timp este tânără, în comparație cu atunci când este mai în vârstă și este blocată în obiceiurile sale.

Modalități de a vă disciplina pisica

Cel mai eficient mod de a încuraja un comportament bun, astfel încât să nu trebuiască să vă disciplinați pisica, este să o recompensați atunci când s-a comportat bine. Această recompensă ar putea fi sub forma unei mici bunătăți pe care ar putea să o mănânce sau chiar doar tu arătându-i atenție și afecțiune. Această întărire pozitivă va încuraja pisica să repete comportamentele bune. Acest lucru este deosebit de eficient atunci când încercați să antrenați pisicile să folosească ceva precum o litieră.

Folosirea unui ton de voce special, distinctiv, poate fi o modalitate eficientă de a comunica cu pisica dvs. atunci când nu sunteți de acord cu comportamentul ei. Dacă faceți acest lucru în timp ce repetați un cuvânt simplu, cum ar fi „nu”, îi puteți spune că nu se comportă bine. Este important să nu ridicați vocea și să începeți să țipați la pisica dumneavoastră – în schimb, schimbați doar tonul vocii.

O altă modalitate de a vă disciplina pisica și de a-i da de înțeles că greșește este să o scoateți din situație. Acest lucru poate fi deosebit de eficient în special atunci când pisicile încearcă să ia mâncare sau se urcă pe blat. Dacă afișează acest comportament și le scoateți din cameră, ele vor învăța că, în cele din urmă, comportamentul pe care îl afișează este greșit.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Rute ocolitoare pentru a evita blocajul dintre Cosava și Margina

Publicat

în

Lucrările în desfășurare pe DN 68A între Coșava și Margina au cauzat îngreunarea traficului, determinând autoritățile să recomande șoferilor utilizarea unor rute alternative pentru a evita aglomerația.

RETIM

Pe direcția Nădlac – București, șoferii pot opta pentru următoarele trasee: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria, sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.

Pentru direcția București – Nădlac, rutele alternative sunt: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Autoliv angajează!

Astfel, șoferii sunt îndemnați să aleagă aceste rute pentru a evita întârzierile cauzate de lucrările în desfășurare și pentru a avea un drum mai lin și eficient.

Citiţi mai departe

Actualitate

Daună totală. O mașină a luat foc pe Autostrada A1

Publicat

în

Marți, 16 iulie,  un autoturism a fost complet distrus de flăcări pe Autostrada A1, în zona nodului rutier Traian Vuia. Șoferul s-a autoevacuat înainte ca pompierii să ajungă la fața locului. Traficul a fost îngreunat în urma incendiului, însă din fericire, nu au fost înregistrate victime.

RETIM

La fața locului au intervenit Detașamentul Lugoj și Stația Făget cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și 12 subofițeri, reușind să lichideze incendiul.

Cei de la DRDP Timișoara au anunțat incidentul și impactul asupra traficului.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

O nouă avertizare meteo de la ANM. Printre zonele vizate intră și Banatul

Publicat

în

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni, 15 iulie, şi marţi, 16 iulie, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.

RETIM

O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei. ”În Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, transmit meteorologii.

Autoliv angajează!

Pentru luni şi marţi a fost emisă o avertizare cod roşu, zona afectată de caniculă extinzându-se. Zonele afectate sunt Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei.

”În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, anunţă ANM.

Citiţi mai departe

Actualitate

Atenție dacă plecați la drum. Șosele cu restricții în vestul țării

Publicat

în

DRDP Timișoara anunță că mai multe lucrări extensive de modernizare și reparații vor avea loc pe drumurile naționale și autostrăzile din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, afectând traficul pe mai multe tronsoane importante.

RETIM

În județul Timiș se fac intervenții semnificative pe DN 68A Coşava – Margina, unde structura rutieră va fi refăcută până pe 25 iulie. Lucrările se desfășoară inclusiv pe timp de noapte, cu excepția weekend-urilor. În plus, se vor aplica marcaje rutiere pe DN 6 Sânnicolau Mare – Cenad și se vor efectua reparații pe DN 59A Săcălaz.

Pentru a evita aglomerația, șoferii pot utiliza rutele alternative:

Autoliv angajează!

  •  𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰 – 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria; sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;
  • 𝐩𝗲 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – 𝗡𝗮̆𝗱𝗹𝗮𝗰: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac;

În județul Caraș-Severin, pe DN 57 Oravița – Grădinari și DN 67D Băile Herculane – Valea Cernei se vor realiza lucrări de consolidare a drumului. De asemenea, pe DN 57 Berzasca va fi construită o polată pentru protecția drumului de căderile de pietre de pe versant.

Județul Hunedoara va vedea intervenții pe DN 66 Zeicani – Sarmizegetusa, unde se va așterne un covor asfaltic. Totodată, se vor amenaja sensuri giratorii pe DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie și se vor consolida podurile pe DN 66 Uricani.

În județul Arad, DN 7 Conop va beneficia de reparații la podul peste pârâul Nadăș, iar pe DN 7 Julița se vor monta parapete pe rulouri.

Restricții de circulație, din cauza caniculei

Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie și marți, 16 iulie 2024. Aceste restricții survin ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor ajunge în cele două zile până la valori de 42 de grade Celsius.
În perioada 15 – 16 iulie, între orele 11.00 și 19.00, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 12 tone, nu vor putea circula pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale aflate în administrarea următoarelor Direcții Regionale:
-DRDP București (Județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Călărași);
-DRDP Craiova (Județele: Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți);
-DRDP Timișoara (Județele: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad);
-DRDP Cluj (Județele: Bihor, Alba și Satu Mare);
-DRDP Iași (Județele: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui)
-DRDP Buzău (Județele: Buzău, Vrancea, Galați și Brăila);
-DRDP Constanța (Județele: Constanța, Ialomița, Călărași și Tulcea).
Sunt exceptate de la respectarea acestor restricții:
* transporturile de persoane;
* transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
* vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
* transporturile funerare;
* transporturile poștale;
* transporturile de echipamente de prim ajutor;
* transporturi pentru distribuire de carburanți;
* transporturile de mărfuri sub temperatură controlată;
* transporturile pentru tractări vehicule avariate;
* transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
* transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
* transporturile de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare;
* transporturile de produse provenite din exploatări agricole;
* transporturile militare implicate în exerciții multinaționale;
* transporturile de produse alimentare diverse (produse de panificație, produse de patiserie și de cofetărie proaspete, pișcoturi și biscuiți, produse de patiserie și de cofetărie conservate, zahăr și produse conexe, cacao, ciocolată și produse zaharoase, paste făinoase, cafea, ceai și produse conexe, condimente și mirodenii, produse nutriționale speciale, diverse produse alimentare și produse uscate, sucuri și băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv apă minerală).
De la aceste restricții mai sunt exceptate utilajele proprii ale CNAIR SA și utilajele firmelor cu care CNAIR SA are contracte de lucrări în derulare. Restricțiile cauzate de aceste temperaturi extreme cuprind regiunile: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova (conform Avertizării Meteorologice emise de ANM).

Citiţi mai departe

Cele mai citite